Znanost in tehnologija

Nove brskalne funkcije za TV

Mountain View/Hamburg, 27. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na močno pregretem tržišču internetnih brskalnikov Google in Yahoo! dirko nadaljujeta z novo ponudbo za iskanje filmov po televizijskih programih.

Google, vodilni na tržišču, je napovedal javno predstavitev novega tovrstnega orodja, je poročal New York Times. Z njim bo moč po ključnih besedah, podnaslovih in drugih dodatnih podatkih iskati določeno oddajo. Tudi Yahoo! namerava v svoj portal vključiti podobno iskanje video vsebin.

Google
Google FOTO: Reuters

Novi Googlov brskalnik, ki bo tako kot Yahoo!-jev sprva omejen na določene ameriške TV-mreže, bo po besedah podpredsednika Googlea Jonathana Rosenberga le prvi korak. Uporabnik najdenih filmov namreč še ne bo mogel gledati na svojem računalniku. Program bo zaradi zaščite različnih avtorskih pravic najprej ponudil samo podatek o postaji, na kateri bodo predvajali iskano oddajo, ter nekaj dodatnih informacij. "Ta poslovni model je dolgoročno gledano zapleten in se bo razvijal postopoma," je dejal Rosenberg za New York Times. Yahoo! pa bo, kot piše tisk, ponujal 60-sekundne video spote o iskani oddaji.

Yahoo!
Yahoo! FOTO:

Google bo razvijal še dodatne brskalne funkcije. Poznavalci tega področja domnevajo, da kalifornijsko podjetje pripravlja brezplačno ponudbo internetne telefonije (Voice over IP, VoIP). Povod za ugibanja je Googlov razpis za delovno mesto, prek katerega podjetje išče "strateškega posrednika" za storitve Telekoma, poročajo ameriški mediji. Google sam doslej tega še ni potrdil.

V zvezi s tem je Google menda najel vodilnega programerja uspešnega spletnega brskalnika Firefox, poroča ponudnik elektronskih storitev news.com. Opazovalci v tem vidijo znak, da podjetje razvija lastni spletni brskalnik (Webbrowser). Na donosnem tržišču brskalnikov se mora Google uveljavljati tudi ob močni konkurenci programskega velikana Microsoft. Firefox je pred nekaj meseci prvič zamajal Microsoftov tržni delež. Microsoftov Internet Explorer z več kot 90-odstotnim deležem že dolgo obvladuje tržišče internetnih brskalnikov.