Inšpektor

Vpis v srednje šole – točkomanija

Ljubljana, 08. 04. 2023 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Petra Čertanc Mavsar
Komentarji
47

"Pri vsakem testu si računamo točke, ker ni tako dolgo do konca šolskega leta," "Nikoli ne veš, koliko se jih bo vpisalo na določeno gimnazijo in kje bo meja," "Skrbi me, koliko točk bom imel, ker sem bolj na spodnji meji." To so skrbi devetošolcev Matica, Zarje in Ane, 14-letnikov, ki se vpisujejo v srednjo šolo.

Da je sistem vpisa slab, da povzroča stres učiteljem in učencem, stroka opozarja že več kot desetletje. "Ta krivica se dogaja že zelo dolgo, odkar je bilo ukinjeno eksterno ocenjevanje oziroma odkar se to ne upošteva pri vpisnem postopku," pravi direktor Gimnazije Bežigrad Ciril Dominko. Šolske ocene so v povprečju rastle za desetinko na vsakih 10 let, z epidemijo koronavirusa pa so dosegle svoj vrh in se približala štirki.

Petka ni enaka petki

"Petica na eni šoli ni enaka petici na drugi šoli, to je splošno znano dejstvo. Včasih je bilo tako, da je učitelj v prvem letniku vedel, kje naj začne, zdaj mora ugotoviti, kakšno znanje učenci imajo. To je resen sistemski problem, ki ga je treba začet reševati," opozarja Nives Počkar, direktorica Šolskega centra Ljubljana.

Vrzel med znanjem in ocenami kažejo tudi rezultati nacionalnega preverjanja znanja v zadnjem – 9. razredu osnovne šole. En del učencev z zaključeno oceno pet je test rešil slabše od nekaterih, ki so imeli zaključeno oceno dve. "Mi vemo iz bolj poglobljenih raziskav, da so razlike v zaključni oceni tudi znotraj osnovne šole – torej 9a ali 9b. Torej ni enota šola, enota je razred. Šola stoji in pade z učiteljem," pravi Darko Zupan, direktor Državnega izpitnega centra. Da so razlike v znanju otrok, ki se z enakim številom točk vpišejo v prvi letnik srednje šole, ogromne, opažajo tudi učitelji in ravnatelji. Nekateri učenci neupravičeno ostajajo zunaj želenih šol, ker imajo boljše znanje, a slabšo oceno. "Za vpis v neko gimnazijo recimo določa, ali je nekdo petkrat zadel koš od petih poskusov ali štirikrat. Pred leti smo nekateri vedeli, da to ni pravično," nadaljuje Zupan.

Znano je, da se v nekatere ljubljanske gimnazije učenci ne morejo vpisati, če imajo v treh letih le tri zaključene štirke, tudi v primeru, ko so zaradi trojke iz telovadbe ostali pred pragom željene srednje šole.

Številčne generacije, omejeno število vpisnih mest

Generacije so vse številčnejše – število devetošolcev, ki se vpisujejo v srednje šole, narašča že pet let in ta trend se ne bo umiril do leta 2027. Osnovno šolo letos zaključuje skoraj 1700 učencev več kot lani, pri tem je na voljo zgolj 360 več vpisnih mest. Državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Jasna Rojc pravi, da ne morejo vedno slediti trendu naraščanja in padanja generacij: "Dejstvo je, da ministrstvo vedno zagotovi pestro ponudbo vpisnih mest v vse programe, tako da vsako leto zagotovimo približno 4000 do 5000 več vpisnih mest, kolikor je kandidatov." To je številka za celotno Slovenijo, v Primorsko-notranjski regiji, Zasavju in Posavski regiji je vpisnih mest premalo. Poleg tega je pritisk na srednje šole v večjih mestih veliko večji kot denimo na podeželju.

V rubriki 24UR Inšpektor bomo govorili tudi o tem, kako socialno-ekonomski položaj vpliva na vpis otrok v srednje šole in kakšne spremembe se nam obetajo.

