Znanost in tehnologija

Bančni trojanci grozijo

Ljubljana, 17. 02. 2008 23.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Število odkritih trojanskih virusov, namenjenih kraji informacij potrebnih za elektronsko bančništvo, se je povečalo.

Bančni trojanski virusi, ki so programirani z namenom kraje podatkov potrebnih za elektronsko poslovanje, se v zadnjem obdobju hitro razvijajo ter širijo preko spleta.

Računalniški virusi lahko zagodejo tudi pri elektronskem bančništvu
Računalniški virusi lahko zagodejo tudi pri elektronskem bančništvu FOTO:

V laboratoriju PandaLabs so s posebnim varnostnim sistemom "kolektivna inteligenca" lani odkrili 463 odstotkov več bančnih trojancev kot v letu 2006. Sistem temelji na zbiranju informacij o škodljivi programski opremi iz internetne skupnosti in avtomatizirani obdelavi teh podatkov v novih podatkovnih centrih.

Izjemno povečanje števila bančnih trojancev ustreza novi dinamiki škodljive programske opreme. Kibernetični prevaranti ne iščejo več slave ampak finančne koristi. V tem pogledu so bančni trojanci zelo učinkovito orodje za kibernetične prevarante, saj so narejeni za krajo bančnih podatkov, številk računov ..., ki se kasneje uporabijo za praznjenje bančnih računov uporabnikov.

Previdnost ni odveč

Bančni trojanci so leta 2007 povzročili 18,59 vseh okužb s škodljivo programsko opremo in predstavljajo eno največjih groženj na internetu, še posebej, ker so narejeni tako, da ne pritegnejo velike pozornosti, zato se uporabnik pogosto ne zaveda, da se virus nahaja na njegovem računalniku.

Da ne bi postali žrtve trojancev je dobro, da si namestite učinkovite in posodobljene varnostne rešitve s proaktivnimi tehnologijami. Pomembno je tudi vzdrževanje posodobljenih programov, ki so nameščeni na sistemu, da bi se preprečilo izkoriščanje ranljivosti za nameščanje škodljive programske opreme.

Seveda pa se je dobro izogibati izvajanju nevarnih akcij, kot so odpiranje elektronske pošte od neznanih pošiljateljev, odpiranje povezav v e-pošti ali prek sporočil v programih hitrega sporočanja namesto vpisovanja naslovov v brskalnik, ali nalaganje sumljivih datotek prek omrežij P2P.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

warezovc@email.si
22. 02. 2008 16.22
ANDROLAKI hahaha odličen komentar. 5***** :> nice
androit
19. 02. 2008 18.47
Kaj bodo trojanski kojni našli tudi račune SLO GRADBENE TROJICE ali so trojanci glih ti trije
Meldo Lavir
18. 02. 2008 08.13
" Bančni trojanci so leta 2007 povzročili 18,59 vseh okužb s škodljivo..." "zato se uporabnik pogosto ne zaveda, da se virus nahaja na njegovem računalniku." Trojanski konj ali virus? Razlika je namreč velika:...