Znanost in tehnologija

Pametna očala

Tokio, 01. 05. 2008 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonci so izumili očala, ki zaznavajo, prepoznavajo in analizirajo vse, kar se znajde pred njimi.

Naprava Smart Goggles je sestavljena iz očal, miniaturnega računalnika in optičnega senzorja. Posebnost je disk, ki se nahaja v računalniku, ki se ga nosi na glavi. Ta zahteva, da ga uporabnik nauči vse o svoji okolici, saj mu le tako lahko kasneje to znanje povrne.

Pametna očala v praksi niso ravno praktična.
Pametna očala v praksi niso ravno praktična. FOTO:

Če sistemu Smart Goggles pokažemo predmete in jih poimenujemo, jih bo le-ta prepoznal, ko se bodo kasneje ponovno znašli pred optičnim senzorjem. Ključi, denarnice in ostale drobnarije, ki jih pogostokrat izgubljamo v svojih stanovanjih, se omenjenim očalom ne morejo skriti.

Napravica ima tudi spomin za obraze ljudi, ki jih lahko poimenujemo in o njih zabeležimo še nekatere druge podatke, ob ponovnem srečanju pa nam sistem podatke prikaže na očalih.

Znanstveniki uporabnost “pametnih“očal vidijo v izobraževanju in kot pomoč starejšim osebam z motnjami spomina. Z rastjo podatkovne baze bo rasla tudi moč očal, s tem pa tudi možnost njihove uporabe.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gregor171
06. 05. 2008 14.11
super zadeva za študij, sam še mal večji hd, pa bo!
Ramzess
01. 05. 2008 10.03
"Pametna očala v praksi niso ravno praktična. " Tale verzija na sliki res ne, saj so preveč vidna in očitna glede svojega namena, sicer pa zanimiva ideja, potrebna poštene predelave, cilj je namreč da se očala, na videz, ne razlikujejo od drugih, običajnih očal, možnost dioptrije, izpisa podatkov v vidnem polju leče, skratka naloga za področje mikro- in nanotehnologije. Pa tudi računalnika ne bo treba nositi na glavi. Ne manjka jim domišljije, pač pa logike in znanja.