Korona

431 novih okužb, intenzivno nego potrebuje 208 bolnikov

Ljubljana, 14. 12. 2020 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
212

V nedeljo so ob 1679 testih potrdili 431 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 44 bolnikov s covidom-19. Širjenje virusa tako še ni ustavljeno, so pa kljub temu napovedana nekatera rahljanja ukrepov.

Antigenski testi

Delež pozitivnih testov je tako včeraj znašal 25,7 odstotka, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1320 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 208. V domačo oskrbo so odpustili 48 oseb. Umrlo je 44 oseb s covidom-19 oziroma 22 več kot dan prej.

V Sloveniji so doslej skupaj potrdili 96.724 primerov okužb z novim koronavirusom, število umrlih oseb s covidom-19 pa se je v nedeljo povzpelo na skupaj 2085.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je medtem včeraj objavil podatke o številu okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev po statističnih regijah od 29. novembra do 12. decembra. 

Ti kažejo, da je po pojavnosti največ okuženih v posavski regiji z 843 okužbami na 100.000 prebivalcev. Najnižja je pojavnost v obalno-kraški regiji.

"Med občinami po novoodkritih okužbah prednjači občina Črnomelj s 34 novimi primeri, od tega jih je 32 med stanovalci tamkajšnjega doma za ostarele. V Ljubljani je 32 novih primerov, v Mariboru 40, v ostalih občinah občutno manj,"  pa je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 23 stanovalcev in 48 zaposlenih. Na novo okuženih je 40 stanovalcev in 13 zaposlenih.

Nekaj rezerv v bolnišnicah še ostaja, ponekod več, drugod manj. "So bolnišnice, kjer imajo že 60 odstotkov postelj rezerviranih za covidne bolnike, so pa tudi bolnišnice, kjer imajo na intenzivnem oddelku relativno malo postelj, in tudi tukaj je mogoča racionalizacija," je dejal Kacin.

Ob tem je opozoril, da so pred nami težki meseci. Kljub temu, da se obeta cepljenje, je namreč pričakovati, da bodo januarja in februarja pogoji za širjenje virusa ugodnejši. "Virus se bo širil, postelje bomo potrebovali, moramo se bolje in drugače organizirati," je dejal. Ob tem je državljane ponovno pozval k spoštovanju vseh ukrepov.

Pritisk na brežiško bolnišnico

V Posavju, kjer so zadnje dni beležili najvišji delež okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, so to najbolj občutili v območni Splošni bolnišnici Brežice. Tam so morali 45 razpoložljivim posteljam za covidne bolnike dodati še tri. 

Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je povedala, da gre pri omenjenih covidnih bolnikih za normalno bolnišnično oskrbo, nobeden od njih za zdaj ne potrebuje intenzivnega zdravljenja. Ob morebitnem nadaljnjem prirastu covidnih pacientov pa je napovedala možnost namestitve tudi v drugih bolnišnicah.

Glede zaposlenih je direktorica navedla, da nimajo večjega izpada. Zaradi okužbe z novim koronavirusom so na bolniškem dopustu le štirje zaposleni, štirje pa so v izolaciji. Nekaj je tudi odsotnosti zaradi drugih bolezni ali razlogov, kadrovsko pa so sicer na robu zmogljivosti, je opozorila.

Kljub zapleteni epidemiološki sliki sproščanje ukrepov

Vlada je sicer sinoči odločila, da bo od 15. do 23. decembra v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice. V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #OstanZdrav dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča. 

Kot je sporočil premier Janez Janša, se v omenjenih štirih regijah odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni. V vseh regijah pa bo omogočeno tudi izvajanje higienske nege (razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti pirsinga, tetoviranja in podobnih postopkov) ter bančnih, zavarovalniških in drugih finančnih storitev.

