Slovenija

Grozljiv SMS: 'V Mariboru je megleno'

Ljubljana, 11. 09. 2008 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je vodja poslanske skupine Lipa Dejan Kaloh odstopil, je, tako trdi, od Lipinega poslanca Boštjana Zagorca prejel SMS sporočilo, v katerem naj bi mu grozil s smrtjo.

Vodja pisarne poslanske skupine Lipa v odstopu Dejan Kaloh je povedal, da je v sredo ob 23.05 od poslanca Lipe Boštjana Zagoraca prejel SMS sporočilo z vsebino: "V Mariboru je megleno!" Po njegovih besedah gre za resne grožnje poslanca državnega zbora. Kaloh bo zato zoper njega na mariborski kriminalistični policiji podal prijavo. Kot trdi, je po sredinih dogodkih nedvoumno, da mu je v sporočilu Zagorac grozil z vzemom življenja. "V tem kontekstu je vsem jasno, kaj pomeni, če te vzame megla," pojasnjuje Kaloh.

Zagorac je prepričan, da je Kaloh nekje dobil denar in zaposlitev in zato ustvaril čisti konstrukt zoper poslance stranke Lipa.
Zagorac je prepričan, da je Kaloh nekje dobil denar in zaposlitev in zato ustvaril čisti konstrukt zoper poslance stranke Lipa. FOTO: Tomaž Ungar

Zagorac ne komentira zadev

Poslanec Lipe Zagorac je povedal, da se mu zdi škoda časa in besed, da bi komentiral Kalohova dejanja. Prepričan je, da je Kaloh nekje dobil denar in zaposlitev in zato ustvaril čisti konstrukt zoper poslance stranke Lipa. "Lotil se je Pečeta, Žgajner Tavševe, danes si je izbral mene, jutri pa kakšno čistilko v državnem zboru, ki ne bo povšeči njemu ali Janezu Janši," je zatrdil poslanec. Zagorac je tudi prepričan, da se "vremenskih SMS sporočil bojijo le kronični lažnivci, narkomani ali pa največji kriminalci".

Dejan Kaloh je medijem posredoval fotografijo sporočila, ki naj bi mu ga poslal Zagorac.
Dejan Kaloh je medijem posredoval fotografijo sporočila, ki naj bi mu ga poslal Zagorac. FOTO:

Cilj Lipe je zamenjati aktualno oblast

Cilj poslanske skupine Lipa in cilj stranke je zamenjati aktualno oblast, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik stranke Sašo Peče. Ob tem je zavrnil Kalohove očitke, da naj bi ponarejal listine. Peče je uvodoma dejal, da zgodba o orožju v naši državi poteka že zelo dolgo. "Povsod pa lahko z gotovostjo rečemo, da se v okviru imenovalca pojavljata dve konstanti," je prepričan poslanec. Ti dve konstanti sta po njegovem Janez Janša in nerazčiščenost zadev vse od osamosvojitve naprej.

Po besedah Pečeta je njihov cilj "preprečiti to vlado strahovladja, v katero nas je vpeljal Janez Janša, pa ljudje ne vedo, ali bodo s pokojnino preživeli, ali bodo s plačo preživeli".

Kot je dejal, so obtožbe, da je ponarejal listine s pomočjo mlajših oseb "nonsens". Po njegovo je dokaz za to citat predsednika vlade Janše, da gre za enega od falsifikatov iz svežnja falsifikatov iz Depale vasi. "Kdor koli kupuje zgodbo o tem, da naj bi Sašo Peče ali kdor koli iz stranke Lipa ponarejeval dokumente, ta dela to namenoma," meni predsednik Lipe. Trdi, da so bili že leta 1994 vsi ti dokumenti v vsebini, kot je bila predložena podpredsedniku DZ Vasji Klavori, tako na policiji kot tudi v DZ. Po njegovih besedah je Janša dokument poznal, zaradi česar "je nemogoče, da bi prišlo do ponarejanja z moje strani".

Kot je povedal, njegov namen ni zamegljevati stvari. Kar si želi, je po Pečetovo, da ljudje "spregledajo politiko Janeza Janše". Po njegovih besedah je njihov cilj "preprečiti to vlado strahovladja, v katero nas je vpeljal Janez Janša, pa ljudje ne vedo, ali bodo s pokojnino preživeli, ali bodo s plačo preživeli".

Janša in Kos: Dokument je ponaredek

Celotna zadeva se zdi predsedniku vlade Janezu Janši "absurdna".
Celotna zadeva se zdi predsedniku vlade Janezu Janši "absurdna". FOTO: POP TV

Janša je tudi danes ponovil, da je dokument ponaredek. To se po njegovem vidi na prvi pogled, saj so vidni sledovi kopiranja, je dejal. Po njegovem mnenje je vprašanje samo, ali gre za ponaredek ponaredka iz šopa ponaredkov iz Depale vasi ali za originalni ponaredek iz tistega časa. Celotna zadeva se sicer zdi Janši "absurdna". "Nobeno ožje vodstvo ni obstajalo, ki bi lahko dajalo takšne ukaze in to je bilo takrat z mnenji strokovnjakov in postopki dokazano," je dejal.

Da omenjeni dokument ni pristen, je na novinarski konferenci zatrdil tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Po njegovih besedah je star vsaj 15 let.

Dokument o orožarskih poslih

''Dokument, ki ga je včeraj v državnem zboru pokazal poslanec Lipe, Sašo Peče, in ki naj bi dokazoval udeležbo slovenskega premierja Janeza Janše pri orožarskih poslih v začetku devetdesetih let, je ponaredek. Ravno tako kot večina vizualne volilne kampanje stranke Lipa, je tudi ponarejeni dokument delo mladostnika, še ne polnoletne osebe, ki je sin enega izmed članov Lipe,'' je v pismu, ki ga je včeraj poslal medijem, zatrdil Kaloh. 'Zaradi vseh svinjarij, ki so se v stranki in v sami poslanski skupini Lipa dogajale zadnje tedne ter so dosegle vrhunec ravno s tem lažnim dokumentom',' je dal izredno odpoved s položaja vodje pisarne poslanske skupine Lipa.

Pogovori med Pečetom in Barbaro Žgajner Tavš

"Želim, da bi državljani spoznali predsednika vlade in vse orožarske posle od 1991. naprej. Patria se ne bi smela zgoditi," je dejal Peče.
"Želim, da bi državljani spoznali predsednika vlade in vse orožarske posle od 1991. naprej. Patria se ne bi smela zgoditi," je dejal Peče. FOTO: Lipa

''Večkrat sem prisostvoval na pogovorih med Sašom Pečetom in Barbaro Žgajner Tavš, kako je po akciji ''položnice'' obvezno narediti še nekaj velikega in odmevnega, samo, da se zruši Janeza Janšo. Sam nikoli nisem pristajal na take umazane igre in to sem obema dal tudi jasno vedeti. Ko sem pred časom sam videl ta dokument, sem Pečeta vprašal, če je res potrebno igrati tako umazano. Odgovor je seveda bil pritrdilen, na vprašanje, kdo je (po)naredil ta dokument, pa se je samo namuznil in dejal: 'Naš mali','' je zapisal v sporočilu za javnost.

Ozadje afere 

Peče je med izredno sejo o nakupu oklepnikov predstavil dokument, v katerem naj bi pisalo, da je leta 1991 "ožje vodstvo sprejelo odlok o materialni pomoči v vojaški opremi in materialu Republiki Hrvaški". Izdalo naj bi ga ministrstvo za obrambo, podpisal pa tedanji obrambni minister Janša. Naslovnik naj bi bil nekdanji direktor vojaške obveščevalno varnostne službe Andrej Lovšin, ki naj bi bil tudi odgovoren za operativno izvedbo prodaje omenjenega orožja.

