Znanost in tehnologija

Hrvaška »naključja« številk

Zagreb, 01. 08. 2007 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Računalniški strokovnjaki iz Hrvaške so predstavili internetni servis za generiranje »pravih« slučajnih številk-QRBGS.

Gre za komplicirano področje naključnosti v računalništvu. Računalniški programi, ki jih uporabljamo na osebnih računalnikih, ne morejo zgenerirati popolnoma naključnega števila, t. i. true random. Vzemimo za primer računalniške igre (pesjansa in podobne), kjer se programerji trudijo z opazovanjem nepovezanih dogodkov predvideti verjetnost določenega rezultata. Na podlagi kratkega vhodnega podatka se lahko generira zaporedje števil, t. i. psevdo random; številke so videti naključne, če ne poznamo algoritma. Toda, nabor teh številk se črpa iz dostopnih baz, kar pomeni, da je mogoče vsaj v teoriji predvideti, katera številka bo naslednja.

qrbgs
qrbgs FOTO:

Za večino računalniških uporabnikov je sistem krepko zakompliciran, vendar smo ga za razumevanje dosežka strokovnjakov z Inštituta Ruđera Boškovića skušali vsaj približno razumljivo prikazati. Hrvaški računalničarji so namreč razvili sistem QRBGS (Quantum random bit generator service), ki omogoča dostop do popolnoma naključnih števil. Sistem temelji na izkoriščanju kvantnega procesa emisije fotonov, ki je popolnoma nepredvidljiv. V procesu se ustvarjajo »prave« slučajne številke, ki jih je nemogoče predvideti, saj zaznavanje fotonov poteka naključno.

QRBGS naj bi bil zaenkrat edinstven sistem na svetu. Posebej koristen bi lahko bil na znanstvenem področju, v Centru za informatiko in računalništvo hrvaškega inštituta pa vidijo uporabnost sistema tudi na področju kriptografske zaščite podatke, varnostnih aplikacij, internetnih stavnic in spletnih računalniških iger.

Sistem QRBGS so na Inštitutu Ruđera Boškovića v Zagrebu začeli razvijati pred dvema letoma, zaščitili pa so ga z mednarodnim patentom. Sistem je dostopen preko interneta (http://random.irb.hr/), njegova uporaba pa je na Hrvaškem brezplačna za akademsko in znanstveno sfero, za ostale povpraševalce pa še razmišljajo o ceni.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IT_kritik
03. 08. 2007 08.35
movingCake, seveda se boljše sliši ... Mogoče bodo tole kvantno naključno mašino uporabili pri arbitraži tako, da bodo igrali igro za vsak meter ozemlja. Čez 10 let pa bomo ugotovili, da kvantna naključna naprava sploh ne daje naključnih števil ampak se da vse predvidet po nekem algoritmu...Pol se bomo pa stepli :)
roman_si@hotmail.com
02. 08. 2007 17.07
Najbrž je bilo namesto pesjanja mišljeno pasjanja.
movingCake
02. 08. 2007 15.18
Nakljucen bi znal bit zadosti, samo se pa kvantno nevem kaj precej bolje (in predvsem pametneje) slisi :)
IT_kritik
02. 08. 2007 08.01
Samo res ne razumem zakaj so to mogli eno kvantno zadevo privleč ven ...zakaj nebi bil zadosti navaden termični šum ? Ni dovolj naključen ?
wragetz
01. 08. 2007 18.20
"pesjansa"?!? ... ROARHAHA! ... ROTFL! ... tale je pa kapitalna...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.