Znanost in tehnologija

VIDEO: 'Magnetni moški' vs. računalnik

New York, 06. 03. 2008 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ko pride Joe, se začnejo dogajati čudne stvari. Računalnik se pokvari, če samo sedi zraven.

12-letni Joe Falciatano ima veliko smolo, saj dolgo časa ni mogel uporabljati računalnikov, ne da bi se začeli kvariti. Računalniki so, ko se jim je deček približal, sami zapirali programe, mešali črke, na koncu pa zamrznili ali se pokvarili.

Njegove težave sta najprej opazila starša, saj njun sin ni mogel igrati video igric. Šele ko so mu kupili brezžični upravljavec, se je lahko zabaval ob igricah. Nato sta na njegove težave kar malo pozabila, saj se niso pogosto pojavljale, vse dokler ni začel obiskovati šole. Joe na urah računalništva ni mogel pripravljati predstavitev, nehote je motil tudi projekte drugih učencev, saj so se kvarile tudi vse ostale naprave, povezane z računalniki.

Joe lahko že z samim sedenjem ob računalniku uniči sam računalnik in vse naprave, povezane z njim.
Joe lahko že z samim sedenjem ob računalniku uniči sam računalnik in vse naprave, povezane z njim. FOTO:

Zanesljivih dokazov, zakaj ima Joe tako "sposobnost", ni. Oglasil pa se je strokovnjak za elektro-statične težave Kelly Robinson, ki je prepričan, da je odgovor v statični elektriki. Joe naj bi namreč nosil vrsto športnih copatov, ki preprečujejo, da bi statična elektrika šla iz njegovega telesa v tla. Tako gre v računalnik in posledično se pojavijo težave. Dečkovi starši se s tem ne strinjajo, saj naj bi iste športne copate nosili tudi drugi učenci, ki takih težav nimajo.

Joe kot magnetni moški

Učiteljica računalništva je našla rešitev za nenavadno težavo. Fant mora nositi poseben antistatični zapestni trak, saj le tako ne pokvari računalnika. Čeprav je zdaj Joe zadovoljen, da ima možnost normalno uporabljati računalnik, je na svojo "sposobnost ponosen". Počuti se namreč kot junak in tako se ga je prijel tudi vzdevek "magnetni moški" po liku iz priljubljenega stripa X-men, ki je prav tako z energijo lahko uničeval naprave. Zaradi svoje sposobnosti je Joe v šoli postal izredno priljubljen.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcgregorslo@hotmail.com
08. 03. 2008 16.48
magnetni moški? 12 let aha grmph :)
dodoman.20@gmail.com
06. 03. 2008 20.54
pri x-men ni nobenga magnet mana......je samo magneto....tolko v info 24ur... drugače pa super moč so tudi možgani...nekateri jih imajo....ampak to niso ljudje:)
tadejstein@email.si
06. 03. 2008 20.51
lahk bi ga zaprl v faradejevo kletko :D
makajjezvami
06. 03. 2008 19.09
Uh mene tud. Bi lahko že društvo ustanovili. LOL Čeprav jaz z usmerjanjem voltaže nima nekih problemov, bolj me skrbi da premalo toka spuščam. :)
vargus
06. 03. 2008 18.26
Apocalypse potem sva že dva ker mene stalno elektrika ruka. Če se naučim usmerjati voltažo bom prihranil miljone na filanju mobitela.
Apocalypse
06. 03. 2008 14.31
jst sm tud cel statičen...sam mene trese ornk elektrika...pa kar cvrči skoz nekj....a sm jst pol štromneto al kaj :)
Ramzess
06. 03. 2008 13.57
Smoki ne norčuj se vendar, mi o resnih stvareh, ti pa... Duda se po daljši uporabi vedno lepi na otroka, ne glede na to ali umazan ali čist. Bolj natačno si oglej dudo, morda rabi, če bo seveda želel, novo dudo.
smok
06. 03. 2008 13.30
Igor: Naš otrok se tudi ni umival, potem pa se je nanj prilepila duda. Sedaj pa nas skrbi ali je magneten, še posebej, ker ste omenili, da ignoriranje teh pojavov vodi v destrukcijo. Kdo bi lahko opravil potrebne raziskave?
Jurca007
06. 03. 2008 12.07
Pomembno je da za to promocijo dobijo starši pogodbo o snemanju, pa ga vtaknejo v kletko in razkazujejo kot v živalskem vrtu!
Ramzess
06. 03. 2008 12.07
Naslov članka lepo pokaže kako primitiven in poln nevednosti odnos imajo nekateri do takih dogodkov, ki z magnetizmom nimajo nič skupnega. 'Magnetni' so tisti ljudje (otroci) na katere se predmeti 'lepijo' in ne padejo dol. Med nami je in bo vedno več takih otrok, in skrajni čas je, da se take zadeve (različne psihofizične sposobnosti otrok) začnejo jemati in razumevati razumsko, saj tukaj ni prav nič nenaravnega, gre za povsem naravne zadeve, ki jih navsezadnje imamo vsi, le da ne vsi aktivnih, ali povsem aktivnih. Napačno znanje je nevarnejše od neznanja !!! Znanje varuje - ignoriranje vodi v destrukcijo !
Ramzess
06. 03. 2008 11.55
"Dečkovi starši se s tem ne strinjajo, saj naj bi iste športne copate nosili tudi drugi učenci, ki takih težav nimajo." Starši so bili vendarle pametnejši od nekega strokovnjaka, ki vsekakor ni vseh zadev in možnosti, tipičen primerek sodobnega znastvenika. Učiteljica je sicer našla zanimivo rešitev, ki pa je zgolj kratkoročna, zadevo bi bilo potrebno raziskati do kraja, že zaradi tega da se fant izogne težavam kasneje v življneju, še preden je prepozno, zaradi nevednosti drugih. Dejstvo pa je, da je takih ljudi in otrok, po svetu, še več, in pri vseh primerih ne gre zgolj za neko statiko.
brankob@avtomatika.com
06. 03. 2008 10.58
Torej ne gre za magnetnega moškega ampak za mulca z zelo suho kožo in z neprevodnimi supergami. Pa verjetno imajo tudi ostali materiali v oblačilih kako vlogo...