Korona

Janša: Zaradi angleškega seva lahko govorimo že o tretjem valu

Ljubljana, 29. 01. 2021 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
1631

"Splošna epidemiološka slika v državi ni dobra," je na novinarski konferenci uvodoma izpostavil predsednik vlade Janez Janša. Zaradi širjenja angleškega seva, lahko po njegovem tako praktično že govorimo o tretjem valu. Ne glede na to, pa bo v ponedeljek pouk potekal tam, kjer bo hkrati možno izvesti tudi testiranje. V četrtek smo v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom skupno (s PCR-testi in s hitrimi antigenskimi testi) sicer testirali 12.033 ljudi, pozitivnih je bilo 1294, kar predstavlja 10,8 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 1082 bolnikov, od tega 169 na intenzivni negi. Umrlo je 20 covidnih bolnikov.

"Vlada RS je že v začetku decembra sprejela načrt sproščanja in zaostrovanja ukrepov, ki je bil nato januarja noveliran in je splošno znan. Vsi nadaljnji koraki so tako predvidljivi. Novi podatki se sproti vnašajo in tako glede regijske situacije ni neznank," je na novinarski konferenci o stanju epidemije covida-19 v državi dejal predsednik vlade Janez Janša.

V javnosti se po njegovem namreč še vedno pojavljajo določene dileme – "v zadnjem času v zvezi s Koroško, ki je na srečo zdaj bistveno boljša od nacionalnega povprečja in bi že lahko izpolnjevala pogoje za sproščanje ukrepov, ki so predvideni v oranžni fazi". A o tem bi po njegovih navedbah lahko govorili le, če bi cela država izpolnjevala te pogoje. "Vsi, ki se sprašujete o nadaljnjih ukrepih, spremljajte podatke," je pozval in dodal, da "žal splošna epidemiološka situacija ni dobra".

Ob tem se je navezal tudi na morebitne možne mehkejše ukrepe, kadar se številke gibljejo okoli meje za sproščanje. "Toleranca se lahko uporablja, če so trendi pozitivni. Če pa niso dobri in smo priča večanju števila okužb ali stagnaciji, potem nima smisla upoštevati nekih visokih odstopanja od zemljevida, saj bomo v tem primeru v kaosu in to je zadnje, kar si vsi skupaj želimo."

Pouk prve triade v ponedeljek tam, kjer bo hkrati možno izvesti tudi testiranje

V ponedeljek bo hkrati vzporedno potekalo testiranje in pouk. Slednji bo po besedah premierja potekal tam, kjer bo možno hkrati izvesti tudi testiranje zaposlenih v šolah. Pri takšni rešitvi je vladi pomagalo društvo ravnateljev, "večina šol pa sporočila, da so sposobni isti dan, torej paralelno, izvesti oboje". Janša je ob tem tudi apeliral na vse, da se skupaj z izvajalci, lokalnimi skupnostmi in župani dogovorijo za izvedbo testiranja. "Zavedamo se, da to povsod ne bo mogoče in tam bo pouk potekal na daljavo. Na ta način pridobimo še en šolski dan z otroki prve triade v šoli."

Glede na situacijo gre po njegovem "pač pričakovati, da bodo šole en teden potekale na daljavo in drug teden odprte". "Ampak to je bilo pričakovati. Tukaj, sploh v prvi triadi, gre za 100.000 novih stikov. Nimamo ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje. Ne gledamo ob sredah le številk, pač pa tudi trende," je dodal premier.

Drug teden bo sicer dodatno v šolah omogočeno varstvo otrok prve triade v črnih regijah, kjer pouk še ne more potekati v šoli. To velja za primere, ko so starši (oba, oziroma v enostarševski družinah en) zaposleni v kritični infrastrukturi.

