Znanost in tehnologija

Geant 2 se predstavi v Sloveniji

Bled, 03. 03. 2008 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Akademska in raziskovalna mreža Arnes v sodelovanju z evropskimi kolegi pripravlja predstavitev delovanja druge generacije računalniškega omrežja Geant.

Omrežje Geant, ki trenutno združuje 34 nacionalnih raziskovalnih omrežij in več kot 30 milijonov uporabnikov, je z delovanjem pričelo leta 2000, ta posodobitev obstoječe infrastrukture za raziskovalno ter izobraževalno sodelovanje pa je stala okoli 200 milijonov evrov.

Na Bledu bo danes in v torek potekala konferenca o vseevropskem računalniškem omrežju Geant, ki velja za najbolj zmogljivo računalniško omrežje na svetu za namene raziskovanja in izobraževanja. Na konferenci "Geant 2 - A Global Leader" bodo predstavili delovanje in dosežke druge generacije omrežja (Geant 2).

Konferenco, ki je spremljevalni dogodek slovenskega predsedovanja EU, bosta odprli ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar ter evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Omrežje Geant v dolžino meri 50.000 kilometrov, trenutno združuje 34 nacionalnih raziskovalnih omrežij in ima več kot 30 milijonov uporabnikov.
Omrežje Geant v dolžino meri 50.000 kilometrov, trenutno združuje 34 nacionalnih raziskovalnih omrežij in ima več kot 30 milijonov uporabnikov. FOTO:

Udeležencem konference bodo predstavljeni tudi nekateri mednarodni raziskovalni projekti in omrežja, ki so neločljivo vezani na storitve omrežja Geant 2, obravnavani pa bodo tudi prihodnji izzivi in potrebe evropskih raziskovalnih ter izobraževalnih institucij, zaradi katerih je potrebna nadgraditev omrežja z novimi tehnologijami in infrastrukturo, so še sporočili s slovenskega predsedstva. Evropska komisija bo sicer za tretjo generacijo omrežja Geant do leta 2012 namenila dodatnih 90 milijonov evrov.

50.000 kilometrov …

Dogodek ob sodelovanju akademske in raziskovalne mreže Arnes ter Inštituta Jožef Štefan organizira neprofitna organizacija Dante, ki so jo leta 1993 ustanovila evropska raziskovalna in izobraževalna omrežja. Dante, ki ga sofinancira Evropska komisija, skupaj z evropskimi nacionalnimi in izobraževalnimi omrežji načrtuje in postavlja omrežje Geant ter z njim tudi upravlja.

Geant 2, ki je z delovanjem pričel leta 2005, predstavlja že sedmo generacijo vseevropskega raziskovalnega in izobraževalnega računalniškega omrežja. Omrežje tvori informacijsko podlago za povezovanje raziskovalne infrastrukture v Evropi in prispeva k oblikovanju evropskega raziskovalnega prostora.

Skupaj omrežje v dolžino meri 50.000 kilometrov, poleg Bruslja pa ga financirajo tudi v projektu sodelujoče države. Geant trenutno povezuje okoli 30 milijonov uporabnikov iz preko 3500 univerz in raziskovalnih institucij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.