Janša je že takoj po seji zatrdil, da je dokument eden "iz svežnja ponaredkov iz Depale vasi", kar je bilo po njegovem ugotovljeno v postopku, ki je stekel. Opozoril je tudi, da če "to kdo nese na Finsko, kjer ne vedo, da gre za ponaredek, si lahko tam ustvarijo neko mnenje. Če to dajo finskemu novinarju, lahko reče, da ima dokaze". Lovšin pa je izjavil, da "dokument, ki je bil predmet razprave na seji DZ, ne obstaja in ga torej nisem nikoli prejel". Po njegovem mnenju je to le eden od poskusov diskreditacije premierja.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tisti
14. 09. 2008 16.46
Ob tem je treba napisati,da je bil Kaloh dolgo časa goreč privrženec SDS in dobil je nalogo od svojega gospodarja JJ, da pride v LIPO kot trojanski konj in jo poizkuša uničiti od znotraj ob pomoči še nega plačanca JELINČIČA in to je to-to je vsa umetnost te zgodbe.Vendar jim seveda še daleč nebo uspelo in LIPA bo cvetela naprej in pod njo se bodo zbirali mali ljudje,ki jih je vlada JJ pozabila-pa vendar so tudi oni dostojni ljudje naše družbe!!!
prekmurec11
12. 09. 2008 15.39
Dejan kALOH se je preživljal v letih 1999 do 2001 kot izterjevalec denarja od revežev in zato bil tudi pravnomočno obsojen!!!!!! Komu vrjet izterjevalcu? V MB pa je danes zmerno do pretežno oblačno, pa de ne bo koga strah Lp P
Socrates
12. 09. 2008 15.01
Pečetket ma itak v Mariboru veze za delo pri bratu v podjetju, zato se pa tukaj afna in afne gunca. Polizan usrani.
BATISTA1
12. 09. 2008 12.53
Kaj je Saško --- si ugotovil, da te ne podpirajo ljudje, pa se zdaj na vse kriplje trudiš, da bi prišel v parlament ... Prepozno, kajti take podleže kot si ti in tvoja stranka Lipa smo ljudje na srečo spregledali .... SAŠKO TVOJA POSLANSKA KARIERA JE ŽE ZAŠLA V POZABO... Sedaj se bom moral pa naučiti delati !!!!
stafford
12. 09. 2008 09.19
Vse se dogaja ponovno kot pred štirimi leti, le da so se menjali igralci. Spomnimo se samo incidentov v piranskem zalivu, pred volitvami. Janša naj se ne čudi zamazani igiri, saj je prav on prvi začel s takimi igrami in zavedel vso slovenijo misleči, da bo slovenijo popeljal na pravo pot.
Endimion
12. 09. 2008 06.59
¸O z dezinformiranjem se da še hudo vplivat na javno mnenje. Poglejte predsedniške volitve na primer... Tole pri lipi je pa pa pač tako, da mislim, da se zavedajo da bo rezultat dvomestna številka: ničla in nekaj za decimalno vejico.... Rušenje janše... evo volilne manipulacije... princip enega sistema se aplicira na nekem čisto drugem, in seme dvoma je zasejano.... (glej zadnji odstavek v prispevku) Zdravi temelji.... Ne bom tako poveličeval dosežkov te vlade, je pa res da so delali.... tudi vse prejšne vlade so delale.... in nas vsi spravili skozi tranzicijo do EU. Nihče pa ni rekel, da bo vse skupaj... easy :)
Magdalena Mitrovic
11. 09. 2008 23.12
benjamin cerce ali boš sam ugotovil ali pa ti mora kdo povedat da si malomeščan
Mihec.pihec
11. 09. 2008 21.56
Poslušalcu gre res na bruhanje, ko posluša Pečeta in Žgajnerjevo, ki podobno dramatizira kot Kresalova. Nista kaj drugega kot prodani duši oziroma podaljšana roka nekoga drugega, ki skuša na vsak način zrušiti Janšo. Pri tem pa ne izbirajo sredstev in se poslužujejo najbolj nizkotnih udarcev in neopravičeno blatijo vse povprek. Pa bodimo malo realni: v teh nekaj letih se je kljub predsedovanju EU kar nekaj stvari premaknilo na bolje. Ustvarjajo se zdravi temelji in katastrofa bi bila, če bi prišli na oblast tisti, ki so že 12 let vladali in precej zavozili. Za Lipo je pa res najbolje, da ostane pred vrati parlamenta. In tako tudi bo. Sicer so si pa vse sami zakuhali s svojo nepoštenostjo in nadutostjo. Volilci so realni in minili so časi, ko se je dalo z dezinformacijami vplivati na javno mnenje. Stare metode, a žal preživete.
