Korona

Ljubljančan svoj 3D model mask delil na spletu, zdaj jih tiskajo v bolnišnicah v ZDA

Ljubljana, 11. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
228

Zgodba slovenskih 3D natisnjenih zaščitnih mask, ki so navdušile ameriške zdravnike, je zgodba o moči čezmejnega sodelovanja in nesebičnega deljenja znanja in idej. Mladi Ljubljančan je za potrebe lastne družine izdelal model maske za 3D tiskalnike, nato pa svoj načrt delil s svetom. V ZDA jih zdaj po njegovi predlogi na pobudo mladega ameriškega zdravnika množično izdelujejo kar bolnišnice same.

Ljubljančan David Kvaternik je v začetku marca spremljal novice o pojavu novega koronavirusa v Sloveniji. "In ker je bilo že dokaj jasno, da so starejši nekoliko bolj ogroženi, jaz pa sem zelo blizu starih staršev, sem jih želel zaščititi," nam je pojasnil, kako se je porodila ideja, da bi doma izdelal kakovostno zaščitno masko. Ker ima doma 3D tiskalnik in se ukvarja s 3D modeliranjem, je bila rešitev na dlani. Začel je raziskovati filtrirne materiale, ki bi jih lahko uporabil in ki so lahko dostopni na trgu. V dveh dneh je nato izrisal in izdelal prototip. "Potem pa sem videl na Facebooku, da se je oblikovala skupina Opensource covid-19 medical supplies in sem zvečer tam objavil ta svoj dizajn. Pomislil sem, da mogoče komu pride prav," pravi Kvaternik, sicer 3D generalist in vodja podjetja, ki razvija izkušnje za virtualno resničnost.

Idejni 'oče' 3D natisnjenih mask Gladius, David Kvaternik.
Idejni 'oče' 3D natisnjenih mask Gladius, David Kvaternik. FOTO: Zaščitimo Slovenijo

Na drugi strani Atlantika pa je medtem mladi zdravnik Christopher Wiles iz Connecticuta iskal rešitev za kronično pomanjkanje zaščitne opreme v bolnišnicah. Razmišljal je podobno kot Kvaternik. Tudi Wiles ima namreč doma 3D tiskalnik, ki ga je pred leti kupil, da bi z njim lahko izdeloval avtomobilske dele za lastne potrebe. Ko so se bolnišnice po svetu in ZDA znašle pod izjemnim pritiskom zaradi pandemije covid-19, pa je pomislil, da bi lahko domačo napravo uporabil za tiskanje zaščitnih mask.

"Po spletu sem brskal za modeli mask, ki so jih izdelali drugi, vendar nisem našel nobenega takšnega, ki bi po mojem mnenju omogočal dobro dihanje. Vse maske so imele majhne filtre, jaz pa sem želel velik filter," je za lokalno televizijo News 12 pojasnil Wiles. Nato pa je naletel na slovenski model 3D maske, ki ga je razvil Kvaternik in ga s svetom delil preko odprtokodnega formata.

Po slovenski predlogi je izdelal masko in posnetek objavil na spletu. Kmalu za tem sta Slovenec in Američan stopila v stik, si izmenjala dobre prakse in se dogovorila za nadaljnje sodelovanje pri razvoju in posodobitvah modelov mask. Pri nadaljnjem razvoju 3D modelov zaščitnih mask pa je Kvaterniku na pomoč priskočila tudi Univerza na Primorskem, že od samega začetka pa mu s strokovnega stališča svetujejo tudi številni strokovnjaki s področja zdravstva in mikrobiologije, med drugim Blaž Peček iz Splošne bolnišnice Izola.

Ameriške bolnišnice navdušene nad 3D maskami slovenskega dizajna

Wiles je začel slovenske maske tiskati za ameriške bolnišnice, ki so nad idejo navdušene, množično jih je naročilo že več kot 10 bolnišnic. Nekatere bolnišnice so za ta namen celo same kupile 3D tiskalnike. Med drugim jih tiskajo bolnišnice Hartford, St. Francis Hospitals in Uconn Health, za katere je to zasilna rešitev, saj zaščitne opreme kritično primanjkuje po vsem svetu.