Po začasni omilitvi ukrepov pozivi k upoštevanju navodil zdravstvene stroke

Začasna omilitev nekaterih protikoronskih ukrepov je po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pomemben korak v smeri ponovnega zagona gospodarstva. Opozarja sicer na dosledno upoštevanje pravil in usmeritev zdravstvene stroke, saj je epidemiološka slika v državi še vedno zaskrbljujoča.

Počivalšek je danes na vladni novinarski konferenci opozoril, da se je vlada po seznanitvi s stanjem zmogljivosti zdravstvenega sistema in rezerv v njem ter s stanjem v gospodarstvu odločila dovoliti izvajanje nekaterih dejavnosti, a ob upoštevanju zelo strogih pogojev poslovanja in ob zaostritvi inšpekcijskega nadzora.

V času začasne omilitve ukrepov bodo tako vse aktivnosti inšpekcijske službe na tržnem inšpektoratu s preko 100 zaposlenimi usmerjene v nadzor. "Verjamem, da bomo vsi skupaj, tako izvajalci storitev kot njihovi uporabniki, z odgovornim pristopom pripeljali do napredka. Brez spoštovanja pravil bo težko zajeziti epidemijo," je jasen Počivalšek.

Pozivu k upoštevanju ukrepov se mu je pridružil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Spet bo namreč lahko v omejenem obsegu stekel tudi javni potniški promet, ki se bo po njegovih besedah izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pri čemer Vrtovec izpostavlja razkuževanje rok, nošenje zaščitnih mask ter vzdrževanje ustrezne razdalje.

Pozvala sta tudi k uporabi aplikacije #OstaniZdrav ter k prijavi na cepljenje proti covidu-19.

