Korona

18 novih okužb, največ v Šmarju pri Jelšah

Ljubljana, 05. 08. 2020 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
287

V Sloveniji so pristojni v torek potrdili 18 novih okužb s koronavirusom. Novi primeri so razpršeni po vsej državi, največ so jih potrdili v Šmarju pri Jelšah. Medtem v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano pojasnjujejo, da od odvzema brisa do rezultata testiranja na okužbo običajno mine več ur. Obstajajo tudi hitri testi, pri katerih so rezultati znani že v eni uri, a jih zaradi višje cene uporabijo le pri življenjsko ogroženih bolnikih.

Sveži podatki pristojnih kažejo, da smo v torek v Sloveniji potrdili 18 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 974 testov. Hospitaliziranih je 22 pacientov, od tega trije na intenzivni negi. 

Iz bolnišnice so odpustili dva bolnika. Ena oseba s covidom-19 je umrla. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika so v torek največ novih okužb potrdili v Šmarju pri Jelšah, ki je bilo v prvem valu epidemije eno izmed večjih žarišč virusa pri nas. Tam so potrdili tri okužbe. Sledita Ljubljana in Kranj z dvema novima primeroma. Po eno okužbo so odkrili še v Rogaški Slatini, Rogatcu, Velenju, Celju, Postojni, Vipavi, Pesnici, Tržiču, na Polzeli in Igu. Okužen je tudi tuji državljan. 

Štiri nove okužbe so potrdili v starostnih skupinah 15–24 let, 25–34 let in 55–64 let. Trije novi okuženi so stari od 35 do 44 let, dva pa od 65 do 74 let. Ena okužena oseba je starejša od 85 let, še kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. 

Logarjeva: Okužbe so razpršene po državi, hospitaliziranimi bolniki niso samo starejši

Kot je ocenila Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike, so nove okužbe razpršene po državi, zato ne moremo govoriti o nekem večjem žarišču. Nekaj okužb so našli v novih krajih, večina pa v tam, kjer so posamezne primere potrdili že v zadnjih dneh. "Gre za lokalno širjenje, ki je v tej fazi epidemije pričakovano," je pojasnila infektologinja. Zabeležili pa so tudi nekaj novih primerov, vnesenih iz tujine.

V tej fazi epidemije je tudi pomembno, da imamo čim več dokazanih primerov okužbe, ki jih epidemiologi nato ustrezno obravnavajo, na primer z izdajo karantensko odločbe ali dodatnim testiranjem. "Če smo bolni in smo dogovorjeni za bris, gremo po brisu domov in se ne odpravimo na morje, trgovino, fitnes. Na izvid brisa počakamo doma," je ob tem še poudarila.

Po njenih besedah trenutno ni takšnega lepega upada števila okužb, kot je to bilo v prvem, spomladanskem valu epidemije. Število okužb se sicer znižuje, še vedno pa se generirajo novi primeri. Zato po oceni Logarjeve ni čas, da začnemo sproščati ukrepe ali govoriti, da so stvari pod kontrolo. Opomnila je na že vse znane ukrepe, kot so izogibanje druženj, uporaba mask ter higiena rok in kašlja. Epidemiologi na terenu sicer opažajo, da večina ljudi kar dobro upošteva vsa navodila in priporočila, nekaj je pa takih, ki se ji to zdi pretirano.

Mateja Logar z infekcijske klinike poudarja, so okužbe razpršene po celi državi, večjega žarišča pa ni.
Mateja Logar z infekcijske klinike poudarja, so okužbe razpršene po celi državi, večjega žarišča pa ni. FOTO:

Na infekcijski kliniki sicer trenutno skrbijo za 12 bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Na kliniki računajo, da bodo dva bolnika z navadnega oddelka lahko kmalu odpustili v domačo oskrbo.

Logarjeva je ob tem opomnila, da med hospitaliziranimi bolniki niso samo starejši, povprečna starost bolnikov na navadnem oddelku je trenutno pod 60 let. "Tudi med zadnjimi tremi bolniki v intenzivni enoti sta dva, ki nimata hudih pridruženih bolezni in sta mlajša od 60. Pravila, da bi samo starejši imeli težji potek, ni. Vsi moramo biti previdni, tudi pri mlajših in zdravih lahko pride do hujše oblike bolezni," je opozorila.

Pri zadnjih bolnikih, ki so jih zaradi hujšega poteka koronavirusne bolezni zdravili v intenzivni negi, so na kliniki zaznali hitrejše poslabšanje simptomov. Pri bolnikih iz spomladanskega vala so se simptomi prehlada, vročina in težko dihanje, večinoma začeli slabšati šele po tednu dni z bolečinami v prsih in nizko koncentracijo kisika v krvi. Razlage, zakaj pri zadnjih bolnikih bolezen napreduje veliko hitreje, po besedah Logarjeve še nimajo, morda gre tudi samo za naključje.

Hitro testiranje le za življenjsko ogrožene bolnike

Testiranje za covid
Testiranje za covid FOTO: Shutterstock

Od odvzema brisa do rezultata testiranja na okužbo z novim koronavirusom običajno mine več ur. Obstajajo tudi hitri testi, pri katerih so rezultati znani že v eni uri, a zaradi višje cene in nedostopnosti na trgu za zdaj ni pričakovati njihove širše uporabe. V Sloveniji jih uporabljajo le na nujnih vzorcih za življenjsko ogrožene bolnike.

Za diagnostiko novega koronavirusa sicer ločijo dve skupini testov, pri obeh skupinah testov pa obstajajo "formati, ki omogočajo 'hitro' določanje iskanega parametra", so za STA pojasnili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, ki tudi opravlja testiranja.

V prvi skupini so testi, s katerimi neposredno določajo prisotnost komponent virusa v kužnini. Takšni so molekularni testi, s katerimi potrjujejo nukleinsko kislino virusa, in testi za določanje antigenov, s katerimi potrjujejo virusne beljakovine. Običajne kužnine, iz katerih neposredno določajo viruse, so brisi nosno-žrelnega prostora oz. druge kužnine zgornjih dihal.

"Dovolj zanesljivi in specifični so le testi za določanje nukleinskih kislin, medtem ko testi za določanje antigenov, ki so trenutno na voljo, niso dovolj zanesljivi, saj je problem zlasti njihova nizka občutljivost," so ob tem poudarili v laboratoriju.

Pri nas uporabljajo več različnih testov za določanje nukleinske kisline novega koronavirusa. Običajno potrjujejo dva ali več značilnih delčkov nukleinske kisline, s čimer povečajo specifičnost in občutljivost testa.

Največkrat uporabljajo teste, izvedba katerih skupaj s pripravo vzorca na preiskavo zahteva čas od treh do petih ur. Teste s hitrejšo diagnostiko v približno eni uri pa uporabijo le pri življenjsko ogroženih bolnikih. Stopnjo nujnosti za hitro testiranje ocenijo zdravniki, ki obravnavajo bolnika in poznajo njegovo zdravstveno stanje ter pridružene bolezni.

V drugo skupino za diagnostiko pa spadajo testi, s katerimi posredno ugotavljajo, ali je človek prišel z virusom v stik tako, da v krvi določajo značilna protitelesa. Kot samostojni ti testi niso primerni za akutno obravnavo bolnika, saj bolniki praviloma postanejo pozitivni šele od pet do 14 dni po okužbi. Lahko pa so ti testi v pomoč pri obravnavi bolnika z netipičnim potekom bolezni oz. pri tistih, kjer je virus iz zgornjih dihal že izginil in ga s testi za neposredno dokazovanje iz kužnin ne morejo potrditi.

V hrastniškem domu starejših brez novih okužb

Iz Občine Hrastnik so sporočili, da so v torek tam odvzeli tri brise, vsi so bili negativni. Vse tri brise so sicer odvzeli zunaj Doma starejših Hrastnik, tako da podatki o stanju v domu ostajajo nespremenjeni. 

V domu zaradi kadrovske stiske trenutno pomagajo zdravstveni delavci iz šestih domov oziroma bolnišnic, in sicer iz Doma starejših občanov Ljutomer, Doma starejših občanov Metlika, Splošne bolnišnice Trbovlje, Doma Lukavci, Centra starejših Gornji grad in Centra starejših Trnovo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1521210
05. 08. 2020 18.45
-10
Mah cel nateg ta korona, ovčke pa verjamejo vse
kure bedne
05. 08. 2020 18.02
-2
Država nam s testiranjem krade DNK vzorce. Če me želijo testirati naj mi oni plačajo 93 eurov. Že s testi vas nategujejo.
cesar1
05. 08. 2020 17.57
+1
Po eni strani nas zasipate s priporočlli, naj se ne gibamo tam, kjer je nemogoč paziti na socialno distanco, po drugi strani pa poslušamo dežurnega svetovalca, po drugi strani so nas pa zaprli v matične občine. Smo v času množičnih migracij proti jugu pa se nihče ne sikira, koliko virusov lahko ostane pri nas. Samo, da priteče veliko denarja, pa vseeno, če v jeseni napolnimo bolnišnice, da ne recem, še kaj drugega.... . Pamet v glavo, v roki nam ne koristi nič!
Crazy_Horse
05. 08. 2020 17.57
+1
v corono "verjamejo" tisti ki imajo korist
Alojz69
05. 08. 2020 17.14
+8
Ob 11 pri porocilih lepo priznajo kako stejejo mrtve z oz za korono vsi umrli ki so imel pozitivni test pred 28 dnevi in so umrli se stejejo kot umrli zaradi korone ce bi lahko tu to pripel
Janez0606b
05. 08. 2020 17.03
-3
Messi pa zaključi siht, a se je sov na zelenico po jajcih praskat🤣je Mal višja trava pa to🤣
Vangaro Design
05. 08. 2020 16.51
+11
Korona ne obstaja.
Janez0606b
05. 08. 2020 16.54
+4
castell
05. 08. 2020 16.45
+8
Ali so hrvaški portali objavili stanje v Sloveniji ali samo naši portali objavljajo hrvaško stanje?
mnenje123
05. 08. 2020 17.50
+4
Pejt na mejo preverit kolk hrvatov pride turistično v Slovenijo v teh dneh in obratno, pa mogoče dobiš odgovor v svoji glavi.
Jožajoža
05. 08. 2020 16.40
+9
ljubi šarec,kje si.piciklisti,kje ste. ta vlada nam jemlje voljo do življenja.
Leva feltna
05. 08. 2020 17.32
+0
Pomaga prekrivat strhe po smarci in okolici
Krta?a 21
05. 08. 2020 16.34
+11
Sam tri vprašanja dons. A je jajo že kej ukradu dons in koliko? In ali je že pokazu kake oprijemljive dokaze o virusu? V božanstva pač ne verjamem.
Common_sense
05. 08. 2020 16.30
+1
Groza. Bejzmo!
Perun
05. 08. 2020 15.53
-6
Če ne bi vi, ki zanikate obstoj korona virusa ves čas viseli le na netu, bi imeli lahko tudi veliko pravih prijateljev in znancev in bi lahko osebno poznali tudi koga, ki je korono prebolel in ne bi več pisali neumnost, ki jih prav za vas pišejo na netu kakšni študentje, da se potem posmehujejo vaši nizki inteligenci in socialni osamljenosti!
janez653
05. 08. 2020 16.08
+15
ne zanikam virusa in poznam ogromno ljudi, ki imajo corono oz. so preboleli. V hrvaški firmi, kjer sodelujem so vsi zboleli. Okoli 50 ljudi. Delajo od doma, bolani. Tako težka bolezen je to.... Kolega sploh ne bi vedel, da je okuen, če ga ne bi klicali da je bil v stiku z okuženim in so ga opslali na test... Res jako huda bolezen
Koronavirusovec
05. 08. 2020 16.31
-6
a prijatelje prek interneta pa ne moraš imeti?
Uporabnik1521210
05. 08. 2020 15.35
+23
Edina korona ki obstaja je pivo
Perun
05. 08. 2020 15.54
-5
Od kje pa je pivo dobilo to ime je pa zate že preveč, kajne?
Uporabnik1521210
05. 08. 2020 18.42
+0
Uporabnik1521210
05. 08. 2020 15.31
+16
Korona je nateg za ovčke
DR.Fejsbuk
05. 08. 2020 15.34
-12
Uporabnik1521210
05. 08. 2020 15.35
+15
Perun
05. 08. 2020 15.47
-6
Kaj je imel pa Boris Johnson? Je šel brez pridruženih bolezni na aparat za predihavanje zaradi navadnega prehlada ali gripe?
Perun
05. 08. 2020 15.47
+1
Ob tem, da je preden je zbolel govoril isto kot anonimen!
Vivid Money
05. 08. 2020 16.45
+2
pce verjames medijem pol kar....zame je imel Johnson klasicrn prehlad.....potem pa vse skupaj z njim vred zhodbo napihnili....
Janez0606b
05. 08. 2020 17.00
+8
Jst že 15 let nisem gripe, sem bil pol profi športnik, letos marca pa zbolel, dobil vročino, ki je ne pomnim, ampak po 5 dneh sem bil ql.
pomlad 2020
05. 08. 2020 17.26
+8
@ Perun, ta Johnson in njegova korona sta mi tudi malo sumljiva. Baje je bil na aparatu za predihavanje, čez par dni, ko pa je odšel domov, pa je takoj objel ženo in sina.... Hm.. Čudno. Takoj negativen.
Carpediem32
05. 08. 2020 15.31
+17
Me zanima, kaj bodo poročali, ko bo konec dopustov in še tistih 14 dni inkubacijske dobe in se ne bo nič bistvenega zgodilo
Carpediem32
05. 08. 2020 15.33
+19
Po moje zdaj mrzlično raziskujejo in sprašujejo WHO, kako ravnati in še bolj lagati.
DR.Fejsbuk
05. 08. 2020 15.34
-12
Janez0606b
05. 08. 2020 16.52
+3
Jst doma že en mesec pa se zmer zdrav kot riba😁 strašijo vas da bi pustil dnar v sloveniji😁
Koronavirusovec
05. 08. 2020 15.21
+11
korona ne obstaja
DR.Fejsbuk
05. 08. 2020 15.27
-15
Uporabnik1521210
05. 08. 2020 15.31
+17
Res je korona je svetovni nateg, morali bi jo ignorirati, gripa je vedno prisotna ne glede na to kakšna je
DR.Fejsbuk
05. 08. 2020 15.35
-12
Invazija2020
05. 08. 2020 15.02
+12
Messi kaj tebi ni jasno??? A ti si zgleda tako lepo opran v tintaro da si verjetno se edini tle ki verjame v covid al kaj?
DR.Fejsbuk
05. 08. 2020 15.06
-10
Edini tukaj, kjer ste se zbrali sami fejsbuk dohtarji!!!! Nekdo vam mora povedati, da zemlja ni ploščata in da zdravje hitro zapraviš!!
Alojz69
05. 08. 2020 14.53
+22
No zdaj so pa avstrijci na nacionalnem ö3 spet nekaj priznali...v korona mrtve stejejo vse ki so bili pozotivno testirani najvec 28 dni prej in v tem casu umri taka so navodila WHO
DR.Fejsbuk
05. 08. 2020 14.54
-20
Carpediem32
05. 08. 2020 15.44
+8
pozitivno
05. 08. 2020 14.40
+17
joooj,..nehajte že s neumnostjo
nikhrast
05. 08. 2020 15.20
-11
Kaj češ, precej neumnih, še vedno mislijo da je ta virus hec.
TheEarthIsFlat
05. 08. 2020 14.23
+3
Tudi če bi te "podatke" obdržali zase, kaj to "objavljati",