Mladi zdravnik je konec marca zaradi povečanega povpraševanja po tovrstnih maskah začel zbirati denar za nakup 3D tiskalnikov in materiala s pomočjo platforme za množično financiranje GoFundMe. Njegov 3D tiskalnik namreč ne dohaja povpraševanja, saj lahko z njim natisne le približno tri maske na dan. Ena maska se namreč tiska skoraj osem ur, je pojasnil Kvaternik.

Mladi ameriški zdravnik Chris Wiles za ameriške bolnišnice tiska 3D maske slovenskega dizajna.
Mladi ameriški zdravnik Chris Wiles za ameriške bolnišnice tiska 3D maske slovenskega dizajna. FOTO: Thingiverse by ctwiles

V le nekaj dneh je Wiles dosegel in presegel svoj cilj (10.000 dolarjev oziroma okoli 9140 evrov), saj je zbral že več kot 11.200 dolarjev (10.240 evrov). "Glede na krizno situacijo v Združenih državah Amerike mlademu zdravniku 3D tiskalnike posojajo knjižnice, kupujejo mu jih zdravniki, sodelujejo tudi različna podjetja," pravi Kvaternik, ki je medtem doma s še nekaj prostovoljci ustvaril platformo Zaščitimo Slovenijo, na kateri ponujajo brezplačni prenos 3D modelov zaščitnih mask.

Glede na cene uporabljenega materiala v ZDA je Wiles izračunal, da izdelava ene takšne maske stane 31 dolarskih centov (28 evrskih centov). Pri nas so stroški materiala višji, pravi Kvaternik. "Odvisno je od tega, koliko stane en kilogram plastike, v Ameriki jo lahko dobiš že za osem dolarjev (7,32 evra), v Sloveniji pa je skoraj ne dobiš ceneje od 20 evrov." Stroški samo materiala za eno masko tako pri nas nanesejo od približno 1,3 do 2 evra.

V Sloveniji več previdnosti, čakajo na certifikate

Medtem ko bolnišnice v ZDA veselo tiskajo in že tudi uporabljajo slovenski model 3D mask, pa je pri nas postopek nekoliko bolj zapleten. Maska tipa Gladius Heroes, ki je kompatibilna z anesteziološkimi filtri in zato potencialno primerna za uporabo v zdravstvenih institucijah, je trenutno še na testiranju, za zdaj torej še nima certifikata. So pa nekaj teh mask že testirali v posameznih bolnišnicah in neuradni rezultati so vzpodbudni, pravi Kvaternik.

Izdelavo takšne maske si lahko posamezniki tudi naročijo pri prostovoljcih, ki imajo 3D tiskalnik doma.
Izdelavo takšne maske si lahko posamezniki tudi naročijo pri prostovoljcih, ki imajo 3D tiskalnik doma. FOTO: Zaščitimo Slovenijo

"Anesteziološki filtri se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje in jih imajo zdravstvene ustanove načeloma na zalogi. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja več kot 99,99-odstotno učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene pa so iz materiala PLA, ki ni zdravju škodljiv in je v uporabi v prehrambeni industriji, v medicini pa ga uporabljajo za biorazgradljive notranje šive in medicinske vsadke," je še pojasnil.

Odziv v Sloveniji ni primerljiv z odzivom v ZDA. "Tudi naša politika je, da gremo po čim bolj preverjeni poti, da naredimo teste in tako naprej. In v testnih serijah postopamo zelo zelo previdno, da ne bi imel kdorkoli od nas kakršnih koli pravnih težav kdaj pozneje, predvsem pa, da ne bi slučajno prišlo do česar koli v varnostnem smislu. Medtem ko so v Ameriki bistveno bolj prožni glede tega," pravi Kvaternik.

Maska za prijatelja

Preprostejši model maske Gladius Friends, ki je namenjen širši uporabi, se da tudi naročiti pri posameznikih in podjetjih, ki jih tiskajo na svojih 3D tiskalnikih. V okviru platforme Zaščitimo Slovenijo, katere idejni vodja je Kvaternik, so namreč vzpostavili posebno prostovoljno akcijo "Maska za prijatelja". Na platformi namreč povezujejo tiste, ki lahko pomagajo s tiskanjem 3D mask Gladius Friends, in posameznikov, ki si želijo takšne maske za svojo lastno zaščito in zaščito svojih bližnjih. "Projekt je poimenovan “Maska za prijatelja” in predstavlja vseslovensko gibanje, kjer lahko posamezniki sami natisnejo masko in vizir zase ter za prijatelja. Modele si lahko vsakdo brezplačno prenese s spletne strani zascitimo.si. Gre za masko za domačo uporabo, za izdelavo maske je primeren katerikoli 3D tiskalnik, maska pa je ob ustrezni nevtralizaciji namenjena večkratni uporabi," piše na spletni strani.