Celotno oddajo si lahko ogledate v arhivu VOYO

Inšpektor
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Čriček mali
09. 04. 2023 16.39
+3
Držim pesti da bojo dobre točke dajmo otroci🥰🥰 drgač pa bi mogl te naloge dat našim v parlamentu! Me zanima kok so pismeni pa koliko znajo računati! SĐs, SvobodaNE,sns itd...
c00kies
08. 04. 2023 19.35
+5
Preizkusi znanja tipa nacionalno preverjanje znanja o kandidatu ne povedo dovolj. Žal. Lahko ima kandidat prav ta dan stres, tremo, slab dan, karkoli in se odreže porazno, je pa tekom izobraževanja bil skriti talent za kakšno zaposlitev in ne pridedo nje zaradi slabega dne. Torej, ta preverjanja so nesmisel. Preverjanja bi morala biti izpeljana v več delih skozi vse leto, da se ustvari jasna slika o kandidatu in njegovih delovnih navadah, na koncu pa da se opravi še psihološki test, čustvena inteligenca.
Artechh
08. 04. 2023 19.26
+0
Uuuu mal stresa... Po počakajo naj službo in bojo vidl
S123P
08. 04. 2023 20.37
+4
Pa dobro, halo?! Govorimo o otrocih! Pod takim stresom kot so oni že sedaj in tega 10 let, kaj mislite, da boste na koncu dobili poleg sebe za sodelavca?! Mi pod takim stresom nismo bili! In več znanja smo odnesli iz osnovnošolskih klopi! 🙄
mackon08
09. 04. 2023 19.28
S123P ne bluzi včasih je bilo v razredu z 30 timi učenci štirje odlični danes štirje niso odlični to pomeni, da se ocene talajo kar tako, ali so zdaj vsi tako pametni? Dvomim.
S123P
10. 04. 2023 21.12
Moj komentar se nanaša na zgoraj, naj počakajo službo, da bodo videli, kaj je stres, ne na ocene. In da, se absolutno strinjam, da se ponekod ocene 'talajo'- poznam in tudi vem kje, a na žalost pri nas totalno nasprotje. In 'bluzim' iz izkušnje, ker to sedaj doživljam iz prve roke- stres je nenormalen sploh iz tega naslova, ker otroci presneto dobro vedo, da njim ni bilo nič šenkano in da se bodo morali precej bolj namučiti, da pridejo na zeljeno šolo. Najbrž jim bo potem lažje kot tistim s poudarjenimi ocenami, a na šolo je treba najprej prit! In da, absolutno nenormalno preveč je otrok s 100% izkupičkom, se strinjam!
Ivar The Boneless
08. 04. 2023 18.36
+11
Ko si še mlad in neumen. Ne vedo, da šola ne pomeni nič več. Včasih je. Zdaj bo en mizar veliko bolj uspešen kot nek magistrirani diplomirani ekonomist.
finest5nancy
08. 04. 2023 18.33
-4
Preveč nas je.
S123P
08. 04. 2023 20.41
+3
Ne, preveč so vsi ratali na komot. Nas je bilo skoraj 1x več v razredu, pa ni bilo težav, danes je pač trend manjši razredi. Saj vse lepo in prav, dokler je generacija manjša, ko se pa poveča je pa potrebno v korak s časom! Je lepo povedala ga profesor v prispevku- 15 let so imeli časa za pripravo na današnjo težavo, pa ni bilo interesa. Oz sistem skini bregu na drugog
Dr.Rugelj
08. 04. 2023 18.09
+5
Vprašajte se zakaj ne skopiramo finskega šolskega sistema,ki je dokazano najboljši na svetu ??!..v čem je problem ?...kot sem že prej trdil - v šolnikih, ki si ne drznejo niti ne želijo sprememb - ker bi bilo potem treba aktivno podučevati podmladek - sedaj je lažje - podajo snov in dodelijo en kup balastnih domačih nalog - ...če kdo ne razume pa naj se s tem ukvarjamo starši,...ampak plače bi pa imeli do plafona - to pa ja !!!...
S123P
08. 04. 2023 20.49
+3
