Znanost in tehnologija

Splet in mobilniki ogrožajo otroke?

Bruselj, 14. 08. 2007 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otroci v EU so preveč samozavestni pri spopadanju z nevarnostmi, ki jih lahko prinese uporaba interneta in mobilne telefonije.

Deklica
Deklica FOTO: Reuters

Evropska komisija je objavila izsledke raziskave Eurobarometer o uporabi spletnih tehnologij pri otrocih. Podatki potrjujejo, da je uporaba interneta in mobilnih telefonov pri mladih v Evropi tako rekoč samoumevna. Večina otrok internet uporablja večkrat na dan, kjer jih starši še lahko nadzorujejo, drugače pa je pri uporabi mobilnih aparatov, kjer nadzora praktično ni. Mladi sicer poznajo tudi nevarnosti, ki spremljajo uporabo sodobnih tehnologij, vseeno pa raziskava ugotavlja, da se bodo mladoletniki, ko bodo naleteli recimo na težave na internetu, obrnili na odrasle le v skrajnem primeru.

Srečal zoprnega moškega

racunalnik
racunalnik FOTO: Reuters

Nekateri otroci so vendarle priznali, da so se preko interneta že izpostavili nevarnosti, nekateri so celo potrdili, da so bili žrtve ustrahovanja in da so navezali stik s tujci. Neki deček iz Danske je takole anonimno opisal svojo izkušnjo spletnega navezovanja stikov: "Srečal sem ga na postaji in ugotovil, da je star, zoprn 44-letni moški, torej sem odšel."

Raziskava v nadaljevanju ugotavlja, da bi mladoletniki navkljub osveščenosti o nevarnostih, najprej skušali problem rešiti sami ali ob pomoči prijateljev, le v skrajni sili pa bi se za pomoč zatekli k staršem. Evropska komisija naj bi na podlagi raziskave preučila, kako lahko program EU za varnejši internet najbolje prispeva k varnosti otrok na področju interneta in mobilnih telefonov po celi Evropi.

Otroke bolj strah virusa kot sodišča

Mobitel
Mobitel FOTO: Reuters

Raziskava, ki je med marcem in majem 2007 potekala v 27 članicah EU ter na Norveškem in v Islandiji, je razkrila še nekaj zanimivih podatkov. Omenimo del raziskave, ki obravnava nezakonito 'pretakanje' vsebin z interneta. Otroci se sicer zavedajo tveganja, vendar svoja dejanja opravičujejo med drugim s tem, da se zgledujejo po starših. "Očka to počne ves čas," je zapisal norveški najstnik, italijanski vrstniki pa so dodali: "Ne skrbi nas, to ni naš problem. Pevci in igralci so že tako dovolj bogati."

Le manjši delež sodelujočih je odgovoril, da se jim zdi nezakonito snemanje z interneta nemoralno. Zanimivo je, da se večina bolj boji, da bi se njihov računalnik okužil z virusi, kot pa da bi lahko zaradi takšnega početja bili tudi kazensko odgovorni. Poleg tega otroci v raziskavi komisije tudi menijo, da so vsebine s spleta za njihovo osebno uporabo in da si originalnih CD-jev in DVD-jev zaradi visokih cen enostavno ne morejo privoščiti.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.