Korona

O obrazcih za oskrbovance domov: Šlo je le za orientacijo zdravnikom

Ljubljana, 05. 06. 2020 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Koordinacija, ki je domovom starejših pomagala pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa, oskrbovancem ni zapirala poti v bolnišnico, pravi član koordinacije in direktor Klinike Golnik Aleš Rozman. Obrazce, ki so zaokrožili v javnosti, so po njegovih besedah pripravili za informiranje dežurnih zdravnikov, ki bolnikov niso poznali. Ministrstvo za zdravje je medtem Zdravniški zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije poslalo zahtevo za takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem v domovih za starejše.

V Sloveniji sta bili v četrtek ob 828 opravljenih testiranjih na okužbo z novim koronavirusom potrjeni dve novi okužbi. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. V bolnišnicah pa se zdravi še pet bolnikov, kar je eden več kot dan prej, ni pa noben od njih na intenzivni negi. Prav tako nobenega bolnika niso odpustili iz bolnišnice.

Rozman: Bolnikom iz domov za starejše nismo zapirali poti v bolnišnico

V domovih za starejše naj bi pripravljali podlage za odločanje, kateri oskrbovanci bi bili v primeru koronavirusne okužbe deležni bolnišničnega zdravljenja.
V domovih za starejše naj bi pripravljali podlage za odločanje, kateri oskrbovanci bi bili v primeru koronavirusne okužbe deležni bolnišničnega zdravljenja. FOTO: Dreamstime

Na današnji vladni novinarski konferenci je dr. Aleš Rozman, direktor bolnišnice na Golniku, pojasnil, da so se domovi za starejše, zdravstvo in nega povezali s ciljem, da se "čim bolj prepreči vstop virusa v domove za starejše". V ta namen je koordinacijska skupina pomagala pri nabavi zaščitne opreme in izvedla treninge za zaposlene v domovih o uporabi te opreme. Z znanjem in nasveti pa so pomagali tudi pri tem, kako dom razdeliti na cone za okužene in zdrave.

"Na nobeni točki nismo zapirali poti v bolnišnico tistim, ki so bolnišnično oskrbo potrebovali. Smo se pa, da bi se lažje odločali, kako in s kakšno stopnjo nujnosti obravnavati bolnike, odločili za triažo, ki so jo opravili domski zdravniki, internisti iz bližnjih bolnišnic in strokovnjaki za paliativno oskrbo," je poudaril.

Kot je orisal na primeru, je 80-letnik lahko funkcionalen in skrbi zase, a lahko to viroza spremeni. "Želeli smo se izogniti temu, da bi ga, ko bi ga videli v postelji, podcenili," je povedal Rozman.

Ocene so beležili na liste, ki so zaokrožili po medijih, po Rozmanovih besedah pa so nastali na podlagi priporočil stroke paliativne medicine in so služili kot nekakšna "orientacija" dežurnim zdravnikom, da bi se čim bolj "objektivno in kar se da pravično odločali za paciente".

"Ti formularji niso preprečevali prevoza v bolnišnico ali obravnavali bolnikov, kot da si ne zaslužijo nege. Pač pa so bili namenjeni dežurnim zdravnikom, ki so prihajali v popoldanskem in nočnem času in so oskrbovance videli prvič," je dejal. Kot je poudaril osebje ni imelo hitrega vpogleda v dokumentacijo. Odločitve je bilo treba sprejeti hitro, osebje pa ni imelo vpogleda niti v to, kakšno vrsto bolezni ima bolnik, je dodal.

Kot je zatrdil, je bila oskrba v domovih ustrezna. "Prevoz v bolnišnico ne pomeni avtomatsko boljšega izida oziroma da se bo bolnik avtomatsko pozdravil. Tudi v bolnišnici smo večinsko lahko nudili isto stopnjo oskrbe oziroma enaka zdravila," je dejal.

