Znanost in tehnologija

Windows 7 je prodajni hit

San Francisco, 09. 11. 2009 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prodaja Windows 7 je v ZDA v prvih dneh po izidu kar za 234 odstotkov boljša od predhodnice Viste, vendar so primerljivi prihodki od prodaje zaradi cenovnih popustov krepko manjši.

Windows 7
Windows 7 FOTO:

Novi operacijski sistem Windows 7, ki ga je Microsoft izdal 22. oktobra, je v ZDA v skladu s pričakovanji pravi prodajni hit. "Sedmica" je namreč v prvih dneh po izdaji zabeležila za 234 odstotkov več prodanih kopij kot njena predhodnica Vista, ugotavljajo v analitski hiši NPD Group.

Vendar pa opozarjajo, da so bili pri tem prihodki od prodaje sistema Windows 7 v primerjavi z Visto višji le za 83 odstotkov. To je posledica cenovnih popustov za prednaročila ter pomanjkanja promocije za najzmogljivejšo različico novega sistema, poimenovano Ultimate, pojasnjujejo v NPD.

Sedmica je spodbudila tudi prodajo osebnih računalnikov v ZDA. Ta se je namreč v primerjavi s tednom pred izdajo skorajda podvojila, v primerjavi z enakim tednom lani pa je bila višja za 49 odstotkov. Vista je sicer po navedbah NPD dala večji pospešek prodaji osebnih računalnikov.

