Korona

Hojs: V zadnjih treh dneh iz Hrvaške v Slovenijo okoli 63.000 Slovencev

Ljubljana, 25. 08. 2020 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
691

Če se zdaj vračate iz Hrvaške, vam bo ob vstopu v Slovenijo odrejena 14-dnevna karantena. Odlok, ki to določa, ima sicer številne izjeme, ki med drugim vključujejo dnevne in tedenske migrante, vse, ki imajo neodložljive osebne opravke, pa tudi tiste, ki mejo prehajajo zaradi šolanja. Lastniki nepremičnin in plovil se lahko v 48 urah vrnejo brez karantene. Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da se je v zadnjih treh dneh – torej še brez karantenske odločbe – iz Hrvaške v Slovenijo vrnilo več kot 60.000 Slovencev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nadzor nad karantenami
    03:30
    Iz 24UR: Nadzor nad karantenami
  • Iz 24UR: Kje so povratniki iz Hrvaške?
    03:04
    Iz 24UR: Kje so povratniki iz Hrvaške?
  • Iz 24UR: Na Dragonji brez gneče
    02:40
    Iz 24UR: Na Dragonji brez gneče
  • Iz 24UR: Gruškovje opolnoči
    01:45
    Iz 24UR: Gruškovje opolnoči
  • Iz SVETA: Kje je 80.000 Slovencev?
    03:36
    Iz SVETA: Kje je 80.000 Slovencev?

 

Zadnji podatki kažejo, da se število vnosov iz tujine zmanjšuje, je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Na Hrvaškem pa je incidenca 67 okužb na 100.000 prebivalcev, je opozoril, število okužb pa še vedno narašča oziroma bistvenega izboljšanja ni opaziti. 

"Dejstvo je, da imamo danes samo 21 okužb ob 1370 opravljenih testih. 13 primerov je še v epidemiološki preiskavi, en vnos pa beležimo iz tujine, iz Hrvaške," je o današnjih podatkih povedal Kacin. 

Vlada je odločitev o spremenjenem režimu glede prehajanja meje s Hrvaško sprejela pretekli četrtek, državljanom pa do ponedeljka zvečer dala čas, da se vrnejo. Kacin je poudaril, da normalen začetek šolskega leta ostaja prioriteta za vse – otroke, starše, celotno družbo in vlado.

Notranji minister v odstopu Aleš Hojs se je zahvalil sedmi sili za intenzivno obveščanje državljanov o potrebi po pravočasni vrnitvi iz Hrvaške, kar je pripomoglo k temu, da na mejnih prehodih ni bilo prevelike gneče oziroma kolapsa. 

Zadnje tri dni, torej konec tedna, strašnega navala po Hojsovih besedah na mejne prehode ni bilo. Policija je naredila analizo in ugotovila, da število tistih, ki so v zadnjem koncu tedna prestopili mejo, ne odstopa bistveno od lanskega primerljivega konca tedna. "V teh treh dneh je slovensko mejo prestopilo 226.000 potnikov. V soboto je slovenskih državljanov bilo približno 22.000, v nedeljo približno 25.000, v ponedeljek pa 16.000. Skupna številka državljanov, ki so se vrnili, je torej okoli 63.000. To število ni majhno, so se pa očitno prerazporedili," je povedal Hojs. 

V zadnjih treh dneh so na mejnih prehodih izdali 2138 karantenskih odločb ljudem, ki so prihajali iz držav na rdečem seznamu, to pa takrat še ni bila Hrvaška. V soboto je teh odločb bilo 570, v nedeljo 1272, v ponedeljek pa 296. Kot je povedal Hojs, potniki v povprečju karantensko odločbo prejmejo v petih do sedmih minutah, nekateri tudi prej, v dveh ali treh minutah. Na odločbo so najdlje čakali 21 minut, kar je predolgo, je priznal Hojs, in dejal, da se bodo potrudili takšne – sicer redke – zamude v prihodnje odpraviti. 

Notranji minister Aleš Hojs je predstavil podatke o vračanju Slovencev iz Hrvaške.
Notranji minister Aleš Hojs je predstavil podatke o vračanju Slovencev iz Hrvaške. FOTO: POP TV

Povedal je, da se bo poostrena kontrola na slovensko-madžarski meji nadaljevala tudi v prihodnjih dneh in da morebitni obhodi iz Hrvaške prek Madžarske v Slovenijo ne bodo mogoči, saj se da vedno preveriti, od kod je potnik prišel. 

Priznal je, da ocena iz prejšnjega tedna, da je na Hrvaškem 140.000 Slovencev, ki se morajo vrniti domov, ni bila realna. Dodal je, da ne pozna natančne številke, koliko naših državljanov je še na Hrvaškem, ampak jih je po ocenah med 30.000 in 40.000. "Ljudje, ki nimajo obveznosti, so na primer upokojenci ali nimajo šoloobveznih otrok, so se morda odločili, da ostanejo na Hrvaškem," to razlaga notranji minister. Možno je tudi, da nekateri računajo, da se bo Hrvaška uvrstila nazaj med varne države in se bodo takrat lahko vrnili brez karantene, je še dodal Hojs. 

