Znanost in tehnologija

Slovenski IT trg (še) za petino večji

Ljubljana, 07. 09. 2009 04.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski trg storitev informacijske tehnologije je v letu 2008 dosegel vrednost 370 milijonov dolarjev. To pomeni več kot 20-odstotno rast v primerjavi z letom prej.

Lani je na najvišjem mestu med ponudniki storitev IT ostala družba Hermes Softlab. Sledijo ji družbe S&T Slovenija, SRC.SI, Actual IT in Avtenta.si.

Kljub precejšnji uspešnosti pa bi bila rast po ugotovitvah analitske hiše IDC lahko še večja, če se kriza ob koncu leta ne bi dotaknila tudi slovenskega gospodarstva.

V letošnjem letu bo tako vpliv občutiti tudi na trgu storitev IT, predvsem se pričakuje vpliv in posledično slabše prodajne rezultate na segmentu projektnih storitev in manj na podpornih storitvah, medtem ko lahko zunanje zagotavljanje storitev celo pridobi v trenutnih razmerah, saj vedno več uporabnikov resneje razmišlja o tem modelu zagotavljanja storitev IT, so sporočili iz slovenske podružnice IDC.

"Da postajata slovensko okolje IT in trg storitev vedno bolj zrela, potrjujejo rezultati raziskave, ki kažejo, da je primat, ki so ga še leto poprej imele storitve podpore strojne in programske opreme, v letu 2008 prevzela kategorija razvoja aplikacij po meri," so poudarili.

Rast trga IT storitev se je zaradi gospodarske krize ustavila po vsem svetu.
Rast trga IT storitev se je zaradi gospodarske krize ustavila po vsem svetu. FOTO: Reuters

Omenjena kategorija je doživela tudi največjo medletno rast med vsemi posameznimi kategorijami, in sicer 32-odstotno, ter se tako povzpela na slabih 28 odstotkov slovenskega trga storitev IT v letu 2008.

Storitvam podpore, ki so za sistemskimi integracijami pristale na tretjem mestu, se letos obeta boljša uvrstitev, saj se bo fokus uporabnikov zaradi potreb po nižanju stroškov usmeril v osnovne storitve. Te bodo zagotavljale neprekinjeno delovanje sistemov, nove investicije pa bodo večinoma v znamenju zniževanja stroškov in pridobivanju konkurenčne prednosti.

Pričakovan padec

"Ob koncu leta 2008 je postalo očitno, da bo tudi slovenski trg storitev IT, kot celotni trg IT, v letih 2009 in 2010 občutil negativne posledice globalne ekonomske krize," je povedala Katarina Rojko iz slovenske podružnice IDC. Dodala je, da se bodo uporabniki IT storitev zato preudarno in selektivno odločali o izbiri storitev IT.

Kot meni, bodo morali ponudniki za zagotovitev uspeha v času recesije morali prilagoditi pogoje poslovanja, strukturirati ponudbo po panogah in velikosti podjetij. Hkrati se bodo morali zavedati, da lahko ugodni plačilni pogoji odločajo o podpisu pogodbe za zagotavljanje storitev.

Največji vlagatelji v storitve IT so podjetja in organizacije s področja državne uprave, bančništva in telekomunikacij. Ti sektorji so lani skupaj predstavljali več kot 40 odstotkov celotne porabe za storitve IT. Podobna gibanja in celo rast deleža omenjenih panog bodo po oceni IDC lahko tudi letos, saj je potrošnja proizvodnih podjetij za storitve IT nekdaj zavzemala precej večji delež, kot ga je sposobna zdaj, v času krize, so še navedli.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scorpion777
07. 09. 2009 08.28
alooo! danes je 7.9.2009 vi pa objavljate poslovne rezultate prejšnjega leta???!!
JohnWayne
07. 09. 2009 08.11
zakaj pa v dolarjih? pr 370 miljonih je pretvorjena številka glede na kurz lahko zelo različna.. sej niti ni pomemben podatek.. samo čudno, da ni še v tolarjih al pa bonih.. a nimamo tiste slavne valute?
neumna_ovca
07. 09. 2009 07.42
pa kaka ATKA prima, mogoče Kolonel, ali kak drug nabiralnik bo zrasel na tem cvetočem trgu...