Znanost in tehnologija

Suženjstvo na Kitajskem

Shanghaj, 14. 06. 2006 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Apple preiskuje članek, ki govori o izkoriščanju delavcev v iPodovi tovarni na Kitajskem.

U2 iPod
U2 iPod FOTO:

V članku v Mail on Sunday je zapisano, da delavci delajo v suženjskih razmerah. Za svoje 15-urno delo na dan zaslužijo manj kot 27 funtov (približno 10.000 tisoč tolarjev) na mesec. Delavci živijo v domu, v katerem je nastanjenih več kot 100 ljudi. Tujci v bližini domov in tovarne niso zaželeni.

V Appleu obtožbe zanikajo: "Apple je zavezan k temu, da zagotovi varne in ustrezne varnostne razmere. Odnos do delavcev v obratih je spoštljiv. Delovni proces je tudi prijazen okolju."

Poudarjajo še, da v tem trenutku raziskujejo obtožbe na račun delovnih pogojev v tovarni na Kitajskem. Poročilo tudi opozarja, da v nekem mestu blizu Šanghaja delavci za svoje delo dobijo 54 funtov na mesec. Polovico tega denarja delavci porabijo za nastanitev in hrano.

Apple je eno izmed mnogih podjetij, ki je zaradi nižjih stroškov dela preselilo svojo proizvodnjo na Kitajsko. Na iPodu lahko zasledimo zanimiv zapis: "Oblikovano v Kaliforniji, narejeno na Kitajskem."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.