Znanost in tehnologija

FBI išče izdelovalce virusa

Pariz/ Helsinki, 28. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po elektronski pošti se naglo širi zelo agresiven računalniški virus, imenovan Mydoom oz. Novarg, ki se je pojavil tudi v Sloveniji.

V kratkem času okuženih več kot 100 milijonov e-sporočil
V kratkem času okuženih več kot 100 milijonov e-sporočil FOTO: POP TV

Mydoom je po mnenju izvedencev na najboljši poti, da prehiti virus Sobig.F in tako postane najbolj škodljiv računalniških virus vseh časov. Mydoom je v svetu že razširil okrog 100 milijonov okuženih elektronskih sporočil, prva pa so se pojavila tudi v Sloveniji. Virus se širi z elektronskimi sporočili, ki imajo pripeto priponko. Črv se je najprej pojavil v Rusiji, 60 odstotkov okuženih sporočil pa so prestregli v ZDA.

Družba Symantec, ki razvija programsko opremo proti virusom, je zaradi Novarga stopnjo pripravljenosti dvignilo na 3. do 4. stopnjo in ocenjuje, da se novi virus širi podobno ali celo hitreje kot črv Sobig, ki se je pojavil avgusta lani. Doslej najbolj učinkovit virus Sobig.F je v enem tednu razposlal več kot 300 milijonov okuženih e-sporočil.

Predvidoma naj bi bila prva tarča virusa podjetje SCO, proizvajalec programske opreme Unix.

Računalniški "škodljivec" ima po pisanju računalniškega časopisa "PC Professionell" lastni modul, s katerim samostojno razpečuje e-pošto, pri čemer se okoristi z elektronskim naslovi, ki jih najde v adresarjih osebnih računalnikov. Mydoom se kopira z imenom "activation_crack.scr:" pod "C:Program FilesKaZaAMy Shared Folder". Poleg tega si virus ustvari nišo v sistemu, kar lahko računalniškim hekerjem omogoči nadzor nad izbranim osebnim računalnikom.

V iskanje programerjev, ki so izdelali virus, se je vključil tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI. Podjetje SCO Group, ki mu je virus onemogočil delovanje strežnika, pa je razpisalo četrt milijona dolarjev (200.000 evrov) nagrade za informacije, ki bi privedle do prijetja storilcev.

Okuženi računalniki naj bi 1. februarja začeli s pošiljanjem elektronske pošte, namenjene na naslove strežnika SCO, s čimer bi povzročili stanje Dos (Denial-of-Service-Attacke), ki privede do njegovega sesutja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou