Korona

17 okužb, ena oseba umrla: 'Glavni vir veseljačenje in popivanje na zabavah'

Ljubljana, 11. 08. 2020 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
525

Znani so podatki glede novih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji. V ponedeljek smo potrdili 17 novih primerov, od tega kar sedem na območju Ljubljane. Ena oseba s covidom-19 je umrla. Iz doma starejših v Hrastniku so ob tem sporočili, da je umrla njihova oskrbovanka, ki je bila na zdravljenju v UKC Maribor. Največ novih okužb je sicer med mladimi, v kar osmih novih primerih pa gre za vnose iz tujine. "Glavni vir okužb je veseljačenje in popivanje na zabavah," je ob tem dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V ponedeljek smo v Sloveniji ob 1058 testiranjih potrdili 17 okužb z novim koronavirusom, en bolnik je umrl. (Slika je simbolična.)
V ponedeljek smo v Sloveniji ob 1058 testiranjih potrdili 17 okužb z novim koronavirusom, en bolnik je umrl. (Slika je simbolična.) FOTO: AP

V Sloveniji smo včeraj ob 1058 testih potrdili 17 novih okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju sporočila vlada. Ena oseba je umrla.

V bolnišnicah se zdravi 23 oseb, od tega sta dve na intenzivni negi in priključeni na respirator. Eno osebo pa so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedem na novo okuženih prihaja z območja Ljubljane, po en nov primer pa so potrdili v desetih občinah - v Grosupljem, Kamniku, Novem mestu, Kopru, Medvodah, Šenčurju, Renče - Vogrskem, Staršah, Šentjurju in Žalcu.

Največ (pet) novih okužb spada v starostno skupino med 15 in 24 leti, s štirimi primeri okužbe pa sledi starostna skupina med 25 in 34 let, pa kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Covid-19 Sledilnika.

Doslej smo v Sloveniji skupno tako potrdili 2272 okužb z novim koronavirusom, število trenutno aktivnih je 171 (največ - 55 - v Osrednjeslovenski regiji, od tega 32 v Ljubljani). Skupaj je umrlo 129 bolnikov s covidom-19.

Občina z največ okuženimi ostaja Ljubljana (384), sledijo Šmarje pri Jelšah (178), na tretjem mestu je Ljutomer (138).

Da so epidemiološke razmere pri nas relativno znosne, trendi ugodni, pa je na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejal vladni govorec Jelko Kacin. S 7,99 okuženega na 100.000 prebivalcev je Slovenija "zelo zelena in zelo varna", je dodal.

To tako pomeni, da drugi val poteka precej blažje kot prvi in s tem - tako Kacin - tudi prinaša upanje, da vračanje z dopustov ne bo poslabšalo situacije."Naš prvi val epidemije novega koronavirusa je bil veliko močnejši, zdajšnji drugi je precej šibkejši. Krivulja števila aktivno okuženih se hitro spušča, razmere se hitro izboljšujejo," je ocenil Kacin.

Epidemiološki podatki o okužbah z novim koronavirusom za Slovenijo so v zadnjih dneh posebej dobri, Slovenija je v tem trenutku "v bistveno boljši kondiciji" kot pred 14 dnevi, je ocenil vladni govorec. Med primeri okužbe z novim koronavirusom, potrjenimi v ponedeljek, je sicer vsaj osem vnosov iz tujine, od tega sedem s Hrvaške. Glavni vir širjenja okužb pa po besedah Kacina ostaja "slabo kontrolirano veseljačenje". Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19

Težava zabave z "veseljačenjem in popivanjem"

So pa glavni vir okužb - tako Kacin - zabave, kjer udeleženci ne upoštevajo preventivnih varnostnih ukrepov. Ob tem je opomnil, da "še vedno velja, da so glavni viri okužb slabo nadzorovano veseljačenje in popivanje na zabavah, bodisi zasebnih ali, še bolj zaskrbljujoče, javnih, a brez nadzora in brez spoštovanja zahtev NIJZ za izvedbo dogodkov".

Izpostavil je tudi nočne klube, predvsem v tujini, kjer se zabavajo mladi. Vsaj sedem najnovejših okužb je namreč bilo vnesenih iz Hrvaške, ena pa iz Bosne in Hercegovine.

Predvsem mladi, ki so še vedno premalo pozorni na svoje zdravje, tudi na pojav simptomov covida-19, so po oceni Kacina precejšen problem. Ob tem je izpostavil "temeljno vprašanje odgovornosti za lastno zdravje in zavedanje posledic lastnega ravnanja ter širjenja okužbe na bližnje in najbolj ranljive".

Krvno plazmo bi lahko uporabili pri zdravljenju najtežje bolnih s covidom-19

Pravih obetov za ustrezno cepivo oziroma zdravilo še ni. "Cepivo je v zdajšnji situaciji prej privid kot golob na strehi," je dejal Kacin. Zato so pristojni ob tem pozvali k darovanju krvi oziroma krvne plazme tiste bolnike, ki so novi koronavirus preboleli.  Tudi v Sloveniji namreč poteka pridobivanje zdravila iz krvi prebolevnikov covida-19.

Med drugim je Logarjeva kot simptome, ki se lahko pojavijo po že preboleli okužbi, navedla možnost kratkoročne izgube spomina, mišične mase in splošno slabo počutje. Dotaknila pa se je tudi nedavno umrlih zaradi covida-19. To so večinoma starejši s pridruženimi boleznimi, umrla pa je tudi ena mlajša oseba, brez predhodnih bolezni oziroma zdravstvenih težav.

"Na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (sars, mers) je prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za covid-19, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost," navajajo na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana pa je ob tem še navedla nekaj primerov simptomov, ki se lahko pojavijo po že preboleli okužbi. "Nekdo, ki je prebolel covid-19, ima lahko v naslednjih tednih in mesecih težave s spominom, koncentracijo, utrujenostjo in izgubo mišične mase, otekanje sklepov. Povečano je tveganje za nastanek možganske kapi, tudi med mladimi," je navedla.

Razmere so pri naših južnih sosedih nekoliko slabše v celinskih predelih države, ne pa ob obali. Vse tiste, ki se na dopust na Hrvaško šele odpravljajo, pa je Kacin še enkrat pozval k strogemu spoštovanju ukrepov.

Vladni govorec se je sicer dotaknil tudi epidemiološke situacije na Hrvaškem. Ob tem, da velik delež novo odkritih okužb pri nas povezujejo prav s Hrvaško, pa ima omenjena država po besedah Kacina trenutno precej ugodno epidemiološko sliko, predvsem v obmorskih županijah, kjer večinoma dopustujejo Slovenci. Število okužb je sicer po njegovih navedbah v porastu zlasti v Splitsko-dalmatinski županiji, v ostalih obalnih županijah pa je okužb bistveno manj. Zadeve se umirjajo tudi v Zagrebu, kot "zelo nevarno območje" pa je ocenil Vukovarsko-sremsko županijo na severovzhodu Hrvaške.

Kacin je še izpostavil, da za uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam ni nobene podlage, saj da razmere niso tako kritične, govorice o tem, da naj bi se to zgodilo 15. avgusta pa so le to - govorice.

Slovence, ki se še odpravljajo na dopust, je Kacin pozval, naj se "dosledno izogibajo gneči, v zaprtih prostorih dosledno nosijo maske in ves čas skrbijo za higieno rok in kašlja". "Predvsem pa vas prosim, da se izogibate nočnim lokalom in diskotekam, kjer ni mogoče zagotoviti primerne telesne razdalje, ljudi tam ne poznate in ne vidite," je še dodal.

Kako bo septembra s šolo?

Kacin je nagovoril tudi tiste prebivalce, ki morda načrtujejo obisk katere od balkanskih držav še pred začetkom šolskega leta. "Kdor bo prišel iz rdečih držav, bo dobil 14-dnevno karanteno. Če se vrnejo tik pred zdajci, bodo otroci zamudili pouk," je bil jasen in pozval starše šolarjev, ki načrtujejo taka potovanja, naj razmislijo vnaprej in se potovanju izognejo.

Kacin se je ob tem dotaknil tudi bližajočega novega šolskega leta. Kot je pojasnil, bodo imeli prihodnji teden točen pregled in oceno trenutnih razmer. Ponovil je, da je v igri kar nekaj scenarijev, kako bi lahko jeseni potekal pouk v osnovnih in srednjih šolah. Po njegovih besedah pa vlada upa, da ne bo treba uvesti najbolj drastičnega scenarija, ko bi šolanje oziroma torej ves pouk v celoti potekal preko spleta. "Moramo biti pripravljeni na najslabši scenarij. A vlada si prizadeva, da bi šolsko leto potekalo normalno," je poudaril.

