Inšpektor

Višanje temperature in dvigovanje gladine morja

Piran , 23. 08. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
61

Poplave v Piranu. Dvig gladine morja, ki prestopa bregove. Zaliva mesto, gostilne, stanovanja. Takšne posnetke bomo vse pogosteje gledali in živeli. Matjaž Ličer, doktor fizike in filozofije, že leta preučuje vpliv podnebnih sprememb na Jadransko morje. "Po letu 1990 do danes opažamo izrazit trend – dvig za pet mm na leto. Podobno opažajo tržaški kolegi z neodvisnimi meritvami, tako da tej številki lahko zaupamo. 5 mm na leto je prišlo v zadnjih 30 letih pretežno na račun taljenja ledenikov," pojasnjuje Ličer (Nacionalni inštitut za biologijo).

"Kar zadeva prihodnost, nam modeli do leta 2100 napovedujejo dvig gladine morja v razponu med 30 in 100 cm, nekateri modeli celo več. – Kaj to v praksi pomeni za našo obalo? – 30 cm pomeni, da se pogostost poplav poveča za nekaj desetkrat, recimo za dvajsetkrat. Dvig srednje gladine za 1 m pa ob običajnem plimnem ciklu pomeni praktično vsakodnevno poplavo v  Piranu," pojasnjuje Matjaž Ličer novinarki Petri Čertanc Mavsar.

Z vedno pogostejšimi poplavami se spoprijemajo tudi v Benetkah. Z zelo ambicioznim projektom MOSE želijo preprečiti, da bi višanje gladine morja še bolj načelo mesto, ki ima že zdaj velike poplavne težave. V obdobjih visoke vode in močnega juga, pojasni Ličer, bi dvižne zapornice blokirale naraščajočo vodo in beneško laguno ločile od ostalega Jadrana. "To je dolgoročna rešitev, seveda pa ni brez težav. Če bi morali zapirati laguno zelo pogosto, bo imel lagunski ekosistem težave, ker se bo spremenila slanost v laguni."

Še večji vpliv na ekosistem pa ima temperatura morja. Doktorica oceanografije Danijela Marić Phannkuchen s Centra za raziskovanje morja v Rovinju pravi, da je eden od razlogov tudi nagel sezonski prehod, ki se odraža v morju. "Pomladi skoraj ni ... Nagle temperaturne spremembe ... To se odraža tudi v morju. Tisti organizmi, ki rastejo počasi, mikroalge recimo ... njih je zato veliko manj."

V Inšpektorju boste videli satelitsko izmerjene površinske temperature morja v Severnem Jadranu. In primerjavo med povprečjem 1991 – 2001 ter  2006 – 2016.   "Od 80. let do danes se je površinska temperatura Severnega Jadrana dvignila za stopinjo in pol. To se ne sliši veliko, ampak je treba imeti v mislih, da ima morje tisočkrat večjo  toplotno kapaciteto kot atmosfera, kar pomeni, da je zgornjih 10 m oceana ekvivaletno celotni atmosferi. 1,5 stopinje dviga temperature v Jadranu je zelo velika akumulacija toplote. To je, kot da bi imeli radiator pod atmosfero, ki se je malo segrel," pojasnjuje Ličer.

Redni profesor na fakulteti za pomorstvo in promet, morski biolog in potapljač z morske biološke postaje, doktor Lovrenc Lipej, opaža veliko tujerodnih vrst. Tudi vrste, ki so zaradi  tako imenovane tropikalizacije prišle v naše morje. Vse višje temperature pa vplivajo tudi na življenje tistih vrst, ki so na Severnem Jadranu že dolgo prisotne. Če se bo ta trend nadaljeval, bo življenje v morju precej drugačno, kot je danes. Jadranu do konca 21. stoletja študije napovedujejo dvig temperature za dodatni dve do 2,5 stopinje  Celzija, medtem ko v Vzhodnem Sredozemlju še kakšno stopinjo več.

Kako je z onesnaženostjo s plastiko in mikroplastiko – tudi o tem nocoj v Inšpektorju. In tudi o največji školjki Jadranskega morja – leščurju – bo govor. Gre za školjko, ki je sredozemski endemit. Za to vrsto  se je še pred kratkim zdelo, da je dovolj razširjena, zdaj pa je med zelo ogroženimi. Ogroža jo zanjo smrtonosni parazit, ki so ga najprej opazili ob španskih obalah in ki se je zelo hitro razširil po Jadranu. Kako leščurje rešujejo na Hrvaškem? Kako so videti pomori te školjke? In kako jih rešujejo slovenski znanstveniki? 

