Inšpektor

Ženske v filmu

Ljubljana, 27. 11. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
23

V 25 letih so ženske režirale 23 celovečercev, moški 146. Povprečen filmski proračun za režiserja je po podatkih Slovenskega filmskega centra milijon evrov, za režiserko 800 tisočakov. Zakaj so režiserji bolje plačani, zakaj dobijo več priložnosti?

V Sloveniji smo prvi celovečerni film, pod katerega se je podpisala ženska, dobili leta 2002. To je bil film Varuh meje režiserke Maje Weiss. Od tedaj ženske režirajo več, a še vedno manj kot moški. V filmu – kot je tudi prav – šteje kakovost, šteje dober film. A pogoji morajo biti enaki za vse – za ustvarjalce in ustvarjalke. Še posebej v tako zahtevni, pogosto celo brutalni industriji, kot je filmska, v kateri te, če nisi ves čas prisoten, pozabijo čez noč.

Izvirni greh, da v filmskem svetu velja moška dominanca, najbrž izhaja iz patriarhalnih vrednot, ki zaznamujejo našo družno in okolje, razmišlja Sonja Prosenc, ena najbolj prepoznavnih slovenskih režiserk in avtorica Zgodovine ljubezni, slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja, ki je prejel že 13 mednarodnih in domačih nagrad. Film jo je uvrstil v Zlati album evropskih režiserk, v žlahtno petdeseterico najboljših režiserk stare celine zadnjih 20 let. "Vsi smo nekako navajeni na ta dominantno moški pripovedni kanon, to nam je blizu in drugi pogledi se nam zdijo tuji, neenakovredni."

Ženske v filmu
Ženske v filmu FOTO: Dreamstime

Podatki so zgovorni: v evropskem prostoru deluje le petina režiserk, ki so v obdobju med letoma 2003 in 2017 realizirale vsaj en celovečerni film. V slovenskem filmskem sektorju po zadnjih podatkih ustvarja 44 odstotkov režiserk in 56 odstotkov režiserjev – razlika torej ni velika. Od leta 2011 podpora projektom filmskih ustvarjalk raste. Tudi pri nekaterih razpisih, denimo za razvoj scenarija, in pri kratkih filmih so režiserke enako uspešne kot režiserji. A pozor: v okviru nacionalnega filmskega programa smo med letoma 1995 in 2020 dobili 23 celovečercev, pod katere so se podpisale ženske, in kar 146 moških filmov. In še to: moški filmi so bolje plačani. Povprečen filmski proračun za režiserja znaša slab milijon evrov, za režiserko dobrih 800.000 . Povprečna podpora filmskega centra režiserjem je 400 tisočakov, režiserkam slabih 300. Maksimalen filmski proračun za moške je skoraj dva milijona 400.000, za ženske režiserke pa milijon evrov in pol.

Neprimerni komentarji na snemanjih

"Nikoli se nisem počutila kot nekdo, ki bi se aktivno boril za ženske pravice v filmskem svetu, a glede na to, da so številke pri plačah res različne, se mi zdi pomembno, da zahtevamo enake možnosti, da smo enako plačane za enako delo," pravi mlada režiserka Maja Doroteja Prelog. Slabih izkušenj s snemanj nima – z izjemno kakšne seksistične opazke profesorjev na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Tudi Sonja Prosenc pravi, da so ekipe profesionalne in da na snemanju nikoli ne razmišlja o tem, da je ženska. "Sem pa doživela tak seksističen izpad člana ekipe in si mislila 'Okej, požrem, grem naprej'. Medtem pa je imel naš glavni igralec, Kristoffer Jonner, ki prihaja iz drugega okolja, iz Norveške, kjer so standardi drugačni, popolnoma drugačno reakcijo in se mu je zdelo, da bi moral ta človek še isti dan zapustiti snemalni studio." In to je ključno: ničelna toleranca, je jasen režiser in scenarist, predsednik Društva slovenskih režiserjev, Matevž Luzar.