Vlada bo sicer v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
14. 12. 2020 17.47
Hitre teste ukinit pa bo takoj dol padlo število okužb za 750%.
hirajem
14. 12. 2020 17.51
Ja u bistvu ko naredijo hitri test in je pozitiven istega potrjujejo še z pcr testom. Če je pcr pozitiven se štejeta oba testa v dnevno število obolelih in če je pcr negativen se pa šteje 1 ta hitri v skupno število. Noro
Uporabnik1823555
14. 12. 2020 21.05
Uporabnik1515261
14. 12. 2020 16.17
+2
Menim, da bi morali ob dnevnem številu okužb odšteti tiste iz DOS, saj so v nekakšnih "zaprtih okoljih" in ne odprti frizerji, ne otroci v šolah ne morejo vplivati nanje. Seveda, če ni stikov s stanovalci DOS. To pa je že druga zgodba...Delavci v DOS bi morali itak biti dnevno testirani. Kot prebiram je dnevna številka okuženih v DOS preko 200 ljudi. Pred nekaj dnevi sem jih za hec, sam odštel od skupne številke in glej ga zlomka, okuženost tisti dan je bila le 22%., torej % na terenu, med nami...Poskusite, če se vam da, še sami kak dan.
Uporabnik1884443
14. 12. 2020 17.12
Zanimivo bi bilo primerjati umrljivost zaradi covida v naših DSO in v tujini. Morda pa bi tako laže prišli do odgovorov, ki nas (nekatere ) zanimajo.
boslo
14. 12. 2020 17.50
Za nekaj domov iz avstrijske štajerske imam informacije. KAOS! Skoraj vsi oskrbovanci in zaposleni zboleli za covidom. Čez 80%...
hirajem
14. 12. 2020 17.52
torej od stevilke danea odštej 40 kot ti je napisano gor da je št pozitvnih v DSO.
Uporabnik1823555
14. 12. 2020 21.05
zibertmi
14. 12. 2020 15.36
+2
in v osrednji sloveniji,kjer je največ prebivalce,kjer tudi dela največ ljudi ,je število okužb najmanjše .precej verjetno.stanje na cestah okoli ljubljane in v njej pa kot lansko leto
Dobrovoljcek45
14. 12. 2020 15.10
+5
naš mačak se je polulal na coivd test in je pokazalo pozitivno !! imamo ga v karanteni, ne kaže simptomov kašljanja tudi vročine nima, službo trenutno ne hodi veterinar ga ne sprejme ker baje da lahko okuži druge živali v zavetišču
Melita Medved
14. 12. 2020 15.08
+8
Kako pri nas epidemiološke slika lepo sledi vladnim ukrepom. Človek bi pričakoval obratno...
Uporabnik1884443
14. 12. 2020 15.03
+1
Zanima me, če glede na tako visoko umrljivost zaradi covida obstajajo kakšne analize, zakaj je pri nas tako, v katerih bolnišnicah jih največ umre ... Če so velike razlike med bolnišnicami, bi bilo potrebno pogledati, kako poteka zdravljenje na intenzivi glede na protokol na tovrstnih oddelkih ... Ne morem razumeti, zakaj takšna umrljivost, ko pa imamo opremo, dovolj zaščitnih sredstev. Je problem v tako velikem pomanjkanju kadra, usposobljenosti za delo na intenzivi, škripa pri organizaciji ...? Mislim, da bi marsikoga zanimali ti podatki. Številke so številke in normalno je, da se primerjamo z drugimi državami.
Uporabnik1515261
14. 12. 2020 16.22
Poglej: v DOS je v SLO 20.000 ljudi. Povprečna starost je tam 83 let (Gantar) in če pogledaš da je v njih dnevno cca 200 na novo okuženih, ti bo marsikaj bolj jasno. Ti je moje pametovanje kaj pomagalo? Zelo star in bolan človek je pač zalo ranljiv in današnja medicina (še) ne zmore čudežev...Zato pavsa čast vsemu zdravstvenemu osebju, še posebej, da niso povsem depresivni, saj je njihovo nadčloveško težko delo v zelooo visokem % brez uspeha in zadovoljstva...Žalostno, a tega se ne da spremeniti.
Uporabnik1884443
14. 12. 2020 17.05