Apeliral pa je tudi na starše, da razmislijo in se odhodu v države Zahodnega Balkana, ki so na rdečem seznamu, če le da, izognejo. V vsakem primeru oseba ob prihodu iz takšne države namreč prejme karantensko odločbo in starši se morajo - tako Kacin - zavedati, da bo otrok v tem primeru zamudil nekaj dni šole.

Kar zadeva števila odmerkov cepiva, za pridobitev katerih se zavzema Slovenija, pa je povedal, da se bo vlada o tem še odločala. "Prve številke so bile 200.000 odmerkov v prvi fazi," je razložil in dodal, da pa je treba najprej ugotoviti, katero cepivo oziroma zdravilo sploh nabaviti. "Je pa treba najprej poskrbeti za najbolj ranljive - starejše, varovance domov za starejše, tam zaposlene, zdravstvene delavce ..." Spomnil je še, da je država razglasila območja oziroma ustanove z največjim tveganjem in cepiva bodo tako najprej razdelili tam - ob navedenih pa so denimo še zapori, bolnišnice. Logarjeva pa dodaja, da če želimo doseči tako imenovano čredno imunost, je treba precepiti okoli 90 odstotkov populacije.

Kot je izpostavil Kacin, precejšen delež novih okužb izvira iz tujine. Tako je od včerajšnjih 17 na novo potrjenih okužb vsaj osem prišlo iz tujine, za nekatere epidemiolška preiskava še poteka. Od teh osem jih je sedem vnešenih iz Hrvaške, ena pa iz Bosne in Hercegovine, je Kacin nanizal nekaj aktualne statistike.

Cepiva, ki ga je danes registrirala Rusija, pa Logarjeva ni želela komentirati, saj o njem ni dovolj podatkov. "Ruski podatki so trenutno na precej 'ne varni' strani," pravi in dodaja, da tukaj ni govora o tem, da bi po cepljenju bolela roka, pač pa o drugih stranskih učinkih.

Na novinarski konferenci so se dotaknili tudi možnosti premestitve okuženih starejših v posebne kontejnerje, o kateri je bilo zadnje čase govora in je v javnosti sprožila veliko polemik. "Vsak socialni zavod ve, kje so njegove specifike," pravi strokovnjakinja. "Zavedati se moramo, da je dom za starejše za nekoga dom; da je to njegova stalnica," je izpostavila. Premeščanje nekoga, ki ima blažje simptome, v mobilne enote, se ji zato ne zdi najboljša rešitev. "Ti zabojniki niso veliki. /.../ Ne da se to narediti iz danes na jutri. Tukaj je treba res dobro načrtovanje. Tukaj je tudi stvar vremenskih pogojev, ne smemo uporabljati klim. In predvsem ne smemo pozabiti na to, kdo bo potem za te oskrbovance skrbel. Že zdaj je pomanjkanje osebja v domovih," navaja in dodaja, da to tako ni najbolj optimalna rešitev.

Kacin pa je ob tem pripomnil, da je Kitajska v Vuhanu v zelo kratkem času zgradila celotno bolnišnico iz modularnih delov. Po njegovem so kontejnerji pred domovi za ostarele tako najbolj optimalna rešitev. "Če hodite kaj na dopust, boste videli, da so poleg 'glampinga', najbolj aktualni kontejnerji, ki se jih predela, da so videti kot zidani objekti."  Kacin je še dodal, da končne odločitve o tem vlada še ni sprejela.

V Hrastniku v ponedeljek brez novih okužb

Iz Hrastnika pa so sporočili, da je včeraj umrla ena oskrbovanka tamkajšnjega doma starejših, ki je bila na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Zaradi slabega zdravstvenega stanja pa je bila še ena oskrbovanka včeraj hospitalizirana v UKC Ljubljana.

Včeraj so v Hrastniku sicer odvzeli tri brise, vsi so bili negativni. Vsi brisi so bili odvzeti izven Doma starejših Hrastnik, v domu novih testiranj ni bilo.

