Korona

S ponedeljkom se odpirajo številne specializirane trgovine, vulkanizerji, kemične čistilnice...

Ljubljana, 19. 04. 2020 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.F., STA, Ti.Š., U.V.
Komentarji
834

S ponedeljkom svoja vrata znova odpirajo nekatere prodajalne, denimo trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. Znova bodo začeli delovati tudi vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji. Vnovič bodo tudi dovoljene storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: S ponedeljkom se Slovenija počasi odpira
    14:43
    Iz 24UR ZVEČER: S ponedeljkom se Slovenija počasi odpira
  • Iz 24UR: Blejski gasilci presenetili zdravstvene delavce
    00:47
    Iz 24UR: Blejski gasilci presenetili zdravstvene delavce
  • Iz 24UR: Na pomoč slovenskim kmetom 500 ljudi, kakšna bo njihova plača?
    02:41
    Iz 24UR: Na pomoč slovenskim kmetom 500 ljudi, kakšna bo njihova plača?
  • Iz 24UR: Javno življenje se s ponedeljkom znova prebuja
    03:40
    Iz 24UR: Javno življenje se s ponedeljkom znova prebuja

Vlada Republike Slovenije je objavila nove podatke o razvoju epidemije koronavirusa v Sloveniji. V soboto, 18. aprila, so tako opravili 685 testov, 13 se jih je izkazalo za pozitivne. Skupno število potrjenih primerov od začetka epidemije je tako 1330. Umrle so še štiri osebe, še naprej pa pada tudi število hospitaliziranih - teh je bilo včeraj 90, kar je tri manj kot dan pred tem. Ena oseba manj pa je tudi potrebovala intenzivno nego, teh je bilo v Sloveniji včeraj 26.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 37 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 10 v enoti intenzivne terapije. Med njimi je devet intubiranih in mehansko ventiliranih, so sporočili prek Twitterja. V mariborskem UKC je bilo v soboto hospitaliziranih 27 bolnikov s covidom-19, devet jih je bilo v enoti intenzivne terapije, je razvidno iz grafa, objavljenega na njihovem profilu na Twitterju. V soboto je pri njih umrl en bolnik s covidom-19, skupaj do zdaj štirje. V Splošni bolnišnici Celje pa je s to boleznijo hospitaliziranih 19 oseb, od tega šest na intenzivni terapiji. Iz bolnišnične oskrbe sta bili danes odpuščeni dve osebi, sprejeta pa ena, so sporočili iz štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko.

Navajajo tudi, da je stanje v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah, kjer so imeli v preteklih tednih velik izbruh novega koronavirusa, stabilno. Dodatno so v domu potrdili eno okužbo, skupno so jih potrdili že 171. Za posledicami covida-19 pa je tam umrla še ena oseba.

V ljutomerskem domu za starejše potrjenih še pet okužb z novim koronavirusom

V domu za starejše občane v Ljutomeru so v soboto opravili 34 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivni testi so bili pri štirih stanovalcih in enemu zaposlenemu. Tako je skupno pozitivnih 110, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih zaposlenih. Ozdravelih v soboto ni bilo, so pojasnili v domu. Je pa doslej v ljutomerskem domu za starejše ozdravelo 30 ljudi, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Po oceni zdravnika v domu Saša Duha je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav, tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni ugotavljajo pri nekaterih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni.

Delo v domu poteka normalno, uspelo jim je zagotoviti dovolj ekip, so še sporočili.

Od jutri po nakupih v nekaj širši izbor trgovin

S ponedeljkom se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Še naprej bodo v trgovinah veljali zaščitni ukrepi - nošenje maske in razkuževanje rok.

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko zadnjih pet tednov odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Katere prodajalce odpirajo svoja vrata? 

Novosti v trgovini

Že s 3. aprilom so lahko svoja vrata odprle vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.  

V ponedeljek bodo lahko vrata odprle tudi trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom.

V teh prodajalnah bodo v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let bodo podobno, kot velja pri trgovinah z živili, lahko nakup opravili samo v tem času.

Naj se postopoma začnejo odpirati tehnične trgovine, je vlado pred velikonočnimi prazniki pozvala tudi Trgovinska zbornica Slovenije. Kot je tedaj menila predsednica zbornice Mariča Lah, odprtje trgovin s tekstilom, obutvijo in otroško opremo ni življenjsko nujno. "Če se ti pokvari hladilnik, je bolj nujno, da si lahko priskrbiš novega, kot da si kupiš nov pulover," je dejala.

