Znanost in tehnologija

Googlov iskalnik po izvorni kodi

Ljubljana, 06. 10. 2006 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google je razvil nov iskalnik, ki omogoča iskanje po javno dostopnih datotekah izvorne kode.

Google je razvil nov iskalnik
Google je razvil nov iskalnik FOTO:

Nov servis omogoča iskanje po več milijardah vrstic izvorne kode, ki so javno dostopne na internetu. Že navaden Googlov iskalnik omogoča iskanje po nekaterih datotekah, ki so dostopne preko spleta, ampak je za njihov pregled potrebno datoteke prenesti na lasten računalnik. Googlov Codesearch omogoča pregled izvorne kode kar na spletni strani, vendar je celotna struktura datotek, ki pripadajo nekem projektu, indeksirana. Codesearch tako prepoznava sintakso preko 30 programskih jezikov in omogoča enostavno brskanje po izvorni kodi s klikanjem na povezane datoteke in mape.

Nov iskalnik išče po vseh znanih zbirkah programov z izvorno kodo ter zna uporabljati tudi CVS in SVN protokole za dostop do javnih zbirk. Pri iskanju lahko uporabljate tudi regexp izraze. Google je hkrati objavil tudi API (nastavke za programiranje vmesnika), ki bo omogočal integracijo iskalnika v razvojna orodja.

Vendar Google ni naredil nič inovativnega, saj na spletu obstaja najmanj ducat takih iskalnikov. Večina obstoječih iskalnikov po izvorni kodi je omejena na samo dva ali tri programska jezika in iskanje po največ 250 milijonov vrstic izvorne kode. Eden od takih je tudi koders.com, ki ima za razliko od Googlove tudi skladovno barvanje (syntax coloring). Google, za razliko od ostalih, nima omejitev pri količini podatkov, ki jih lahko shrani v svoji bazi izvirne kode, ter kot je za internetnews.com izjavil Googlov produktni vodja Tom Stocy, Codesearchova baza že vsebuje nekoliko milijard vrstic kode.

Ker je Googlov Codesearch vmesnik zelo hiter, se vam lahko zgodi, da bo lažje počakati, da vam Google preišče vašo javno objavljeno kodo, kot pa da se trudite z lastnimi orodji.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vbccbcvbc
06. 10. 2006 14.25
Slovnična napaka: Ker je Googlov Codesearch VMESNIK (ne umesnik) zelo hiter. LP