Točno tako! 👏 Ampak na izlete tja pa radi hodijo! Baje se 'podučevat'! Vsi že vemo, da tam najbolje furajo šolski sistem in zadovoljni so vsi, učenci in učitelji! Ampak ja, lažje je plačo vleči za odpredavanje snovi, s težavami naj se pa ubadajo starši in inštruktorji. Denar vendar mora krožiti! Zbudijo naj se že vsi skupaj! Ocene in uspeh učencev so odvisni od dela učencev IN učiteljev! Preden začnete učitelji filati minuse- ne, niste vsi slabi! Med vami so taki, ki se jim lahko ploska! Tisti drugi bi morda raje razmislili o kakšni drugi poklicni usmeritvi!
Betuul
08. 04. 2023 18.05
-1
In prav bi bilo da se v pokojninsko šteje srednja šola ! Vsekakor s potrdilom o šolanju!? Ravno tako kot onim ki so začeli z delom pred 18.leti; in se jim ta čas v pokojninsko šteje?!
Artechh
08. 04. 2023 19.27
+6
Če delaš se šteje, če afne guncas po šolah se ne. Simple as that
S123P
08. 04. 2023 18.03
+3
To šolstvo se je tako izrodilo, da jih je lahko sram vse- od prvega do zadnjega! Nobenega znanja več se ne podaja, vse samo štepanje balasta, ki nima nobene teže, na koncu se pa gledajo, ko jih vprašaš koliko sklonov ima slovenščina! Učitelji so pozabili biti učitelji, tisti na vodilnih pozicijah, ki pa 'skrbijo' za naše šolstvo pa, odkar je razpadla Juga, tekmujejo kdo bo bolj zafural vse skupaj! Tele točke so tak polom, da boli glava! Sploh za generacije, ki so jih pridobivali med corono! Vse zgoraj napisano velja že od nekdaj, to ni nič novega, a dokler so bili sprejemci, se je nekako še ločilo znanje (prbl- ne bom trdila, da je to najboljši način, definitivno pa bolj fer od zbiranja točk iz ocen!) sedaj je vse odvisno od učitelja- ali hoče biti všečen Oz prikriva svojo nespososobnost in tala boljše ocene, ali je pač bedno bitje, ki se počasi tam kjer se lahko in išče neznanje. Tistih vmes je premalo! Glede na zgoraj zapisanega številke jim trenutno preostane le, da dvignejo število učencev v razredu- nas je bilo toliko let nazaj po 36 pa je vse špilalo. V izogib različnim standardom po šolah pa- NPZ konec leta v vsakem razredu, za vsak predmet. Učencem naj šteje kot zadnja pisna ocena v letu, za učitelje naj bo tudi osnova za ocenjevanje njihovega dela (in dodatka!) za ministrstvo pa vpogled, kako katera šola dela. Pa še ocenjujte in primerjajte! Ne pa da se dela prosto po Prešernu, brez posledic za učitelje in šole in z velikimi posledicami na učencih. Ali pa preprosto spremenite sistem, da se otroci pri 14ih ne odločajo za poklic, ki naj bi ga opravljali do konca življenja, ampak naredite splošno srednjo šolo za vse po vzoru nekaterih drugih držav, ki imajo to veliko bolje urejeno od nas- pa so vsi srečni in zadovoljni, učenci in učitelji!
Harpuna
08. 04. 2023 20.19
+0
S123P mislim da tole,da se ne podaja znanja ni res,bolj problem je,da nima znanja kdo sprejet in ko gre šola h koncu, bi pa vsi imeli super ocene,kljub 9 letnemu zabušavanju.In takih ni malo.
S123P
08. 04. 2023 20.58
+4
Žal govorim iz izkušenj- med šolanjem od doma sem tudi jaz delala od doma in slišala vse- od nesposobnih učiteljev do nevzgojenih učencev. Ampak, ko otroci 5x vprašajo eno in isto, ker ne razumejo, odgovor je pa vedno enak...to si lahko privoščim jaz, brez primerne izobrazbe, da pa učitelj ne zna podati snovi oz razlage tako, da večina razume, se je pa za vprašat! Zakaj otrok v dveh mesecih nikakor ne skapira, ko non stop sprašuje učiteljico za razlago, potem pa v 10ih minutah dojame zadevo, ko pogleda zadevo na internet clip v angleščini?! Tak učitelj sem lahko tudi jaz! Preveč je balasta in samo šopanje podatkov. Od učiteljev pa samo poslušam, kako nimajo časa za nič- baje preskakujejo snovi, za utrjevanje ni časa, da ugotovijo kaj je corona odnesla ni časa- za nič, kar smo mi delali ni časa?!