Ob tem je dodal, da je 70 odstotkov starostnikov zbolelo za blago obliko covida-19 in niso potrebovali posebne oskrbe.

Pristop k obravnavi stanovalcev domov za starejše je ocenil kot multidisciplinaren in v tem pogledu edinstven v svetu. "Kamorkoli pogledamo vidimo, da so težave z domovi za starejše in v večini primerov so tukaj slabši izidi kot v Sloveniji," je dejal.

V Sloveniji deluje več kot 100 domov za starejše. Okužbe s koronavirusom so našteli le v 10, v nekaterih domovih je zbolelo le osebje, je pojasnil Rozman. V šestih domovih so zabeležili več kot en primer bolezni pri stanovalcih, v dveh domovih pa širjenja niso uspeli pravočasno ustaviti, je ocenil Rozman.

Prvo žarišče okužb je bilo v metliškem domu starejših, večji žarišči pa sta bili še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

Ministrstvo za zdravje zahteva izredni strokovni nadzor v domovih za starejše

minister za zdravje Tomaž Gantar
minister za zdravje Tomaž Gantar FOTO: POP TV

Ministrstvo za zdravje pa je Zdravniški zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije poslalo zahtevo za takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem v domovih za starejše.

Kot je v objavi na svoji spletni strani zapisalo ministrstvo, naj v nadzoru preverijo ustreznost zdravstvene oskrbe v delu zagotavljanja zdravstvene nege in zdravniške obravnave v 11 domovih za starejše, in sicer naj predvsem izvedejo nadzor nad obravnavo bolnikov v času epidemije covida-19.

Na seznam je ministrstvo uvrstilo domove starejših občanov Metlika, Ljutomer, Črnomelj, Kamnik, Lucija, enoto Bokalci doma Ljubljana Vič-Rudnik, domova upokojencev Šmarje pri Jelšah ter Center Tabor-Poljane iz Ljubljane, Center starejših Horjul, Dom Viharnik iz Kranjske Gore in MGC Bistrica Domžale.

Ministrstvo je v dopisu zdravniškima zbornicama svetovalo, da se zaradi zmanjšanja administrativnih obremenitev izvajalcev in z namenom celovitosti pregleda nad zagotavljanjem zdravstvene oskrbe pri izvajalcu povežeta in strokovni nadzor s svetovanjem pri posameznem izvajalcu opravita sočasno.

Kot je v sredo povedala predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik, je zbornica ministrstvu za zdravje odreditev sistemskega nadzora nad celotnim postopkom odločanja o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 v domovih za starejše predlagala že pred tedni.

Da bo predlagal nadzor nad dogajanjem na terenu, pa je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal v četrtkovi oddaji Tarča na Televizij Slovenija. V omenjeni oddaji so poročali tudi, da je tožilstvo prejelo ovadbo zoper več oseb zaradi obrazcev, s katerimi naj bi v domovih za starejše pripravljali podlage za odločanje, kateri oskrbovanci bi bili v primeru koronavirusne okužbe deležni bolnišničnega zdravljenja.

Tako Gantar kot minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta obstoj kakršnihkoli seznamov oziroma navodil za sezname starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja, zanikala.

Gantar je za oddajo Tarča o pripravljenih obrazcih in navodilih za načrt zdravljenja dejal, da so to strokovna navodila, in ne navodila politike. Ponovil je, da je edini obrazec, ki ga je izdalo ministrstvo za zdravje, pripravila koordinatorka za paliativno oskrbo pri ministrstvu. Bil je javno objavljen in namenjen temu, da bi imel zdravnik, ki bi sprejel v obravnavo bolnika s covidom-19, informacije o njegovem zdravstvenem stanju pred okužbo, na podlagi česar bi se lažje odločal o njegovem zdravljenju, je dejal.

