16°C
Podatki za dan: 9. 6. do 24.00
Oboleli
256,100
+195
+0.1%

Povsem cepljenih 100 milijonov Evropejcev, WHO poziva k ohranitvi preventivnih ukrepov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / M.S. /
KOMENTARJI
111
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred vrhom G7 v britanskem Cornwallu izpostavila, da se je več kot polovica Evropejcev že cepila z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19, povsem cepljenih pa je 100 milijonov ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je medtem opozorila, da je delež cepljenih na stari celini še daleč od zadovoljivega, zato pozivajo k pospešitvi cepljenja in ohranitvi preventivnih ukrepov.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je ob tem izpostavila, da EU ni nikoli ustavila izvoza in da je zagotovila, da gre cepljenje doma z roko v roki s cepljenjem po vsem svetu. Od 700 milijonov odmerkov cepiva, proizvedenega v EU od lanskega decembra, so približno 350 milijonov odmerkov izvozili v več kot 90 držav, je ponazorila.

Spomnila je, da je pred nekaj tedni tudi druge pozvala k odprtosti in izrazila zadovoljstvo, da načrtovano skupno sporočilo vrha G7 sedaj to izraža. Pri tem je nakazala, da se v povezavi s tem nadeja spodbudnih sporočil od ZDA.

EU si je zastavila cilj, da bo do konca poletja cepila 70 odstotkov odraslih. Von der Leynova je nato aprila ocenila, da bo mogoče ta cilj doseči že julija.

V evropskih državah pred začetkom poletne turistične sezone večinoma sproščajo ukrepe.
V evropskih državah pred začetkom poletne turistične sezone večinoma sproščajo ukrepe. FOTO: AP

WHO poziva k pospešitvi cepljenja v Evropi in ohranitvi preventivnih ukrepov

V evropski regiji WHO, ki obsega 53 držav in ozemelj ter vključuje tudi nekaj držav srednje Azije, je doslej 30 odstotkov prebivalcev prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, 17 odstotkov pa ima polno zaščito. Na omenjeno regijo odpade 32-odstotni delež vseh okužb ter 31 odstotkov vseh smrti, so navedli. 

"Čeprav smo prišli daleč, nismo še prišli dovolj daleč," je na novinarski konferenci v danskem Köbenhavnu opozoril regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge. Ob tem je opozoril, da je delež cepljenih še daleč od tistega, ki je potreben, da bi regijo zaščitili pred novim valom okužb.

Po podatkih WHO za Evropo so v regiji doslej potrdili 55 milijonov okužb, umrlo je 1,2 milijona covidnih bolnikov.

V zadnjih dveh mesecih so v regiji po podatkih WHO sicer zaznali upad števila novih okužb, hospitalizacij in umrlih, a je Kluge danes pozval države, naj ne ponovijo napake lanskega poletja, ko so prehitro sprostile ukrepe za zajezitev okužb z virusom SARS-CoV-2, jeseni pa je posledično sledil nov val okužb.

"Lansko poletje je počasi začelo naraščati število okužb pri mlajših, nato se je to preselilo med starejše, kar je jeseni in pozimi 2020 prispevalo k uničujočemu novemu valu, zapiranju držav ter izgubam življenj," je še opozoril Kluge. Države je regionalni direktor WHO za Evropo pozval, naj hitro ukrepajo že ob prvih pojavih povečanja števila novih okužb, razširijo testiranja na okužbo, sledijo stikom z okuženim ter še naprej zagotavljajo cepljenje najranljivejših skupin.

Posameznike je Kluge pozval, naj letošnje poletje "uživajo varno" ob upoštevanju vseh zdravstvenih smernic za preprečevanje okužb z novim koronavirusom.

Koronavirus pasica nova