Tudi o tem nocoj v rubriki 24ur Inšpektor! Nocoj si torej oglejte drugi del dosjeja o Jadranskem morju. S pomočjo raziskovalcev in znanstvenikov, slovenskih in hrvaških, ga je pripravila novinarka Petra Čertanc Mavsar.

24UR Inšpektor: Jadransko morje
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
14. 11. 2020 15.47
+0
pred 40 leti so govorili o freonih, pred 30 o klorovih spojinah, pred 10 leti CO2, ki ni več zanimiv, zdaj prihajajo NOx in metan, čez 20 let, pa kakšna druga kemikalija. ampak vse to je denar, katerega mati EU spretno pobira od nepoučenih
Betuul
23. 08. 2020 21.26
+1
Ne zanemarit podatka izpred led , da se je zem. os nagnila. Vkolikor se fizik in filozof ukvarja z geosom, preračunavanjem , meritvami in corpusm
Dejan Matvoz
23. 08. 2020 20.11
+1
CO2 je posledica in ne vzrok! Na prirejenih podatkih narejena fantastična predstava za javnost, ki je Alu Goru prinesla Nobelovo nagrado, čeprav bi bil Oskar za SciFi bolj primeren. Zdaj on dela biznis s CO2 kuponi, mi pa plačujemo. Čez 20 let, si bomo pa želeli bolj toplega vremena, ko se bo globalno shladilo. Spremljajte malo Sončni cikel. Že 24. ni bol kaj prida, od 25. pa ni nič od nič. Kako so lahko nekateri tako zagledani sami vase, da mislijo, da so tako vsemogoči, da lahko vplivajo na globalno segrevanje v taki meri, kot trdi Gore. Vzemite v roke kalkulator in malo preračunajte energije! Ampak je lažje kar verjeti in nič razmišljati. Saj se isto ponavlja tudi pri Koronamaniji!
majmun11223344
23. 08. 2020 21.00
-1
RdecaZvezda
23. 08. 2020 15.35
+0
Potujem kljub slabim napovedim vremena.
relos
23. 08. 2020 12.57
+2
... globalne spremembe klime so vedno bile, a jih je človek zaradi izpustov toplogrednih plinov, kar mu omogoča zelo udobno življenje, pospešil za ca. 1000x. ... Imamo pa pri tem srečo, da je to načeloma problem naših otrok in vnukov in ne nas ...
alicante123
23. 08. 2020 12.16
+11
Na dvig gladine morja vpliva tudi hitrost rotacije zemlje, premikanje tektonskih plošč, magnetizem, aktivnost sonca... Ljudje imajo napačno predstavo, da je nadmorska višina točka 0 povsod ista in da če namakaš noge v Piranu si na isti višini kot če namakaš noge na Grenlandiji ali Avstraliji. Prav tako imajo ljudje napačno predstavo o istočasnem dvigovanju gladine morja v vseh oceanih, kar ni res. Vsako topljenje ledu na različnih lokacijah povzroča lokalne in globalne spremembe, ki so lahko v dvigu ali znižanju gladine morja. Če bi se stopil ves led na Grenlandiji bi se gladina morja tam znižala 30 - 50 metrov, gladina morja bi se prav tako znižala na Norveškem, Islandu, Kanadi, Švedski... medtem pa bi se na južni polobli dvignila gladina morja za 30%.
ni_mi_vse_eno
23. 08. 2020 12.00
+0
Vse ti podatki so statistično obdelani. S statistiko pa ti lahko prikažeš karloli želiš. Le zakaj niso obdelali statistično od leta 2009 do 2019? Zakaj samo do 2016? Globalne temperature padajo in to je jasno vsakemu klimatologu, vendar je potrebno skriti globalni padec temperatur, "hide the decline = zakrij padec". Skrivnost padca globalnih temperatur je v padcu sončeve aktivnosti. Primerjaj solarni cikel 22, 23, 24 in poglej napovedi za cikel 25 (=solar cycle = solarni cikel), ter primerjaj s sočno aktivnostjo v maunder minimum (mala ledena doba). Živela svoboda verjetja in živelo znanje.