Vse to mi je jasno. Ampakne ne vidim razlike med starostniki v Sloveniji in npr. Avstriji. V njihovih domovih biva nekaj manj kot 80000 oskrbovancev, predpostavljam, da so zdravstveno in starostno primerljivi z našimi. Če izračunava razmerje v številu prebivalstva v Slo in Avst. in primerjava umrljivost, potem me tvoj odgovor ni prepričal. Tudi jaz globoko spoštujem zdr. osebje, ki se razdaja, nadčloveške napore nekaterih. In zelo me je razjezilo, ko so od njih zahtevali, da bi morali v primeru okužbe za 100-odstotno plačo dokazovati, da so se okužili pri delu. Absurdno! Kljub temu pa me zanima, kje škripa in zakaj. Morda kdo ni opravil svoje naloge med prvim in 2. valom, pa ni nujno da le-ta sodi v to stroko?!
Common_sense
14. 12. 2020 14.53
-6
Tale koronca je iz enega majhnega (a glasnega) dela prebivalstva izvabila vse najslabše: negativizem, zamerljivost, nerganje, konstantno kritiziranje OB TEM, da pogosto sami NE upoštevajo ukrepov. V glavnem, izvabila je prej tleče frustracije, nezadovoljstvo s svojim življenjem in dala priložnost za njihovih "5 minut", predvsem preko socialnih medijev in forumov kot je tale. No, tudi to bo minilo in spet bodo pozabljeni potisnjeni v pozabo. Še žal jim bo, ko bo minila epidemija :)
Rock8
14. 12. 2020 15.52
-2
Common_sense
14. 12. 2020 14.48
-4
Kje ste Potrči in ostali prepametni kljukci?! Sveža vest: Finska in Norveška sta Švedski ponudili zdravniško pomoč, saj se njuna soseda sooča z vse hujšim drugim valom koronavirusa, ki je zmogljivosti na intenzivni negi in kadrovsko zmogljivost zdravstvenega osebja pripeljal do skrajnih meja. Švedska sicer formalno še ni zaprosila za pomoč od zunaj, medtem ko so oblasti v Stockholmu že zaprosile za pomoč vojske in za pomoč s strani manj prizadetih regij.
Rock8
14. 12. 2020 15.54
-1
To vidiš,Monty za vse covid skeptike ki lapajo tlele gor👍
Uporabnik1515261
14. 12. 2020 16.26
Ti priporočam ogled strani Corona Sweden death by age. Marsikaj razjasni. žal pa nič veselega...starejši množično umirajo...tudi na Švedskem Od 10 milijonov imajo umrlih pod 70 let "le" 700. Se zavedam, da to ni malo, a taka je narava. Preživijo najmočnejši.
SVETTEL5
14. 12. 2020 14.44
+3
LE KDO ŠE VERJAME VERNIKOM PRINCA TEME? Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹
Common_sense
14. 12. 2020 14.49
-1
Uporabnik1515261
14. 12. 2020 16.27
+0
A se je treba zmerjati??? Mene so pa brisali že za prav prijazen a malo manj "všečen" komentar...
Jožajoža
14. 12. 2020 14.35
+3
sds-ov avtobus smrti je spet poln. 44 nič krivih slovencev je spet odpeljal iz pekla v raj. kot vsak dan.vzporedni s tem avtobusom, še vozi avtobus samomorilcev,obupanih ljudi, ki jih je ta vlada pripeljala v taki položaj, da ne vidijo izhoda. vzeli so jim delo,dostojanstvo in svobodo.
Common_sense
14. 12. 2020 14.49
-4
Sveža vest: Finska in Norveška sta Švedski ponudili zdravniško pomoč, saj se njuna soseda sooča z vse hujšim drugim valom koronavirusa, ki je zmogljivosti na intenzivni negi in kadrovsko zmogljivost zdravstvenega osebja pripeljal do skrajnih meja. Švedska sicer formalno še ni zaprosila za pomoč od zunaj, medtem ko so oblasti v Stockholmu že zaprosile za pomoč vojske in za pomoč s strani manj prizadetih regij.
Common_sense
14. 12. 2020 14.54
-3
Če stopiš mački na rep, zacvili. Če pa ovci, pa ti da minus :)
Uporabnik1515261
14. 12. 2020 16.29
+2
Nehajte s takimi! V naravi je pač tako, da preživijo najmočnejši. in še dolgo bo tako! V DOS s povprečno starostjo 83 let in po tremi diagnozami zraven, pa niso najmočnejši! Žal, tako je.
Sortegilio
14. 12. 2020 13.57
+1
tole testiranje je meni lari fari. Ne verjamem, da je taka številka.
Uporabnik1727405
14. 12. 2020 13.46
+9
Starši šolnikov bi morali s protestom odpovedati šolanje naših otrok na daljavo, z izklopom računalnikov, ker je situacija postala nevzdržna. Otroci so ,zaradi vladnega neupoštevanja ministrice za izobraževanje ,postali talci te vlade in kapitala. Moramo starši nemudoma ukrepati...
