Znanost in tehnologija

Flash stvar preteklosti?

New York, 10. 11. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Adobe je šokiralo javnost z najavo, da so se odločili opustiti nadaljnji razvoj priljubljene tehnologije Flash za prihodnje mobilne telefone in tablične računalnike kot tudi za novo generacijo pametnih televizij.

Najava o prekinitvi oziroma ustavitvi nadaljnjega razvoja tehnologije za mobilne telefone in tablične računalnike pa pomeni obenem možnost za vpeljavo bolj tekočega brskanja po spletu, kar je bilo doslej zaradi požrešnosti Flasha za desetine milijonov uporabnikov iPadov in iPhonov precej naporno opravilo.Ti so namreč zelo težko dostopali do strani, gnanimi na Flash tehnološki osnovi.

Zaradi Adobove napovedi se bo večina spletnih programerjev oziroma ustvarjalcev spletnih strani odločilo za uporabo novejše HTML5 tehnologije, ki jo je Adobe predstavil v sredo. Flash ne bodo opustili samo na mobilnih platformah, temveč tudi sodobnih pametnih televizorjih, kjer je Adobov izdelek vse bolj priljubljen. Flash sicer ne bo izumrl, saj bo razvoj za druge, namizne platforme potekal še naprej.

Adobe je tako po več letih boja s podjetjem Apple naposled le klonil. Družba Apple je nasprotovala podpori za Flash, platforma Apple iOS pa zaradi tega na trgu ni bila nič manj uspešna, poudarjajo poznavalci. Pokojni guru podjetja Apple Steve Jobs je v znamenje protesta spisal "manifest“ s 1.700 besedami, v katerem je Flash označil za nezanesljivega in obešenjaškega za mobilne storitve. Številni so nezdružljivost s Flashom šteli v slabost sistemu iOS ter s tem povezanimi izdelki.

Podjetje Adobe je z večinsko opustitvijo nadaljnjega razvoja tehnologije Flash klonil pod pritiski podjetja Apple.
Podjetje Adobe je z večinsko opustitvijo nadaljnjega razvoja tehnologije Flash klonil pod pritiski podjetja Apple. FOTO:

Prav z ukinitvijo Flasha pa bo okrnjen sistem Google android, kateremu predstavlja Flash eno osnovnih funkcij. Poleg Googla bodo morali v korak z novimi zahtevami stopiti še HTC Corp, Asustek Computers, Motorola ter Samsung Electronics. Adobova napoved pa ima tudi neljube posledice, saj je podjetje že napovedalo 7-odstotno odpuščanje delovne sil ali 750 zaposlenih, kot poudarjajo pa pričakujejo postopno rast od 4 do 6 odstotkov šele v fiskalnem letu 2012. Zaradi sklepa bo spremenjeno tudi trženje tržnih sistemov LiveCycle in konferenčnih spletnih pomagal Connect. Normalizacijo poslovanja pričakujejo šele v letu 2013.

Adobe s to odločitvijo ni razglasil poraza, temveč sprejel predvsem pragmatično rešitev. Poleg tega imajo v pripravi alternativni predlog, ki bo manj boleč kot popolna opustitev. Podpora za aplikacije v Flashu se bo preselila v platformo Adobe Air, ki omogoča vgradnjo Flash animacij in drugih elementov v samostojne aplikacije, tudi za mobilno platformo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gomulka
17. 11. 2011 19.22
+1
Pa sej to je že nekaj časa povsem jasno, da bo Flash-u enkrat odklenkalo. Sploh je bilo jasno takrat ko ga Microsoft ni sprejel za svojo prvo verzijo OS-a WP7 in zadnjo WP 7.5 Mango. Apple pa itak odkar obstaja noče slišati za Adobe Flash. In, če Microsoft in Apple, tega nista sprejela potem v Adobe Flash-u enostavno ni prihodnosti. Mislim, da ne rabiš biti jasnovidec. Pri naslovu pa lahko daste kar stran tisti vprašaj, ker se začetek preteklosti za Flash že kar nekaj časa nazaj začel.
poksi592
15. 11. 2011 14.34
+1
Tudi Microsoft je opustil Silverlight v korist HTML5, Adobe je bil le vprasanje casa. Flash je client platforma, ki je nastala v obdobju, ko sta Microsoft in Intel tekmovala v em, kdo bo naredil manj optimiran OS in CPU. Tudi zato je Flash pod pokrovom zelo slab izdelek, kar se vidi tudi v odzivnosti. Nasploh pa je tehnologija browser plug-inov slepa ulica in tega se Microsoft iz slabih izkusenj najbolj zaveda. Apple pa o mobilnih napravah in memory managementu ter vplivu tega in drugih stvari na baterijo in velikost naprave ve najvec...Zato je tudi Flash najprej zavrnil.
Ramzess
15. 11. 2011 12.56
Google bo naredil svoj flash, pa kva pol, če ni drugega.
dope1337
15. 11. 2011 10.31
Grem stavit da podpisani novinar S.S.Š. misli da je HTML5 neki za na žlico ^.^ Drgač pa za moje pojme zelo dobra strateška odločitev. Čerpav je HTML5 še zeeelooo daleč od w3c potrditve, so zametki naravnost navušojoči. Verjamem da bodo spletni brskalniki z standardizacijo html5 dobil povsem nov pomen, kar je predvsem Google že začutil (Google OS).
ejmodel
12. 11. 2011 21.29
hahaha :D adobe predstavil html5 :D:D:D aloh prosm ukinete glupe novinarje? :D
Nimivseeno
12. 11. 2011 14.56
+1
Edino pravilno. Stvar ti tako nabije procesor, nič pa ne obremeni grafično. Izgleda, da ima toliko solate notri, da se je celo Steve Jobs odločil, da njegove naprave ne bodo podpirale flasha, ker ne deluje tako, kot bi moral.
webmaster
11. 11. 2011 17.07
@Miha pust tele novinarje, itak ne vejo o čem pišejo.
Follow me
11. 11. 2011 00.02