ni_mi_vse_eno
23. 08. 2020 11.32
-6
Vsi se strinjamo, da klimatske spremembe obstajajo že tisočletja. Al Gore je govoril o sedmih ledenih dobah pred našo (ice core data). Seveda je ledenim dobam sledilo globalno segrevanje, globalnemu segrevanju pa globalna ohladitev in nova ledena doba. Baje ni bil za vseh 7 kriv človek. CO2 koncentracija ima 800 letni zamik (The global warming swindle = prevara globalnega segrevanja). Lepo opiše modus operandi te globalne prevare Corbett: Climategate: The Backstory = Ozadje afere Climategate. Temperaturna krivulja hokejske palice (=hokey stick) je izmišljena, smo izvedeli, zato je sedaj ne propagirajo več. Imamo pa druge alarmantne naslove, ki so se izkazali za lažne že od leta 2000 dalje.
VAREN
23. 08. 2020 11.34
-8
Brez CO2 tudi nas ne bi bilo. Zahvalite se morju, da ga proizvaja dovolj.
ni_mi_vse_eno
23. 08. 2020 11.43
-5
CO2 je plin v sledovih (0,04 vol%), ki ima absorbcijo v IR spektru v dveh vrhovih (IR CO2 spectrum). Vode v plinasti agregatni fazi je 100x več in ima večjo absorbcijo v veliko večih vrhovih (vodikove vezi), pa baje ni problem, ker se ne pobira globalni davek.
metalc6
23. 08. 2020 11.22
+2
bodo pa denar ki ga moramo mi na gorenjskem zmetati v peč pozimi, in za zimske gume dali v škarpe in nasipe pa bo.... sej jurja ali dva na bajto se pa nabere
grumf
23. 08. 2020 11.17
+7
No, športni ribiči imamo vsaj nekaj od segrevanja; lampug in strelk je vsako leto več, so super ribe za športni ribolov. Za celotno sliko z vsemi ostalimi vrstami pa je segrevanje najbrž velik problem.
MiamiNights1984
23. 08. 2020 11.06
+7
Joj, ljudje ... če nimate pojma o znanosti, pišete o ledenikih, ki "plavajo" na vodi, itd., potem raje ne komentirajte.
Malinha
23. 08. 2020 11.02
-3
Za trole: dr. Matjaž Ličer je fizik, prevajalec enega izmed temeljnih del Alberta Einsteina "O splošni in posebni teoriji relativnosti". Btw.: Einstein je ugotovil, da je vaša pamet tako ravna kot Zemlja.
VAREN
23. 08. 2020 11.13
-2
Trol a še vedno pišeš o teoriji? Kako pa to, da nič o praksi? Kaj je ni? Pri njej je tudi ostal. Za povečanje svoje razgledanosti pa začni malo brat praktike, pa razmišljaj s svojo glavo, če si sposoben. Ja tudi oči imaš, če jih znaš povezati z možgani. A trolom je to mislija nemogoče, zato pa pišete neumnosti.
Millady
23. 08. 2020 11.44
+2
Varen, praviš torej, da je vse znanje v praktikah..🤔a tam piše, da je zemlja ravna?
Malinha
23. 08. 2020 12.00
+1
Varenček, izvoli prakso, stala te bo uboge drevesne veje in elastike, če bi imel puško, bi si pa to lahko še lažje dokazal: napni fračo, vanjo daj kamen, vendar pri tem pazi, da bo njena smer izstrelka absolutno navpična. Izstreli. Če je Zemlja ravna, bi moral kamen (ali pa naboj iz puške) prileteti točno nazaj na elastiko (ali puškino cev). Za mehansko napravo, s katero boš izstrelil nek objekt točno navpik, lahko uporabiš tudi laser in zrcala, ki ti bodo precizirala navpičnost mehanske izstrelitvene naprave. Ko to narediš, me povabi, bova skupaj opazovala.
detect
23. 08. 2020 10.58
+5
cene nepremičnin v Piranu so že padle za polovico.
TistoPravo
23. 08. 2020 10.41
+8
