Korona

V hrastniškem domu starejših operativna le tretjina zaposlenih, 25 okuženih

Ljubljana, 21. 07. 2020 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Neža Pušnik
Komentarji
393

V Sloveniji je potrjenih 24 novih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 914 testiranj. Zaradi zapletov, povezanih z okužbo, je umrla ena oseba. Na intenzivni negi so sedaj tri osebe, dve pa sta bili odpuščeni iz bolnišnice. Največje žarišče je še vedno v Domu starejših Hrastnik, kjer je trenutno 25 aktivno okuženih. Kot je povedal župan občine Marko Funkl, je manjše žarišče znotraj Hrastnika tudi v blokovskem naselju, direktor doma Drago Kopušar pa je opozoril na veliko kadrovsko stisko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
    05:12
    Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
  • Iz SVETA: Koronavirus v Sloveniji in po svetu
    01:47
    Iz SVETA: Koronavirus v Sloveniji in po svetu
  • Iz SVETA: Stanje v Domu starejših Hrastnik je alarmantno
    05:58
    Iz SVETA: Stanje v Domu starejših Hrastnik je alarmantno

 

Število okuženih v Domu starejših Hrastnik se je kar precej povečalo. Vzeli so 77 brisov med stanovalci in nekaj zaposlenimi, danes zjutraj pa so bili znani rezultati – na novo je okuženih 10 stanovalcev in ena zaposlena. Skupno je torej 18 okuženih stanovalcev in sedem zaposlenih. 

"V rdeči coni nimamo dovolj prostora, zato smo se povezali z ministrstvom za zdravje, kjer so nam pomagali zadevo – verjetno začasno – urediti tako, da je bil sklenjen dogovor s SB Šempeter pri Novi Gorici, kamor je bilo odpeljano sedem naših stanovalcev. Naše stališče je, da bi bilo stanovalce treba nameščati zunaj domov, a zdaj je veljavna doktrina, da ostajajo v domovih, razen tisti, ki potrebujejo intenzivno nego," je povedal direktor doma Drago Kopušar. Povedal je, da so v navezavi z NIJZ in predstavniki UKC Maribor, ministrstva za delo ter zdravstvenega ministrstva, ki jim pomagajo pri iskanju rešitev. Kot je dodal, je njihovo stališče, da bi bilo treba vse okužene oskrbovance namestiti izven domskih prostorov, a zdravstvena politika to predvideva le za tiste, ki potrebujejo intenzivno nego. 

Kopušar je povedal, da se še vedno spopadajo z veliko kadrovsko stisko, zato poziva zdravstvene delavce, ki bi bili pripravljeni pomagati, da se javijo. Povedal je, da je fizični in psihični napor za delavce, ki se že od 10. julija spopadajo z okužbami v domu, prevelik, zato se boji njihove izgorelosti in bolniških odsotnosti. Zaposlenih imajo 75 ljudi, a operativnih je trenutno le 25 oseb, med njimi je šest invalidov, ki delajo le šest ur. Direktor je dodal, da odziva med študenti žal ni, saj imajo mnogi še študijske obveznosti, ki so se zaradi covida-19 zamaknile. Po informacijah, ki jih je dobil, naj bi jim s po eno osebo na pomoč priskočili v ZD Hrastnik in SB Trbovlje. Za normalno delovanje bi sicer potrebovali še vsaj 10 oseb. 

Večina stanovalcev ima lažje znake bolezni, medtem ko je stanovalec s težjimi hospitaliziran v UKC Maribor, je še povedal Kopušar. 

Župan Marko Funkl
Župan Marko Funkl FOTO: POP TV

Župan občine Hrastnik Marko Funkl je povedal, da je eno izmed žarišč v blokovskem naselju Log nad Hrastnikom. Dogovorili so se, da bodo poskrbeli za dodatno razkuževanje večstanovanjskih stavb, pozvali pa bodo tudi zdravstveno inšpekcijo, da preverijo, če ljudje v občini upoštevajo karantenske odločbe, tako tisti, ki so prišli iz tujine, kot tisti, ki so okuženi. 

Funkl je opozoril, da so direktorji domov starejših pri obvladanju situacije prepuščeni sami sebi oziroma improvizaciji, ob tem pa dodal, da je težko dobiti ljudi, ki bi v teh težkih razmerah delali za minimalen denar brez kriznega dodatka, ob tem pa še tvegali okužbo. 

Največ novih okužb med starejšimi od 85 let 

Namestnica vladnega govorca Špela Horjak je povedala, da smo v ponedeljek znova zaznali več okuženih. Ob koncu tedna se je pojavil izbruh novega žarišča v Odrancih, še vedno pa je situacija resna v Hrastniku, je dejala. "Virus, žal, kljub predvidevanjem, v poletnih mesecih ne izgublja na svoji moči in se še vedno širi." Znova je opozorila na upoštevanje vseh ukrepov. Prav tako je opozorila na širjenje virusa v tujini. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Doslej je bilo pri nas potrjenih 1977 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 114 bolnikov. Okužbo z novim koronavirusom so v ponedeljek potrdili v 17 občinah, največ v Hrastniku, kjer je eno od žarišč in so potrdili šest okužb. V Trbovljah in v Ljubljani so potrdili po dve okužbi, v ostalih občinah po en primer.

V Sloveniji imamo trenutno 238 aktivnih primerov, zaznavamo nekaj več potrjenih primerov med zdravstvenimi delavci in v domovih starejših občanov.

Po podatkih sledilnika je bilo največ okužb med osebami, starejšimi od 85 let, in sicer sedem. Tri okužbe so bile potrjene pri ljudeh, starih od 15 do 24 let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil okoli 6000 nadzorov spoštovanja karantene in 260 nadzorov po gostinskih lokalih. Kot je ugotovitve inšpektorata povzela Horjakova, se posamezniki in lastniki lokalov navodil NIJZ In karantenskih odločb vedno bolj držijo. V ponedeljek je začel veljati tudi nov odlok, po katerem so za vročanje odločb o karanteni zadolženi policisti. Na mejnih prehodih so jih v ponedeljek vročili 297.

"Virus se širi na zabavah, porokah, v podjetjih in domovih starejših občanov"

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji tiskovni konferenci povedala, da je število okuženih v porastu po vsem svetu, tudi v Sloveniji. "Prihajamo do tiste kritične meje, kjer epidemiološka služba še deluje v smislu preprečevanja širjenja okužb," je povedala. Vse, ki bi bili potencialno okuženi, je pozvala k "odkritosrčnosti pri posredovanju podatkov o stikih".  Po njenih besedah je v Sloveniji veliko žarišč okužb.

Čakš Jagrova je povedala, da sta bili v zadnjem tednu uvoženi le dve okužbi, kar pomeni, da se okužbe širijo znotraj države. Hkrati je opozorila, da se je povečalo število okuženih znotraj karatene, zato je upoštevanje tega ukrepa zelo pomembno. "Virus se širi na številnih zabavah, srečanjih, na porokah, v podjetjih in domovih starejših občanov, število uvoženih primerov pa se zaradi ukrepov na meji zmanjšuje."

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni se je dotaknila tudi zmanjšanja števila dnevnih okužb na Hrvaškem. Kot je povedala, je iz objavljenih podatkov težko karkoli sklepati.

Mateja Logar: Problematična je starostna sestava okuženih

Mateja Logar, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni, je danes pojasnila, da trenda umirjanja glede koronavirusa še ni. Problematično je namreč to, da so včeraj zabeležili nove okužbe v štirih novih občinah, kar kaže na to, da “nimamo vsega pod nadzorom”. 

Problematična je tudi starostna sestava okuženih. Devet je sicer takih, kjer ne pričakujejo večjih težav, 15 pa je starejših, kjer pričakujejo zaplete in hospitalizacijo. Številni imajo namreč še druge pridružene bolezni.
V Ljubljani so včeraj na infekcijsko kliniko tako sprejeli štiri nove osebe, dve sta prišli iz vipavskega doma starejših občanov, in imata okrog 80 let, dve osebi pa so sprejeli iz domačega okolja, je pojasnila Logarjeva. 

Kot je dodala, jih je kar nekaj resno bolnih, potek zdravljenja pa je še posebej pri starejših težko napovedati, saj se stanje spreminja iz dneva v dan, tudi okrevanje je daljše, specifičnega učinkovitega zdravljenja pa ni. Pojasnila je še, da je včeraj umrla starejša oseba, ki je imela še druge pridružene bolezni, stanje pa se ji je dnevno slabšalo.

Glede cepiv je Logarjeva pojasnila, da si želijo, da bi bilo cepivo predvsem varno, ne le učinkovito, zato predvideva, da bo najprej na voljo v drugi polovici prihodnjega leta, ko bodo lahko zbrali tudi še nekaj podatkov o stranskih učinkih.

Sicer je še pojasnila, da je v Ljubljani trenutno hospitaliziranih 14 oseb, ena je na intenzivni negi, 13 pa jih je na oddelku, ostale so v Mariboru. Na oddelku imajo lahko namreč do 16 bolnikov, vedno pa želijo imeti še kakšno prosto posteljo, da oseb, ki so iz Ljubljane, ne premeščajo čez celo Slovenijo. Ko bosta ljubljanska in mariborska bolnišnica na 70 odstotkih zmogljivosti, bo bolnike začel sprejemati tudi Golnik, je še pojasnila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (393)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marston
21. 07. 2020 21.20
+3
Vlada bo čakala, da bo število smrti v domu narasrlo, da bo lahko septembra velika omejitev, zaprtje šol, prevozi itd. Nikakor nočejo izolirati okužene na drugi lokaciji ob ustreznih pogojih. Ampak vztrajajo v domu, da se okužba lahko širi. Drugače bi jo prehitro zajezili. Nič se niso naučili iz prvega vala ali pa nočejo. Brez mrtvih bo jeseni težko vse zaklenit in uvajat izredne razmere. Upajo tudi na hladno vreme in prehlade.
kakafonijaprava
21. 07. 2020 21.13
+1
me pa ful skrbi ker so bolnice spet zaustavile svoje delo za vse ostale paciente, spet se bo crkavalo samo od korone, četudi je človk umrl od infarkta, 500 ojrov za pogreb in podpis da je umrl od koronem to je biznis svečkarjev!
kakafonijaprava
21. 07. 2020 21.10
+5
akam dokler se ne bodo okuženi starostniki iz domov preselili na drugo lokacijo ali je to bolnica ali v drugo ločeno stavbo bo takšno stanje.
Alass
21. 07. 2020 21.04
+7
Krek po navodilih kosovca pravi da je vse pod kontrolo, je pod kontrolo v njegovi neumni glavi
kakafonijaprava
21. 07. 2020 20.51
+4
joj, akam kaj ti bluziš, ti sploh ne veš koliko mrse imajo po bolnicah, pa jo naprej raznašajo.....
kakafonijaprava
21. 07. 2020 20.48
+3
a ste novinarčki že raziskali kako se je naredil prvi vnos ob prvem valu, kateri zdravniki na smučanju v italiji ob katerih farmacevtskih podjetjih, ki so plačala smučanja. od 17 milijard za marketing farmacije, gre 15 milijard za zdravnike in njihova potovanja, pa še mau za korupcijo!
akmt
21. 07. 2020 20.41
+3
Zdaj lahko prestejete nesposobna vodstva dsojev.... Imeli so par mesecev casa, da se pripravijo na 2.val.Tudi kadrovsko, za vsak primer. Nekoga, ki se ga placa na uro. In ne silite ljudi v prostivoljno delo s covid bolniki!!!!!
akmt
21. 07. 2020 20.35
+2
1.kje so nacrti vsakega DSOJA ob pojavu pandemije? Pomladni val je mimo, na naslednji val CISTO NEPRIPRAVLJENI?!?! 2.Zaposleni v DSO jih so NESPOSOBNI:nicesar niso pripravili.Ne prostorsko, ne organizacijsko. Vsi se drzijo navodil z ministrstva in predvsem CAKAJO!!! Ker bodo sele potem razmisljali. Nikakrsne preventive ni v 99%domov. Ste poskrbeli za kader? Imate spisek studentov nege, ki znajo delati v izolaciji? Ne. Racuna se na zastonj delo prostovoljcev. Sploh veste, da vecina teh, ki ze sedaj delajo preko studenta, pride delat v oblacilih od doma, v njih delajo, v njij grejo domov. Ne le da je izjemno nehigiensko, nevarno je. Ampak kako naj neke potomke Ballancev, ki komaj izdelujejo srednjo zdtavstveno, imajo pojma se o higieni?!? Ni zracenja. Ker starcki pravijo, da se bodo prehladili. Ni nikakrsne distance med stanovalci 3.tistega,ki predlaga resitve, ki bi bile dopolnilo predlogom NIJZ, se pa vrze iz sluzbe. Seveda, ce sefu pokazes, da imas vec znanja od njega, je hudo.... Torej, dragi komentatorji:scenariji v dsojih bodo taksni kot doslej. Okuzil se bo cel dom in cela obcina. Cestitke vodstvom dsojev in predvsem vodjem timov,ki se grejo neke sefe, znanja pa nobenega.
kakafonijaprava
21. 07. 2020 20.35
+5
enaka zgodba kot pred meseci, metlika, šmarje in ljutomer. nič se ni jajček nauču.
akmt
21. 07. 2020 20.39
+1
Bilo je za pricakovat.Direktorji dsojev so socialni delavci. Kaj imajo oni pojma o koroni? Ali kaj ve o osnovah higiene masa bolnicark sajuga?!? Tehniki so pa v dso primerki, ki jih drugod niso vzeli v sluzbo. Ce vsak dan samo menjujes plenice, odkod ti potem znanje, kako ukrepat pri virozi?!? Kaj sele, ce gre za civid....