Podrobneje bo vlada s pomočjo NIJZ aktualno epidemiološko stanje pri nas in v sosednjih regijah predstavila v sredo. Predstavili bodo celovito primerjavo Slovenije s pokrajinami na Madžarskem, v Avstriji in Italiji. Z aktualnim stanjem se bo v sredo popoldne seznanila tudi vlada v ožji sestavi, ki bo nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah vlade na jesenski val širjenja okužb. 

Trenutna incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pri nas, z upoštevanjem zadnjih številk, sicer znaša 20,17, kar po besedah Kacina pomeni, da smo "na sredini rumenega območja". Zlasti zaradi začetka šolskega leta pa si vlada prizadeva incidenco do prihodnjega torka še "občutno znižati".

Številne izjeme odloka

Karantena na meji ne bo odrejena dnevnim in tedenskim migrantom iz Hrvaške, voznikom tovornih vozil in delavcem v mednarodnih prevozih, diplomatom, vsem, ki bodo med državama prehajali zaradi šolanja, tistim, ki bodo odšli na pogreb, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi neodložljivih osebnih opravkov in nekaterim drugim izjemam, ki se morajo v določenem času vrniti v Slovenijo oziroma na Hrvaško. Med izjemami so tako tudi lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem, ki se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo.

Lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem spadajo med izjeme odloka.
Lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem spadajo med izjeme odloka. FOTO: Bobo

Na mejnih prehodih s Hrvaško je Slovenija v ponedeljek zabeležila manjšo obremenitev od pričakovane, po ocenah pa naj bi bilo ponedeljek na Hrvaškem še okrog 50.000 slovenskih turistov.

Vlada bo po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa spremljala stanje okužb v sosednjih državah. V primeru, da se bodo razmere na Hrvaškem izboljšale, bo Slovenija Hrvaško spet uvrstila na rumeni seznam, s čimer bi tja lahko odšli tudi tisti, ki svoj dopust na Hrvaškem načrtujejo sredi septembra.

Kaj pomeni karantena?

Karantena je ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam in ga odredi ministrstvo za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

V času karantene, ki traja 14 dni, od doma ne smete – ne v službo in ne v trgovino ali kakršnekoli druge ustanove. Izogibati se morate stikom z drugimi, prav tako pa v vašem domu ne sprejemajte obiskov. Za osebe, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu in jim karantena ni bila odrejena, velja, da morajo upoštevati priporočila socialnega distanciranja. 

Za zagotavljanje osnovnih živil in higienskih potrebščin se s svojci, sosedi ali prijatelji dogovorite, da vam jih priskrbijo in dostavijo na dom.
Za zagotavljanje osnovnih živil in higienskih potrebščin se s svojci, sosedi ali prijatelji dogovorite, da vam jih priskrbijo in dostavijo na dom. FOTO: Dreamstime

Če boste v času 14-dnevne karantene brez zdravstvenih težav, lahko po koncu karantene pričnete vaše običajne aktivnosti. Testiranje po koncu karantene ni potrebno.

Ali karanteno upoštevate, lahko zdravstveni inšpektor preveri kadarkoli, ni nujno niti, da vaš dom obiščejo samo enkrat. Inšpektorji napovedujejo poostren nadzor, ki bo zdaj osredotočen na mlade, stare od 15 do 34 let."Predvideva se, da so bolj izpostavljeni rizičnemu vedenju, ni pa to nujno. Seveda to ne pomeni, da bomo nadzorovali samo to starostno skupino," pravi zdravstvena inšpektorica Deana Potza

Kako je s službo? 

V skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 morate najpozneje v treh delovnih dneh od odreditve karantene o tem obvestiti delodajalca. Prav tako morate najpozneje v treh delovnih dneh od prejema odločbe o odreditvi karantene delodajalcu posredovati odločbo.

Za čas karantene ne boste dobili nadomestila plače. 

Če morate v rdečo državo zaradi smrti ali rojstva, si lahko za čas karantene obetate 50-odstotno nadomestilo plače.

80-odstotno nadomestilo boste dobili, če vas uvrstitev na rdeči seznam doleti med vašim bivanjem v rdeči državi. Za Hrvaško to ne velja, saj je vlada dala vsem dopustnikom štiri dni časa, da se od tam brez karantene vrnejo domov. 

Stoodstotno nadomestilo plače pripada tistim, ki morajo v karanteno, a za to niso krivi sami, recimo v primeru, da so v službi prišli v stik z okuženo osebo. 

