Znanost in tehnologija

Robot za vsestransko pomoč

Tokio, 17. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski proizvajalec Fujitsu je predstavil robota, ki bo v pomoč v trgovinah, pisarnah, restavracijah in še kje.

Enon, kot je ime 130 centimetrov visokemu robotu na kolesih, ki je opremljen z napravami za prepoznavanja govora, kamerami in senzorji, bo kupcem na Japonskem na voljo od novembra, stal pa bo šest milijonov jenov (okoli 44.000 evrov). Enon pomeni "razburljiva nova na omrežju", ime pa predstavlja robotovo zmožnost samostojne pomoči strankam, pri čemer je priključen na omrežje.

Roboti se gibljejo s hitrostjo 3 kilometre na uro, dvignejo pa lahko predmete, težke do pol kilograma
Roboti se gibljejo s hitrostjo 3 kilometre na uro, dvignejo pa lahko predmete, težke do pol kilograma FOTO:

Fujitsu, ki načrtuje, da bo prodal od 20 do 30 robotov, je zanj že prejel deset naročil. Omenjena cena velja samo za napravo; za programsko opremo bo potrebno doplačati, koliko, pa v družbi ne navajajo.

Robot se znajde v prostoru na podlagi vnaprej programiranega načrta lokacije. Giblje se lahko s hitrostjo do treh kilometrov na uro, dvigne pa lahko predmete, težke do pol kilograma. Namenjen je uporabi v trgovinah, restavracijah ali pisarnah npr. pri vodenju strank, svetovanju ter pobiranju in prenašanju predmetov.

Robot enon
Robot enon FOTO:

Po navedbah podjetja bi lahko enon v prihodnje blažil pomanjkanje delovne sile na Japonskem zaradi vedno manjšega števila rojstev in staranja prebivalstva.

Na Japonskem, kjer se ponašajo z eno najnaprednejših robotskih industrij na svet, je uporaba industrijskih robotov močno razširjena, med drugim jih uporabljajo glavni avtomobilski proizvajalci, razvijajo pa jih tudi v zabavne namene.

Fujitsu ocenjuje, da bo svetovni trg robotov, ki zagotavljajo storitve, do leta 2010 zrasel do 100 milijard jenov (okoli 735 milijonov evrov). V družbi si želijo, da bi enon v kakšnem letu dni postal množično proizvajan izdelek, in upajo, da se bo njegova cena znižala na dva milijona jenov (15.000 evrov).

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni