Znanost in tehnologija

Adobe Flash izgubil primat

San Francisco, 05. 05. 2010 02.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjem letu se je delež tehnologije Flash v internetnem videu zmanjšal s 75 na 26 odstotkov v korist modernejšega formata MPEG-4.

Pred zdaj že skoraj tridesetimi leti sta se za prevlado na področju domačega videa bojevali tehnologiji beta in VHS, podoben boj danes spremljamo na področju video formata na internetu. Glavnih tekmecev je sicer več, najbolj izpostavljena pa sta zagotovo Adobov format Flash in konkurenčni standard MPEG-4.

Priljubljeni iPhone ne podpira Flasha.
Priljubljeni iPhone ne podpira Flasha. FOTO:

Tehnologijo Flash je leta 1996 predstavilo podjetje Macromedia, ki ga je kasneje kupilo podjetje Adobe Systems. Ob razmahu internetnega videa se je Flash izkazal za najbolj primeren format, še posebej velik vzpon je doživel z rastjo priljubljenosti YouTuba. Toda kmalu so se pojavile težave. Vodstvo YouTuba, ki je v lasti Googla, se je pred tremi leti odločilo celotno videoteko konvertirati v modernejši format MPEG-4 (standard H.264). Že pred tem Flasha ni podpiral iPhone, prav tako ga ne omogoča najnovejši Applov hit iPad.

Ostre kritike Steva Jobsa

Velike spremembe na področju videoformatov je zaznala tudi raziskava podjetja Encoding.com, ki spremlja trende internetnega videa. Lani je bilo še 75 odstotkov video posnetkov na internetu ponujenih v formatu Flash, danes jih je takšnih le še 26 odstotkov. Prevladujoč položaj je na hitro prevzel format MPEG-4 (H.264), ki zdaj podpira že kar 66 odstotkov vseh na spletu dosegljivih videov.

Pred dnevi se je s plazom kritik oglasil tudi prvi mož Appla Steve Jobs. Po njegovem mnenju je Adobe Flash preveč pomanjkljiv za uporabo na napravah z zaslonom na dotik, kot so mobilniki iphone in tablični računalniki iPad.

Flash je bil po navedbah Jobsa zasnovan v dobi, ko so kraljevali osebni računalniki in računalniške miške, medtem ko današnja, mobilna doba zahteva nizko porabo energije, zaslone na dotik in odprte spletne standarde. Prav na teh področjih pa se Flash slabo odreže, meni Jobs. Poleg tega po njegovem mnenju Adobe zaostaja pri vpeljevanju posodobitev, problematične naj bi bile tudi številne varnostne luknje, ki so jih izkoristili hekerji.

Steve Jobs je oster do formata Flash in prisega na MPEG-4.
Steve Jobs je oster do formata Flash in prisega na MPEG-4. FOTO: Reuters

Direktor Adoba Shantanu Narayen je kritike zavrnil in dejal, da Appla očitno moti, da je Flash zasnovan tako, da delo v različnih okoljih, vključno s tistimi, ki jih razvijajo Applovi tekmeci. Med njimi je na primer Google s svojim odprtokodnim operacijskim sistemom Android.

Narayen opozarja, da Applova neuporaba Flasha sili razvijalce programske opreme v to, da morajo razviti več različic programov, namesto da bi razvili le eno različico, ki bi delovala na različnih napravah.

MPEG-4 prevzema primat

Toda kot kaže, je Apple uspel s svojim predlogom kodeka H.264 za MPEG-4, ki postaja prevladujoč standard za video visoke ločljivosti, saj z njegovo podporo že delujejo digitalna televizija, HD in 3D video, BluRay … Format MPEG-4 podpira že dve tretjini vseh na internetu dostopnih videov.
 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JansaTajkun
08. 05. 2010 16.39
Naglas
07. 05. 2010 13.34
@jernej.c: no koliko pa je v uporabi AIR in flex? Let's face it ... Flash-u se ne piše dobrega.
Omelo1
06. 05. 2010 22.51
Kdo govori o polni obliki? Podpirajo ga. Pika.
retro77
05. 05. 2010 20.42
Kak neumen članek, zbrišite ga prosim in si ne delajte sramote
jernej.c
05. 05. 2010 12.10
Flash je veliko več kot samo format za predvajanje video vsebin. Je avto članka mogoče slišal že za Adobe AIR ali Flex.. Ne morete pisat članka o stvareh, katerih več kot očitno nimate pojma..
superfly
05. 05. 2010 07.59
"Je pa res da popolnoma vsi, Symbian, Windows Mobile, Maemo, Android podpirajo flash, iPhoni pa ne." Ne govorit neumnosti, flasha v polni obliki NI na nobeni od naštetih platform!
Naglas
05. 05. 2010 07.58
Mislim, da je zadeva tudi v Java vs. Flash in verjamem, da Flash izgublja. Spomnim se "Flash booma", ko je vsaka spletna stran imela nekaj, če že ne vse v Flash-u in to je postalo dolgočasno in "time consuming". Ljudje nimajo več časa, da bi občudovali joh in sploh Flash zadeve na strani ampak potrebujejo informacije takoj. Verjamem, da Flash izgublja "privržence" ... sam ga popolnoma nič ne pogrešam na svojem telefonu.
mastablasta
05. 05. 2010 07.53
@bostjan_e05.05.2010, 07:38 Hja kaj češ. Eni pač poznajo samo you tube :-) tudi to ne drži povsem oz. je izjemno čuden stavek: "Toda kot kaže, je Apple uspel s svojim predlogom kodeka H.264 za MPEG-4" Verjetno je mišljeno s predlogom da da le M-peg4 podporo na svoje zadeve?!?
Omelo1
05. 05. 2010 07.41
Članek je res napisan zelo neumno. Je pa res da popolnoma vsi, Symbian, Windows Mobile, Maemo, Android podpirajo flash, iPhoni pa ne. In potem je stric Steve užaljen, ker se to dogaja in začne pljuvat po Flashu. In kljub temu, da Applovi računalniki "ne sesipavajo" izjavi, da je za vse težave, ko so se, kriv Flash. Ja ja, Applova politika glede strogega omejevanja programerjev se očitno res izplača.... :)
bostjan_e
05. 05. 2010 07.38
Precej nestrokoven članek. Predvsem zato, ker prikazuje Flash izključno kot tehnologijo za prikazovanje video posnetkov, internet pa kot medij z izključno video vsebinami - kar pa je zelo daleč od resnice (interaktivne strani, igrice,...)! Prikazovanje video posnetkov je le en delček Flasha in zato sploh ne moremo govoriti, da bi ga MPEG-4 lahko v celoti nadomestil. Mogoče skupaj z drugimi tehnologijami, drugače pa ne.
homer99
05. 05. 2010 07.09
Ta članek je pa kar nekaj... flash že od leta 2007 podipira tudi kodek H.264. Članek je napisan zelo zmedeno.