Canyon008
11. 09. 2008 19.22
Peče je dober politik, ki ve kaj govori. To se pozna tudi Jelinčiču. prej je bil jelinčič dober retorik in demagog, zdaj pa je postal Zmago JOKE, ki samo tupi neke neumnosti ... razen o orožju .. o orožju ve nekaj malega. Medtem ko Sašo ve kako mora politik delovati in po mojem je tudi dokument pristen. preberite knjigo Matjaž Frangež - Kaj nam pa morete! potem pa komentirajte .... Sašo ve kaj govori...
ivonet
11. 09. 2008 18.38
Gospodje-demokracija je,da pustiš vsem drugače mislečim svobodo v vvsem..vaš gospod JJ pa želi da vsi hvalimo in živimo samo za njega..prava balkanska demokracija..sicer ga bodo pa sedaj Finci in Avstrijci malo učili reda..on zna itak samo note pisat..balkansko obnašanje
nejco13
11. 09. 2008 18.34
Ja,ja, SasKo.... Pa kolko mislis, da smo naivni Slovenci in Slovenke.... Po vseh teh letih absurdnih nedokazanih obtozb in blatenja JJ z enim namenom, da ne bi prisel na oblast oz. da bi ga sedaj spodrinili iz nje, imas pa sedaj TI kar naenkrat 10 dni pred volitvami neizpodbiten dokaz..HAHAHAHAHAHAHA!! Pa kdo se naseda tem bedarijam... Vse afere se rodijo pred volitvam in umrejo kmalu po...vse ostane nedokazano, nepojasnjeno... Potem pa pridejo zopet nove volitve in novi "dokazi"....nova "odkritja"..... SVAKA CAST!!!! SAMO EN PREDLOG: CE BI BILI VSI SKUPAJ MALO BOLJ KONSTRUKTIVNI NAMESTO DESTRUKTIVNI IN SI DELALI REKLAMO NA PODLAGI SVOJIH PROGRAMOV, REFORM IN IZBOLJSAV BI MOGOCE LAHKO SPODNESLI JANSO....TAKO PA NISTE NIC DRUGEGA KOT "DREKMESALCI" IN NE SPRAVITE SKUPAJ NIC BOLJSEGA KOT BLATENJE NASPROTNIKA....SAMO POGLEJTE PREDVOLILNI JUMBO PLAKAT ZARESA....IN KJE SO OBLJUBE O NEUMAZANI KAMPANJI IN KAMPANJI NA PODALGI PROGRAMOV IN PRIHODNOSTI VSEH NAS??? TAKO, DA....DALEC JE SASKO ZA TEBE POMLAD, PRISLA JE JESEN..... UPAM, DA NE PRESTOPIS PARLAMENTARNEGA PRAGU, KAJTI TAKIH KRE.TENOV PA RES NE RABIMO.... GO JJ!!!!!
Bosty01
11. 09. 2008 17.29
Saško jez se pa bojim da so ti šteti dnevi, boš imel pa vsaj več časa. Pa ne boš kr naprej drek mešal. Za samo zgago si.
Andreja Zorec 1
11. 09. 2008 17.28
Sicer sam verjamem, da se JJ ne gre takih igric in da je do sedaj bil še najboljši predcednik vlade, čeprav ima on tudi nekaj napak. Upam, da jih bo v naslednem mandatu naredil manj in rečem SLOVENIJA GRE NAPREJ
red_
11. 09. 2008 17.28
Ziherl nima dovolj močnih zdravil za tako hudo bolane glave.
Andreja Zorec 1
11. 09. 2008 17.26
Peče naj predloži dokumente in če so pravi, naj JJodgovarja zanje, če pa so lažni pa naj bo Peče kaznovan tako politično, kot tudi materialno
red_
11. 09. 2008 17.25
Sej to skor ne morš verjet kako hudo bolani v glavah so teli lipeki, ampak kr nekak morš .. ker je to kruta realnost.
ivonet
11. 09. 2008 17.24
skispagat..BIL sem s puško v roki in kradel orožje za Janšo
androit
11. 09. 2008 17.23
(tamuči) Slovenski narod pa pozna in je doživelj jebanjeod Janše in njegove lopovske vlade že 4 leta ,na koncu pa se bo tožil z denarjem Slo davkoplačevalcev.
ŠkisPagat
11. 09. 2008 17.20
ivonet JJ je bil prvi s pusko v roki ko je šlo za slovenijo ti pa praviš da ti je vzel biti slovenec To pomeni da si se takrat skrival danes si pa najbrž izbrisan Nimaš jajc
ivonet
11. 09. 2008 17.11
Ja temačni-Janša nam je že vzel ponos in veselje biti Slovenec..res bom z njim strašil še mnoge generacije otrok