Predsednik vlade se je na novinarski konferenci o stanju epidemije bolezni covid-19 ter o drugih aktualnih zadevah navezal tudi na cepljenje - cepiva, ki so na razpolago, glede na dogajanje na evropski ravni, kjer se zapleta. "Doslej je bilo v Slovenijo dobavljenih 76.000 odmerkov cepiva, velika večina je bila tudi uporabljena. V zadnjem valu smo ga uporabili predvsem za drugi odmerek pri najbolj ranljivih," je navedel.

Odgovor na vprašanje, ali bo Slovenija do poletja dosegla načrtovano 70-odstotno precepljenost, je po mnenju Janše 'Da, lahko to pričakujemo'.

Za naslednji mesec pa od cepiv, ki so že odobrena, napovedi kažejo, da bomo prejeli preko 100.000 novih odmerkov - Pfizerja/BioNTecha in Moderne. Te naj bi prejeli najpozneje do konca februarja. "Tudi Pfizer iz tedna v teden povečuje število dobavljenih odmerkov." To je po mnenju Janše dober podatek, glede na slabše informacije, ki smo jih bili deležni.

Dobra novica naj bi prihajala tudi od Johnsona – njihovo cepivo je v zadnji fazi testiranja.

Po njegovem je tudi zelo verjetno, da bo EMA od ostalih cepiv, ki so v fazi odobritve, v naslednjih tednih odobrila vsaj enega, s čimer bo stekel tudi začetek dobav v večjih količinah, kar dodatno krepi optimizem. "Žal pa je večina napovedi glede dobav skoncentrirana na drugi kvartal, od marca naprej. Zato ne moremo računati, da bi zdaj precepljenost bistveno vplivala na ustavljanje epidemije."

80.000 doz bi morala Slovenija sicer dobiti tudi od AstraZenece, kjer pa se zapleta. Načrt cepljenja, ki ga izvajamo, po besedah premierja sicer vedno vsebuje samo cepiva, ki so že odobrena in kjer ni zapletov – v konkretnem primeru tako cepivi Pfizerja in Moderne. "Vsa navodila za naprej pa izhajajo iz nabav, ki so zelo verjetne." 80.000 odmerkov AstraZenece v februarju tako ni količina, ki bi bila zadnja javljena – "s tem ne računamo 100-odstotno, videli bomo kaj se bo dogajalo," je navedel ter se še enkrat spomnil na velike težave na ravni Evropske unije EU in tega proizvajalca.

Novinarska konferenca Janeza Janše
Novinarska konferenca Janeza Janše FOTO: Posnetek zaslona

Še vedno je tako treba upoštevati ukrepe, stike omejiti na minimum, pri stikih uporabljati vso zaščito. "Zavedati se je treba, da imamo v Sloveniji uradno od decembra naprej potrjeno prisotnost angleškega seva. Po informacijah od kolegov iz drugih držav, je dejstvo, da bo povsod po Evropi v naslednjih tednih ta angleška različica virusa verzija, ki bo najbolj razširjena. Vsi ukrepi so na mestu, v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ne moremo pričakovati. Tudi izboljšanja stanja brez dodatnih ukrepov ne."

Evropa - tako Janša - spremlja "intenziven ples virusa". Kot je razložil, je trenutno najbolj na udaru Portugalska, kjer so razmere resnično kritične. O pospešenem širjenju okužb pa poročajo tudi druge države, ki se že odločajo za omejitve potovanj, zaostrovanje režima vstopanja na meji in podobno.

"V naslednjih tednih izboljšanja ne moremo pričakovati, lahko pa sami pripomoremo k temu, da bo krivulja šla navzdol in da zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene," je pozval predsednik vlade. Ob tem je k 'sodelovanju' povabil tudi župane slovenskih občin – tudi na lokalni ravni se po njegovem namreč da veliko narediti za to, da se ukrepi upoštevajo, določene pristojnosti ima tudi Civilna zaščita. Apeliral je tudi na slovenske medije, ki da že vnaprej pogosto pričakujejo, da se bodo ukrepi zaostrovali. Pogled z negativne strani ne pripomore k zaustavljanju epidemije. Vsi smo na nek način prizadeti, je izpostavil. Še enkrat pa je nato poudaril, da bodo prihodnji tedni izredno zahtevni.