Kaj ima Kvaternik od tega? "Razen moralnega zadoščenja nimam od tega popolnoma nič. Sem pa čisto osebno ene par sto evrov v minusu in skoraj en mesec dela je šel v to," pravi Kvaternik. Stran namreč deluje zgolj kot stična točka med ponudniki 3D tiskanja in tistimi, ki povprašujejo za tovrstnimi maskami. "Seveda, ko tiskate za prijatelje ali bližnje sosede, se tudi individualno med seboj uskladite glede morebitnih stroškov tiska," piše v navodilu na strani, kjer ponudnikom priporočajo nadomestilo za izdelavo ene maske v višini od štiri do šest evrov. V ta strošek so namreč vključili ocenjene stroške materiala, elektrike in obrabe stroja. V bazi je trenutno že več kot 500 3D tiskalnikov več kot 250 različnih ponudnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bogdan Albu
17. 11. 2020 18.04
To je služenje denarja na račun stiske drugih. Po mojem mnenju ta maska ne rešuje ničesar, kvečjemu predstavlja lažno varnost kar je huje kot da je nimaš, ker misliš, da si zaščiten, v resnici pa sploh nisi. Jaz ne bi te maske nikoli uporabil, veliko bolj varna se mi zdi kirurška maska za enkratno uporabo, ki jo potem zavržeš. Kako boš pa zagotovil, da če je maska okužena preprečitev prenosa pri naslednji uporabi. Po mojem ta maska ne more uspešno prestati nobenega resnega testa.
mlamat
12. 04. 2020 10.37
+2
Društvo elektronikov Slovenije, kjer so člani, ki se v nasprotju s temi diletanti vsaj malo spoznajo na znanost, se je raje usmerilo v začasno izdelavo zaščitnih vizirjev (ki dejansko delujejo) s 3D tiskalniki in so jih izdelali že okoli 1500 in poslali zdravstvenim ustanovam, v izdelavi pa imajo tudi kalup za brizganje plastiko, s katerim jih bodo lahko v Sloveniji izdelali toliko na dan.
supertrobentica
12. 04. 2020 10.35
+6
OK, da smo si na jasnem. Ker vecina od vas zelo ozko gleda na ta problem. Maska, rokavice, ocala ti mogoce pridejo prav v tesnem stiku z drugimi osebami oz. najbolj DA TI NE OKUZIS drugih. Ce v trgovini kupis z vso zascitno opremo predmete, bos doma primil te iste predmete, brez zascite, ampak ne bos pomislil na to da je mogoce kdo kihnil na te predmete itd. - rezultat je okuzba ce se potem nevede primes po predelih sluznice z rokami... Kaj ti pride potem maska prav? niti ta plasticna niti navadna maska. Navadna maska proti tej plastiki? Navadna maska je vec kot dovolj da prepreci DA TI NE OKUZIS DRUGIH ce slucajno kihnes v mnozici zadrzi bakterije in ne vidim pointa v kupuvanju plastike? samo da boljse izgledas? Sicer smo pa seznanjeni, da je na svetu ze veliko prevec plastike. V glavnem nekdo bo veliko zasluzil na podlagi cloveske naivnosti. Vsa cast temu, ampak podobnih izvedb je ogromno na speltu samo malo poguglajte, tako da meni se to ne zdi cisto nic novega oz. inovativnega. Sedaj me pa poserite da sem nevoscljiv Slovencu - glej samo povem realnost, da ne vidim smisla v tem.
Bogdan Albu
17. 11. 2020 18.04
To je služenje denarja na račun stiske drugih. Po mojem mnenju ta maska ne rešuje ničesar, kvečjemu predstavlja lažno varnost kar je huje kot da je nimaš, ker misliš, da si zaščiten, v resnici pa sploh nisi.
muceli
12. 04. 2020 10.24
+12