Naslednji teden se odpirajo tudi vrata salonov z avtomobili in trgovin s kolesi. Prav tako bodo vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.

Znova se odpirajo tudi kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

Prav tako bodo vnovič dovoljene storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Tehnični pregledi spet začenjajo delati, delodajalci bodo spet lahko organizirali prevoze delavcev na delo

S ponedeljkom bo znova steklo tudi opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Kot je v soboto poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, se je v mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso tekli, nabralo okrog 400.000 vozil, ki morajo na tehnični pregled ter v podaljšanje prometnih dovoljenj.

Je pa minister lastnike pomiril, naj ne hitijo: Odlok, s katerim je vlada podaljšala veljavnost vseh prometnih dovoljenj in zavarovanj motornih vozil, ki potečejo v času epidemije, namreč še vedno velja, zato ni potrebe, da bi vsi, ki jim je dovoljenje v zadnjem mesecu poteklo, v ponedeljek hiteli na tehnične preglede.

Prav tako bodo od ponedeljka pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in nazaj domov. "Vesel sem, da smo dosegli to spremembo in podali roko gospodarstvu, ki se je v času epidemije znašlo v nezavidljivem položaju in ga po koncu epidemije čaka dolgotrajno okrevanje," je dejal minister Vrtovec.

Tako na tehničnih pregledih kot v organiziranih prevozih delavcev v službo bodo veljali že znani ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, od nošenja mask do razkuževanja rok in vzdrževanja varne telesne razdalje.

Minister za infrastrukturo Vrtovec je v soboto poudaril, da morajo biti pri nadaljnjem sproščanju ukrepov previdni "in se ne smemo prenagliti, da ne uničimo vsega, kar smo doslej dosegli". Kot je povedal, so na ministrstvu pripravljeni na nadaljnje sproščanje ukrepov, a šele takrat, ko bo stroka ocenila, da je čas primeren za to.

Nekateri rekreativni športniki bodo prišli na svoj račun

Medtem ko so športno-rekreativne storitve na prostem dovoljene že od sobote, seveda znotraj lastne občine, pa se se športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odpirajo šele jutri.

S ponedeljkom bo torej lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvajal individualno športno-rekreacijsko dejavnost, na primer tek, kolesarjenje, golf, jogo, ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki. Sem štejejo na primer tenis, badminton ali balinanje. Še vedno pa niso dovoljeni kolektivni športi.

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Znova bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.49

Utrinki dela na Intenzivni enoti v UKC Maribor

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.14

Policisti ta vikend ne beležijo večjih kršitev odloka o omejitvi gibanja

Lastniki zasebnih zemljišč zunaj občine prebivanja lahko od sobote opravljajo na tem zemljišču vzdrževalna in sezonska dela. Policisti ta konec tedna ne beležijo večjih kršitev glede gibanja zunaj občine prebivanja. So pa denimo policisti z območja Kranjske Gore zabeležili večje število kršitev med pešci in kolesarji.

16.09

Kmetijsko ministrstvo zavrača očitke o spregledanih predlaganih ukrepih

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odločno zavračajo očitke, ki so se pojavili v zadnjih dneh v javnosti, da so nekatere nevladne organizacije s področja kmetijstva predlagale ministrstvu več ukrepov, na katere pa da z ministrstva ni bilo nobenega odziva, ter da ministrstvo še ni izvedlo nobenega oprijemljivega ukrepa za kmete. "Ministrstvo pozorno prouči vse ukrepe, ki jih predlagajo različne stanovske kmečke organizacije in je veliko od njih že vključilo v svoje ukrepe," pravijo na ministrstvu.

15.11

Premier Janša: Zaščitna oprema prihaja tudi v nedeljo

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
15.02

Raziskava Valicona: Povečanje zaupanja v ključne institucije v epidemiji

Zaupanje v institucije, ki so ključnega pomena v času epidemije, ter v nekatere predstavnike teh institucij, se je sodeč po rezultatih meritve Valicona v času epidemije povečalo. Najbolj občutno to velja za zdravstveni sistem in Radiotelevizijo Slovenija, sledijo banke, trgovine in policija. Na vrhu lestvice po stopnji zaupanja je civilna zaščita.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (834)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mehrus57
20. 04. 2020 11.55
Glede tehničnih pregledov so pa z zadnjo spremembo odloka oškodovali nekatere lastnike vozil. Najprej so prepovedali izvajanje tehničnih pregledov do 17. maja in podaljšali veljavnost dovoljenj do 17. junija. Z zadnjo spremembo pa je od danes (20. aprila) znova dovoljeno izvajanje tehničnih pregledov, hkrati pa so spremenili tudi obdobje veljavnosti. Tako se zdaj do 19. junija podaljša veljavnost le tistih dovoljenj, ki jim je veljavnost potekla do 19. aprila!!! Torej, tisti, ki jim dovoljenje (tehnični, prometna) poteče danes, imajo zgolj danes možnost še pravočasno le-tega podaljšati, kar je absurdno!!! Ne vem, kaj so mislili na ministrstvu za infrastrukturo, ampak očitno gre za veliko napako, ki bo imel v praksi lahko hude posledice in nepravično obravnavo. Naprimer nekomu dovoljenje poteče 20. marca. S temi odloki ima možnost dovoljenje podaljšati vse do 19. junija, torej 3 mesece. Nekdo, ki pa mu dovoljenje poteče danes, 20.4., pa bo imel na voljo le 1 dan!!! za podaljšanje, saj bo jutri lahko že oglobljen, ker mu bo dovoljenje poteklo. Logično bi bilo, da bi v besedilu odloka namesto 19. aprila bila dikcija 19. maja. Tako bi tudi tisti, ki jim 20.4. poteče veljavnost imeli čas 1 meseca, da pravočasno podaljšajo veljavnost. Očitno na ministrstvu za infrastrukturo ne berejo, kaj sploh sprejemajo. Minister Vrtovec je že ob prvi spremembi v medijih napačno navajal, da se veljavnost dovoljenj podaljša do 16. aprila, čeprav je Odlok jasno določil 16. maja. Tokrat pa je že v sami spremembi odloka neživljenjska in nepravična dikcija. Prosim novinarje, da opozorite ljudi in posredujte na ministrstvu.
Tomvojo
19. 04. 2020 21.56
+3
Kaj mi pomaga če ne morem iz občine ki je bogu za hrbtom.
icekpicek
19. 04. 2020 21.52
+3
Jaz bi eno pizzo in pir
deltex
20. 04. 2020 09.14
Hahahaha, zahtevaj v zameno za testiranje...
melhijad1
19. 04. 2020 21.50
+4
kdaj bodo pa ostali zdravniki začeli delati?
Matrax
19. 04. 2020 21.45
+1
Končno ✌️
kr_en_moz
19. 04. 2020 21.45
+9
Čimprej odpreti trgovine in prehod med mejami. Ko se vsede krizni dodatek na račun socialkarjem morajo imeti prosto pot, da potrošijo €€€ in spet zaženejo slovensko gospodarstvo.
genir
19. 04. 2020 21.32
+7
Jutri v Murski odpira Pajdo pa Niki. Hamburgerji pa sladoljed.
Luckysmile
19. 04. 2020 21.28
+24
Jaz sem sosedi zamenjal gume v moji delavnici. Ob menjavi pnevmatik sem uporabljal zaščitno masko. Ob njeni iskreni hvaležnosti sem tudi uporabljal zaščito na lastnem orodju s katerim sem jo pobrusil še tisti dan.
kebbab
19. 04. 2020 21.29
+7
komarec
19. 04. 2020 21.20
+12
Prepričan sem, da bodo vsi ukrepi sproščeni pred turistično sezono.
komarec
19. 04. 2020 21.18
+15
Kaj mi pomaga, če se odprejo vrata trgovine z pohištvom, ki je v moji občini ni je v drugi občini v katero pa ne smemo.
nekaj brezveze
19. 04. 2020 21.31
+12
V trgovino lahko gres- ce v vasi obcini ni take trgovine..
Cicamica
19. 04. 2020 21.12
+27
