Znanost in tehnologija

Novell z dobičkom

Boston, 20. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški proizvajalec programske opreme Novell je v tretjem četrtletju poslovnega leta 2003/2004 zabeležil dobiček.

Čisti dobiček podjetja je znašal 23 milijonov dolarjev, medtem ko je v enakem obdobju leto prej Novell še posloval z izgubo v višini 12 milijonov dolarjev. S 7,7-odstotnim dvigom prihodkov na 305 milijonov dolarjev pa je ameriško podjetje izpolnilo pričakovanja analitikov na Wall Streetu.

Nasprotno pa po besedah predsednika uprave družbe Novell Jacka Messmana dvig prihodkov ni popolnoma uresničil pričakovanj podjetja. Predvsem v Nemčiji in v Veliki Britaniji so po podatkih vodilnega finančnika v Novellu Josepha Tibbettsa prihodki ostali pod pričakovanimi vrednostmi.

Sicer pa je Messman dvig dobička med drugim pripisal razvoju dogodkov v hčerinski družbi Suse Linux. Nuernberškega distibuterja Linux je Novell prevzel v minulem letu za 210 milijonov dolarjev, s čimer si je predvsem utrdil položaj strateškega ponudnika za velika podjetja. V teku prevzema je v začetku leta v Novell skupno 50 milijonov dolarjev investiral tudi računalniški velikan IBM. Obe podjetji se namreč močno zavzemata za razvoj programske opreme na osnovi alternativnega sistema Linux.