Brise za okužbo z novim koronavirusom v domu bodo sicer jemali po potrebi, za zdaj večji odvzemi brisov niso napovedani, so pojasnili na hrastniški občini. V domu je sicer doslej od izbruha okužbe pred mesecem dni umrlo devet oskrbovancev doma. Trenutno je v domu aktivno okuženih 38 oskrbovancev in pet zaposlenih. So pa ozdravele štiri zaposlene v domu, ki so jim v preteklih tednih potrdili okužbo. Od izbruha okužbe 10. julija do danes so okužbo v domu potrdili pri 49 oskrbovancih in 11 zaposlenih; skupno so doslej ozdraveli trije oskrbovanci in šest zaposlenih.

"V teh za nas resnično težkih časih nam izjemno veliko pomeni podpora, ki jo že vse od pojava prve okužbe prejemamo z različnih koncev Slovenije," še pravijo v Hrastniku. Z javnostjo zato želijo deliti pismo podpore in poziv k ureditvi dostojnih razmer za oskrbo starejših in za delo negovalnega osebja, ki ga je nanje naslovila prejemnica Sovretove nagrade prevajalka Breda Biščak. Pismo najdete v priponki spodaj.

Vsi testi pri oskrbovancih novomeškega doma starejših negativni

V Domu starejših občanov (DSO) Novo mesto pa so danes potrdili, da je vseh 57 testov pri stanovalcih negovalnega oddelka v domu negativnih. Na tem oddelku je namreč delala zaposlena, pri kateri so v petek potrdili okužbo. Prihodnje dni bodo sicer opravili še drugo testiranje istih stanovalcev in zaposlenih, ki so bili v stiku z okuženo.

Direktorica DSO Novo mesto Milena Dular je povedala, da so v ponedeljek zvečer prejeli izide testiranj 56 stanovalcev, danes pa še izid preostalega enega testiranja. Vsi vzeti vzorci so bili negativni, je dodala.

Uprava skupine Hisense Europe in predstavniki sindikatov iz proizvodnih obratov v Sloveniji, Srbiji in na Češkem so medtem v skupni izjavi pozvali vse zaposlene k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa tako v podjetjih kot zunaj njih. V Velenju so nedavno širjenje okužb med zaposlenimi uspešno zajezili.

V novomeškem domu za starejše so sicer po v petek potrjeni okužbi v soboto opravili testiranja še treh sodelavk, ki so bile z okuženo sodelavko v neposrednem stiku oziroma v isti izmeni. Vsi trije testi so bili negativni.

Dularjeva je tudi vnovič zagotovila, da za zdaj ne kaže, da bi se kdo od omenjenih stanovalcev počutil slabše oziroma da nihče nima kakšnih znakov okužbe.

Takoj po odkriti okužbi so sicer v domu izvedli preventivne ukrepe. Tako je 12 delavk, ki so bile z okuženo v stiku, ostalo doma, negovalni oddelek pa so spremenili v sivo cono. Dom s 345 varovanci ostaja do nadaljnjega zaprt za obiskovalce, je še opozorila Dularjeva.