Neenakost med spoloma je tema zadnjih let

O neenakosti med avtorji in avtoricami v slovenskem filmu so govorili tudi na letošnjem Liffu. Direktor festivala, Simon Popek, pravi: "To je postalo zelo pomembna tema zadnjih let zaradi spolnih škandalov – najprej v ZDA, potem pa v Evropi, tudi pri nas."  Popek poudarja, da so bile slovenske avtorice dolgo v ozadju, še posebej režiserke. Pa ne le pri nas, temveč tudi v največji filmski industriji, v Hollywoodu. Najprestižnejšo filmsko nagrado oskar je prva režiserka prejela šele leta 2010 – to je bila Kathryn Bigelow za film Bombna misija. Sočasno z gibanjem Me too  – Jaz tudi, ugotavlja Popek, so se filmski festivali po svetu zavezali enakosti spolov, da bodo torej režiserke zastopane v enakem številu kot moški kolegi. Pod tretjino filmov na Liffu so se podpisale režiserke, v tekmovalnem programu se je pomerilo pet kandidatk od skupno desetih kandidatov. Glavno nagrado vodomec je prejel film Pohodi plin iranskega režiserja Panahija, nagrada za najboljši kratki film pa je šla Špeli Čadež za Steakhouse,  animirani film o nasilnem razmerju v družini dveh s pravo mero začinjenosti in tehnično briljantnostjo, je zapisala Liffova komisija.

Režiserka je letos slavila tudi na portoroškem festivalu slovenskega filma. Film Prasica, slabšalni izraz za žensko, pod katerega se je podpisala Tijana Zinajić, je odnesel kar šest vesen, tudi vesno po izbiri občinstva. Vesno za najboljši celovečerni film je pred Tijano Zinajić leta 2018 dobila še Urša Menart. Vesno za najboljšo režijo je doslej prejelo 17 moških in dve režiserki, že omenjena Maja Weiss za Varuha meje in Hanna Slak leta 2017 za film Rudar. Štiri vesne za najboljši scenarij so v zgodovini podeljevanja te nagrade šle scenaristki Melini Pota Koljević, ki je soustvarila Ivana Janeza Burgerja, Katji Colja za Igorja in Roso, Izi Strehar za Prasico in Urši Menart za Luzerko.

Urša Menart domače filmske industrije ne občuti kot posel, v katerem je zakoreninjena moška dominanca. Ne več. Je pa bila kot študentka deležna komentarjev, da se loteva moškega poklica. Z nenehnim dokazovanjem je vsem dala vedeti, da zmore. Neprimerne opazke so prihajale le od tistih, ki sem jih ogrožala, pravi. "Histerične babe in take klasične opazke, kaj pa vem, pa katera je luštna. Ampak vedno od ljudi, ki so čutili, da se njihov čas izteka ali pa da mogoče niso dovolj dobri."

Nujna je sistemska ureditev filma

23 celovečercev režiserk v zadnjih 25 letih predstavlja 13 odstotkov vseh sofinanciranih celovečernih filmov. S tem deležem ostaja Slovenija pod evropskim povprečjem. Nad njim so Nizozemska, Švedska, Latvija, Norveška, Avstrija, Finska, Danska, Nemčija in tudi Hrvaška.

Slovenija glede režiserk ostaja pod evropskim povprečjem.
Slovenija glede režiserk ostaja pod evropskim povprečjem. FOTO: Dreamstime

"Slovenski film je predolgo temeljil na nekem gverilskem entuziazmu, to je blazno eksplodiralo konec 90. let, ko so digitalne kamere postale tako kakovostne, da si lahko s tem filmom šel v kinematografe, ampak tako posnameš prvi film, potem pa želiš normalne produkcijske razmere," našo sceno opisuje Popek. Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, dodaja: "Za Švedsko smo zaostali 110 let. 110 let kasneje smo dobili prvo žensko režiserko." Zato si v SFC-ju prizadevamo motivirati avtorice, da si bodo upale stopiti na področje filma in na njem vztrajale, še poudarja Bučarjeva. Gibanje za enakopravnost med spoloma v avdiovizualni branži po Evropi je nedvomno vse spodbudilo k odpiranju prostora za avtorice, k premiku se na bolje.

