Znanost in tehnologija

Prihodnost na dotik

London, 03. 01. 2012 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V letu 2012 se pričakuje vse pogostejša uporaba naravnih uporabniških vmesnikov, tehnologije vsak z vsakim, vseprisotnost senzorjev pa poleg pozitivnih možnosti omogoča tudi neprestano sledenja posameznika.

Zasloni na dotik bodo vse pogostejši v vsakdanji uporabi.
Zasloni na dotik bodo vse pogostejši v vsakdanji uporabi. FOTO: Google

"Najboljši način napovedovanja prihodnosti je druženje z ljudmi, ki to prihodnost že živijo," razmišlja urednik revije Wired David Rowan, ki je v zadnjem letu na naslovnico revije med drugimi spravil očeta Facebooka Marka Zuckerberga in pokojnega Applovega vizionarja Steva Jobsa. "Mi pripovedujemo zgodbe o ljudeh in njihovih izdelkih, ki nas navdušujejo še preden pridejo v množično uporabo," pravi Rowan, ki ga v enaki meri navdušuje napovedano bliskovito širjenje interneta v Afriki, ambiciozne spremembe v zdravstvu in potovanja v vesolje za zasebnike.

Po Rowanovem mnenju bi moral biti naslednji korak Facebooka podjetjem in posameznikom omogočiti čim boljši izkoristek povezav ustvarjenih na Facebooku. Rowan se sprašuje, zakaj bi se pri iskanju službe, kupovanju smučarske opreme ali izbiranju univerze brskali po "originalnih" spletnih straneh, ko pa dobimo najbolj tehtna in zanesljiva priporočila od prijateljev ali njihovih prijateljev.

Airbusovo letalo prihodnosti
Airbusovo letalo prihodnosti FOTO: Kanal A

Svetlo prihodnost urednik revije Wired "prerokuje" naravnim uporabniškim vmesnikom - napravam z zasloni na dotik in sistemom, ki prepoznajo telesne kretnje. Primer tega so na trgu že prisotni krmilniki s senzorji za zaznavanje gibov kinect, ki enemu ali več uporabnikom hkrati omogočajo delo z digitalnimi vsebinami na velikih zaslonih, občutljivih na dotik. V poslovnem svetu se bo vse več zadev urejalo s pomočjo tehnologije vsak z vsakim (P2P), zelo obetavni in koristni pa se mu zdijo tudi 3D tiskalniki, ki omogočajo izdelavo fizičnega modela izdelka.

Nove tehnologije pa pogosto prinašajo večji nadzor nad posameznikom in ožijo prostor njegove svobode. Kljub temu, da nadzorne kamere pokrivajo vse več javnih površin, senzorji pa so prisotni v skoraj vseh novejših napravah (mobilni telefoni, računalniki,...). Po Rowanovem mnenju je dobra lastnost senzorjev, da omogočajo nadziranje zdravja, kontrolo procesov onesnaževanja, bolj strašljivo pa je, da se bodo o posamezniku zbirali vsi pode zadeve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kissmyass
07. 01. 2012 09.57
+10
NAKBOLŠI DOTIK JE DOTIK MOJE DRAGE !