Znanost in tehnologija

Mobilni telefon in televizija v enem

Ljubljana, 01. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetji Avtena.si in Agito sta razvili rešitev MobiTV, ki združuje mobilni telefon in televizijo. MobiTV je na Teleinfosu dobila 1. nagrado za najboljšo mobilno aplikacijo.

MobiTV je virtualno mesto, kjer se udeleženci srečujejo, pogovarjajo, tekmujejo, igrajo in izmenjujejo informacije. Predstavitev je vrhunska 3D animacija likov in okolja. Vidna in na voljo za uporabo bo vsem na javnih ali lokalnih televizijskih kanalih ter javnih zaslonih. Udeleženci bodo lahko vsi lastniki mobilnih telefonov, ki lastne vsebine ali izbrane podobe krmilijo z osebnim mobilnim telefonom.

Prvič bo rešitev MobiTV uporabljena in predstavljena širši javnosti na razstavnem prostoru Avtente.SI na Microsoftovi NT konferenci 2004, ki se bo začela 10. maja v Portorožu
Prvič bo rešitev MobiTV uporabljena in predstavljena širši javnosti na razstavnem prostoru Avtente.SI na Microsoftovi NT konferenci 2004, ki se bo začela 10. maja v Portorožu FOTO:

Rešitev ne potrebuje nobenih posebnih sprememb obstoječe infrastrukture ali naprav. Za končnega uporabnika je dovolj katerikoli mobilni telefon, ki podpira WAP ali Java aplikacije, zadostuje tudi kakršenkoli televizijski sprejemnik. Tako kot končni uporabnik tudi kabelski operaterji in mobilni operaterji ne potrebujejo nobenih vlaganj in sprememb omrežja.

Komunikacija telefona poteka preko mobilnega omrežja (CSD, HSCSD, GPRS, UMTS), ki ga na mobilnem telefonu izbere uporabnik, do strežnika kabelskega operaterja. Najbolj primerna je GPRS ali UMTS povezava, saj je najcenejša in najhitrejša. Strošek navigacije za končnega uporabnika mobilnega telefona je pri uporabi GPRS omrežja približno en tolar za 100 klikov, odzivnost vsebin na zaslonu pa je okoli 0,4 sekunde, kar še vedno zagotavlja visoko stopnjo dinamike.

Rešitev v sebi združuje predvsem dva elementa in sicer - mobilni telefon brez tehničnih omejitev, kot najbolj priročen in razširjen način za upravljanje naprav, ter televizijski zaslon, prav tako brez tehničnih omejitev kot najbolj kakovosten in razširjen način za prikaz vsebine. Za ustrezen prikaz vsebine na televizijskem zaslonu bodo poskrbeli pri podjetjih Agito in Avtenta.si v sodelovanju s kabelskimi operaterji.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8