Znanost in tehnologija

Microsoft proti Googlu

Redmond, 21. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ker so pri Googlu za vodjo raziskovalnega centra na Kitajskem najeli dosedanjega podpredsednika pri Microsoftu, se je računalniški velikan odločil za tožbo.

Dve veliki podjetji v boju za isti trg
Dve veliki podjetji v boju za isti trg FOTO: POP TV

Kitajska je postala trg, za katerega se borita dve veliki računalniški podjetji, ki ponujata internetna in namizna iskalna orodja. Pri tem Google nadzoruje že več kot 20 odstotkov kitajskega trga.

Dr. Kai-Fu Lee, ki je odigral ključno vlogo pri razvijanju Microsoftovih iskalnih orodji, je potrdil, da zapušča mesto podpredsednika v tem podjetju. Pri tem so iz Microsofta sporočili, da Lee-ju pogodba prepoveduje zaposlitev v konkurenčnih podjetjih v letu dni od prekinitve pogodbe. Google na drugi strani poudarja, da takšna zahteva nima nobene vrednosti. Dr. Lee bo za podjetje Google kot predsednik vodil operacijski in raziskovalni center za razvijajoči kitajski trg.

Microsoft v svoji tožbi od sodišča zahteva, da Lee-ja prepričajo, da ostane zvest zahtevam, ki jih je podpisal za Microsoft. Microsoft je Google hkrati obtožil, da so namenoma vzpodbujali Lee-ja, da je prekinil pogodbo.

Nekatere napovedi kažejo, da bo do konca leta na Kitajskem internet uporabljalo okoli 135 milijonov uporabnikov. Več uporabnikov imajo trenutno le še Združene države Amerike.