Kemične čistilnice bodo odprli, adio pamet.. Aja maske bo treba na dezinfekcijo odnesti. Vsak dan, drugačna obvestila... Se vam že meša od tega virusa..
komarec
19. 04. 2020 21.21
-1
Tudi kemične čistilnice ni v moji občini je v sosednji ampak tja ne smem.
jolanka
19. 04. 2020 21.41
+8
v kateri vukejobini pa to živiš, da nič nimate?
Tomvojo
19. 04. 2020 21.58
+1
stella83
19. 04. 2020 21.12
+4
Novinar, kdaj je to med marcem in aprilom? Z 31.marca na 1.april? Predvidevam, da si želel reči od začetka marca do konca aprila? So takrat pobrali za 1,5mio eur parkirnin?
MiXy
19. 04. 2020 21.08
+60
ODPRITE OBČINE!!! ali pa vrnite sorazmerni delež za vinjeto in cestnino!!!!
resnicaboli007
19. 04. 2020 21.34
+6
terminator0071
19. 04. 2020 21.05
+11
Starejši bodo še pod večjim časovnim pritiskom,kar tudi ni dobro za zdravje,sploh če bodo hoteli v trgovino z pohištvom in v trgovino z prehrambenimi izdelki,sploh če so trgovini na različnih koncih mesta.Torej panika že zjutraj?
dadinho10
19. 04. 2020 21.03
+55
eno so trgovine z oblacili za nas navadne smrtnike, vendar pri otroski obutvi in oblekah pa ni tako preprosto. otroci namrec (pac tisti manjsi) prerastejo svoja oblacila cez del sezone, cez zimo npr. kaj naj mu obleces? Kot je tedaj menila predsednica zbornice Mariča Lah, odprtje trgovin s tekstilom, obutvijo in otroško opremo ni življenjsko nujno. "Če se ti pokvari hladilnik, je bolj nujno, da si lahko priskrbiš novega, kot da si kupiš nov pulover," je dejala. tako je, je pa zato bolj nujno, da se odprejo trgovine z avtomobili, ker to pa je zivljenjsko pomembno, sedaj namrec bomo vsi kupovali nove avte. prav tako je pomembno, da navadni revezi lahko gredo igrati golf. a ja, golf ni za reveze, temvec elito, ki ima clanarine v elitnih klubih. to pa je res pomembno, kot tenis. no, ko to primerjamo z novim puloverjem, ali copatami za otroka, je res bolj pomembno.
nnnnnnnnnnn
19. 04. 2020 20.59
+25
Je bil že cajt. Zdej bo zanimivo panike opazovat v trgovinah. Zadnjič je neka gospa tok daleč od blagajne stala, da so se drugi vrival pred njo brez, da bi opazili, da je dejansko ona v vrsti. hahah
Je ker ke riku
19. 04. 2020 21.13
+10
Hehe. izkusil na lastni koži, ko sem se vrinil pred gospo, pa se delavka trgovine je bila... Na kraj pamet mi ni prislo, da je cakala za blagajno. Sem se opravicil in vrnil 2m za njo.
Komentator965
19. 04. 2020 20.57
+48
Tole z občinami je totalna neumnost. Živimo na obrobju Ljubljane, sorodnik je 100 m naprej "čez cesto" in je že v drugi občini. Torej, če grem do njega, ki je cca 100 m vstran, dobim kazen. Brez težav pa lahko grem 10 km vstran, na drug konec Ljubljane.
kebbab
19. 04. 2020 21.02
+16
Daj nehaj. Jaz se normalno peljem v službo iz Medvod v Ljubljano in do danes nikjer nisem videl kakršnegakoli nadzora tako da po moje to velja za večje razdalja recimo iz Ljubljane v Maribor in določene turistične občine kot so Bled,Bohinj in vse obalne občine.
Jožajoža
19. 04. 2020 21.03
+20
slovenija je kot dunaj. 2 miliona prebivalcev ,le po kvardatih smo malo večji.tam omejitev gibanja ni, nama pa postavljajo zapore na "občinskih"nevidnih mejah.hvala opoziciji da je preprečila, da niso na nas poslali tanke,patrije ,valuke in letalstva.
Crillin
19. 04. 2020 21.34
+2
no zanč so policaji preverjali na tacenskem mostu.... če si prišel iz medvoškega konca oz. pirnič si bil teoretično v prekršku...
Dibala
19. 04. 2020 20.54
+2
let let papuca pol bos pa vekal ko te bo nabila
Krta?a 21
19. 04. 2020 20.50
+40
Državljani bojo moral izvest deratizacijo določenega političnega virusa. Tistega ki je v enem mescu skoraj požrl državo.
batom@pinkponk.com
19. 04. 2020 20.50
+6
Avtomehaniki pa ne?