Znanost in tehnologija

Maribor je gostil robote

Maribor, 16. 05. 2008 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vožnji po labirintu s samogradnimi roboti se je pomerilo 38 študentskih in dijaških ekip. Skupna zmaga Primožu Šibancu.

Robotsko tekmovanje
Robotsko tekmovanje FOTO: Jože Korelič

Državno tekmovanje RoboT 2008 je potekalo na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). 38 študentskih in dijaških ekip iz osmih srednjih šole, se je pomerilo v vožnji po labirintu (velikosti 2,5 krat 2 metra s 15 metrov poti). Sodelovali sta tudi dve ekipi iz Zagreba.

Kot je za 24ur.com sporočil mag. Janez Pogorelc, so se tekmovalci pomerili v dveh vožnjah, v končni razvrstitvi pa so upoštevali boljšo izmed obeh. Najbolje je svojega robota upravljal Mitja Valenti (ekipa Cicibot, FERI), 2. mesto je osvojil Aleš Stojak (Special Edition, ŠC Ptuj), tretji pa je bil Primož Šibanc (PRB08/ŠC Velenje).

Tekma je hkrati štela tudi kot finale Slovenske robotske lige 2008, dve tekmi sta sicer potekali že aprila v Velenju in Novi Gorici. Skupni zmagovalec je postal Primož Šibanc (ŠC Velenje) pred Deanom Šerugo (ŠC Ptuj) in Aleksandrom Svenškom (ŠC Ptuj).

Robotsko tekmovanje
Robotsko tekmovanje FOTO: Jože Korelič

Inštitut za robotiko FERI je tako že devetič pripravil tekmovanje z mobilnimi roboti RoboT 200X. Kot so povedali, želijo na takšen način popularizirati študij tehnike, saj so robotika, avtomatika, mehatronika, elektrotehnika in tehniška informatika vede, ki določajo prihodnji razvoj človeštva.

Dodajmo, da z roboti tekmujejo tudi učenci osnovnih šol, in sicer v tekmovanju ROBObum 2008.

Eksperimenti na daljavo

Sicer pa so sočasno z robotskimi tekmovanji na FERI slovesno odprli tudi nov laboratorij za izvajanje eksperimentov na daljavo. Kot je ob tej priložnosti povedal predstojnik inštituta za robotiko Karel Jezernik, je z razvojem svetovnega spleta za študente postala zanimiva tudi možnost znanstvenega produkta, ki je nastal izključno z njihovim znanjem in študentom omogoča 24-urno aktivno uporabo laboratorijskih pripomočkov na daljavo.

Robotsko tekmovanje
Robotsko tekmovanje FOTO: Jože Korelič

Laboratorij bo delal na področju mehatronike in robotike, za kar so razvili univerzalni mehanizem, ki je preko računalniškega sistema priključen v omrežje, tako aparaturna kot programska oprema pa je nastala na mariborski fakulteti in je edinstvena v svetu. Študent lahko po Jezernikovih besedah na svojem domačem računalniku s pomočjo kamere izvede celoten potek meritve in eksperimenta, iz pridobljenih rezultatov pa nato lahko tudi napiše popoln protokol posameznega poskusa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rajko Petek
16. 05. 2008 10.58
Iskrene čestitke Primožu....