Znanost in tehnologija

Google še kar kupuje

London/New York, 14. 04. 2010 03.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google je kupil britansko podjetje Plink, s čimer bo okrepil svoje spletno orodje za vizualno iskanje. Zaradi skeniranja knjig pa so tožbo proti Googlu vložili fotografi.

Praktično ne mine dan, ko ne bi v javnost prišla kakšna zanimiva informacija v povezavi z Googlom. Tudi v preteklih dneh je bil spletni gigant v središču pozornosti, predvsem zaradi nakupa mladega britanskega podjetja Plink, s čimer bo Google okrepil svoje spletno orodje za vizualno komunikacijo Google Googles.

Google Googles je aplikacija, ki omogoča s pomočjo fotografiranja arhiviranje in iskanje vizualnih sporočil.
Google Googles je aplikacija, ki omogoča s pomočjo fotografiranja arhiviranje in iskanje vizualnih sporočil. FOTO:

Tako Google Goggles kot Plink s svojimi rešitvami omogočata internetnim uporabnikom, da spletne iskalne poizvedbe o določeni umetniški sliki opravijo preprosto s pomočjo fotografije te slike, ki so jo posneli z mobilnim telefonom.

"Današnja vizualna iskalna orodja zmorejo marsikaj zanimivega, vendar pa je pred njimi še zelo dolga razvojna pot," sta ustanovitelja Plinka Mark Cummins in James Philbin zapisala na spletni strani podjetja.

Plink bo pomagal Googlovi ekipi, ki skrbi za Goggles, razviti vizualno iskalno orodje, ki bo uporabno ne samo za slike ali platnice knjig, ampak za tako rekoč vse vidne stvari.

Ameriški fotografi s tožbo nad Google

Skeniranje na milijone knjig za potrebe projekta "Google Print" že dolgo buri duhove. Google je na ta način na internet postavil že veliko knjig. Zaslišanja v zvezi s tožbo avtorjev na pristojnih sodiščih doslej še niso prinesla nobene sodne odločitve.

Podjetju iz Silicijeve doline pa vendarle ne gre vse po maslu, saj so si nakopali še eno tožbo. Razlog je Googlov projekt množičnega skeniranja knjig. Ameriško društvo medijskih fotografov (American Society of Media Photographers) in še štiri druga združenja od Googla zahtevajo, da "ustrezno" kompenzira uporabo njihovih fotografij.

Fotografi so vložili skupinsko tožbo pri enem od sodišč v New Yorku. Sodišče je že zavrnilo neko drugo skupinsko tožbo, v kateri so društva fotografov zahtevala odškodnino za avtorje v višini 125 milijonov dolarjev oziroma 93 milijonov evrov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.