Znanost in tehnologija

Vse bolj odvisni od interneta

Ljubljana, 01. 04. 2006 01.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Raba interneta raste nekoliko počasneje, kljub temu pa uporabniki postajajo vse bolj odvisni od kiberprostora.

Hitra rast rabe interneta se nekoliko ohlaja, čeprav ljudje postajajo vse bolj odvisni od kiberprostora tako z delovnega kot prostočasnega vidika, kaže študija raziskovalnega podjetja Ipsos Insight. Njihova letna študija "Face of the Web" je namreč pokazala, da se je svetovna internetna populacija v letu 2005 povečala le za pet odstotkov, medtem ko se je v letu 2004 za kar 20 odstotkov. Po ocenah raziskave, ki je zajela 6500 ljudi v 12 največjih državah, naj bi bila rast počasna tudi v letošnjem letu.

Obenem pa raziskava kaže, da ljudje uporabljajo internet za vrsto različnih dejavnosti ter da za dostop do interneta uporabljajo novejše naprave, kot so npr. mobilni telefoni. Zato v Ipsosu menijo, da bo v prihodnje pri merjenju rasti interneta bolj kot število uporabnikov pomembna zanašanje potrošnikov na ta medij kot način življenja. Uporabniki namreč ustvarjajo nove in nove oblike rabe interneta (RSS, blogi, podcasti).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.