Korona

'Večina novih primerov vnesena iz Hrvaške, težava zabave, ki se jih udeležujejo mlajši'

Ljubljana, 13. 08. 2020 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
392

V Sloveniji smo v sredo potrdili 29 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 19 ljudi, dva bolnika s covidom-19 potrebujeta intenzivno nego. Včeraj potrjene okužbe so sicer znova precej razpršene – v 21 občinah, od tega so jih v dveh potrdili prvič. Spet je največ novih okužb med mladimi – starostna skupina od 15 do 34 let. Okužbe pa so potrdili tudi pri zaposlenih v Telekomu Slovenije, a kot so zatrdili v podjetju, je šlo za posamične primere, brez nadaljnjih prenosov na delovnem mestu. Prav tako so izvedli vse postopke, skladno s priporočili NIJZ.

V sredo 29 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom.

V sredo smo v Sloveniji ob 856 testiranjih potrdili 29 pozitivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, je prek Twitterja sporočila vlada.

Hospitaliziranih je bilo 19 oseb (deset v UKC Ljubljana in devet v UKC Maribor), dve sta po potrebovali intenzivno nego in pomoč respiratorja. Pet oseb pa so odpustili v domačo oskrbo. Umrl ni nihče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Število trenutno aktivnih primerov okužbe je 193 – največ v Osrednjeslovenski regiji (66), sledi Savinjska z 39 primeri, na tretjem metu je Gorenjska s 16 aktivno okuženimi, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Covid-10 Sledilnika. Brez aktivnih primerov okužb je le Posavska regija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
V Sloveniji smo doslej skupno tako potrdili 2332 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo je 129 oseb.

Največ novih primerov so včeraj potrdili na območju Ljubljane (pet), po dva pa v Ribnici, Domžalah, Slovenj Gradcu in Črnomlju. Po en primer okužbe so zaznali na območju Kranja, Celja, Ilirske Bistrice, Iga, Kopra, Trbovelj, Ivančne Gorice, Nove Gorice, Sežane, Škofje Loke, Tržiča, Borovnice, Dupleka, Kostanjevice na Krki, Kungote in Pirana. Tudi tokrat gre torej za precej razpršene okužbe – včeraj so jih potrdili v kar 21 občinah, od tega v dveh (Borovnica in Kostanjevica na Krki) sploh prvič.

Znova pa je največ novookuženih med mladimi – po 11 v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 25 do 24 let.

Marta Grgič Vitek iz NIJZ o epidemiološki situaciji v Sloveniji.
Marta Grgič Vitek iz NIJZ o epidemiološki situaciji v Sloveniji. FOTO: Posnetek zaslona

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so na temo trenutnega epidemiološkega stanja v Sloveniji podali izjavo za javnost. O aktualnih informacijah v zvezi s covidom-19 je spregovorila Marta Grgič Vitek, epidemiologija iz Centra za nalezljive bolezni NIJZ. Dejala je, da gre pri včeraj zaznanih 29 novih primerov kar v osmih za importirane oziroma vnesene okužbe, trije primeri so lokalni prenosi, v šestih primerih vir okužbe ni znan, nekaj pa jih je še v epidemiološki preiskavi.

V zadnjih dneh spet narašča število primerov uvoza okužb z novim koronavirusom iz Hrvaške. Zdravstvena stroka je nad tem zaskrbljena. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji", omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.

Novi primeri okužb so tako raztreseni in potrjeni po celotni Sloveniji, izjema ostaja murskosoboška regija.

Epidemiologinja se je dotaknila tudi težav z vnosi okužb iz tujine. Po njenih besedah je bilo v zadnjih dneh kar 33 novih primerov vnesenih iz drugih držav, od tega 27 iz Hrvaške. "20 od 29 teh primerov pa je bilo pri mlajših osebah," je pojasnila. Težava so predvsem obalna mesta in zabave, ki se jih udeležujejo mladi, kar nenazadnje jasno opozarjajo tudi mediji pri naših južnih sosedih.

Beovićeva: Potrebovali bi več hitrih testov, a so težave z dobavo

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je danes v izjavi opozorila, da bi v Sloveniji potrebovali več hitrih testov na novi koronavirus, kot pa jih je na razpolago. V zdravstvu si po njenih besedah želijo tudi še hitrejše teste, kot pa jih zdaj uporabljajo. Pojasnila je, da je pomanjkanje hitrih testov posledica težav z dobavo.

"Želimo si več hitrih testov in še hitrejših, kot pa jih imamo na razpolago. Bolnike je namreč treba ustrezno razporediti po bolnišničnih sobah, da ne bi prišlo do navzkrižnih infekcij," je dejala Beovićeva. Po njenih besedah je število hitrih testov na novi koronavirus omejeno zaradi težav z dobavo. "Slovenija je majhna država in ni toliko zanimivo tržišče, kar se kaže tudi pri dobavi zdravil," je dodala.

Pri tem je poudarila, da je obravnava bolnika vselej odvisna od njegovega stanja in ne od tega, ali pri njem obstaja suma na covid-19. "Obravnava mora biti pravočasna glede na zdravstveno stanje bolnika, v ustrezni zaščitni opremi," je opozorila. Po njenih besedah zato čakanje na rezultate testa na novi koronavirus nikakor ne sme biti razlog za zamujanje z obravnavo.

Tak je denimo primer petletnega otroka, ki so ga starši zaradi vnetja rane po poškodbi noge pripeljali na celjsko urgenco. Otroka so kljub bolečinam in visoki vročini, ki je bila posledica sepse, poslali domov, saj da morajo za nadaljnjo obravnavo najprej pridobiti rezultate testa na novi koronavirus.

Dečka so operirali šele po 21 urah, ko je zdravnik ocenil, da je njegovo stanje preresno, da bi še naprej čakali na rezultat testa. V Splošni bolnišnici Celje so v zvezi s tem primerom tudi pojasnili, da morajo zaradi omejenih dobav število hitrih testov na novi koronavirus omejiti na sedem preiskav dnevno. Hitre teste zato uporabijo le v najnujnejših primerih.

Beovićeva je v izjavi dejala, da ne pozna podrobnosti celjskega primera in ga zato tudi ne more komentirati. "Tudi ne vem, koliko je bil utemeljen sum na covid-19. Pomembno je, da se bolnik obravnava glede na njegovo stanje, in to ne glede na to, ali obstaja sum na covid-19 ali ne. Če obravnava ni urgentna, pa se lahko počaka na rezultat testa," je opozorila.

Dodala je še, da bo v jesenskem času, ko bi se število okužb z novim koronavirusom lahko povečalo, potreba po hitrih testih toliko večja, še posebej v večjih bolnišničnih centrih.

'Posamični' primeri okužbe med zaposlenimi v Telekomu Slovenije

Okužbe pa so za 24ur.com potrdili tudi v Telekomu Slovenije. "Tako kot v mnogih podjetjih in organizacijah smo se tudi v Telekomu Slovenije soočili s posamičnimi primeri okužb naših sodelavcev; v večini primerov je šlo za okužbo na dopustu, pri tem pa ni prišlo do prenosa okužb med zaposlenimi," so sporočili. Zatrdili so, da so bili vsi nadaljnji postopki izvedeni hitro, učinkovito, strokovno in skladno s priporočili NIJZ. "Kar je rezultat tega, da v podjetju že od februarja zelo veliko pozornosti namenjamo osveščanju zaposlenih glede preventivnih aktivnosti z namenom omejevanja širjenja koronavirusa in striktnemu izvajanju številnih aktivnosti. Pri tem nas vodi najvišja stopnja skrbnosti in odgovornosti tako do sodelavcev kot uporabnikov naših storitev," so sporočili.

Dobre novice pa medtem prihajajo iz Hrastnika, kjer niso zabeležili novih okužb. "Včeraj je bilo v Hrastniku odvzetih enajst brisov, od tega trije v Domu starejših Hrastnik. Vsi brisi so bili negativni," sporoča hrastniška občina. Dodali so še, da stanje zaenkrat torej ostaja enako kot v preteklih dneh, sprememb ni; jutri pa bo znano tudi novo število že ozdravljenih oskrbovancev doma.

V Domu starejših občanov Novo mesto, kjer so v petek potrdili primer okužbe pri zaposleni, pa bodo danes znova testirali 57 stanovalcev negovalnega oddelka, kjer je okužena delala in 13 zaposlenih, ki so bili z njo v stiku in so v samoizolaciji. Pri prvem testiranju so bili vsi vzeti brisi negativni. Vsi stanovalci in zaposleni se sicer počutijo dobro in nimajo znakov okužbe, je povedala direktorica doma Milena Dular.

Sprememba režima vhodov v novogoriško bolnišnico

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica s 1. septembrom uvajajo spremembe režima vhodov v bolnišnico.

Zaprl se bo vhod v glavno stavbo z južne strani (torej vhod s Šempetrskega trga skozi park in po stopnišču navzgor v pritličje oziroma po klančini navzdol v klet). Glavni vhod v bolnišnico ostaja vhod s severne strani – ob urgenci.

Glavni vhod je namenjen obiskovalcem vsak dan v tednu od 6. do 22. ure.

"Eden izmed ukrepov za obvladovanje okužb je tudi sledljivost stikov, zato se je ob vstopu v bolnišnico treba evidentirati z izpolnitvijo obrazca, osebje bolnišnice pa vsakemu obiskovalcu izmeri telesno temperaturo. Na tem vhodu je na voljo tudi receptor – informator, ki obiskovalce usmerja in informira," sporočajo iz bolnišnice.

Prav tako ostaja za obiskovalce odprt vhod v staro stavbo bolnišnice, in sicer od ponedeljka do petka med 6.30 in 15.30. Tudi na tem vhodu se je treba evidentirati in izmeriti telesno temperaturo.

Vstopanje na Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora in v Urgentni center ostaja nespremenjeno, še sporočajo iz novogoriške bolnišnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

na22mor
14. 08. 2020 09.22
+2
a nebi bilo zanimivo, če bi da nebo pomote za najlažjo možno obliko te bolezni, da ne bi izpadlo da jo komu želim zbolela družina Joška Jorasa res me zanima katera država bi si ga pripisala in pod kaj bi se štel uvoz iz hrvaške ali uvoz iz Slovenije
Jimi1
14. 08. 2020 08.55
+2
Iz hrvatije prihajajo okuženi oni,ki trdijo,da virus sploh ne obstaja in da oni živijo življenje. Osamiti te nadute egoisticne bebote in jih zdraviti na kakšni živalski farmi,ki ima primerno ambulanto... Zakaj bi zaradi teh diletantov trpel cel narod, umirali starejši in trpelo gospodarstvo? Naj občutijo posledice svojih butastih dejanj... Račune zdravljenja pa poslati JJ, Kacotu in plenkovicu.
na22mor
14. 08. 2020 08.14
+0
a gdo ve kaj pa če so se mladi udeleževali maš v hrvaških cerkvah , ker tam se vedno zbere veliko ljudi iz vseh koncev sveta in se tam okužili,prosimo sosede da naj jih zaradi preventive dol zaprejo
magura
13. 08. 2020 20.44
+19
...14 dni nazaj nas je vsaj 50 % bralcev tega portala trdilo ,da ko se politiki in ostala elita vrne iz HRVAŠKE - bodo zopet zaostrovali retoriko in začeli groziti z dodatnimi ukrepi !!! ..
dante
13. 08. 2020 19.42
+7
Moramo si priznat, za okužbe je kriva vlada in nijz, ker omogočata prehode v tujino
androtta
13. 08. 2020 19.25
+8
Ce se vlada odloci da vsem, ki pridejo iz hrvaske odredi karanteno,.... bodo to javno prej sporocili 1 dan prej ali kako to poteka?? Da bodo se Ljudje imeli se pravi cas vrniti z dopustov,....
Mott
13. 08. 2020 21.02
+2
Ne, 14 dni preden se začne šola, se bodo začeli tudi "strogi ukrepi", torej 14-dnevna karantena. A ni logično?
Mama MANKA
13. 08. 2020 19.24
+2
A slovenska obala in terme kinsta bila nabito polna pa ni bilo okuženih hahahaha dj nehite že enkrat nabijat s to izmišljeno Korono.
Teofil
13. 08. 2020 19.06
+6
Vladni govorec je trenutno na dopustu na Hrvaškem,namestnica koristi vavčerje,namestnik namestnice ne daje izjav
Našvasan_zob
13. 08. 2020 19.05
+5
Sej prou... če si butast nej pač korona požge vse kar je za požgat...
cveto?alimona
13. 08. 2020 18.54
+23
zanimivo, da tri tedne nazaj ni bilo nič vnešeno iz hrvaške, zdaj ko gre sezona k koncu in so se politiki nasončili pri sosedih, so pa vse dopusti tam krivi...
Bajkerrado
13. 08. 2020 18.43
+2
strah me je muhahhaha!
cveto?alimona
13. 08. 2020 18.29
+18
starejši se lahko samoizolirajo brez večjih posledic, mlajši zaradi ukrepov izgubljajo izobrazbo in službe, zdravo pamet in mladost...
modelx
13. 08. 2020 18.17
-2
takoj zapret mejo s kockarijo. to bi morali že pred 2 mesecema. samo kaco in ostala banda je seveda morala tja na dopust. a v tem času pa ni bilo potrebe po reševanju življenj???
Rade 74
13. 08. 2020 18.27
+6
Zakaj smo banda, če je pa lepo?Pač še izogibaš gneči in je. Ti se pa zapri v štalo, pa nabavi si tono konzerv, da ne boš lačen.
modelx
13. 08. 2020 18.40
+1
dudek rade: slo je veliko lepša. kock ne rabim, ker po njih ropota, pa še okradejo te, lopovi.
borec91
13. 08. 2020 18.12
+9
ne rabimo nic testirat kot se ni testiralo januarja februarja pa niblo nobene panike laznivci pokvarjeni
borjac
13. 08. 2020 17.58
+8
Beovićeva: Potrebovali bi več hitrih testov, a so težave z dobavo, kaj sedaj ni več 300% provizij in Počivavšek ne dobavlja več, skladišča so prazna , je kriv Šarec, ali mogoče Kučan, Janša stari komunajzer nima več vez za črno nabavo.
Moros
13. 08. 2020 17.57
+2
Nošenje mask škoduje zdravju tako da ji ne nositi.
trolololol
14. 08. 2020 09.15
+2
Ja, zato jih zdravniki nosijo že stoletja. Da se vzdržuje ta nateg. Pa da jih čimprej pobere. Dej spremenu nick v Moron.
MatjažK
14. 08. 2020 09.41
Končno bo nekdo desetinam milijonov zdravstvenih delavcev, ki maske uporabljajo že sto in več let, odprl oči. Sicer to ne bo Nobelov nagrajenec, ampak tudi šlosar ali picopek je lahko genij.
mariborviola
13. 08. 2020 17.18
+9
Zanimivo, stalno najdejo enega krivca za širitev virusa, zdaj ko je vlada izkoristila dopust na Hrvaškem, zdaj bo pa naenkrat Hrvaska postala rdeča. Čeprav vsi vemo da je edini razlog turizem. Prirejeni rezultati in zatiranja oči, nasa vlada pa kot kakšni hlapci,sledimo Hrvaški. Rezultati so pa tukaj.
RealCRr7
13. 08. 2020 17.05
+17
Jupi, bliza se konec turisticne sezone, vecinoma so politiki prisli iz dopusta oz se prihajajo s tem pa tudi porast okuzb, kar pomeni, da bo Hrvaska pocasi presla v rdeco, Bravo politiki, ker zavajte narod...
User768643
13. 08. 2020 16.54
+7
Dva meseca sem čakal ali bodo zaprli mejo. Včeraj Kaco govori, da ni nobene osnove za govorice, da bi se meja zaprla 15.8. Jaz vplačam dopust in ugotovim, da Kaco ima prav. Ne bodo zaprli 15.8... 17.8. bodo.
Bajkerrado
13. 08. 2020 18.43
-8
borec91
13. 08. 2020 16.24
+13
resnam lazejo lazejo zraven pa kradejo