Korona

Novih 794 okužb: virus vdrl med bolnike na internem oddelku ptujske bolnišnice

Ljubljana, 20. 10. 2020 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Natalija Švab, STA
Komentarji
1120

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v ponedeljek potrjenih 794 novih okužb. Opravljenih je bilo 4326 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 18,4-odstoten. Medtem je v ptujski bolnišnici prišlo do obsežnejšega vdora novega koronavirusa med bolnike na internem oddelku, število okuženih v Koroškem domu starostnikov pa je vse višje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V ponedeljek 794 novih okužb
    02:55
    Iz 24UR: V ponedeljek 794 novih okužb
  • Iz SVETA: Kadrovska stiska zaradi okužb
    02:46
    Iz SVETA: Kadrovska stiska zaradi okužb

Po podatkih, ki jih je na Twitterju objavila vlada, je hospitaliziranih 313 bolnikov, na intenzivni negi pa se jih nahaja 56. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih v domačo oskrbo 27 oseb, dve osebi pa sta umrli. Delež pozitivnih je bil v ponedeljek sicer nekoliko manjši kot v preteklih dneh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno 7708 aktivno okuženih, število okuženih na 100.000 ljudi v 14 dneh pa se je povzpelo na 368.

Z razglasitvijo epidemije covida-19 so v ponedeljek aktivirali tudi regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, ki poroča o novih žariščih okužb. Tako so v Kovinoplastiki Lož odkrili okužbo pri treh zaposlenih, danes pa bodo izvedli še 30 testiranj njihovih sodelavcev. Spet so zaznali okužbe tudi med zaposlenimi v komenski osnovni šoli.

Poleg žarišč v Ložu, kjer bo vseh 30 delavcev do odvzema brisa ostalo doma v osamitvi, ter v osnovni šoli v Komnu, kjer so v ponedeljek potrdili tri okužbe med učitelji in štiri med učenci, čakajo pa še na rezultat enega testiranja, so potrdili tri okužbe tudi med zaposlenimi v vrtcu v Hrpeljah, je regijski štab objavil na svojem Facebookovem profilu.

Medtem niso zaznali novih okužb v Zdravstvenem domu Sežana, kjer so testirali vse zaposlene, je pojasnil poveljnik regijskega štaba Sandi Curk.

Zaradi vnosa okužbe med zaposlene je zaprta zdravstvena postaja Hrpelje, kjer bodo danes izvedli dezinfekcijo vseh prostorov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz ljubljanskega UKC so sporočili, da so čakanje pred vstopom v klinike olajšali z grelci in šotori. "Ker ima to svoje omejitve, ponovno prosimo, da pridete na pregled največ 15 minut pred naročenim terminom," so pozvali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave v domovih za starejše

Izbruhi okužb so tudi v nekaterih domovih za starejše. V brežiški izpostavi doma Impoljca je okuženih 24 oskrbovancev, ki za zdaj prebolevajo bolezen z blažjimi simptomi, njihovo splošno počutje je relativno dobro, so napisali na spletni strani doma. Domska zdravnica vsakodnevno spremlja njihovo zdravstveno stanje. V ponedeljek so opravili drugo testiranje zaposlenih, danes nadaljujejo testiranje polovice vseh stanovalcev.

V domu starejših v Krškem, kjer so prvi primer okužbe (pri zaposleni) potrdili prejšnji teden, so opravili 109 testov, vsi so bili negativni. Testiranje bodo ponovili v sredo, piše na njihovi spletni strani.

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov je zadnje obsežno testiranje, ki je potekalo v nedeljo, okužbo z novim koronavirusom potrdilo še pri 11 stanovalcih in dveh zaposlenih. Trenutno je tako iz te enote 21 okuženih stanovalcev in trije zaposleni. V matični enoti doma v Črnečah pa je trenutno okuženih 12 stanovalcev in šest zaposlenih.

Medtem so se v Domu starejših na Fari na Prevaljah, kjer so imeli dve potrjeni okužbi med zaposlenimi, razmere umirile. Prejšnji teden so opustili sivo cono, javnost pa direktorica Stanka Vauh o razmerah v domu obvešča z dnevnimi zapisi na spletni strani doma.

O prvi okužbi danes poročajo tudi iz mariborskega doma starejših Pod gorco pri enem od oskrbovancev, ki ga bodo prepeljali v brežiško bolnišnico. Kot je še pojasnil direktor doma Gregor Žigon, bodo v 24 urah vzpostavili rdečo cono, sicer pa se ostali stanovalci po njegovih besedah za zdaj počutijo dobro.

V DSO Črnomelj je bilo na testu pozitivnih 19 stanovalcev. Kot so še sporočili iz doma, so okuženi nameščeni v rdeči coni, ki je vzpostavljena v skladu z navodili epidemiološke in zdravstvene stroke. Vsi oboleli stanovalci v domu se počutijo dobro in ne kažejo vidnih znakov okužbe. Nekateri prostori rdeče cone so opremljeni s TV in radijskimi sprejemniki, za krajšanje časa pa jim dnevno dostavljajo tudi različne časopise, revije … Za njih skrbi posebna "covid" ekipa, ki pozorno spremlja tudi njihovo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah nemudoma obvešča svojce.

V CUDV Črna se razmere umirjajo

V CUDV Črna na Koroškem, ki je bil s skupno 121 potrjenimi okužbami eno od večjih žarišč okužb z novim koronavirusom pri nas do zdaj, se razmere umirjajo. Prihodnji teden načrtujejo vrnitev uporabnikov, ki so jih po potrditvi okužb namestili v CŠOD Peca. 

Po razglasitvi Črne na Koroškem za ogroženo območje s 7. oktobrom dalje je CUDV Črna prejel tudi kadrovsko pomoč. Na pomoč je zaposlenim v zavodu priskočilo sedem usposobljenih sodelavcev iz podobnih zavodov v Dobrni, Dornavi in Radovljici, prav tako iz Doma upokojencev Vrhnika in ena diplomirana medicinska sestra iz podjetja Medikem.

Medtem ko se razmere umirjajo v Črni na Koroškem, pa se zaostrujejo v sosednji, mežiški občini, kjer je trenutno 41 aktivno okuženih, s čimer ima ta občina najvišji delež aktivno okuženega prebivalstva med 12 občinami na Koroškem. V ponedeljek so sicer v Občini Mežica potrdili tri nove okužbe. Po deležu okuženih ji sledi Občina Prevalje, kjer so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb, skupno je v tej občini aktivnih 67 okužb.

Največ novih okužb na Koroškem pa so v ponedeljek potrdili v Mestni občini Slovenj Gradec, in sicer 15, skupno pa je v tej občini aktivno okuženih 93 občanov, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Vdor virusa na oddelek ptujske bolnišnice

V ptujski bolnišnici je medtem prišlo do obsežnejšega vdora novega koronavirusa med bolnike na internem oddelku. Kot je ob tem pojasnila direktorica Anica Užmah, so takoj ukrepali v skladu z navodili epidemiološke službe. 

Užmahova je še dodala, da so v ponedeljek odvzeli brise bolnikom v enem delu oddelka in potrdili sedem okuženih bolnikov. Danes nadaljujejo odvzem brisov vsem bolnikom na internem oddelku, rezultati testiranj pa bodo po njenih besedah znani v sredo.

Ptujska bolnišnica je oddelek za covid-19 odprla pred nekaj tedni, prejšnji teden pa so že sporočili, da so zapolnili vse posteljne zmogljivosti, zaradi česar morajo ostale bolnike seliti po drugih oddelkih bolnišnice ali jih predati v oskrbo domov svojcem. Skupaj imajo v bolnišnici za bolnike s covidom-19 na voljo 28 postelj.

Zaradi aktualnih razmer tudi pri njih apelirajo na vse, da upoštevajo splošne ukrepe, kot so nošenje mask, upoštevanje razdalje, razkuževanje rok, kot tudi ukrepe vlade za zajezitev širjenja virusa.

Kam po pomoč in nasvete?

