Znanost in tehnologija

V Zagrebu kino s tehnologijo IMAX

Zagreb, 20. 04. 2010 03.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tehnologija IMAX prepleta različne inovacije: posebne kamere in projektorje, ogromna platna in posebej oblikovane dvorane.

V začetku decembra bodo v Zagrebu odprli nov multipleks na Hrvaškem, ki bo vključeval tudi kinodvorano s tehnologijo IMAX. To bo prva tovrstna kinodvorana v regiji.

Multipleks bo v sklopu velikega trgovsko-zabaviščnega centra Arena, ki se trenutno gradi v zagrebškem naselju Lanište. CineStar Arena bo imel skupno deset kinodvoran, vse bodo opremljene z digitalnimi projektorji.

Tehnologija IMAX kombinira različne tehnološke inovacije: posebne kamere in projektorje, posebna ogromna platna ter posebej oblikovane dvorane. Zato se danes filmi za IMAX snemajo na poseben način, s posebnimi kamerami in iz posebnih kotov. Zaradi tega morajo imeti IMAX-dvorane dva projektorja.

Tehnologijo IMAX med drugim že imajo izbrane kinodvorane v Parizu, Pragi, Budimpešti, na Dunaju … IMAX pride predvsem do izraza<slika_1> pri dokumentarnih, akcijskih in animiranih filmih. V zadnjem času z novo tehnologijo snemajo vedno več filmov, med njimi je tudi aktualna 3D atrakcija Alica v čudežni deželi.
Tehnologijo IMAX med drugim že imajo izbrane kinodvorane v Parizu, Pragi, Budimpešti, na Dunaju … IMAX pride predvsem do izraza<slika_1> pri dokumentarnih, akcijskih in animiranih filmih. V zadnjem času z novo tehnologijo snemajo vedno več filmov, med njimi je tudi aktualna 3D atrakcija Alica v čudežni deželi. FOTO:

Zagrebška IMAX-dvorana bo imela skupaj 502 sedeža, zaradi česar bo ena največjih IMAX dvoran v tem delu Evrope, opremljena pa bo z digitalnimi projektorji zadnje generacije znamke Christie.

Mreža kinodvoran s tehnologijo IMAX, za katero stoji istoimenska kanadska korporacija, šteje trenutno več kot 400 kinodvoran v 48 državah po svetu.

Dvorana bo sicer podpirala tudi tehnologijo IMAX 3D za tridimenzionalni prikaz filmov, pri čemer bodo gledalcem na voljo najsodobnejša polarizirana 3D-očala.

Dimenzije IMAX-platna v CineStarju Arena so 24,3 krat 13,7 metra, s čimer je eno največjih platen v Evropi. Platno ima srebrni premaz, da bi se v občinstvo odbilo kar največ svetlobe.

Dvorana naj bi imela tudi najsodobnejši zvočni sistem. Da bi dosegli boljši zvočni učinek, pa ima platno na tisoče drobnih luknjic, da prepušča zvok iz zvočnikov, ki stojijo za njim.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KNOPPERS
09. 06. 2010 23.33
Bephomet. Alo??? Hrvati sinhrinizirajo 50% več filmov kot slovenci. Celo filme za odrasle . . ČE ti kaj pove ta seznam filmov, ki niso sinh. v slo. so pa v hrv.: Ledena doba, Shrek, Shrek 2, Čudežna mreža, Egipčanski princ, Mravljinec Z, Odplanjeni gizdalin, Za živo mejo, Pot v EL Dorado, Kraljestvo morskega psa, Reševanje malega Nema, Sezona lova 2, Madagaskar, . . . . ITD
Baphomet.
23. 04. 2010 11.56
flozo pejt enkrat v imax, in ga dozivi, potem pa govori da je v murski soboti isto. bedak. teb se vec kot ocitno niti sanja ne kaj pomeni IMAX. imax pomeni, da se umikas drevesom ko skoraj padejo nate, da imas obcutek da letis, ko imas obcutek da padas.... noben navaden kino ti tega ne bo dal. sploh pa ne noben navaden kino v sloveniji. tisti mali ekrani, obupno slab sound system, da o 3d rajs ne govorim...
flozo
22. 04. 2010 18.09
-1
Dvorana naj bi imela tudi najsodobnejši zvočni sistem. Da bi dosegli boljši zvočni učinek, pa ima platno na tisoče drobnih luknjic, da prepušča zvok iz zvočnikov, ki stojijo za njim. To je tudi v Murski Soboti v partymaxu ... Nič novega...
Baphomet.
21. 04. 2010 12.58
Arsenal2 evo se ena dobra stran hrvatov. edini normalni sosedi so. ne sinhronizirajo. d'best. razmisljam o selitvi v zagred. imaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaax :) sam fajn bi blo da naredijo pravi imax, in ne tistega katerega majo po vecini v evropi.... ceprov glede na to kako malo sedezev bo mel, dvomim da bo dvorana prava...
Arsenal2
21. 04. 2010 08.00
@Baphomet ne jih ne,je tako kot pri nas :D
Baphomet.
20. 04. 2010 20.00
ze tako so kinoti v sloveniji prazni, zej ko so pa hrvati imax naredili, pa lahko v sloveniji kinote kar zaprejo. tisti ki od kina pricakujemo ne samo veliko platno ampak malo vec kot to, bomo v kino hodili samo se v zagreb. sem sla v planetu tus gledat alice in wonderland pa sem se malo da ne zjokala zaradi velikosti platna ter kvalitete zvoka in slike. cisto uredu film je slaba kvalitete vsega popolnoma unicila. kino je le se ena sramota za slovenijo vec. btw, a hrvati sinhronizirajo filme?
HellWolf
20. 04. 2010 19.48
Jap, strinjam se z vami tam dol... se vidimo kaj u zagrebu.
Baphomet.
20. 04. 2010 19.28
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :) bravo hrvati!!!!!!!!!!!!!!!!! vsa cast za tole!!! komej cakam!!!!
supersoft
20. 04. 2010 14.03
+1
nč, zagreb here we come :)
mastablasta
20. 04. 2010 12.08
lahko bi tudi pri nas kakega zgradili/prenovili v IMAX.
mutavi
20. 04. 2010 09.56
to je to! to je pravo doživetje! definitivno vredno ogleda.
bonite
20. 04. 2010 07.54
nice, pol bo pa treba enkrat v kino v Zagreb
NDN
20. 04. 2010 07.33