Znanost in tehnologija

Rekordno hitra prodaja Peppra, robota s srcem

Ljubljana, 22. 06. 2015 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ko so preteklo soboto na Japonskem dali v prodajo humanoidnega robota Peppra, nihče ni slutil, da bo razgrabljen. V eni sami minuti je bilo namreč prodanih kar 1000 inteligentnih robotov, ki so namenjeni predvsem interakciji z ljudmi in njihovemu povezovanju.

Robot Pepper
Robot Pepper FOTO: Reuters
Robot s srcem - nekoč znanstvena fantastika, danes že resničnost

Pepper je humanoidni robot narejen z zmožnostjo branja čustev. Sprva je bil predstavljen na konferenci 5. junija, javnosti pa je postal dosegljiv preteklo soboto, ko je bil v minuti razprodan. 

Razvit s strani francoskega podjetja Aldebaran, je namenjen predvsem življenju in interakciji z ljudmi. Z ljubkim človeškim obrazom in monitorjem na prsih, je ta mali robotek oblikovan za komunikacijo z ljudmi, stik pa vzpostavlja z uporabo glasu in dotika. Pepper je sposoben analize obrazne mimike, govorice telesa in besed s pomočjo senzorjev. Ima pa tudi zmožnost prilagajanja svojega vedenja osebi, s katero je v stiku.

Robotek tehta 27,6 kilograma in stoji na štrih nogah. Ima litij-ionsko baterijo, ki zdrži od 12–14 ur. Trenutno je osnovna cena za robota okoli 1.613 dolarjev (približno 1.420 evrov), vendar zavarovalniške pristojbine ceno še dodatno zvišajo.

Pepper ni namenjen pomoči v gospodinjstvu, pravi izvršni direktor podjetja.
Pepper ni namenjen pomoči v gospodinjstvu, pravi izvršni direktor podjetja. FOTO: Reuters

Podjetje Softbank je že v začetku junija napovedalo prodajo 1000 enot robotov, ki so pošli v minuti. Vsi tisti, ki ste torej v iskanju robotskega prijateja, boste morali počakati na julij, ko podjetje napoveduje novo pošiljko.

"Pepper je lahko zelo pameten spremljevalec človeka, njegova inteligenca pa bo vsak dan naraščala," pravi Masajoši Son, izvršni direktor podjetja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glej ovega
22. 06. 2015 11.36
+10
aaam to ni šala..jaz osebno ga nebi hoto imet saj je robot ves čas povezan z internetom in z firmo ki ga izdeluje..kar jim daje vpogled v našo življenje prek kamer na robotu....umetna inteligenca bo pogubna za človeštvo...ko bo robot prehitel človeka po umskih sposobnostih bo začel nadrgajevat sam sebe v "ozadju"..ustvarjajo lahko celo svojo vojsko.. takšne robote je treba imeti strogo na očeh.. osebno ne podpiram ustvarjanja inteligence ker je to čisto igranje z ognjem...ljubka zunanjost in svojo mišlenje nas lahko drago stane...lp
HumanNOTsheep
22. 06. 2015 12.09
+3
osebno imaš kamero že doma če ne več kot dve imaš mikrofone po telefonih a tvoje stališče o umetni inteligenci je malo preveč terminatorsko .....
glej ovega
22. 06. 2015 12.15
+0
robot in programska oprema gresta bolje skup kot človek in programska oprema..umetna inteligenca bo znala vdret v vsak sistem..človek se je razvijal kar nekaj tisoč let...robot bi naj prišel do človeških sposobnosti v enem desetletju..kasneje bo pametnejši od človeka..kar pomeni..mi bomo podrejeni..lp
HumanNOTsheep
22. 06. 2015 12.19
+1
"umetna inteligenca bo znala vdret v vsak sistem" na žalost nevem koga maslaš očitno samega sebe pojdi in si še enkrat potegni dol terminatorja prvi del in srečno v zablodi ...LP aja pa... ne rabimo umetne inteligence da nam poslušajo use pogovore nas snemajo in tako dalje to se že danes dogaja tudi brez umetne inteligence....
HumanNOTsheep
22. 06. 2015 12.23
-2
vidi se pa da si ovčka brez svoje glave že s tem da sam sebi lajkaš komentarje ...
CestniKolesar370Wattov
22. 06. 2015 14.27
+1
Kaksna oprana glava. Terminator pa to a ne? Komi cakam da bo UI naprednejsa od cloveske. Od takrat naprej bo sledil taksen znanstveni napredek kot ga svet se ni videl.
spet-sam-jest
22. 06. 2015 11.13
+8
Iiiiiiii je cotkan! Sam čez 10 let bomo po IQ-ju že skupej, čez 20 let bomo prot njim prou bebčki, čez 30 let nas bojo mel sam še za hišne ljubljenčke, čez 50 let pa za ogroženo vrsto u živalskih vrtovih. Če nas sevede nou prej ISIS popelou nazaj u srednji vek. Tko de čaka nas prou nč dobrga, pa kokrkol obračal!
DuhSaSjekirom
22. 06. 2015 11.11
+3
Terminator - Rise of Robots
iwilliwillhacku
22. 06. 2015 11.05
+8
no pa se je začelo...
spet-sam-jest
22. 06. 2015 11.23
+0
Začel se je, k je pred več kt miljon leti prva opica uzela kamen u roke, de je oreh razbila. Sicer je doug trajal do prvega robota, sam pa nou več doug trajal, de se bo tale človeška štorija zaklučla. K če se noumo sami fental, nas bojo pa na konc roboti.