Zopet mrgoli negativnih komentarjev. Za vse "pljuvače": nekateri ob vsakem problemu samo kritizirajo pa sami ne naredijo nič, nekateri pa iščejo rešitev za določen problem. Rešitve pa so včasih dobre, včasih manj dobre. Še vedno pa je boljša slaba rešitev kot besno tipkanje kritik.
mlamat
12. 04. 2020 10.30
+3
Ni res. Včasih je slaba rešitev slabša kot nič, saj daje lažen občutek varnosti.
Bogdan Albu
17. 11. 2020 18.05
Točno tako, slabša rešitev v primeru Covid-19 pomeni smrt, to pa že meji na kriminal...
mlamat
12. 04. 2020 10.22
+1
Gre samo za samopromocijo, ker je izdelek neuporaben. Navadna krpa čez usta je bolj učinkovita od tega izdelka, ker ne tesni in je vse odvisno od izbire filtra. Bedno!
Norco666
19. 04. 2020 09.14
+1
Ker krpa pa tesni ko stomater.... Maske se lahko printa tudi iz gumijastih materialov. V primeru PLA se masko segreje s fenom in se prilagodi na obliko obraza posameznika. Ampak ja ti pa je uporabli navadno cujno...
ŽigaLausegger
12. 04. 2020 09.59
-5
3D tiskanje pa res ni neka visoka znanost. Kot bi natisnil stran papirja. Dizajn pa prav tako ni nekaj posebnega.
muceli
12. 04. 2020 10.13
+4
Tiskanje samo ne, tiskalnik samo tiska po "navodilu". Izdelava samega "navodila" pa je nekaj povsem drugega. Kot bi primerjal vožnjo avtomobila z načrtovanjem. Dizajn pa je prilagojen uporabnosti.
Walter Pravicek
12. 04. 2020 08.42
-14
KDO JIH BO IZ AMERIKE UVAŽAL?KOLIKŠNA BO CENA ZA KUPCE?AMPAK GRDE SO ŽE NA POGLED-MOJ KAMERAD IMA IZ JNA,PA JE BIL NA SMUČANJU Z TISTO MASKO(ZA HEC)AMPAK BILE SO ODLIČNE!!!VZAMI IZ ŠKATLA ZA PRVO POMOČ(DATUMSKO SE MORA TA ZAMENJATI-ČETUDI NI BILA ŠKATLA ODPRTA-VZAMI RUTO ZA ROKO,MAJO ZLOŽI(KOT ROPARJI V KAVBOJSKI FILMIH)PA BO ZAŠČITA VEČPLASNA!!DOMČ IZUM-BREZ TISKALNIKA.
tali?ni tom
11. 04. 2020 21.31
-8
ampak,verjetno nikomur ni potegnilo v kaj so nas politiki prisilili v teh dneh,tednih in v kaj nas še bojo!? noro,uspelo je ustaviti sve in folk pod prisilo strpat v hišni zapor v samo nekaj dneh! to ni uspelo še nobeni vojski doslej!
Franc Dolenc
11. 04. 2020 20.48
+13
HEPA filter iz Elektrolux sesalca, pa dve gumici čez ušesa. Za kakovost hepa filtra so pa itak pri elektroluxu že leta prej poskrbeli v laboratorijih... Skratka nateg žal
retropil
11. 04. 2020 20.40
+16
komentatorji, ne nasedajte plačani vsebini :) to je maska, ki je že mesece na voljo na spletu, poleg tega pa ima "potrjeno" celo nižjo stopnjo varovanja kot navadna obrazna rutka.
Streznitev
12. 04. 2020 10.53
+2
Placebo učinek, ki te lahko stane življenje
Bogdan Albu
17. 11. 2020 18.07
To je služenje denarja na račun stiske drugih. Po mojem mnenju ta maska ne rešuje ničesar, kvečjemu predstavlja lažno varnost kar je huje kot da je nimaš, ker misliš, da si zaščiten, v resnici pa sploh nisi.
Tomvojo
11. 04. 2020 19.56
+8
Pri tolikih brezposelnih šiviljah je bolje da kar pri šivanju ostanemo, samo osnovni materijal je problem
User416781
11. 04. 2020 17.45
+10
Jaz ne štekam teh printerjev. Kako pa "natisne" primeren material? Kaj moraš dati v printer, da "dobiš" potem ustreznen material. Pa moje vprašanje ni sarkastično, ampak me res zanima kako to deluje.
KOdOvce
11. 04. 2020 18.31
+18