V četrtek smo ob 12.033 testih potrdili 1294 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 20 covidnih bolnikov.
V četrtek smo ob 12.033 testih potrdili 1294 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 20 covidnih bolnikov. FOTO: Dreamstime

Pristojni so v Sloveniji včeraj skupno sicer opravili 12.033 testiranj za okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 1294 ljudi, kažejo podatki Vlade RS in Covid-19 Sledilnika. Od tega je bilo 4506 PCR-testov – pozitivnih je bilo 1005 (22,3 odstotka) in 7527 HAT – okužbo so potrdili pri 289 ljudeh (3,8 odstotka). Skupni delež pozitivnih testov je tako znašal 10,8 odstotka. Skupaj je bilo v četrtek odkritih 222 okužb manj kot dan prej.

Bolnišnično zdravljenje je po vladnih podatkih včeraj potrebovalo 1082 covidnih bolnikov (24 manj kot dan prej), od tega intenzivno nego 169 (dva manj kot v sredo). Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili 84 oseb. Sledilnik medtem navaja, da je bilo 934 bolnikov hospitaliziranih na akutnem oddelku, 25 jih je bilo priključenih na respirator, 120 pa intubiranih. Na novo je bilo v bolnišnice sprejetih 76 bolnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ oseb s covidom-19 (301) se je na včerajšnji dan zdravilo v univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, 175 jih je bilo hospitaliziranih v mariborskem kliničnem centru, Splošna bolnišnica (SB) Celje je s 128 covidnimi bolniki na tretjem mestu. Preostale zdravijo v desetih drugih zdravstvenih ustanovah po državi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

20 oseb s covidom-19 je včeraj umrlo (trije manj kot v sredo), je objavila vlada. Skupno doslej umrlih covidnih bolnikov po podatkih Slednika tako znaša že 3448.

Smo pa v Sloveniji doslej proti covidu-19 cepili 51.653 oseb, od tega jih je 13.319 prejelo tudi že drugi odmerek.

V Sloveniji imamo trenutno 17.451 aktivnih primerov okužbe, kar je za 1,1 odstotka manj kot dan pred tem. Tudi povprečje novookuženih pada - za zadnjih sedem dni znaša 1243,9 (za 1,8 odstotka manj kot dan poprej). V primerjavi s prejšnjim petkom pa je delež potrjenih primerov manjši za 1,6 odstotka.