Kaj pa razmere v slovenskem filmu? Izgubljeno koronsko leto in blokada denarja za filmarje vse do zadnjega lanskega dne sta povzročila zamike v snemanju in postprodukciji. Napoved za prihodnje leto je boljša: 6 milijonov in pol za Slovenski filmski center, a pozor: to je še daleč od obljubljenih 11 milijonov. 11 milijonov je namreč zaveza, sprejeta na parlamentarnem Odboru za kulturo leta 2018. Nataša Bučar opozarja: "Smo na dobri polovici 11 milijonov, ki smo se jih nadejali do leta 2022, kot je predvideval sklep takratnega Odbora za kulturo, ki deluje še danes."

Na pristojnem kulturnem ministrstvu odgovarjajo: vsak film je najprej odvisen od domačega trga in slovenski trg ni samozadosten. Zato, pravi sekretarka Irena Ostrouška, "bi bilo dobro, da bi bilo sredstev čim več, zlasti sedaj, ko se je tudi s Festivalom slovenskega filma in Liffom pokazalo, da je konstantno vlaganje v filme in talente dalo rezultat."

A rezultatov na dolgi rok ni brez strategije nacionalne kulturne politike, ki mora doseči konsenz. "V neki meri imamo strategijo razvoja. Ali je to dovolj? Je na mestu vprašanje, ali bi veljajo to nadgraditi s kakšnimi drugimi premisleki?" se sprašuje Ostrouška. Matevž Luzar je jasen. Najprej potrebujemo jasno nacionalno politiko, ki bo film primerno finančno podprla. To je teh 11 milijonov na leto. Potem pa lahko iščemo tudi zunajproračunske vire, tako kot to odlično počnejo naši sosedje Hrvati. Luzar opozarja še: "Politika naj film postavi na seznam prioritet in ga uporabi za promocijo države, za mednarodno prepoznavnost."

Imamo namreč znanje, talente, zgodbe. Slovenski film je del naše identitete, znamo narediti dober film, dobre serije. Zato je nujna drugačna zavest politike.

