Znanost in tehnologija

Ebay gor, Google nezadovoljen

Ljubljana, 01. 08. 2007 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največja svetovna podjetja, ki se ukvarjajo z različnimi spletnimi storitvami, beležijo velike dobičke.

Spletna dražba Ebay je v letošnjem drugem četrtletju ustvarila 376 milijonov ameriških dolarjev čistega dobička, ki je lani v istem obdobju znašal »le« 250 milijonov dolarjev. Prihodki so se v zadnjih treh mesecih gibali med 1,77 in 1,82 milijarde dolarjev, na letni ravni v Ebayu načrtujejo blizu 7,5 milijarde skupnih prihodkov. Boljšim rezultatom sta prispevala predvsem dober promet na spletnih dražbah in portalu shopping.com. Skoraj za tretjino se je povečal promet s plačilnim sistemom PayPal, enkrat več prihodkov kot lani pa je Ebay ustvaril tudi z internetnimi telefonskimi storitvami Skype.

Google zaostal za pričakovanji

Google se širi predvsem na trgih zunaj ZDA, ki predstavljajo že 48 odstotkov vsega poslovanja podjetja.
Google se širi predvsem na trgih zunaj ZDA, ki predstavljajo že 48 odstotkov vsega poslovanja podjetja. FOTO:

Google je zadnjih treh mesecih ustvaril 925 milijonov dolarjev dobička, kar je 28 odstotkov več kot v letošnjem prvem četrtletju, a manj kot so napovedovali finančni analitiki. Google se širi predvsem na trgih zunaj ZDA, ki predstavljajo že 48 odstotkov vsega poslovanja podjetja. Vodilni v ameriški korporaciji so rezultate označili za stabilno rast, vseeno pa je delnica Googla po objavi rezultatov nekoliko izgubila na vrednosti.

Vodstvo Googla sicer načrtuje nekatere nove investicije. Razmišljajo, da bi postali ponudniki brezžičnega interneta, saj naj bi se na dražbi potegovali za 4,6 milijarde dolarjev vredno brezžično omrežje nekega ameriškega podjetja. Omenimo, da je Google pred dnevi za 625 milijonov dolarjev kupil tudi podjetje Postini, ki je specializirano za varnost elektronske pošte.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.