hobotnica1
21. 07. 2020 20.17
+6
Obljubljali so več testov do 3000 dnevno, opravljajo jih pa dosti manj kot so jih.
bundy crocodile
21. 07. 2020 20.07
+4
Pomeni, da se je od 75 zaposlenih okužilo kar 25 na dopustu, smučariji ipd., ki bi po vsej logiki morali biti prepovedani za te ljudi v tem času pa če to ni noro... Če bi tako delal narod bi imeli v državi več kot pol milijona okuženih in bili danes gladko na prvem mestu na svetu v šlampariji in neodgovornosti poleg korupcije. Še bolj žalostno je, da so to ravno ljudje, ki bi naj zdravili. Še najbolj žalostno pa je, da so ti ljudje danes doma brez vsakršnih posledic dobijo polno plačo in točno ti ljudje so od države v aprilu dobili največ dodatka zdaj pa razumi ta sistem, če lahko.
komarec
21. 07. 2020 19.31
+10
A je vlada pozabila na kovid 19? Na začetku so se hvalili kako so operativni, kar naenkrat kot da virusa ni več.
Tylers
21. 07. 2020 19.37
+3
Če so ukrepi vam ni prav, če jih ni vam tudi ni prav...
Slabnick
21. 07. 2020 19.25
+21
Ni mi pa jasno, da se prvo pojavi bolezen v takšnih ustanovah. Kaj zdravniki in te bolničarke ne spoštujejo teh ukrepov al zakaj. Kolk je trgovcev in trgovk ko imajo en kup stikov pa ni tolk bolanih med njimi.
Krta?a 21
21. 07. 2020 19.55
+3
Zato ker teorija o okužbi in prenosu ne drži. Vzroki so čisto drugje. Kovid nima veze, nikdar ni imel.
boginja80
21. 07. 2020 20.01
+8
To je zato ker je plan vlade taksen da se namerno širi virus tam kjer je najmanjsa moznost in tam kjer naj se nebi (zdravstvo, šolstvo, DSO). Če bi vlada hotela bi vsa ta področja lahko zaščitila ampak nikomur to ni v interesu. Je pa zanimivo da še nisem slišal da bi kaka trgovka zbolela ki je v stiku z vec ljudmi kot vsi domovi za ostarele skupaj... Malo v razmislek kaj počno naši vladajoči posranci...
akmt
21. 07. 2020 20.23
+3
Vzrok je nesposobnost. Zdravniki v dso nimajo nic s tem. Oni so gostje 5dni na teden.Negivalni kader nima pojma. Ze pojem zracenje je relativen. Kar zame ni nikakrsno zracenje, je za eno gospodinjo ali bolnicarko super zracenje. Sicer pa:ce zdravstveni tehniki doslej NISO UPOSTEVALI ukrepov pri okuzbi MRSA-nobene zascite, mirno je se vsak z uniformo dotaknil mrsa okuzenega stanovalca in nato sel v isti uniformi k sosednjemu, zdravemu(v ukc bi lahko ob taksni napaki izgubil sluzbo!) Tam pa to sefi tolerijajo.... Ker nimajo POJMA!!! Kako torej ob covidu preprecevati prenos?!?! Nemogoce
Et54678
21. 07. 2020 19.25
+5
94001
21. 07. 2020 19.08
+29
Vsi direktorji domov za ostarele vržti. Ljudje so izgoreli že ob normalnem delu. Plače nižje kot čistilke, ko eden zboli pa kadrovski problem. Če direktor ni sposoben upravljati doma kot se zagre naj odstopi in mesto prepusti nekomu, ki to zmore. Ne pa prosit državo, da rešuje njegove probleme. Korona ni od včeraj in morali bi biti pripravljeni.
hersonissos
21. 07. 2020 19.08
+17
Zasavju se slabo piše, če ne bodo pravočasno zajezili.
94001
21. 07. 2020 19.05
+2
Ne manjka več veliko, da bo Hrvaška zaprla mejo s Slovenijo, saj smo nevarna država.
alenka.NN
21. 07. 2020 20.00
+1
ja itak...uvozili smo pa v zadnjem obdobju od njih...nč bat, so preveč mahnjeni na denar...
svetskicovek3
21. 07. 2020 19.04
+4
in zdej boste okuzili se gorisko ki je imela najmanj okuzenih hahah butale
Jaka Jack
21. 07. 2020 18.57
+2
Sramota za tožilstvo inq policijo... poroke, pogrebi... v družinskem krogu... športni dogodki... v Lj. pa nekdo, ki ima starša v tužilstvu lahko vodi množico naivnežev vsak petek... fuj
alenka.NN
21. 07. 2020 20.01
+4
no pa še to povej pametnjakovič, koliko se jih pa vsak petek okuži po Ljubljani ??...če je kdo, si ti en velik fuj
revirji
21. 07. 2020 18.48
-3
Zadnji čas za kazensko ovadbo predsednika vlade.
Slabnick
21. 07. 2020 19.27
+1
Prejšnjega in sedanjega oz. vse kateri so kdaj bili.