Glede na podatke, ki jih je vlada danes objavila na družbenih omrežjih, pa je sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Sloveniji v sredo znašalo 419,3, kar je nekoliko več kot v torek, ko je to število za državo znašalo 415,1.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1631)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Indy Indians
03. 02. 2021 08.28
+1
Aha..tretji val. Brazilski bo četrti val? Da se pripravimo?
zibertmi
02. 02. 2021 15.31
+2
koliko časa boš skupaj z ekipo odgovarjal za žrtve v domovih,vsaj tam,če ne že drugje.ljudi si videl za zapahi zaradi 20 okuženih,kje se vidiš ti ob 20 umrlih dnevno.verjetno v knjigi narodnih junakov
zibertmi
02. 02. 2021 15.29
+1
ti in tvoji imate še toliko za prodat ,da razmišljate o sevih v nedogled pa pravtako v paketih pomoči ,ki jih vidijo le podjetniki kova sds
FU2
31. 01. 2021 21.12
+4
Zaradi tvojega valovanja je tako kot je! Upam da te valovanje odnese!
vezuv_
02. 02. 2021 13.08
+1
Bosancic.4
30. 01. 2021 20.30
+3
Kaj pa našim bedastim politikom se kuha v njihovih bučah, tudi sami ne vedo. Enkrat bo ljudjem dopizdilo in ko bodo spet masovni protesti , mirno se nebo končalo.
Rock8
30. 01. 2021 08.35
-7
U glavnem ,da zaključimo:jj dela dobr pa vsi rabte cepio
Rock8
30. 01. 2021 08.35
-6
poneumljanje
30. 01. 2021 08.56
+9
vezuv_
02. 02. 2021 13.10
+1
JJ dela zanič, če bi se za cepljenje postavil v vrsto med prvimi, bi se jih več odločilo za cepljenje, ker pa tega ni storil, da je vedeti, da to ni varno. predsednica EU ursula se je cepila med prvimi.
jbtjbt
29. 01. 2021 21.58
+9
Janishijeva LOGIKA:avtošola testiranje,taxi ne😂😂😂😂😂😂🤪🤪🤢🤮
jbtjbt
29. 01. 2021 21.56
+5
Nč ni s tabo
polno3006
29. 01. 2021 21.55
+11
Ja dragi moji...IJJ se bo max. trudil da traja epidemija ČIMDLJE, saj to stanje je zanj in njegove podrepniki IDEALNO!!!
srebrnibreg
29. 01. 2021 21.53
+4
Tisočnickni pa ima že tisoč prvi nick.
malaraja
30. 01. 2021 18.05
+1
Marela=avio=bavci je zdaj še Rock? Očitno ima podobno diagnozo, kot njegov predsednik stranke. Njegova naloga je samo trolati, da narod ne opazi, da je vsak dan novih 30 naših rojakov na britofu. Pokvarjenci nas žalijo, reveži pa umirajo.
Rock8
29. 01. 2021 21.51
-10
Janez,kr tko naprej
poneumljanje
30. 01. 2021 08.57
+1
VAREN
29. 01. 2021 21.49
+11
Janez briga me za tvoje nakladanje. Delam po svoji pameti. Ti pa žri tablete, da boš zgledal v javnosti miren.
srebrnibreg
29. 01. 2021 21.51
+10
Dobro si opazil. Od daleč se mu vidi, da je pod pomirjevali.
Rock8
29. 01. 2021 21.56
-7
Rock8
29. 01. 2021 21.57
-4
Nehajte ze enkrat
29. 01. 2021 21.49
+6
Veselimo se dva dni sob.ned Jashari nas bo presenetil z placanci hitrih testov v torek
tony soprano
29. 01. 2021 21.42
+16
Dokler bo janša na vladi, bo tudi epidemiološka slika ne bo popravila.
tony soprano
29. 01. 2021 21.43
+9
Se tudi epidemiološka slika ne bo popravila.
Rock8
29. 01. 2021 21.44
-7
srebrnibreg
29. 01. 2021 21.49
+7
tony- ne more biti, ker je te cirkusante in kriminalce strah protestov in brce v ta zadnjo in zato moramo biti zaprti v miniaturne občine. Vladajo pa lahko samo s pomočjo policijske ure.
malaraja
30. 01. 2021 18.07
Če se igraš manjšinsko vlado z ukradenimi glasovi in želiš biti najpomembnejši politik, ne izbiraš sredstev. Najbrž bomo zaprti, dokler Janez ne bo na volitvah zbral 50+ glasov, torej za vedno.
DEEP
29. 01. 2021 21.41
+9
Hrvatom prekipilo! Z ponedeljkom odpirajo gostilne, kafaane, birtije, kafiće, revolucija,državna nepokorščina!!
Dmg. 0
29. 01. 2021 21.43
+2
Cheesecake
29. 01. 2021 21.39
+4
Po takšnih komentarih predvidevam da se je včeraj mastil s linguini bolognese in sladico čokoladnega mausa.
User1538643
29. 01. 2021 21.39
+1
Pa tega še ni, ali je to kar v načrtu?
srebrnibreg
29. 01. 2021 21.38
+4
Od kdaj pa lahko ta cirkus od sedanje vlade lahko kaj pametnega naredi za državo in državljane.
Dmg. 0
29. 01. 2021 21.37
+3
Združiš bele glodalce s stranko, ki ne obstaja in dobiš vlado v Slovenistanu
silly
29. 01. 2021 21.37
+6
vozi že nekam, ker te imajo vsi poln ...