Obvestilo na mejnih prehodih za osebe, ki jim je odrejena karantena
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (691)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belibog
25. 08. 2020 21.52
+5
Policajem matematika nikol ni šla, 65.000 jih fizično ne more prečkat meje
Belibog
25. 08. 2020 21.52
+3
SLObunkeljn
25. 08. 2020 21.35
+3
A Hojs še kar prešteva? :)))))
Zevs
25. 08. 2020 20.17
+9
Do sredine septembra bo treba zopet odpret mejo, ker takrat grejo naši budžovani jadrat!!!
Uporabnik458403
25. 08. 2020 19.34
+3
Saj na hrvaskem ni toliko slovencev kot navajajo hrvati.... Ti navajajo po stevilu placanih turisticnih taks. Tisti, ki imajo nepremicnine vplacajo 3 mesecni pavsal in to ne pomeni, da so 3 mesece tam doli....... Nasploh kaksni privatniki ali delavci, ki hodijo samo za vikend
Wahl
25. 08. 2020 19.12
+5
Le koliko so v teh dneh, ko Hojsovi na mejnih prehodih štejejo slovenske turiste, tihotapci prešvercali ilegalcev v državo.
User300173
25. 08. 2020 18.55
+2
Baje se obeta porast tujih gostov v slovenskih turističnih nastanitvah. Migranti bodo vnovčevali vavčerje, ki so jih dobila za plačilo pri švercu Slovencev v Slovenijo ...
01xxy
25. 08. 2020 18.28
+6
Hojsanje gor, Hojsanje dol.
KVADEJ
25. 08. 2020 18.19
+2
Koga pa tožt zaradi kršenje človekovih pravic in zapiranje zdravih ljudi v zapor in vzemat svobodo!!!!
Internacionalac
25. 08. 2020 18.16
+5
Ko se bodo narodi prebudili, bo ropotalo 😬😬😬. Eni se že prebujajo.... Nam Slovencem manjka samo složnost..... Avstrijci vse glasnejši, Italijani, pa nemcoti.... Bo še zanimivo
Tone 12345
25. 08. 2020 18.00
+2
Bo prišel čas ko bo vsa ta igra prišla na dan
Tone 12345
25. 08. 2020 18.01
+5
Igra zaradi katere so ustavili človeštvo
Desni JUNAK
25. 08. 2020 17.58
-6
Bravo Hojs. Popuci s to skorumpirano policijo ... NPU, ....
ti?2
25. 08. 2020 17.36
+8
Če so ovce stalno na paši na krasu, ne vedo kakšna je paša v alpah na zelenih pašnikih. Približno tako je s tem narodom. Če si vedno hlapčevski, ne veš kako gospodarit s premoženjem. Zato ga hlapec ponavadi v nekaj letih izgubi oziroma zapravi. To se dogaja z našimi podjetji od leta 1990.
pozzo
25. 08. 2020 17.33
+8
Kje je ostalih 49 tisoč, so talci hrvaške, so skrivnostno izginili, gre za levičarje ali desničarje, kdaj bodo v zvezi s tem ustanovili parlamentarno preiskovalno komisijo? Aja gre za uradne številke, ki so vedno točne.
Žac
25. 08. 2020 17.37
+11
Zvečer bo posebna oddaja na histori chanalu o skrivnostnem izginotju 49000 ljudi. Ne zamudita.
Luka Zagrajšek
25. 08. 2020 17.18
+13
Naslednjega popisa prebivalstva me je prav strah, ker nam je izginilo 60 to 100 tisoč Slovencev.
Koronavirusovec
25. 08. 2020 17.13
+7
manga
25. 08. 2020 17.00
+17
Pihnili ste v prazno.Gneče sploh ni bilo.
WAUKA
25. 08. 2020 16.52
+21
Izredno antipatičen in zavajajoč tip z nahrbtnikom nepreklicnega odstopa za katerega pa se ne zmeni. Ljubljeni vodja pa se z zaprto kuverto norčuje iz države in vseh Slovencev rekoč ; morda jo pa nikoli ne bom odprl. A se je kaj podobnega zgodilo kdajkoli v kakšni državi na svetu????
Tara29
25. 08. 2020 16.54
+25
Saj smo edina država na svetu, katera ima na vlasti pravnomočno obsojenega kriminalca.
GOTOVI STE
25. 08. 2020 17.01
-11
Tara29 Ti pa po moje nisi od tukaj vsaj ne po vlasti pa to.. Najbolje da se vratis kuci pa ne bo tega sranja..
Kollerik
25. 08. 2020 17.15
+6
Ni čisto res, da smo edini... verjetno bi se še našla kakšna država z obsojenim kriminalcem na krmilu, kakšna Tanzanija, Bananistan ali Burkina Fasso...
Rožice cvetijo
25. 08. 2020 16.44
+18
Hojs še vedno sanja, v zadnjih treh dneh se ni vrnilo omembe vredno ljudi v SLO. Zakaj še vedno goni svoje?
king11c
25. 08. 2020 16.41
+13
Z tem ko so izjeme in ni karantena za vse..ste vse poovedli da je velik o koroni las privlečeno
radar
25. 08. 2020 16.24
+21
Verjamem, da je kar nekaj ljudi namensko ostalo na morju. Sedaj so prazne plaže, vreme je zakon.... samo na dopustu ne smeš brati pravljic naše politike...