Podatki o prodaji se nanašajo na ZDA in na časovno obdobje od 18. do 24. oktobra, pri čemer je vključena predprodaja Windowsov 7.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mb234
10. 11. 2009 13.50
buderus - sem mislil enako, ampak res kar je na visti delalo dela tu - 105% (ima celo desni klik run as Vista compatible...) Se en dokaz da ni drugega kot malo boljsa vista z drugo grafiko
mb234
10. 11. 2009 13.49
dokaz da je Vista bila sranje. No 7ka je samo izboljsana Vista, graficno in žre manj resorsev...druegag pa ne pričakovati preveč
Tristokosmatih
09. 11. 2009 16.33
Windows 7 je ZAKON!!!!!!
buderus
09. 11. 2009 16.17
Bog ne daj, da si kupim, ali celo naložim te windowse, saj polovica, saj starih dobrih programav sploh ne podpira..... Je pa dobra modna muha- novo, tako kot novi telefon, če ti stari dela OK.
ninja.subversion
09. 11. 2009 12.13
eden najboljsih OS ki so ugledali svet pri micro$oftu a se vedno, SLACKWARE in PIRATEWARE FTW !!!!!!!!
Aljaž Gol?er
09. 11. 2009 11.45
@xes: se opravičujem, verjetno sem zgolj na hitro pogledal stran in nisem natančno prebral navodil ... poleg tega pa mi je to bilo malo čudno, ker se mi je zdelo da sem nekje zasledil višje cene ... prodajanje novih računalnikov skupaj z OS-ji se mi zdi pa totalno glupo in upam da bo EU na področju konkurence to čimprej prepovedala. In sicer takole: računalniki se lahko prodajajo zgolj prazni in uporabnik mora po redni ceni dokupit OS, seveda z možnimi popusti, brez back-up cd/dvd-jev in podobnih gluposti .... temveč tako, da poleg računalnika morebiti ob znižani ceni dobi originalen paket/škatlo z windowsi, kot da bi kupil OS kot samostojen produkt. Ubuntu sicer je kul ... ampak pri linuxih so vedno težave z gonilniki ... npr. Wireless internet z kakšno staro USB wireless napravo ... določeni starejši modeli printerjev ipd ... če že si nek strokovnjak moraš imeti prekleto srečo da v urejevalnikih teksta usposobiš vse naprave, ki jih Linux pač ne podpira... in tudi če pustimo igrice ob strani, veliko je takšne programske opreme ..... Adobe etc. ...
Tonček Balonček
09. 11. 2009 10.50
Pa koliko Slovencev je pa sploh že kdaj v življenju kupilo kak progmam. Kar jih sam poznam, nihče, vs eračunalnike sem kupil izključno le z Biosom, zakaj bi imel že naložene programe, če pa omogočajo, da si uporabnik med instalacijo sam nastavi po svoje, pa anj gre za particije, gesla iin še kaj! Zakaj bi kupoval konfekcijo? Še več, dostikrat so prodajali računalnike z OS, brez instalacijskih diskov, knjuge in vsega. Nateg! Če pač kupim še prohgram, hočem imeti vse!
Nauders
09. 11. 2009 10.36
windows 7 vam omogoča virtualni sex
xes
09. 11. 2009 10.30
kilburn051: cene, ki si jih navedel so zgolj za DSP produkte... torej z novim racunalnikom ... ce hoces narediti upgrade iz xp pro ali viste busines naprimer na win7 professional te bo to stalo nekaj malega cez 250 EUR... cene za tale OS so cisto prevec navite ....
FilthyDiesel
09. 11. 2009 10.05
Hrcek_teka_teka ne govori neumnosti. XP so enostavno zastarela okna, po domače povedano so zgodovina. Windows 7 so se testirali že več kot pol leta pred izidom po vsem svetu preko bete in RC. Obstajajo vsi gonilniki za njih in ni nikakršnih težav z njimi. Končno korak v pravo smer za Microsoft. Kar se tiče pa dohodov družin imaš pa prav. Nismo pa spet neka revna država, kot to zadnje čase mediji tako napihnjeno poudarjajo. Povsod po svetu obstajajo reveži, taki ki brez problemov shajajo in pa bogataši, tako da se mi zdi počasi že neumno stalno pri vsaki stvari omenjat delavce in njihove plače.
VolosIkram
09. 11. 2009 09.54
super_man Povprečni uporabnik programov kot so autocad, corel draw,.. ne uporablja. Govorim iz lastnih izkušenj. Do sedaj nisem imel nobenih problemov z strojno opremo. Nasprotno, bil sem presenečen ker je vse delalo out of the box. Moram pa povedat, da se štejem med računalniške intuziaste in mi je zato bil prehod malo lažji. Sam še vedno poganjam tudi windowse xp. Razlog je Avtocad, ampak vse ostale stvari kot so preprosto vektorsko ilustrianje(inkscape), urejanje rasterskih slik(GIMP), poslušanje in urejanje glasbe(rhythmbox, amarok, easytag...), gledanje filmov(vlc), urejanje in pisanje tekstovnih datotek(openoffice), brskanje po internetu(firefox)... pa brez problemov delam na sedem let starem računalniku. Še enkrat... povprečnemu(internet, e-pošta, urejanje teksta, glasba, filmi) uporabniku zadošča ubuntu. In to zastonj. Največji problem povprečnemu uporabniku predstavljajo IGRICE! Lep Pozdrav
miha1987
09. 11. 2009 09.52
windows, kaj je že to? once you go mac you never go back
LomilkaSrc
09. 11. 2009 09.51
Čista komerciala. Prodaja OS je v navezi z novimi računalniki. Zavedajte se da ogrmono družin nima za nakup novega PC-ja. zato se bodo zadovoljili z rabljenim ali pa bolj švoh računalniki. velika večina jih stavi na preizkušene XP-je , ki se jih da zelo preprosto namestiti in dobiti vse potrebne gonilnike zanje. da ne govorim o piratskih verzijah , ki jih ima večina uporabnikov razen podjetij.
GTR
09. 11. 2009 09.49
Vista je blo nekaj vmesnega, tako kot je bil milenium. Pa tut Vista ni nic katastrofalnega, inštalirano imam 2 leti pa par mescov in to brez vsakega problema, deluje brezhibno, kljub menjavi kar dosti komponent na tem rač. Stvar dela tekoče in brez problemov, je pa res da je počasen na STARTIH računalnikih, kar naj win7 ne bi bil. Ko naslednjič plato menjam, bo pa WIN7, če mi bo drzal 2 leti pa pol bom zadovoljen. :P Seveda pa nebi nikol plačal za Windows.
Smackyx
09. 11. 2009 09.43
jurcek 09.11.2009, 08:53, pred xp-ji ni bil 2000! 2000 nima nobene veze z 95, 98, Milenium in xp! Pred 2000 so bili NT!
super_man
09. 11. 2009 09.29
VolosIkram: ubuntu je že fajn, ampak ima dost pomankljivosti: - rabiš precej znanja, da ga pripraviš, da dela (grafični gonilniki, codeki,...), poleg tega skoraj nemogoče pognati novejše verzije photoshopa in raznih strokovnih programov. in ne, gimp dober v primerjavi s photoshopom. ljudje dosti uporabljajo tudi druge programe, ki jih ni mogoče najti v linuxu, obdelava statistike, ipd... ima sicer alternativo worda, open office, ki je odličen program, ampak če v službi rabim operirat z .doc sokumenti, raje prisegam na word, za vsak slučaj. če pa človek nima teh ovir, je pa ubuntu vsekakor boljši.
hansola
09. 11. 2009 09.29
To kupuje naivna raja. Za kakršnokoli resno delo (grafično oblikovanje,...) in vsaj tisti ki se malo bolj spoznajo na računalnik (izključujem 90% ljudi, katerim edini namen računalnika je igranje igric) uporabljajo Mac OS-X, za poganjanje strežnikov pa Linux.
vlab
09. 11. 2009 09.24
Tonček Balonček
09. 11. 2009 09.18
Kako pa da ni zgoraj nobene povezave na MS domačo stran? Koamj čakam na Win 8! Pa kakšne gonilnike naj mi najde OS, za najmanj 95 odstotkov uporabnikov obstoječi OS-i že zdavnaj presegajo potrebe. Saj tudi obstajajo bormašine ibnnfotoaparati z neskončno možnosti in opcijami, ampak kaj, če tega nihče en potrebuje! Zakaj bi kupovali reči, ki jih ne potrebujemo? Najbolj bedasta je "lokalizacija", v katere spada tudi en komplet nekih slovenskih pejsažev. Manjak le človeška ribica! Kaj takšnega se lahkos pomnijo le Amerikanci! A od njih naj zdaj kupujem slike z Velike planine!
VolosIkram
09. 11. 2009 09.09
Ubuntu je pa zastonj in po moji oceni zadovolji vse potrebe povprečnega uporabnika...