Na zahtevo za izvedbo izrednega nadzora so se odzvali v Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije. Kot so zapisali, je "sila nenavadno in nestrokovno početje, da bi strokovni nadzor s svetovanjem za področje zdravstvene nege izvajala tista organizacija, ki je v koordinacijske skupine za domove starejših imenovala zgolj in samo svoje predstavnice in predstavnike". To namreč pomeni, da bo ta strokovna organizacija preiskovala oz. nadzirala sama sebe.

Opozorili so, da je ministrstvo za zdravje leta 2014 kot nadzornike za izvajanje strokovnih nadzorov za področje zdravstvene nege imenovalo tudi člane njihovega združenja, pa ti niso sodelovali ne v koordinacijskih skupinah za domove starejših občanov ne sedaj v nadzornih ekipah. Kot so še navedli v združenju, so zaradi etičnosti delovanja v te ekipe pripravljeni ponuditi njihove članice in člane.

Spomnimo

V včerajšnji oddaji Tarča so poročali, da je tožilstvo potrdilo, da so prejeli ovadbo zoper več oseb zaradi obrazcev, s katerimi naj bi v domovih za starejše pripravljali podlage za odločanje, kateri oskrbovanci bi bili v primeru koronavirusne okužbe deležni bolnišničnega zdravljenja. Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bo predlagal nadzor nad dogajanjem na terenu. O pripravljenih obrazcih in navodilih za načrt zdravljenja je dejal, da so to strokovna navodila in ne navodila politike. Ponovil je, da je edini obrazec, ki ga je izdalo ministrstvo za zdravje, pripravila koordinatorka za paliativno oskrbo pri ministrstvu. Minister Janez Cigler Kralj pa je še enkrat zatrdil, da  ni bilo govora o seznamih. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.32

Prehod na meji z Avstrijo se sprošča šele v noči iz petka na soboto

Na mejah med Avstrijo in Slovenijo prihaja do zapletov, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Čeprav bi se moral promet sprostiti danes, avstrijski državljani niso mogli čez mejo brez omejitev. "To se bo zgodilo danes ob polnoči, torej v noči iz petka na soboto," je dejal Kacin in se opravičil avstrijskim državljanom, "ki so bili na meji presenečeni".

11.30

"Uspeli smo povezati domove in zdravstveni sistem"

"V domovih za ostarele niso bili pripravljeni na epidemijo. Manjkalo je znanja, opreme, pomoči ... Pristojno ministrstvo je to prepoznalo in imenovalo koordinatorje po regijah. Uspeli smo povezati domove in zdravstveni sistem pri nalogi preprečevanja širjenja epidemije po domovih," je ocenil dr. Rozman.

11.27

O obrazcih za oskrbovance domov: Šlo je le za orientacijo zdravnikom

O pripravljenih obrazcih in navodilih za načrt zdravljenja je dr. Rozman dejal, da so bili ti le kot nekakšna "orientacija zdravnikom" , da bi se čim bolj "objektivno in kar se da pravično odločali za paciente".

11.24

Sodelovanje z vodstvom domov je bila "lepa izkušnja"

Da so se med epidemijo redno sestajali z vodilnim osebjem domov za ostarele, se pogovarjali o njihovih potrebah in da je bila to "lepa izkušnja", je na novinarski konferenci dejal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman.

11.22

V domovih so se okužbam "zoperstavili, čeprav nanje niso bili pripravljeni"

"Delo koordinatorjev za bolezen covid-19 za domove starejših občanov je bilo ključno: da smo uspešno preprečili vdor epidemije v glavnino domov za starejše in da so se v domovih, kjer se je vdor zgodil, zoperstavili, kljub temu, da nanj niso bili kadrovsko, prostorsko in infrastrukturno pripravljeni," je še izpostavil Kacin

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
06. 06. 2020 18.18
-1
Spostovani dr. Rozman. Spodaj v komentarjih imate vsaj 290 primerkov, ki menijo, da vas mocno prekasajo v stroki. 😂😂😂😂😂😂😂😂.Konkurenca avtomehanikov ipd je huda stvar
SLObunkeljn
07. 06. 2020 13.11
+1
Tak plačani strokovnjak, ki kima in "strokovno" podaja mneneje po nareku ljubljenega vodje pa je res lahko tudi avtomehanik.
akmt
06. 06. 2020 18.10
-1
Moj predlog:vsi vi, ki tako udrihate po zdravnikih:pridite v bolnico, naj vam dajo respirator-pac ena masina je to, ane, za obstoj katere ste izvedeli 2 meseca nazaj. Odpeljite si ga domov. Pa mal internet in google, o virologiji itak ze vse obvladate... Ma kaksni zdravniki neki... Sej ste vi pametnejsi, gugl vse ve... Kaksen 2.val neki, s katerim se vas "strasi". Malo cesna, enega ruknite, pa masina (respirator) , ta mora bit za enga dedca obvezna, da pac nekaj brni, pa da so eni gumbi.... Pa se prisparali boste, ker boste prenehali placevati PZZ... Sami plusi. In... Moje cestitke, prekosili ste vse diplome,ceprav faksa se od dalec niste videli. Ni vam bilo treba, a ne?
akmt
06. 06. 2020 17.49
-1
Dragi moji zdravniki. Kot medicinska sestra vas itak povsem razumem. Delala sem tudi v dso. Ne sekirajte se, ljudstvo vas ne razume. Vam. Ne zaupa-prepricani so, da je treba strokovne odlocitve sprejemati samo skupaj z njimi. In seveda, da odlocajo oni, ne vi. Skratka negiranje obstoja stroke. K cemur je pripomogel se pocivalsek.... Priporocam le nekaj:kdor ne zaupa vec zdravstvu, zdravnikom,... naj preprosto dvigne svoj zdravstveni karton. Na delovnem mestu sem vedno prihajala v stik z nesolano rajo. Pojasnjevat jim nekaj v tri krasne..?!? Zakaj? Ne vec Enkrat povejte in fertik. Folk se itak iz vsega norcuje. Odkar je internet, vas ne rabijo vec. Vecina. Naj zaradi mene delajo kar hocejo. Se bodo vsaj cakalne vrste skrajsale.
Sars2
06. 06. 2020 17.02
+4
Seveda zdaj lazejo,prikrivajo,da ne bo gonje na njih,moram pa pripisat ales r. Te clanke beremo odrasli ne v vrtcu
janez Kovač 1
06. 06. 2020 15.29
+9
ko dopolniš toliko let kot si so zamislili gospodje si za odpis in ne za zdravljenje upam da bo za gospode v politiki in zdravstvu veljalo isto!
cekinar
06. 06. 2020 16.35
+2
Ja,Janez se strinjam s tabo, samo moram te razžalostit,da smo taki, kot sva midva bila za odpis že kmalu po služenju (naborniškega)vojaškega roka,oz.tam okrog 25-ega leta.
1918
06. 06. 2020 15.11
-10
umazane duše, nekaj se repenčite, pa si vzemte memce in dedeke lepo domov in jim stoletnikom lepo dajajte spredaj noter pa odstranjujte kar izločajo zadaj, sedet ne morejo, naj živijo še 100 let, ma bravo
Darko32
06. 06. 2020 15.34
+10
Ti si pa res en patron. NIMA VODSTVO ZAVODA KAJ DAJATI DIREKTIV, KOGA POSLATI K MATILDI IN KOGA V BOLNICO. Tudi zdravnik nima kaj tega počenjati. Ti pa si lepo povedal, kar jaz že ves čas govorim, da je bilo to storjeno knaklepno z ciljem čim več ljudi poslati k matildi. Zato se malo vzdrži.
akmt
06. 06. 2020 18.16