Vsa kanalizacija in meteorne, tisto kar je urejeno....iz čistilne v vodotok, in proti morjem vključno z prstjo...vodo pa načrpamo od vaških vodovodov naprej, torej na vrh hribov se začne ta kača pelat...pa še kmetje malo gnojnice dodajo...in ewo ti, počasi se bo začelo to poznat če se že ne.
Skinwalker
23. 08. 2020 10.38
+4
Dajte no nehajte z takšinim bednim stvarem nakladat normalno je da zemlja ima svoje cikluse . Tale panika okrog segrvanja je samo da si eni filajo zepe.
KungFuPanda
23. 08. 2020 11.06
+2
Dej nehi ti s svojimi ciklusi. Ti ciklusi so tvorba "strokovnjakov" ki so plačani od naftne industrije. Tudi naftarjem je v interesu, da se troši nafta čim več, zato plačujejo svoje študije. Ciklusi na Zemlji se nikoli ne dogajajo tako hitro, kot se zdaj.
KungFuPanda
23. 08. 2020 11.08
-1
Edina zadeva, ki lahko tako radikalno in hitro spremeni podnebje je padec večjega meteorita ali izbruh supervulkana.
Wahl
23. 08. 2020 10.20
+10
Človek je v zgodovini Zemlje le nepomemben tujek. Sahara je bila pred tisočletji bogata z vodo in tropski gozdom, da s pesek in prah v kar se spremeni slehernik.
Wahl
23. 08. 2020 10.21
-1
motorist_mb
23. 08. 2020 10.17
+0
Se ne da nič narest da ne bi več šlo morje prek???
VAREN
23. 08. 2020 10.07
-14
Tale pa je nakladač. Me zanima, kako je ugotovil tistih par mm. Naj še pove katero taljenje ledu naj bi bilo za to krivo? Prizna naj raje, da je zemlja ravna in se ne vrti. Bo bolj realno.
Millady
23. 08. 2020 11.46
+5
Kako si TI ugotovil, da je zemlja ravna? Na čem temelji tvoja ugotovitev?
ni_mi_vse_eno
23. 08. 2020 09.46
+9
Pred 20 leti smo gledali računalniške simulacije, ki so napovedovale dvig gladine za pol metra do 2020 in do 2050 že en meter. Računalniško simulacijo lahko postaviš kakršno koli želiš, lahko simuliraš 9 metrov. Seveda je resnica daleč od prodajanih simulacij. Njihov namen je, da ljudje klikajo in verjamejo. Vizija slovenije 2050 - Leta 2050 bo slovenec srečen, saj bo imel Portorož v Ljubljani, hehe.
Merlie
23. 08. 2020 09.40
+11
Tragedija teh znanstvenikov NASE in vseh Oh in Spljoh raziskovalcev je , da so vsi na nivoju tistih v lepih oblekah na Brezju, da so postali dobesedno župniki znanost pa vera, ki ima za razliko od teh na Brezjih vse manj vernikov, pristašev. V letih 60 so na veliko znanstveno dokazovali kako bomo v letih 2020 hodili na luno na kavico, se spočili in naprej odšli na tuje planete pa nismo prišli nikamor, tudi nikamor ne bomo odšli, ostali smo na mestu ali 40 let nazaj, ko so začeli ozonsko luknjo vsi bi morali bili že pečeni, skuhani pa nismo ali z tem dvigom morske gladine že na Pohorju bi morali hoditi v Bata škojnih pa ne hodijo..zato pravljičarji pamet v glavo, da se vam še otroci v porodnišnici ne bodo razpočili od smeha. Je pa vsa znanost v Sloveniji akademska in ostala dobra samo za klečeplazenje po magistratu in lezenje Jankoviču v zadnjo ali da se posvetijo iznajdbi kakega bolanega rdečega Eko socializma ali pa kakšen transpolni WC in tu se vse začne in tudi tragično konca na Slovenskem seveda.
VAREN
23. 08. 2020 10.13
+15
Tako je. Dokler bo narod naiven in neumen kot pravi Zmago, toliko časa bodo vsi manipulirali z njimi na vse možne načine.
maziko
23. 08. 2020 10.25
+3
Zmolis eno preden prizges tv? Nikoli ne bo znanost vera, dejte si to dopovedat.
maziko
23. 08. 2020 10.28
+4