Breda Biščak - Pismo podpore in poziv
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ježešna
12. 08. 2020 10.04
+3
Najbolš, da pač prebolimo pa postanemo imuni, ter molimo da zadeva ne mutira..
grozjak
12. 08. 2020 09.56
-3
Tisti, ki ste najmanj zaslužni za trenutno dobro epidemiološko stanje pri nas, ste, kot vedno, najbolj glasni....brez morale, brez pameti in predvsem brez znanja.....
26277
12. 08. 2020 08.22
+6
Dej Kaco nabijaš bale po nareku. Ustrahovanje ljudi....
Nimasmisla
12. 08. 2020 08.10
+9
ma ne basat sedaj je pa popivanje krivo
Vangaro Design
11. 08. 2020 20.08
+13
Sam res. Kako kar vejo, da so ljudje okužbo prinesli s Hrvaške?Ali z žura? Teli testi so neverjetno inteligentni.
Princ_Teme
11. 08. 2020 19.25
+8
Javni govorec kacin ali si bil tudi javni govorec za hrvasko v zrcah ker si tak genij za kovid samo vprasam
tornadotex
11. 08. 2020 17.59
-3
Morali bi reči bobu bob,glavni vir je hrvaška....
giovanni2
11. 08. 2020 19.57
+9
Tako je. Pri vseh teh virusih se pod mikroskopom lepo vidi rdeče bela šahovnica.
anatomija
11. 08. 2020 17.47
+14
Jelko ali si res toliko neumen , ali pa imaš nas za neumne , kot Jelinčič . Praviš da ima Hrvaška precej ugodno epidemiološko sliko, predvsem v obmorskih županijah, kjer večinoma dopustujejo Slovenci. Samo danes je v Sloveniji 7 okuženih , ki so prišli s Hrvaškega morja . In ti ljudje so v evidenci Slovenje , ne Istre ali Dalmacije . Tudi v drugih župnijah na Hrvaškem je veliko okuženih prišlo z morja . Tudi oni niso vpisani kot okuženi ob morju . In če k temu pripišem še ostale okužene turiste iz raznih Evropskih držav ( tudi Finska je že uvedla karanteno za ljudi , ki so prišli iz Hrvaške ) je stanje kritično . Take izjave lahko deliš samo na Nori tv . Tam ti bodo verjeli
tornadotex
11. 08. 2020 18.00
-15
Jelinčič je lahko zate fotr,kacin pa stari ata z izkušnjami...
anatomija
11. 08. 2020 18.17
+11
kar misli si ! Zato pa pravi , da so Slovenci glupi , ker pozna take kot si ti .
Vangaro Design
11. 08. 2020 17.38
+9
Cepivo... Hahahahahaha
Pan1
11. 08. 2020 17.06
+1
Ja kaj čemo. Jaz, bi vse sprostil. Dome starejših izoliral, ostali pa, ko vas hebe. Okužite se in zdravite se, kjerkoli, vam je volja. Samo dohtarju ne hodite. Virus, je izumil Janša in Kacin, ga nosi z vrečko okoli vaših buč. Pol ljudi krave ma, drugo polovico, je krava mela. Vsaj v Sloveniji, očitno.
grozjak
11. 08. 2020 17.19
+4
zigajan11111
11. 08. 2020 16.51
+8
grozjak
11. 08. 2020 16.59
+6
Ni potrebe po žaljenju ljudi, ki skrbijo tudi za tvoje zdravje....
Kolani
11. 08. 2020 17.32
+6
Za moje zdravje naj noben ne skrbi, ker se bom tako bolje počutil.
grozjak
12. 08. 2020 09.57
-1
Najpomembneje je, kako se boš ravno ti počutil, kajne.....
GORENC12
11. 08. 2020 16.21
+23
Ja takle imamo...Jest pa ne smem k svoji mami v bolnico na obisk....
prince of persia
11. 08. 2020 15.51
+19
Tipično...Slovenci bomo umrli od alkohola...tako ali drugače
kure bedne
11. 08. 2020 15.48
+32
Res je. Največji virus je kacinoova jelka. Da bi pa 80 in 90 letniki žurali po privat partijih pa ne verjamem. Sedaj ko je jeelko nazaj bo spet vse drugače.
jazzie12
11. 08. 2020 15.41
-32
Glupe druzine, ki se vlacite trenutno po hrvaski obali, odpocijte si...v jeseni bo naporno sola bo od doma. Pametni slovenci smo vam hvalezni.
Tor1961
11. 08. 2020 16.01
+26
Najboljše, da se umaknes z druzino v najblizje zaklonišče🤣
Dany75
11. 08. 2020 16.13
+26
daj zapri se v omaro za 3 leta,in bos varen..ce te je tako strah..bos imel idealno zivljenje!
storz909
11. 08. 2020 15.41
+35
Woohoo Kaco se je vrnu iz kroacije.....spet bo bluzu na puno.....
hobotnica1
11. 08. 2020 15.31
-13
Zdaj se bodo vnosi iz tujine dnevno pojavljali, nato pa sekundarne okužbe. Začaran krog. Neodgovorni posamezniki s svojim obnašanjem ogrožajo svoje bližnje.
Periot222
11. 08. 2020 15.30
+13
VAS HUDO MOTI RESNICA?PA UKINITE KOMENTIRANJE!!!!!!!NE MARAM LAZI!!!!!!
S K E L E T O R
11. 08. 2020 15.08
+17
hoalo
11. 08. 2020 15.08
+1
Kdo bo meni prepovedal veseljačenje???????
nikhrast
11. 08. 2020 15.13
+18
Žena ki ti reče skoči, ti pa kako visoko.