Vlada je na Twitterju sporočila, da je vladni klicni center za informacije o novem koronavirusu na voljo na brezplačni telefonski številki 080 1404, od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. Na klice odgovarjajo študenti višjih letnikov medicine s pomočjo strokovnjakov z različnih delovnih področij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem policisti opozarjajo, da je 113 interventna številka policije, ki je namenjena nujnim klicem. Prav
tako je 080 1200 namenjena anonimnim sporočilom za policijo. "V zadnjih urah so policisti resnično preobremenjeni s sprejemanjem klicev z vprašanji o omejitvah glede covida-19. Prosimo vas, da številke 113 s tovrstnimi klici ne obremenjujete. Upoštevajte, da nekdo prav ta trenutek lahko res nujno potrebuje policiste," so sporočili. 

Prebivalce tudi pozivajo, da se z vprašanji glede prehajanja meje in regij obrnejo na za to namenjene telefonske številke: 01 514 70 01 in brezplačna telefonska številka vlade 080 1404.

Pasica koronavirus oktober

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.46

Zapirajo se kinematografi

Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, je odločila vlada.

21.46

Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

21.44

Dovoljeno izvajanje tekmovanj in velikih mednarodnih športnih prireditev

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka in rokomet.

21.43

Športna vadba

Športna vadba bo dovoljena športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom nad 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport. Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ 6 udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlexReal
23. 10. 2020 09.23
Če bi vlada striktno kontrolirala in kaznovala tiste, ki že sprejete ukrepe ne spoštujejo, bi naredila bistveno več , kot pa sedaj z zapiranjem. Slovencelj razume ukrep samo, če ga ta udari po žepu !!
Bofur
21. 10. 2020 10.15
Na podlagi katerega pravnega akta sem jz potisnjen v nočno karanteno, čeprav nisem okužen ... tisti, ki je kužen, pa nima izdane karantene in nima odločbe in dejansko lahko, ob izjemah, gre ven tudi med policijsko uro ... Ta vlada sprejema ukrepe ne da bi pomislila, kaj sploh s temi ukrepi želi doseči. Zapiranje bolnih in zdravih, kužnih in ne-kužnih, ne da bi pri tem NIJZ iskal okužene, je nesmiselno početje.
Bofur
21. 10. 2020 08.45
Janša zaradi svojega vojaško-komunističnega razmišljanja dela strašno škodo vsem nam. Epidemija je najprej zdravstveni problem, in dejansko dokler traja je samo in zgolj zdravstveni problem. Naloga epidemiologov je, da iščejo okužene in jih spravijo v karanteno, torej kužne, bolne izolirajo od zdrave populacije. Naloga infektiologov, pulmologov, ostalih specialistov je, da zdravijo tiste, ki so bolni. Janša pa je virus naredil za politični problem, za problem policije, vojske, opozicije. V tem trenutku bi dejansko potrebovali nepolitično vlado, ki bi počela natanko to, kar od nje pričakuje zakon o nalezljivih boleznih, ustava itd. Stroka, Civilna zaščita, pa so edini vpoklicani za "boj proti virusu" na terenu. Policija se vpokliče samo za pomoč pri nadzoru karantenskih odločb, karanten. Policijska ura cilja na vse zdrave in kužne. To je, kot da bi z mrežo za tune, lovil inčune.
Bofur
21. 10. 2020 08.43
+1
