Znanost in tehnologija

Slovenci delajo za Google

Ljubljana, 09. 07. 2010 00.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko podjetje sodeluje pri razvoju orodij za objavljanje spletnih vsebin na Googlovi storitvi Blogger.com.

Neposredno je v različnih Googlovih obratih po svetu zaposlenih približno 10 Slovencev. Žiga Mahkovec je edini Slovenec, ki dela v centrali spletnega giganta v Silicijevi dolini, kjer sodeluje v ekipi, ki skrbi za Googlov spletni iskalnik. Mahkovec je svojo zgodbo pred meseci predstavil tudi na ljubljanski računalniški fakulteti. Nekaj slovenskih programerjev z Googlom sicer sodeluje tudi v njegovih evropskih izpostavah Zürichu in Dublinu.

Orodje blogerjem priporoča zanimive vsebine, ki jih lahko uporabijo v svojih člankih.
Orodje blogerjem priporoča zanimive vsebine, ki jih lahko uporabijo v svojih člankih. FOTO:

Z Googlom pa se zdaj slovensko sodelovanje obeta tudi na podjetniški ravni. Pred dnevi se je namreč podjetje Zemanta s sedežem v Ljubljani in v New Yorku dogovorilo za sodelovanje z ameriškim spletnim velikanom pri storitvi Blogger.com. Zemantina orodja za objavljanje spletnih vsebin dostopna vsem uporabnikom storitve Blogger.com, so sporočili iz Tehnološkega parka Ljubljana. Blogger.com je po navedbah Zemante, ki je redni član Tehnološkega parka Ljubljana, največja blogerska storitev na svetovnem spletu, ki šteje nekaj deset milijonov uporabnikov.

"Gre za prelomni dogodek za naše mlado podjetje, ki potrjuje, da smo na pravi poti. Sodelovati z najbolj vplivnim podjetjem na trgu je ne le velika priložnost, temveč tudi izjemna čast," je povedal direktor podjetja Boštjan Špetič.

Ustanovitelja podjetja Zemanta Boštjan Špetič in Andraž Tori
Ustanovitelja podjetja Zemanta Boštjan Špetič in Andraž Tori FOTO: Tehnološki park Ljubljana
Zemanta ima glavni razvojni center v Ljubljani. Podjetje je prejelo že več mednarodnih priznanj za tehnološko odličnost. Nazadnje aprila letos, ko je neodvisna medijska organizacija LinkTV označila Zemantine storitve za "vodilne na trgu semantičnih tehnologij", v konkurenci podjetij, kot sta Reuters in Yahoo. Med strankami Zemante so tudi medijske organizacije, kot so Yahoo in Aol, med najbolj vidnimi uporabniki pa je najti Washington Post, Wired, Discovery in Unesco.

Zemanta uporabnikom, to je blogerjem, priporoča zanimive vsebine, ki jih lahko uporabijo v svojih člankih. S tem sodelujejo v omrežju vsebin, ki ga Zemanta trži podobno, kot so se nekoč časopisi.

"Blogerji po svetu objavijo milijone člankov dnevno in s tem predstavljajo medijsko silo primerljivo z uveljavljenimi mediji. Zemantina orodja jim omogočajo, da z njimi tekmujejo bolj učinkovito in kvalitetno," pojasnjuje Špetič.

IT gazela

Zemanto sta leta 2007 ustanovila Andraž Tori in Boštjan Špetič. Podjetje je kmalu po ustanovitvi prejelo investicijo tveganega kapitala v vrednosti milijon evrov iz Londona in bilo označeno za eno najbolj perspektivnih v Evropi.

V letu 2008 je prejelo dodatno investicijo v New Yorku in s tem postalo prvo mlado slovensko podjetje podprto z ameriškim tveganim kapitalom. Zemanta je sicer članica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in Tehnološkega Parka Ljubljana ter redno sodeluje z Inštitutom Jožef Stefan.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
12. 07. 2010 03.18
Slovenca najdes skoraj v vseh svetovno znanih druzb na razlicno odgovornih polozajih od Airbus industries,Boeing corp.Bombardier Aerospace in drugih...... vsekakor cestitke slovenskemu podjetju Zemanta in ustanoviteljem tega podjetja Andrazu in Bostjanu ......
Lordy
10. 07. 2010 08.04
ja komu pa nei ratalo če mu dajo miljonsko podporo... je na tisoče malih podjetij v sloveniji ki ne morjo uspet zaradi velikih podjetij...ampak koga podpira država ? velika podjetja.
JanezNovakJohn
09. 07. 2010 14.57
S tem kar sem rekel, ne pomeni, da googel ni koristen in nam je v veselje.
JanezNovakJohn
09. 07. 2010 14.35
Google je tako ali tako Veliki Brat v lasti Ameriškega kapitala. Vsi po malem brezplačno delamo za Google
yeyo.white
09. 07. 2010 13.41
ta zementa je taka traparija, da bi me blo sram
Archybald
09. 07. 2010 12.57
Kjer ni politike je svet lepši
nora_ovca
09. 07. 2010 08.25
bravo naši. Tako mejhni, tako neprepoznavni, pa se mešamo z najboljšimi po celem svetu. Pohvalno!
Zombie_oka
09. 07. 2010 07.54
Poznam 2 Slovenca ki sta zaposlena na Googlu na Irskem. In to še pri rosnih mladil letih... Tako da ja SLOVENCI delajo za google
D34THD34L3R
09. 07. 2010 07.37
tori legenda ---> genij
nejc_o
09. 07. 2010 07.27