7°C
Podatki za dan: 16. 10. do 24.00
Oboleli
12,414
+897
+7.8%

1096 novih primerov na Hrvaškem, od tega kar 387 v prestolnici

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
2
V zadnjih 24 urah so naši južni sosedi zabeležili 1096 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 10 ljudi. 387 primerov so potrdili v Zagrebu, kjer so opravili 1385 testov. Delež pozitivnih je skoraj 28-odstotni. V mestu bodo uvedli nove potrebne ukrepe, ki bodo trajali dva tedna. Spopadajo se tudi z vdorom virusa na kirurški oddelek Klinike za tumorje, kjer so okuženi zdravniki, medicinske sestre in oboleli.

V Zagrebu so v enem dnevu potrdili 387 okužb.
V Zagrebu so v enem dnevu potrdili 387 okužb.FOTO: AP

Hrvaški Nacionalni štab civilne zaščite je javnosti sporočil, da so v zadnjih 24 urah potrdili 1096 novih primerov okužb z novim koronavirusom, skupno število aktivno okuženih pa je trenutno 4844. Opravili so 6980 testov. Hospitaliziranih je 530 ljudi, respirator jih potrebuje 28. Umrlo je 10 oseb, najmlajša med njimi je bila stara 55 let. 

V Zagrebu so potrdili največje število okužb do zdaj, in sicer 387. Testirali so 1385 ljudi, kar pomeni, da je bilo pozitivnih skoraj 28 odstotkov opravljenih testov. Na predlog lokalnega štaba CZ, bodo v mestu uvedli potrebne epidemiološke ukrepe, ki bodo trajali 14 dni. 

Pristojni opozarjajo, da so epidemiologi izčrpani in da zdravstveni sistem vedno težje funkcionira. Minister za zdravje Vili Berošje opozoril, da imajo težave tudi z vse pogostejšimi vdori virusa v zdravstvene ustanove in domove starejših. 

PREBERI ŠE
Na Hrvaškem na novo potrjenih 1131 primerov, v Srbiji obvezno nošenje mask na prostem

Zdaj se spopadajo z okužbami na Kliniki za tumorje v kliničnem centru Sestre usmiljenke. Pozitivnih je sedem kirurgov, pet medicinskih sester, dve pomočnici iz operacijske dvorane in 10 pacientov. Ivan Milas, predstojnik klinike, je dejal, da je problematično predvsem to, da so operirali, še preden so izvedeli, da so okuženi. Pet od desetih pozitivnih bolnikov je na intenzivni negi, pet pa na oddelku. Milas sklepa, da je virus vnesel nekdo od zaposlenih, saj morajo vsi pacienti, ki pridejo na operacijo, imeti tudi negativen test na koronavirus. 

Beroš je Hrvate opozoril:"Če zdaj pozabimo na našo osebno odgovornost in skupnost, bomo dopustili, da v prihodnosti virus upravlja z našimi življenji, kar pa zagotovo ne želimo."