Stari Dubrovčani so imeli prvi KARANTENO. Torej 40 dnevno izolacijo za prišleke, potnike, ki so pripotovali v republiko ... Pa so obvarovali republiko pred še hujšimi epidemijami, kozami, gobavostjo, kugo, kolero ..., niti med epidemijo niso zaustavili trgovine, ekonomije, saj so bili trgovci ... so pa zaustavili epidemijo. A Janša sploh razume, kaj je razlika med epidemijo in izrednimi razmerami, med epidemijo in vojno, med epidemijo in družbenimi nemiri, neredi, nasiljem ...
kiropraktik
21. 10. 2020 08.13
+1
Virus zdravnikov v Ptujski bolnici ni dosegel! So bili pred njo in so protestirali .
Drekachi24
20. 10. 2020 21.43
Korona virus je pomoril toliko starejših, da je prostih toliko stanovanj, da lahko mlade družine prosto izbirajo. Tudi cene stanovanj so padle občutno. Pajade!
anabanana
20. 10. 2020 20.51
+1
Ta virus pa ima moč, da je kar vdrl v bolnico, adijo pamet😶😶😶
nikagaja
20. 10. 2020 20.22
+3
*Koronavirus vdrl med bolnike na internem oddelku ptujske bolnišnice* upam, da so vrata ostala cela...:))
Cvetko75
20. 10. 2020 20.56
+3
Uporabnik471079
20. 10. 2020 20.19
-2
Vpraša gripa A gripo B ali si slišal po TV, najin bratranec KOVIT lahko leta v oblačkih in tako je tudi kužen, kako mu to uspe, za njega ne velja gravitacija ali kaj, midva pa takoj padeva na zemljo, gripa-B ja sem slišala, je Tina nekaj govorila o tem po tv, kaj ,če je ta najin bratranec iz vesolja padel in ni navajen na gravitacijo, kaj misliš.
Periot222
20. 10. 2020 20.17
+4
GLAVNI PRINASALCI ZAPOSLENI!
Mirkoca
20. 10. 2020 20.14
+6
Kako v Ptujsko, tam nočejo s covidom nobenega opravka.
DAEMONIUM
20. 10. 2020 19.57
-4
Komunjare od sveckarja na ohoho polozaju sem izvedel grozljivo novico zakaj policijska ura?? V prvi fazi bodo izmerili kje vse bodo stali repetitorji za 5G omrezje. Kar je pri tem strogo zaupnega je to da so te antene taksne oblike kot ostali predmeti ki jih vsakodnevno vidimo in zaradi tega policijska ura. Govori pa se tudi o 3. satelitu ki ga naj bi Slovenija poslala in sicer to izstrelitev naj bi nadziral sam prince of darknes. Nadzor naj bi potekal preko 5G v primeru pa da boste izven dosega 5G pa se bo vas nano cip samodejno konekriral na satelit, od tod tudi zakaj se o tem satelitu skoraj nic ne ve. Uboge komunjare kmalu boste prepevale psalme iz biblije
spiderx2020
20. 10. 2020 20.08
+0
tisti ki se bodo cepili, bodo cepali kot muhe sredi ceste :) kot v Vuhanu, ko so povečali frekvenco nad dovoljeno. boste imeli simptome radiacijske bolezni, kot na švedskem. Ljudje ne vedo da tehnologija 5G ni bila nikoli preizkušena na ljudeh, potem pa tukaj pametujejo kako je vse varno,enako so nekateri pametni glede cepiv
silly
20. 10. 2020 21.16
+1
Moja Slovenija
20. 10. 2020 19.48
+4
Iskreno opravičilo,ker sem v prejšnji zahvali za hujskanje ljudi proti maskam in s tem posledično ogrožanja zdravja slovenskega ljudstva,izpustila ga.Tanjo Ribič ter Wernerja....upam..da sprejmeta opravičilo....vsekakor vas ljudstvo po epidemiji NIKOLI NE BO POZABILO!
silly
20. 10. 2020 21.17
+1
Ful so se zasekirali...še dobro da si se opravičil...werner si je že štrik vezal
evasle
20. 10. 2020 19.47
+4