Common_sense
14. 12. 2020 14.50
-7
Te pa naredi to. Svojega otroka boš prikrajšal za znanje. Mojim gre odlično. Lepo sta se znašla, delata lepo. Sem prav ponosen. Ni treba samo jamrati. Nima pa kapital nobene zveze s tem, ne vem od kod ti take brezvezne ideje. Enim vam res ni pomoči.
simeoni
14. 12. 2020 15.22
borec91
14. 12. 2020 13.43
+13
morilska lopovska sekta sds je najvecje zlo slovenije
denden
14. 12. 2020 13.43
+4
Poglejte graf dnevnega števila okuženih v zadnjih dveh mesecih, ponavljajoč vzorec na 7 dni, kot pri grafu srčnega utripa. Je vzrok v tem, da pridejo testiranja, ki bi morala bit čez vikend, na vrsto v ponedeljek in torek skupaj z rednimi testiranji in je potem v sredo najvišji rezultat, ali je za vsakotedensko sredino povečanje vzrok sproščen vikend, tri do 4 dni inkubacijske dobe , potem pa v sredo povečano število okuženih.
piron
14. 12. 2020 13.38
+12
Umrli zaradi kovid v zadnjih 7 dneh na mio prebivalcev: Slo 142, Hrvaška 95 (zastopanje v EU ima ceno) , Italija 63, Avstrija 58, Srbija 49, ZDA 49, VB 37, Francija 32,Nemčija 30, ŠVEDSKA 28, Španija 23, Nizozemska 16, Danska 9, Finska in Irska 6, Norveška 5. Kdo torej tukaj LAŽE in zmanipulirane podatke pošilja na WHO in EU??
piron
14. 12. 2020 13.39
+4
Common_sense
14. 12. 2020 14.51
-5
Piron, primerjave smrti so napačne iz dveh razlogov. 1) Slovenija šteje pod Covid vse, ki umrejo Z covidom. Mnoge države nimajo iste metodologije. Na ta način ima Slovenija gotovo več poročanih smrti. 2) Slovenija poroča z 1-dnevno zamudo, določene omenjene države pa šele s 1-mesečno.
Uporabnik1515261
14. 12. 2020 16.30
Piron, hvala. Točno tako je. A naša vlada trdi, da je najboljša. Kdo je tu nor? Fafangel je vedel, zakaj je šel...
Uporabnik1515261
14. 12. 2020 16.31
Ja. lajko si pa vsak sam pogugla, če ne verjamete WHO!
Admin prasec
14. 12. 2020 13.32
+1
Ne bojo dolg ko bo cepivo bo mir pa za njihovo pamet trebada se cepijo
Uporabnik1892833
14. 12. 2020 13.31
+0
Nakladaci novinarski placani od nasga davkoplacevalskega denarja
aviktora
14. 12. 2020 13.28
+4
A je prepovedano imeti korono?
Admin prasec
14. 12. 2020 13.31
+1
Common_sense
14. 12. 2020 13.24
-10
Mimogrede, najjači nabijači, ki stalno trobijo, da smo bojda "prvi" v coroni....bla bla bla... No, to ni veljalo že prej (Slovenija ni bila niti 12. na svetu). Je pa zato naša soseda prevzela štafeto v EU. 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na Hrvaškem najvišja med članicami Evropske unije. To ne pomeni, da mi kaj posebnega delamo ali ne delamo prav. To samo pomeni, da se epidemija različno odvija po državah, z različnimi zakasnitvami. Vsi bomo slej kot prej nasrkali. Nemci so ravno včeraj uvedli HARD lockdown (ki vključuje tudi zaprte šole do 13.1.2021). Mi pa sproščamo. Se bo kdo sedaj "bunil"?
šmajser1
14. 12. 2020 13.28
+10
Pozabo si povedat da imamo te ukrepe ze dva meseca in je slika cisto ista...bos videl pri nemcih v treh tednih.....
Toshiba2010
14. 12. 2020 13.32
-3
Šmajser, ampak mi SLOVENCI nismo NEMCI, mi se ukrepov lotimo po balkansko kajne!
jesen?ica
14. 12. 2020 14.06
+1
Dr. Dy
14. 12. 2020 15.06
+3
Hahaha njihov HARD lockdown je mehkejsi od nasega... lahko se gibljejo po celi drzavi brez policojske ure in do zdaj je bilo prakticno vse odprto... ne me hecat
son?ek11
14. 12. 2020 13.24
+11
Ko pa bodo milostno odprli za nekaj dni trgovine, bo pa taka gužva, da bo resnično porast obolelosti in to hoče ta samoizvoljena od manekena potrjena oblast
vyhar
14. 12. 2020 14.48