Celoten prispevek si poglejte na voyo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Space Voyager
17. 12. 2021 08.48
+3
A pa kdo ve, zakaj ženske izkopljejo veliko manj lukenj v gradbeništvu, zakaj upravljajo z manj gradbenimi stroji, zakaj jih je manj v komunalnih podjetjih itd.? Ženske se pritožujejo samo nad "nepravičnostjo" v dobro plačanih in odmevnih poklicih, za sranje, v katerem prav tako prevladujejo moški, jim je pa vseeno.
ni_mi_vse_eno
03. 12. 2021 15.50
+1
strumfeta je feministka. Poslušaj Jordan Peterson, hehe.
ni_mi_vse_eno
03. 12. 2021 15.43
Sonja Prosenc (nikoli slišal) je naredila film: 112 mesto po gledanosti. Zgodovina ljubezni, 2019, Sonja Prosenc - Drama. Sonja: "ena najbolj prepoznavnih slovenskih režiserk in avtorica Zgodovine ljubezni, slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja, ki je prejel že 13 mednarodnih in domačih nagrad. Film jo je uvrstil v Zlati album evropskih režiserk, v žlahtno petdeseterico najboljših režiserk stare celine zadnjih 20 let. --- Kdo je že slišal za njen film? Živimo lahko od denarja. Ko pa enkrat postaneš Steven Spielberg, takrat pa lahko narediš tudi neko dramo.
ni_mi_vse_eno
03. 12. 2021 15.39
Koliko ljudi pozna "Varuh meje"? Po lestvici gledanosti je na 46. mestu, Maja Weiss. No, sedaj imate odgovor
ni_mi_vse_eno
03. 12. 2021 15.36
Pri nas nadarjeni ne dobijo priložnosti, zato je moral Mitja Okorn zapustiti Slovenijo, ker ni dobil denarja za naslednji film. Mitja Okorn: "Spakiral sem, ker me ne cenijo!"
Tomy Bananas
27. 11. 2021 17.13
+1
Naj zamenjajo žanr bojo odlicno plačane
stumfeta
27. 11. 2021 17.34
-3
A ti poznaš razliko med plačo pa med proračunom za film?
SlovenskiDomoljub
27. 11. 2021 14.46
+5
Moski po vecini: prej umrejo, opravljajo tezje poklice, so udelezeni v vojnah, naredijo vec samomorov, jih je vec v zaporu... zakaj pa se tukaj ne delamo enakopravnosti? Zenske, ki hocete biti kozmeticarke, zal mi je. Enakopravnost nam nalaga, da morate popravljati ceste. Pod nevzdrznimi vremenskimi pogoji, ce je treba.
stumfeta
27. 11. 2021 17.02
-2
A kozmetičarke a? Čuj, kaj pa snažilke? Bi rekla da manj težko delo kot zidar recimo, tudi manj nevarno. Zakaj pa tam ni moških? M?
olimpija007
27. 11. 2021 14.30
+6
V Snagi pri pobiranju odpadkov še nisem videl ženske DISKRIMINACIJA!
stumfeta
27. 11. 2021 17.02
-3
Rrrrrrrrrrrrrrrrrres? Dej mi povej, a moško snažilko si že vidu?
olimpija007
27. 11. 2021 14.30
+3
Mogoce ker so boljsi?! Zakaj pa zenske delajo trepalnice, nohtke in ne moski... zakaj?!
Salamandros
27. 11. 2021 13.14
+9
Zakaj na gradbiščih in v rudnikih delajo samo moški? Hočemo enake kvote v teh opklicih!! Ali je feminizem usmerjen samo v poklice kjer se obrača veliko denarja?
stumfeta
27. 11. 2021 16.58
-5
Aja a res? Dej mi no povej, kok moških snažilk poznaš? Pa moških medicinskih sester. Pa moških vzgojiteljev v vrtcih. Drugače pa v rudnikih še vedno delajo samo moški zato, ker se na Evropski ravni še vedno ni spremenil zakon iz konca 1935, ki ženskam prepoveduje delo v rudnikih in glej ga zlomka, ta zakon se celo spoštuje. Ne verjameš? Pejd si kej prebrat za spremembo. Tudi za delo v gozdarstvu je bilo še nedavno na Zavodu za zaposlovanje zapisano, da delo ni primerno za ženske, hvala bogu niso sprejeli tega z zakonom, ker kar nekaj ženske dela tudi v tem poklicu. Tako da, najprej bo treba odstranit zakone in predsodke.
Tomy Bananas
27. 11. 2021 17.14
+0
Pri nas na gradbišču dela ena ženska. Dela pa bolje kotpet albancev skupaj
Papyrus123
27. 11. 2021 12.29
+0
51.4% moskih in 48.6% zensk, zakaj je pri nas temu tako? Res ste ehh
JOSEPH HAYDN
27. 11. 2021 12.28
+4
Ideologija na ideologijo dan za dnem
SlovenskiDomoljub
27. 11. 2021 12.05
+8
Zakaj so manj placane? Ce naredis dober film, vec zasluzis. Ocitno ne delajo dobrih filmov.
Paine
27. 11. 2021 12.45
+3
stumfeta
27. 11. 2021 16.59
-2
Zdej ne vem a si ti pismen al samo nisi šel brat prvega stavka. A piše, da imajo manjše zaslužke al piše da imajo nižji proračun za film posnet? M?
Kazimir Plemeniti
27. 11. 2021 11.59
+11
Pa zakaj morate neprestano furati te feministične ideje.
Paine
27. 11. 2021 12.45
-7
Sakramenttinajne
27. 11. 2021 11.55
+4
Kaj morate prav povsod deliti ,moški ženske pa ženske kvote , pa da so manj plačane Na koncu itak poberejo ženske, zato ni važno kdo dobi več