Izbrisan komentar: Izbrisan komentar: Od karantene naprej vas je večina hodila po lokalih, picerijah, restavracijah, kafičih, hotelih, planinskih kočah do miz, WC-jev, ležala po šankih, v službi, ko vas stranke niso gledale brez mask, povsod brez mask. Septembra je SD s pomočjo združenja ravnateljev, staršev, učiteljev začela gonjo proti maskam v šoli (Za šole brez mask), Jen.ull je vsak petek ščuval, naj ne ubogamo vlade, Pot.rč, Zla.tko, pretep nekega tipa v trgovini z varnostnikom, smrklje, ki je provocirala na avtobusu, novinarji za polletno objavljanje, da je vse, kar naredi vlada, narobe.... Statistika kaže in dokazuje, da ste mlad i okužili pol Slovenije, vnesli virus ljudem, ki niso popolnoma nič krivi in se davijo na in tenzivnih na ventilatorjih. Vi ste krivi za vse mrtve, za zaprte lokale in odpuščene, da so froci doma!! Vi, ki niste nosili mask, ker so vas žgečkale po nosku, niste mogli dihati v njih, ste krivi za tole sra.nje! Vi in nihče drug!! Pojdite na intenzivno in povejte tistim, ki tam crku.jejo, da niste mogli nositi maske, ker vas je motila in ker ne boste ubogali Janše, Kacina, Beovićeve.... Kre.teni balk.anski!!! Zanimivo je brati članke iz septembra, danes so tragikomični. Neka ravnateljica vrtca je izjavila: Otroci morajo videti obraz vzgojiteljice, tako ne moremo delati, 10 dni karantene in svet gre naprej!! Prosim?? Zaradi takih smo kjer smo!!!
Roky123
20. 10. 2020 20.02
-3
Daj ne bluzi, epidemiologi v Avstriji so rekli, da je izredno malo okužb na račun trgovine in restavracij... problem so zasebna druženja in zabave
mmickica
20. 10. 2020 20.46
+1
anabanana
20. 10. 2020 21.22
KAKO PA DOBIŠ VIRUS GRIPE, pa nismo vse zapirali, nismo nosili mask, nismo imeli policijsko uro. Obolilih je bilo isto če ne več, tako, da ne se pretvarjat z korono, ki je podobna gripo. ☹️
Moja Slovenija
20. 10. 2020 19.43
+3
Največji užitek je pa gledat komunajzle,kako hodijo penasti okoli željani oblasti...Neprecenljivo!Oblast je sladka...levaki...ne boste je več izkusili in prav je tako!
piljan
20. 10. 2020 19.47
-2
Svečka ,ti samo uživaj dokler lahko.Kdo ve do kdaj boš imel priložnost.
silly
20. 10. 2020 21.18
+1
Daj begaj nekam s temi komunajzli...te je en gor naredil
PejtGaPogledatBrane
20. 10. 2020 19.42
+0
Lustracija....tok si zatežen, da ni za verjet. Eno in isto vsak dan. Ti si kot herpes. Ko ga enkrat fašeš se ga ne moreš losat.
piljan
20. 10. 2020 19.44
+2
Ne zameri mu,to je edini način,da postane moker.
lustracija
20. 10. 2020 19.48
+2
piljan
20. 10. 2020 19.53
+0
Sars2
20. 10. 2020 19.40
+4
Pa policijska ura smo se zmerom leta 42,kaj bo vlada delala,posamezniki ponoc k mormo bt doma,bodo postavljal 5g mrezo,,aja sj res da se ne druzmo,res so se ljudje druzl k so se lokali zapiral ob 22.00,manj so se druzl zvecer k cez dan,pa poli. Ura,s cim zastrupljte ljudi da verjamejo tem bedarijam
anabanana
20. 10. 2020 21.24
Po 21-i uri je kužnost 100%,bolj se v temi prime😂😂😂
piljan
20. 10. 2020 19.34
+0
Sve"ke to pa je sramota za vas ,dohtar janiza in njegovo združbo,še barabon zoki vam mora pomagati.
lustracija
20. 10. 2020 19.37
-1
piljan
20. 10. 2020 19.39
-1
Svečke minuzi in trol lustracija vas ne bosta rešila sramote.
PejtGaPogledatBrane
20. 10. 2020 19.34
+6
Treba je gledat optimistično ter pozitivno. Korona je pripomogla k temu, da so ostale bolezni izginile. Gre za izjemno močan virus, ki poleg ostalih bolezni uničuje tudi države, predvsem pa psihološko stanje ljudi. Ne skrbite, antidepresivov ne bo zmanjkalo. Štrikov ter žiletk prav tako. Torej, vse le ni tako slabo. Prej smo imeli lepo število drugih bolezni, ki pa jih je korona odgnala. Vse bo v redu.
mbtukaj
20. 10. 2020 19.32
+6
Še malo pa gremo spat.