Znanost in tehnologija

Mobitel in Siol ustanavljata podjetje

Ljubljana, 06. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največji slovenski mobilni operater Mobitel in ponudnik internetnih storitev Siol, sicer hčerinski družbi Telekoma Slovenije, zaradi vse večjega pomena vsebin in storitev ustanavljata samostojno podjetje Planet 9, ki bo razvijalo mobilne vsebine in storitve.

Vodstvo Planeta 9, v katerem bo Mobitel imel 76-odstotni delež, Siol pa preostali delež, bo prevzel Branko Čakarmiš, doslej programski direktor podjetja Pro Plus. Novo podjetje, v katerem bosta Mobitel in Siol združila svoji doslej ločeni ekipi za razvoj storitev in vsebin, bo delovalo kot samostojen tržni subjekt, tako da bo dobavljalo mobilne vsebine tudi drugim naročnikom.

Odločitev za ustanovitev novega, skupnega podjetja, kot menijo v Mobitelu, je smiselna, saj gre za izkoriščanje sinergičnih učinkov priprave vsebin in razvoja aplikacij, ki sta jih doslej podjetji izvajali ločeno, vendar za podoben ciljni trg in s pomočjo sorodnih dobaviteljev. "Zagotovo je ta pot največja pot, ki jo ima Mobitel - to je pot, s katero bomo videli, kako vstopamo v UMTS," je uvodoma povedal prvi mož Mobitela Anton Majzelj.

"Osnovna naloga tega podjetja bo, da z novimi medijskimi vsebinami in storitvami nove generacije omogoča uporabnikom zabavno in barvito osebno komunikacijo," je dejal Čakarmiš. Podjetje Planet 9 bo v času pred komercialnim zagonom tretje generacije mobilne telefonije UMTS, ki je po Majzljevih besedah predviden v letošnji jeseni, poskrbel za to, da se sedanje storitve in vsebine v 2,5 generaciji izboljšajo oziroma da se pripravijo nove vsebine za UMTS. Novo podjetje bo sicer tudi v prihodnje razvijalo ostale dostope do Mobitelovih vsebin - internet, glasovna postaja, SMS.

Kot je še dodal Čakarmiš, bodo na podlagi dosedanjih rezultatov tudi v prihodnje poudarjene zabavne in informativne vsebine, pri čemer bo Planet 9 nadaljeval sodelovanje z obstoječimi mediji, odprt pa bo tudi za nove ponudnike storitev. Letošnji glavni načrt podjetja je, tako Čakarmiš, da do konca leta k uporabi portala Planet pritegne 75 do 80 odstotkov vseh Mobitelovih uporabnikov.

Obenem pa je direktor novega podjetja pojasnil, da so vsebine vedno večjega pomena, ker imajo vedno večji delež v strukturi prihodkov in uporabnikov mobilnih operaterjev, ker se uporabniške izkušnje hitro razvijajo in so priprava na UMTS. Majzelj je ob tem dejal, da Mobitel že testira delovanje omrežja UMTS na območju Ljubljane, kjer bo poleg Brnika najprej zaživelo to omrežje.

Mobitel, ki je svoj večpredstavnostni portal Planet uvedel februarja letos, je doslej zabeležil že približno 135.000 obiskovalcev Planeta, kar predstavlja 11 odstotkov od 1,35 milijona vseh Mobitelovih uporabnikov oz. 23 odstotkov vseh Mobitelovih GSM naročnikov. V Mobitelu pojasnjujejo, da s takšnimi rezultati v prvih mesecih delovanja prekašajo tuje mobilne operaterje s podobnimi storitvami.

Število rednih mesečnih uporabnikov Planeta se trenutno giblje okrog 80.000, vendar pa po podatkih Mobitela še narašča. Med najbolj priljubljene vsebine na Planetu se po dosedanjih analizah uvrščajo igre, melodije, informacije o športu in druge informacije, družabne vsebine (klepetalnica, zmenki), horoskop, kino in vreme. Za omogočeno personalizacijo portala pa se je odločilo okrog 40 odstotkov vseh uporabnikov Planeta.

Sicer pa je Majzelj še dejal, da bo Mobitel še letos ustanovil podjetje s skupnim transakcijskim centrom, ki bo omogočilo Mobitelovim uporabnikom celovit mobilni dostop do njihovega transakcijskega računa.

Največji slovenski mobilni operater ima trenutno 1,349 milijona uporabnikov, od tega 581.869 naročnikov, 643.443 predplačnikov, 40.282 naročnikov v omrežju Mobitel NMT in 83.685 naročnikov ponudnika storitev Debitel. Mobitel ima trenutno sklenjenih 258 komercialnih gostovanj v 147 državah, prek gostovanja v satelitskem sistemu Thuraya pa lahko Mobitelovi uporabniki gostujejo v 27 državah. Mobitelov brezžični dostop do interneta, imenovan NeoWLAN, je trenutno dostopen na osmih točkah po Sloveniji, kmalu pa naj bi bil še na treh dodatnih točkah. Prenos podatkov prek GPRS, ki je pomembna stopnja na prehodu v UMTS, pa lahko Mobitelovi naročniki uporabljajo v omrežjih šestih tujih operaterjev, ki naj bi se jim do poletja pridružilo še 30 novih operaterjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni