Inšpektor

V Sloveniji potresno ogroženih od 20 tisoč do 56 tisoč objektov

Ljubljana, 29. 08. 2020 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
15

Vsi se še dobro spomnimo letošnjega potresa v Zagrebu. Kaj bi se zgodilo, če bi bil takšen potres v Sloveniji? Kaj pravijo seizmologi – kakšen potres lahko pričakujemo pri nas? Je gradnja temu ustrezna? Že dolgo vemo, da so nekatere stavbe v Sloveniji izjemno potresno ranljive. Katere so to? Kaj bi bilo treba spremeniti? In kako? Kako potresno varna ali ranljiva pa je vaša hiša? Kako vedeti, kako potresno varna ali problematična je neka stavba?

V rubriki 24UR Inšpektor smo tokrat preverjali potresno varnost v Sloveniji. V Sloveniji je potresno ogroženih od 20 tisoč do 56 tisoč objektov, največ v Ljubljani, ugotavljajo strokovnjaki. Stanislav Lotrič z Uprave za zaščito in reševanje pojasnjuje, da bi bilo v primeru takšnega potresa, kot je letos prizadel Zagreb, v Ljubljani neposredno prizadetih 30 tisoč ljudi; precejšnje število stavb bi bilo delno uporabnih, nekaj pa tudi neuporabnih oz. porušenih.

 A v Ljubljani se lahko zgodijo še močnejši potresi, kot se je zgodil v Zagrebu. Kaj pravijo seizmologi, boste videli nocoj v Inšpektorju.  Potresno varnost v Sloveniji smo namreč preverjali s strokovnjaki: seizmologi, gradbenimi inženirji, strokovnjaki s področja zaščite in reševanja ... 

"Na karti potresne nevarnosti je označeno z rdečo barvo posoško območje, območje Ljubljane z okolico in pa krško območje," pokaže Tamara Jesenko, seizmologinja z Agencije za okolje in prostor. Poleg tega, da je Ljubljana na najbolj potresno ogroženem območju, pa tukaj stoji tudi veliko stavb, ki potresno niso varne. Potresna ranljivost je najbolj problematična prav v Ljubljani, pravi Marjana Lutman z Zavoda za gradbeništvo Slovenije.

Katere stavbe so potresno ranljive, nevarne? Da je v Ljubljani problematičnih 15 stolpnic, je jasno že desetletja. Nobena od njih ne dosega niti 10 odstotkov tega, kar bi po današnjih predpisih morale; to so res visoko ranljive stavbe, pravi Marjana Lutman. Dejan Prebil z Inženirske zbornice Slovenije pa: "Danes po takšnem načinu gradnje ne smemo graditi niti nizkih objektov. To je bila zidana gradnja, zidana gradnja brez  potresnih vezi." "Poleg teh 15 stolpnic obstaja še kar nekaj objektov 2.000 do 2.500 objektov prav tako potresno neustreznih z vidika statike, vendar za razliko od teh seveda niso tako visoki, niti nimajo tako veliko število prebivalcev oziroma stanovanj," pojasni Robert Kus z MOL. 

Katere stavbe so problematične, kako vedeti, ali je med njimi tudi stavba, v kateri živite ali delate, kako so videti raziskave potresne varnosti stavb, kaj preizkušajo, kako preizkušajo potresno varnost, pa tudi kakšne so podzemne naprave, s katerimi merimo potrese, kdaj in kako smo izboljšali sistem merjenja potresov in kaj te naprave zaznavajo skoraj vsak dan, kako delujejo? 26 opazovalnic za potrese imamo po državi. Kje so in kakšne? In še – zelo konkretni nasveti za čisto vsakega od nas – kako se odzvati, če se zgodi potres. Veste, kaj morate narediti in česa ne počnite? Če ste na ulici? In če ste v stavbi? 

Pogledali smo tudi, kaj  smo se naučili iz dveh potresov v Posočju oz. iz obnov, ki sta sledili. Obnova ponekod še ni končana. Kakšne so bile pomanjkljivosti doslej? Kako je potekala obnova?

Novinarka Brigita Potočnik je analizirala potresno varnost v naši državi, predvsem pa, kakšne so oziroma bi morale biti sistemske rešitve za potresno varnost, in tudi kako zagotoviti obnovo potresno nevarnih stavb, kje dobiti denar ...