metkabetka
08. 04. 2023 17.58
+1
Vse bi moralo biti brez omejitev. Kot v mojih časih. Pa so tisti, ki se niso učili, padli in šli ali na drugo šolo ali v službo.
Betuul
08. 04. 2023 17.49
+5
Sploh ni jasno kaj želijo s tem točkovanjem doseči! Pol so pa s tem točkovanjem dijaki doštudiral dodiplomca & podiplomca !? Pol pa v slo zaposlitve ni !? Pol so izumli neko zaposlovanje in na veliko oznanjal delo v tujin! Pa tole vidi🙄!? : Najprej točke zbiraš; pol so pogruntal in razsul naš najboljši fakultetni program in ga zamenjal z nekim bolonjskim programom!? Katastrofa od šolstva!?
Iqos
08. 04. 2023 17.44
+11
Treba je uvest sprejemne, pa se pokaže vse znanje odličnjakov, katerih mame hodijo težit v OŠ šolo za ocene.
mmickica
08. 04. 2023 18.02
+8
S123P
08. 04. 2023 20.59
+4
niktalop
08. 04. 2023 16.49
+10
V preteklosti so bili genijalni ljudje ki so za človeštvo izumili stvari brez katerih si danes ne moremo predstavljati življenja, a po slovenskih kriterijih ne bi nikoli videli srednje šole. Toliko o smiselnosti točkovanja. Običajno se zelo inteligentni ljudje v šoli dolgočasijo ker nimajo dovolj izzivov.
1918
08. 04. 2023 16.51
+0
torej bodo brez problema opravili sprejemni izpit
blue_cat
08. 04. 2023 15.56
+7
Milijardni posel se pa neabda komentirat🤷
esteller
08. 04. 2023 15.52
+11
Nič novega, točkovanje je bilo od nekdaj. Se spomnim ene sošolke, ki ni dosegla dovolj točk za želeno šolo in je 1 leto pavzirala. Vsi so se zgražali. Punca je danes zdravnica. Otroke moramo imeti radi, jih podpirati in vanje verjeti. Ne pa pritiskati še bolj, kot da jih že sistem sam ne dovolj.
urib1
08. 04. 2023 17.30
+6
Razumem kaj je tvoj point. Imaš pa zdravnike, ki delajo neumnosti in bi bilo bolje da bi pavzirali v neskončnost
Klasik
08. 04. 2023 15.34
+6
Veliko bodočih dijakov posluša starše, kateri skozi svoje otroke živijo svojo mladost, kar je velika napaka, na koncu imamo gimnazijske maturante oz. neuporabno delovno silo, ki ni "ne tič ne miš". Dajte se vpisat na tehnične in poklicne šole in od tam štartajte naprej, kar vas veseli.
grumf
08. 04. 2023 15.42
+9
Kaj pa... če ljudem pač pustite, da naredijo, kar želijo, kar se njim zdi prav?
LedenaGora
08. 04. 2023 15.43
+11
Kakor sem spoznal v zadnjih letih nobena tehniška šola ti ne odpre poklica. Neglede na kaj si študiral lahko postaneš kuhar trgovec kmet orodjar vzgojitelca (torej celo država sprejema kader ki nima specifične šole poznam osebo, ki je lani postala vzgojitelca z šolo ekonomski tehnik.) Torej kaj je prednost tehniške šole naj mi nekdo, da kakšno razsvetlitev?
grumf
08. 04. 2023 15.50
+12
V resnic to, da ti zapre možnosti za sanjat o drugih stvareh..
Brabus
08. 04. 2023 16.32
+2
Klasik, če jih pa veseli samo Tik-Tok, Instagram in podobne bedarije. Nimajo interesa delat za minimalca, pa vsi bi na FDV.🙈
S123P
08. 04. 2023 17.42
+3