Material moras kupit, dobis razlicne vrste plastike za tiskanje, odvisno kaksen imas printer in kaj hoces ustvarit. Imas kar nekaj dela in vaje, preden se naucis in skapiras, kateri material je pravi za tvoj izdelek. Drugace pa Utube, si bo lazje predstavljat.
sre60
11. 04. 2020 21.42
+3
maska je iz plastike natisnjena, filter je pa druga pesem
muceli
12. 04. 2020 10.18
Obstajajo tiskalniki za "tiskanje2 plastike, kovine, betona ... Načelo je isto. Dodajanje materiala v tankih plasteh. Dandanes se že "tiskajo" hiše, zavorne čeljusti pri avtomobilih ... Je pa potrebno vedet, da je to (trenutno) primerno za majhne serije izdelkov.
CORONENIVEC
11. 04. 2020 17.25
-12
lepo lepo samo zamuja 1mesec hehe
slovenc59
11. 04. 2020 17.09
+20
In ko bo maska pri nas dobila štempelj, bo krize konec !!! Upajmo za masko in krizo !!
Bogdan Albu
17. 11. 2020 18.08
Točno tako, samo nekdo bo mastno zaslužil na račun stiske drugih.
kure bedne
11. 04. 2020 16.54
+69
Bravo poba. Verjetno je dobil idejo iz Vojne zvezd. Podobno masko je nosil večni Darth Vader. Še enkrat čestitke. Slovenci smo res brihten narod.
lukeeeeeec
11. 04. 2020 15.15
-26
Samo za tiste kikaj vedo.Kolikočasa se dela ena taka maska s takim tiskalnikom. Kot drugo, take maske morajo biti preskušene in imeti ustrezen certifikat. Preskusi pa trajajo kar nekaj časa. In POZOR! Sedaj USA bolnica sama dela take maske. Prosim, novinarji, pa koga imate za ....?
lukeeeeeec
11. 04. 2020 15.17
-10
Se strinjam, da je za domačo rabo PRAVA. za profije je to ZELO DRAGO, kot drugo pa časovno potratno.
lukeeeeeec
11. 04. 2020 15.18
-18
za filter je pa lahko uporabil stare....Upam, da jih vsaj bolnici niso vzeli kaki sestri!
Uporabnik811241
11. 04. 2020 16.53
+13
Saj ne vedo ,da tako masko rabiš 24 ur tiskanja torej popolnoma nerentabilno kot večina izdelkov narejenih na 3d printerju ! 3d printanje je samo za vzorce in teste za masovno proizvodnjo pa nastopijo Kitajci !
MATEJ5321
11. 04. 2020 18.41
+8
Je pa verjetno večna, samo filter menja ?
Tomvojo
11. 04. 2020 19.54
+6
Kitajski hekerji ukradejo 3D model, nardijo orodje in štepajo maske na pol minute na brizgalnem stroju za gumiplastiko.
disorderliness
11. 04. 2020 19.59
+4
Zato pa lahko narediš orodje in jo brizgaš na stroju za brizganje plastike. Material PE, kg 1€, cikel brizganja 10s. Filter je navadna koprena za pokrivanje gredic ali krompirja.
ŽigaLausegger
12. 04. 2020 10.02
+4
Bravo... Samo laiki nasedajo takim novicam o "kvazi" dosežkih... Naj dodam še tole, da imam profi celoobrazno masko iz silikona in po 3 urah nošenja me pošteno boli na mestih, kjer se silikon nasloni ob obraz. Da bi tole trdo plastiko nosil 30 minut mi odpade polovica obraza...
Streznitev
12. 04. 2020 10.29
+0
lukeeeeeec gate na glavo pa dva svinčnika v nos
FAUSTOS1
11. 04. 2020 14.34
+17
Seveda v sloveniji,to ne bo šlo,ker je vlada že razdelila več deset milijonov raznim špekulantom in tatovom ,ki bodo omenjene maske dobavili po 10x ceni če bo po sreči,pa še prvi pogoj ni izpolnjen ni član sds.
Volga Malek
11. 04. 2020 14.29
+47
User1538643
11. 04. 2020 14.27
+15
Zdaj, torej, vemo, da je Darth Wader bil v okuženem okolju. 😁😉
User1538643
11. 04. 2020 14.26
+32
Zelo pohvalno.