Znanost in tehnologija

Majhni čipi v dlaneh

New York, 11. 01. 2006 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Računalniški navdušenci si v dlani vgrajujejo čipe, ki jim omogočajo odpiranje vrat ali prepoznavanje gesel.

Ste se naveličali pozabljati ključe ali gesla? Ne skrbite, rešitev je na dlani... dobesedno. Ameriški računalniški navdušenci so si v ta namen v dlani začeli vgrajevati majhne čipe, s pomočjo katerih lahko odklepajo vhodna vrata ali svoj računalnik le s preprostim zamahom roke.

Bi si ga tudi vi namestili v dlan?
Bi si ga tudi vi namestili v dlan? FOTO:

Čipi poimenovani RFID (radio frequency identification), so veliki kot zrno riža, stanejo približno 2 dolarja, njihova življenjska doba pa je do 100 let. Aktivirajo se na razdalji osmih centimetrov, prepoznajo podatke ter tako računalniku ali vratom sporočijo, da se je lastnik vrnil.

Tehnologija, ki jo pri tem uporabljajo, je stara že več desetletij, uporablja pa se za sledenje vsega, od zalog v trgovini do domačih živali.

29-letni Amal Graafstra iz Vancouvra si je dal vgraditi čipe, s katerimi odpira vrata in se priključi na računalnik. “Ne bi rad, da ne bi imel dostopa do stvari, za katere potrebujem dostop," je razložil. "V najhujšem možnem primeru, če bi se kje znašel gol, bi si želel vstopiti.”

28-letni Mikey Sklar iz Brooklyna pa pravi: “Na nek način ti čipi dajejo ‘čarobno’ moč, da lahko le z zamahom roke odpiraš vrata in dostopaš do računalnika.”