Problem nastane, ker je tudi na teh šolah premalo razpisnih mest in je ravno tako pomembna ocena. In spet smo pri istem problemu! Letos je na VSEH šolah preveč ciganih, ne le na gimnazijah! Glede na zgornje številke se sprašujem, kam bo šlo teh 1100 učencev, za katere je premalo razpisnih mest?!
LedenaGora
08. 04. 2023 15.30
-2
Omejitve so za težje programe, ki niso navadno fizično delo. Ampak težje srednje šole kot so gimnazije. Gimnazije ti nedajo veliko več kot tehniške šole ampak! Sposobnejše bolje pripravijo na višji ravni za fakulteto. Že tako se trudijo slediti najslabšim ampak nevem kaj bi bilo, če bi omejitve spustili potem bi moralo biti kot na fakulteti za matematiko kjer ima pozitivno iz analize po kolokvijih le 1/5 učencev, da nato prefiltriraš z najbolj pomembnim predmetom. Ampak ne se zgražat 1/5 ni veliko kajti na splošni matematiki ni omejitev in gre tja marsikdo, ki ima ekstremno slabo znanje matematike.
natmat
08. 04. 2023 15.28
-1
Splošne gimnazije so pravzaprav le velika potuha mladim da štiri leta zapravljajo za to da se odločijo na kakšen faks bodo odšli...Naj jih raje zanima kje bodo službo dobili da bodo zaposljivi ne pa da so polovica življenja v breme družbi!!!Naj se raje poklicne šole uvede namesto gimnazije in potem se ob delu naj tiste uspešne šola naprej!!!Žal bo tudi v šolstvu treba uvseti ponudbo in povpraševanje...saj so daleč največji porabniki davkoplačevalskega denarja!!!
LedenaGora
08. 04. 2023 15.34
+10
Žal niso potuha kajti moji sošolci, ki so bili na splošni imajo veliko večje predznanje kot ostali, ki smo prišli iz tehniških in veliko težje sledimo oz. Potrebujemo veliko več vložiti v učenje.
grumf
08. 04. 2023 15.36
+26
14. Let star človek pač ne more in ne rabi razmišljat o službi! Dejte se mal umirit no...
štajerc9
08. 04. 2023 15.39
+18
Ja ker 14 letnik pa ziher ve ka bo delo naslednjih 50 let
1918
08. 04. 2023 16.54
-4
grumf, tvoja slovnica ni za pozitivno oceno
grumf
08. 04. 2023 17.04
+4
Jest sm svoje glede slovnice in ocen opravil. Že davno, za vekomaj. Za razliko od mnogih pa vseeno z veseljem uporabljam rudi rodilnik..
S123P
08. 04. 2023 17.49
+7
Halo?! Kako bi se vi počutili, ko bi vam nekdo pri 14h rekel, ti boš pa čistilka, trgovec, smetar,...vse spoštljivi poklici, ne mislim slabo- a najbrž vam pri teh letih ne bi ravno sedlo, ko bi vam nekdo razbil sanje in vas postavil pred dejstvo?! Tole rabimo, gremo za minimalca! Ni to rešitev, sploh v današnjih časih, ko skoraj za te poklice že rabiš 7. stopnjo! Vse je prenapihnjeno in napačno zastavljeno! Poleg tega- dobro jutro! Manjka učiteljev, manjka zdravnikov- potemtakem sedaj vsi na faks???
AbrA0_KadaBRa
08. 04. 2023 15.23
+10
Od svojih sovrstnikov bom moral znati bolje katerega leta je Cankar študiral na Dunaju, da bom lahko švasal
LedenaGora
08. 04. 2023 15.26
+4
Za te omejitev sploh ni tako, da neboj se.
1918
08. 04. 2023 16.55
+2
Dr.Rugelj
08. 04. 2023 15.19
+4
Največja neumnost je to točkovanje, ki je pogoj, da se sploh lahko vpišeš v srednjo šolo - diskriminacija na polno !!!...in potem nekomu manjka 1 točka pa se ne more vpisati na željeno šolo,...Slovenski šolski sistem še vedno vodijo fosili iz časa jugosocializma ,..zastarelo do amena !!!
XVXC
08. 04. 2023 15.13
+3
Hrana v šoli...hoteli jim uvesti zelenjavo. Vpliv Gaber. Otroci so debeli. Popoldan hitra hrana. Bogati mečejo hrano v koš. Ma dost...otroci na socialni !!! Bravo dežela. Bravo. Fuj in fej.