Korona

'Airbnb stanovanja' kupili tudi s krediti, a najemnikov (še) nočejo: Čakamo turiste

Ljubljana, 13. 05. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
443

Država bi morala regulirati oddajanje stanovanj preko spletnih platform, omejiti bi morali število turistov ... To sta dve iztočnici razprav, ki smo jih poslušali še pred nekaj meseci. Danes je situacija popolnoma drugačna, mnogi, ki so v zadnjih letih oddajanje stanovanj turistom spremenili v dodaten ali celo glavni vir zaslužka, pa so se znašli v velikih težavah. Kritiki visokih najemnin in pomanjkanja stanovanj – predvsem v Ljubljani – v situaciji vidijo priložnost, da stanovanja spet postanejo dostopnejša. In niso edini, podobna so tudi pričakovanja po svetu. Vprašanje pa je, ali se bo to res zgodilo. In seveda – če boste vztrajali pri oddajanju stanovanja preko na primer platforme Airbnb – kaj vse bo drugače?

 Pojav platform, kot je na primer Airbnb, je bolj ali manj vsem, ki stanujejo v (relativno) priljubljenem turističnem kraju in imajo v lasti stanovanje, v katerem je prosta vsaj kakšna postelja ali kavč, omogočil, da si tudi sami privoščijo košček turistične pogače.
Pojav platform, kot je na primer Airbnb, je bolj ali manj vsem, ki stanujejo v (relativno) priljubljenem turističnem kraju in imajo v lasti stanovanje, v katerem je prosta vsaj kakšna postelja ali kavč, omogočil, da si tudi sami privoščijo košček turistične pogače. FOTO: AP

Po oceni Združenih narodov bi lahko turizem letos zaradi novega koronavirusa doživel 60- do 80-odstotni padec. Svetovna turistična organizacija pa ocenjuje, da to v denarju pomeni najmanj dobrih 900 milijard evrov izgube, ogrožena so številna delovna mesta in obstoj mnogih turističnih ponudnikov. 

Največja težava je, se strinjajo poznavalci, da je turistično branžo kriza ujela popolnoma nepripravljeno, v času "debelih krav", ko se je tudi najemanje posojil in investiranje zdelo izjemno varno. "Globalno smo zabeležili milijardo in pol mednarodnih turističnih prihodov leta 2019, štiriodstotno rast v primerjavi z letom prej in prav takšno rast pričakujemo tudi leta 2020. Turizem postaja eden vodilnih in eden najbolj odpornih ekonomskih sektorjev." S tem optimističnim zapisom so pri Svetovni turistični organizaciji začeli leto. Večina je pričakovala, da bo tudi to leto, ko bomo govorili o odnosu med turizmom in lokalnimi skupnostmi, o trajnostnem turizmu in o težavah množičnega turizma. Namesto tega se danes velik del turističnega sektorja bori za preživetje. Medtem ko si nihče ne želi propada branže, pa številni upajo, da bo novi koronavirus priložnost za spremembe. 

Toksična kombinacija naivnosti in pohlepa

Če je turistična branža leta kruh rezala predvsem večjim igralcem, je zadnja leta rast spletnih platform, kot je na primer Airbnb, bolj ali manj vsem, ki stanujejo v (relativno) priljubljenem turističnem kraju in imajo v lasti stanovanje, v katerem je prosta vsaj kakšna postelja ali kavč, omogočila, da si tudi sami privoščijo košček turistične pogače.

Leta 2008 ustanovljen Airbnb danes po svetu ponuja več milijonov nastanitev v več kot 81.000 mestih in 191 državah. Samo v Sloveniji lahko izbirate med več sto ponudniki. Hitra rast Airbnbja seveda ni bila presenetljiva. Zadnja leta so potovanja prav po zaslugi različnih spletnih platform postala izjemno dostopna, situacija pa je bila sprva zmagovalna za vse vpletene – cenovno dostopna namestitev za gosta in nekaj dodatnega denarja za gostitelja. 