 

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neobremenjen
29. 08. 2020 14.02
+2
Jao, ker desni bi pa vse te stavbe sanirali??? Nehaj nabijat, pa raj poglej če maš tapravi plonkec pred sabo za ta članek. Aja, a je sendvič dans dober?
?ebula
29. 08. 2020 14.01
+1
Noben potres ne more Sloveniji prizadejati hujše škode, kot trenutna vlada.
zlobniCO2
29. 08. 2020 16.31
+3
RamzesII
29. 08. 2020 13.02
+4
Močnejši kot je potres, več stavb je ogroženih in uničenih, pri najmočnejšem, glede na merilne skale, pa itak vse. Protipotresna gradnja je na svoj način lahko zavajajoča (stopnja potresa do katere je neka stavba varna ni nikoli omenjena). Bolje je vedeti kako se zaščiti v trenutku potresa, od ti. zaščitnega trikotnika dalje.
marzo
29. 08. 2020 12.50
+19
Na faksu so nas učili, da so stolpnice na Topniški najbolj nevarne stavbe v mestu. Že pri zmernem potresu bi se lahko porušile. Stanovanja v tej stolpnicah se še vedno prodajajo po 3000 eur /m2...
daiči
29. 08. 2020 12.37
+6
A ni logično bajte in zgradbe zgrajene pred 50, 60 in več ne morejo bit potresno varne, če pa je bil takrat cement zelo drag. Tolk stare bajte še nimajo stranskih in kotnih armiranobetonskih stebrov zalitih v kvadrovcih. Ja ni blo denarja takrat za cement in železne palice. Te starine v starem delu lublane če se nebodo same vase podrle jih bo pa prva sapica, kaj šele potres.
Helix Nebula
29. 08. 2020 12.13
+1
30 let levih vlad se pač pozna na slab način
AlternativeFacts
29. 08. 2020 12.18
+5
Seveda, in seaj ko imamo končno desno vlado, ki dela na področju gradnje "čudeže", bo varnost nesluteno boljša.... Ni ga boljšega za nadzor, kot da že gradiš preden imaš vsa dovoljenja.
dirtmcgirt
29. 08. 2020 12.11
+19
v 200 let starih hišah se prodajajo stanovanja za enormne cene. bolano. samo bejži, ne veš niti kdaj se bo podrlo samo od sebe. in to v ljubljani, zeleni prestolnici.
trollolll
29. 08. 2020 11.51
+25
heh, stare stavbe v lj, kjer se prodajajo stanovanja za astronomske cene... potem pa te pokoplje potres v njih. nein danke
Kaj?mo
29. 08. 2020 11.37
+30
To je prava norost da se že 10 let opozarja na stavbe v Ljubljani ki bi jih malo močnejši potres izravnal, stori pa se nič! Prej ali slej bo do potresa prišlo z njim pa do preštevanja mrtvih.
marzo
29. 08. 2020 12.51
+2
Stanovalci računajo, da bo država pomagala
Sajuz
29. 08. 2020 11.36
+8
Med njimi tudi bloki...
AlternativeFacts
29. 08. 2020 11.34
+28
Pozabite, da je v Sloveniji samo od 20 tisoč do 56 tisoč objektov potresno ogroženih... Lahko bi mirno rekli, da je vsaka večstanovanjska hiše praktično potresno ogroženja. Zakaj, zato ker se lastniki stanovanj obnašajo neodgovroeno in na lepe oči podirajo stene, upravniki pa veselo mižijo na vsa 3 očesa. Se jih ne tiče, njihova naloga je samo pobirati denar in 1x na leto sklicati z zakonom obvezen sestanek...
oježeš
29. 08. 2020 14.55
Saj kdor se loti prenove stanovanja tako samo obesi listek na oglasno omarico, da bo nekaj časa povzročen hrup in naj stanovalci malo potrpijo. Seveda je treba potrpeti, saj še niso izumili tihe obnove stanovanj. Potem se lotijo nosilnih sten, ki v mirnem času še držijo stavbo pokonci, kaj bo pa ob potresu pa tako nikogar ne zanima. Niso vsi upravniki enaki, nekateri tudi dovolijo, da koordinator postavi nekaj kar je njemu všeč in za kar precejšen strošek odobri izplačilo iz rezervnega sklada, postavljeno je pa na dvorišču in nima nobene zveze s stavbo ali vzdrževanjem stavbe. Ko upravnika opozoriš na to in zahtevaš, da koordinator sam plača postavljeno, pa enostavno reče, zdaj je narejeno, boste pa ja plačali. Ne bi, ampak je že nakazal denar iz rezervnega sklada. Na sestankih pa želijo, da se nihče ne oglasi in da nihče ne pokaže na nepravilnosti. Najraje imajo tiste, ki so tiho, ker se sami sebe bojijo in ko želi, za vsako stvar dvignejo roko in potrdijo predloge.