Znanost in tehnologija

Kdo je Harryja spravil na internet?

Ljubljana, 24. 07. 2007 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že pred uradnim izidom zadnjega dela Harrya Potterja, je bilo na internetu mogoče najti odlomke iz priljubljene knjige.

Harry Potter
Harry Potter FOTO:

Razvpita knjiga »Harry Potter in svetniki smrti«, se je na svetovnem spletu po delih pojavila že pred sobotnim uradnim izidom. Krožile so različne strani iz knjige, predvsem so bile iskane seveda tiste, ki so razkrivale zadnji odlomek iz dela J. K Rowling. Ta je pri oboževalcih vzbujal še posebej veliko zanimanja zaradi ugibanj o smrti priljubljenega Harryja. Pri založbi Scholastic so ob novicah o predčasnem izidu knjige komentirali le, da ne gre verjeti vsemu, kar vidimo na internetu. S sodnimi pozivi so zahtevali odstranitev strani z inkriminiranih internetnih portalov (Pocketbucket.com, GaiaOnline.com …) in identiteto uporabnikov strani. To seveda ni preprečilo distribucije med spletno publiko.

Kdo je »izdajalec?

Kajpada se je takoj pojavilo vprašanje, kdo je skrbno varovano knjižno skrivnost spravil na svetovni splet. Sodobne tehnologije omogočajo strikten nadzor uporabnikov, a vseeno se zdi malo verjetno, da bi razkrinkali, kdo točno je razkril Potterjeve skrivnosti. Pa vendarle. Po poročanju spletne strani theinq.com bi bilo »izdajalca« mogoče izslediti s pomočjo analize objavljenih fotografij (t. i. Exif podatki, ki veljajo za nekakšen DNA fotografije) posameznih strani knjige.

Fotografije knjižnih strani Harrya Potterja naj bi bile narejene s fotoaparatom Canon Rebel 350 D, ki so ga prodajali samo v ZDA in Kanadi.
Fotografije knjižnih strani Harrya Potterja naj bi bile narejene s fotoaparatom Canon Rebel 350 D, ki so ga prodajali samo v ZDA in Kanadi. FOTO:


Vsak fotoaparat ima vgrajene t. i. »meta podatke«, na podlagi teh naj bi bilo mogoče potrditi, da so bile fotografije knjižnih strani narejene s tri leta starim fotoaparatom Canon Rebel 350 D. Ta model so prodajali samo v ZDA in Kanadi, zato bi potencialni »izdajalci« lahko prihajali od tam. Če je bil fotoaparat že kdaj na servisu, bi bilo mogoče ob dostopni serijski številki in še nekaterih podatkih razkriti njegovega lastnika.

Tudi v Sloveniji "skrivnostni"

Zdaj je vsebina zadnjega Harrya Potterja tudi uradno znana, a vseeno so lastniki licence po posameznih državah silno previdni. Na uradni spletni strani Harryja Potterja v slovenščini (www.hpslo.com) veljajo posebna pravila. Pri komentarjih na novice in kolumne ter v vpisih v knjigo gostov je prepovedano vpisovati kakršnekoli informacije o vsebini sedme knjige. Na strani ni objavljenih nobenih prispevkov z informacijami o »Harryju Potterju in svetnikih smrti«. Izjema so kolumne, ki so posebej označene. Slovenski prevod bo sicer izšel 16. februarja 2008. Ali slovenski bralci do takrat res ne bodo vedeli podrobnosti iz vsebine pa je že drugo vprašanje …

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Živago
07. 08. 2007 15.40
@evikeysn: Govoriš to o www.harryjezakon.com, kajne? Kajti hpslo še zdaleč ni propadel ...
gzu5
29. 07. 2007 13.15
No, js bi rada sam omenla, da ... NI uradna spletna stran HP v Sloveniji, ampak bi to do pred kratkim naj bila... , ki pa je, seveda, že zdavnaj propadla.
Gogibyte
26. 07. 2007 00.37
ssmeeeeh :))))) jz sm ze film tud pogledu :)
ekvinokcij@gmail.com
25. 07. 2007 21.01
Tak naslov movinarskega trača, da te prime....... Jaz nisem bil, ker imam Lomota. v sfrj pa sem imel zenita. Si poneumljena psiha. Adrenalinsko zakrneli. Manjka še jurski park ali pa esmeralda
damirg@email.si
24. 07. 2007 22.28
kera jajca pa stanejo 200 eur... prepeličja?
Tonček Balonček
24. 07. 2007 21.13
Bolj debilne promocije pa še nisem videl? Nekatere knjige oziroma odlomki kvalitetnih zadev se ponavadi znajdejo v časopisih, npr. tisti Kamen, voda od Gradišnika, da bralc pridejo na okus. Tu pa z nekimi slaboumnimi skrivnostmi resnično utrujajo, naši novičarji pa še kar naprej to povzemajo. Pa koga to briga? Kako bodo sploh posneli film, če bo pa vsebina znana. Pa kaj, saj je bila od dr. Živaga ali Bitke pri EL Alameinu tudi, pa Kleopatra pa Spartak pa ne vem kaj še tudi. Ne nas torej basat s temi bedastočami, prosim!! To so mogoče vzorci za ZDA, kjer celo noč čakajo, da bodo zjutraj prodajali MIcrosoft Visto, za katero vemo, da so jajca.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.