Vodstvo zavoda predstavlja direktor, ki je socialni delavec in glavna medicinska sestra. Sem delala v 3 dsojih. V drzavnem, v privat, v cerkvenem. Tako da:zdravnik ni v vodstvu zavoda .. Zdej se pa nekam zaleti
bing007
09. 06. 2020 14.00
A zakaj , mediji niso uradno taj listek pokazali, in dali piko na i. zato ker ne obstaja in ga nimajo, lahko zgodbo vlekli dok jih negdo ne toži.
Principat
06. 06. 2020 14.48
+8
saj so zdravniki kar vredu , ampak vseeno ne pozabite , da jih je polovica bahatih nadutežev , ki se ne nadgrajujejo , spijo na napiflanem znanju iz študija
FAUSTOS1
06. 06. 2020 14.20
+8
LAŽ IN LAŽ-pustili ste namerno umret ljudi ,ki bi z majhno pomočjo v bolnici ozdraveli.bolnice so bile z covid zasedene do 35% bilo je veliko prostih postelj in ventilatorjev ,do danes jih nismo porabili niti 40% od tistih ,ki so bili na starih zalogah še iz 2019 ja vi nimate očetov mater ,bratov sester v teh domovih a nekdo drug jih ima in jih imajo tudi radi,vi pa po nekih preživelih metodah iz 1941 urediti birokratsko v minuti dve kdo bo živel in kdo ne-ali ste v sds bogovi ,ki odločajo o življenju-ste za pekel nedostojni.
1918
06. 06. 2020 15.09
-11
Darko32
06. 06. 2020 15.22
+8
V konkretnem primeru je očitno šlo za umazano političčno igro, da se malo POČISTI DOMOVE ZA OSTARELE. Jaz si enostavno ne znam drugače predstavljati. Zato bi bilo dobro, da s epreveri ime in priimek kdo je hodil v domove in kako. To, da daš nek obrazec je sedaj čisto zavajanje. Vsak, kateri ima vsaj malo morale dobro ve, da je bila in očitno še umazana politika, katero podpira določen kdog ljudi. Žal tudi del zdravnikov.
bing007
09. 06. 2020 14.03
Kot sem omenil v komentarju , pre. Novinarji nimajo nič razen naključja in to je na napačni podlagi, to kaj obstaja niso dali na videz v javnos ker je kontradiktorno ,temu kaj sporočajo.
Naglič
06. 06. 2020 13.45
+15
Torej, dr. Rozmana smo zelo prekmalu razglasili za Rešitelja Slovenije. On je bil eden glavnih avtorjev smernic za zdravljenje okuženih. Ves čas je poudarjal da med zaposlenimi na kliniki, ki ji direktoruje, ni bilo okuženih medicinskih delavcev, ker naj bi on poskrbel za 100% varnostne ukrepe. Kako bi se lahko kdo okužili, če nikoli niso obravnavali le dva pacienta na dan... V domovih za oskrbo starejših v katerih pravkar potekajo izredni strokovni nadzori, pa se je okužilo tudi do 45% zaposlenih. Mojster je kar konkretno zavaroval svojo delavnico pred morebitnimi okužbami...
Naglič
06. 06. 2020 14.15
+6
Popravek: " Kako bi se lahko kdo okužili, če nikoli niso obravnavali več kot le dva pacienta na dan..."
Sars2
06. 06. 2020 13.40
+5
Ali je bil tudi kaksen dedek v tej orientaciji napisan sds,ovih veljakov
Sars2
06. 06. 2020 13.36
+4
Orientacija,ha ha,kok mu placajo
Naglič
06. 06. 2020 13.34
+7
Kakšna pa je "orientacija" zdravnikov na Jesenicah? V primeru ponovnega izbruha bodo bogovi v belem zdravili le Slovence, ali le Neslovence?
1918
06. 06. 2020 15.09
+4
bossanoga
06. 06. 2020 12.54
+14
Razdelili so ljudi na "podljudi" in "nadljudi" (po nemško untermensch/übermensch), enako kot hitler v času nacizma.
RamzesII
06. 06. 2020 16.15
+2
ahim1225
06. 06. 2020 12.27
-13
Naša vlada ali koalicija je delala odlično! Samo poslušajte to neumno tomičko, kaj trobezla!? Ne zasluži si, da napišem njen priimek z veliko začetnico!
RamzesII
06. 06. 2020 11.57
+8
Javno objavite to ''orientacijo zdravnikom" oz. seznam ukazov zdravnikom (po vsem je bilo enako), da vidimo lično kaj je tam notri.
RamzesII
06. 06. 2020 11.57
+3
akmt
06. 06. 2020 17.52
+1
Od kdaj pa je zdravnik strokovne dokumente dolzen delit s svetom? Sprasevati rajo za mnenje? Ste vi hodil v solo 25let ali on????
bing007
09. 06. 2020 14.06
Novinarji noče javno da objave to kaj so zdravniki delali , ker bi bilo razvidno dazgodba ne drži vodo in je kontra kajje slo v medije.
Optimiran
06. 06. 2020 11.21
+8
Okuženih je bilo daleč največ v zdravstvu in se še kar nadaljuje. Drugim solijo pamet, pri sebi pa ne znajo poskrbet glede okužb. A jim NIJZ - Krek še ni prebral priporočil?
Uporabnik113189
06. 06. 2020 10.47
+1
V začetku je bil tudi popis židov na obrazce precej nedolžna zadeva.. Čeprav je bilo težko določiti kdo je zares žid, na primer ali so po materi ali očetu, kaj pa če si že četrto ali peti dedni red. Za tiste se je pač ocenilo zunanji videz.. Kasneje pa je te sezname nekdo izkoristil za svojo politiko.. Tudi v DSO-jih so bile mnoge zgodbe pometene pod preprogo. Trditev, da so nekateri 99 let stari preživeli in celo 105 letnik, po eni strani prikriva znano resnico, da se v drugem koraku pri novi koroni stanje poslabša v nekaj urah in če si dovolj star je vsega konec preden prikličejo zdravnika. Kaj šele da te spravijo do ventilatorja, ki jih v DSO niso imeli. Če bi šli malce v podrobnosti, bi se razkrilo marsikaj.
RamzesII
06. 06. 2020 12.00
+2
Svetovne vlade so polne nekih seznamov določenih ljudi, ki bi lahko škodili njenim interesom, da jih lahko v določenih okoliščina, krizah, lastnega scenarija, hitro najdejo in zaprejo, ostalo populacijo (brez potiskačev, voditeljev grup, ipd. ...) pa laže obvladajo.
Sars2
06. 06. 2020 10.23
+7
Bla bla najprej vas zaprejo ,z izgovorom,da zascitite starejse,na koncu pa vidte da sodbo sami sprejemajo,na obisk te niso spustil pa zato,da ce bi katerih od vasih umrl,bi rekli ,hudo je blo,razsodit pa vi ne bi mogl,ker niti do njih niste mogl pridt
RamzesII
06. 06. 2020 12.02
+3
Lažje nadzirajo zaprto okolje, ker 'ti' 'ne vidiš' kaj se' tam' dogaja. Klasika.
Netajkun
06. 06. 2020 10.13
+13
Če slučajno ne veste . . . v DSO-jih umre povprečno vsak dan 14 do 15 starostnikov , torej 420 do 450 mesečno oz. med 5000 in 5400 letno . . . . zelo malo jih ob zadnjem " zapletu " odpeljejo v bolnišnico . Tako je že doooolga leta , zdaj pa to ustaljeno prakso ( ob času koronavirusa ) izkoriščajo v politične namene , čeprav je čisto strokovno vprašanje . . . sicer pa kolikor mi je znano , desničarji so proti evtanaziji . . . druga stran jo pa podpira . Kdo zdaj tukaj zavaja in se spreneveda ?
anatomija
06. 06. 2020 09.44
+10
2 tedna so potrebovali , da so se dogovorili katero laž bodo spravili v javnost in katere zdravnike bodo očrnili . Kdo še verjame tej vladi razen že prepričanih ?