Znanost in tehnologija

Google kupil YouTube

San Francisco, 10. 10. 2006 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.Š.K./Reuters/STA
Komentarji
0

Google je za 1,65 milijarde dolarjev kupil YouTube, največji spletni servis za izmenjavo videoposnetkov.

Google ja za nakup YouTuba odštel 1,65 milijarde ameriških dolarjev
Google ja za nakup YouTuba odštel 1,65 milijarde ameriških dolarjev FOTO:

Obe podjetji bosta še vedno delovali neodvisno. YouTube bo ohranil število zaposlenih, glede na dogovor z Googleom pa bo ohranil tudi svoj zaščitni znak in upravo podjetja, ki jo predstavljata njegova ustanovitelja, 29-letni Chad Hurley in 27-letni Steven Chen.

Chad Hurley je po sklenitvi dogovora o prevzemu dejal, da jim bo ta poteza omogočila prodor na svetovni trg internetnih storitev in dostop do najnovejših tehnoloških rešitev na tem področju.

Omenjena investicija je največja v zgodovini družbe Google, z njo pa naj bi se Googlova spletna stran s 101 milijonom uporabnikov povzpela na drugo mesto najbolj obiskanih spletnih strani. Prvo mesto zaseda konkurenčni spletni brskalnik Yahoo.

Glede na število uporabnikov in količino denarja, ki ga njegovi tekmeci vlagajo v oglaševalske akcije, so analitiki v zadnjem letu ocenili vrednost YouTuba med 1,5 do 2 milijarde dolarjev
Glede na število uporabnikov in količino denarja, ki ga njegovi tekmeci vlagajo v oglaševalske akcije, so analitiki v zadnjem letu ocenili vrednost YouTuba med 1,5 do 2 milijarde dolarjev FOTO:

YouTube je zaradi liberalnega odnosa do vsebin, ki jih uporabniki servisa prenašajo na njihove strežnike, postal najbolj obiskan servis za izmenjavo videoposnetkov. Dnevno omogoča ogled preko 100.000 video ponetkov, od kratkih domačih videov do posnetkov oddaj s televizorja.

Z nakupom YouTubea se je Google rešil konkurence na področju spletne izmenjave videa za daljši čas, hkrati pa si je Google z nakupom nakopal tudi kopico težav. YouTube namreč na svojem strežniku ponuja veliko videoposnetkov brez odobritve lastnikov avtorskih pravic.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.