Potem pa so se začele težave. Domačini v številnih mestih, ki veljajo za turistične prestolnice, so začeli ugotavljati, da ne le, da na višku sezone ne morejo več posedati v najljubšem lokalu, ker je ta nabito poln turistov, še huje – nepremičninski trg zanje postaja nedostopen – pa naj gre za nakup ali najem. 

Ena od držav, ki je zadnja leta najbolj klecala pod navalom turizma, je Italija. V začetku februarja je njihov minister turizem in kulturo Dario Franceschini napovedal omejitve, ko gre za oddajanje stanovanja v turistične namene. Ena od težav, ki so jo opazili, je bila namreč ta, da so se pojavila podjetja, ki so pokupila ogromno stanovanj, namenjenih posameznikom in družinam, in jih spremenila v turistične nastanitve. S tem so se mestna središča še dodatno praznila, cene nepremičnin so letele v nebo, na voljo pa ni bilo niti stanovanj za najem.  Takrat so ocenili, da se z oddajanjem počitniških stanovanj v Italiji letno ustvarja okoli 16 milijard evrov prihodkov. Beneški župan Luigi Brugnaro je denimo predlagal, da bi po vzoru nekaterih drugim mest uvedli možnost, da se stanovanje v turistične namene oddaja le 100 dni na leto, kar bi lastnike spodbudilo k iskanju stalnih najemnikov. 

Benetke

Stanovanj, ki bi se nato oddajala v turistične namene, seveda niso kupovala samo podjetja, ampak tudi posamezniki – in to po vsem svetu. Danes so številni, ker so to storili s pomočjo posojila, v težavah. 

Wall Street Journal se je te dni razpisal prav o tej težavi, vidijo jo kot posledico "toksične kombinacije naivnosti in pohlepa". Številni so v Airbnbju videli le priložnost, mnogi so – in še vedno računajo – da bi lahko to bil njihov edini vir dohodka. Težava pa je, da so zdaj povsem nezaščiteni. Njihova sogovornica Cheryl Dopp je situacijo opisala kot "pakt s hudičem". V "dobrih časih" je namreč z oddajanjem zaslužila okoli 7500 evrov na mesec. Trenutno je znesek, ki ga zbere, natančno nič evrov, še vedno pa mora plačati vse stroške, povezane s stanovanjem – torej račun za elektriko, komunalne storitve in podobno. 

Doppova je le ena od tistih, ki so te dni izjemno nezadovoljni z Airbnbjem, pa čeprav platforma sama seveda ni kriva za covid-19, ki je ustavil potovanja in turizem. So pa kritiki prepričani, da bi morala platforma poskrbeti za svoje gostitelje in jim nekako pomagati. Airbnb je sicer napovedal, da bo za spopad s posledicami pandemije zagotovil okoli 920 milijard evrov za investicije, ki bodo namenjene podpori skupnosti gostiteljev. A ti ostajajo nezadovoljni, razprava o nujnosti nove, ponudnikom bolj prijazne platforme, je te dni burna kot že dolgo ne.

Takšna pričakovanja sicer čudijo kritike platform, kot so Airbnb, Uber, celo Facebook – navsezadnje gre za platforme, znane po tem, da se vidijo le kot "posredniki" in ne kot tisti, ki prevzemajo tudi odgovornost. In ko smo že pri odgovornosti – pri Wall Street Journalu so pokazali le malo sočutja z gostitelji, ki so zdaj ostali brez prihodkov, namesto tega so izrazili pričakovano začudenje nad pristopom k osebnim financam tistih, ki so se pohvalili, da so z oddajanjem na leto zaslužili od nekaj tisočakov pa celo do več kot milijon evrov – a za čas "suhih krav" niso spravili niti dela teh prihodkov. 

Odpuščanja in "vrnitev h koreninam"

Airbnb si je marsikje v zadnjih letih izboril precejšen monopol nad nastanitvami, ki so na voljo. Eden od povodov, ki so turistična mesta silili v regulacijo velikana, je bilo tudi dejstvo, da so brez gostov ostajali hoteli, gostišča in podobne namestitve. Airbnb je tudi iskal obvode okoli pravil, ki so jih začela postavljati mesta – med drugim z vključevanjem ponudbe nekaterih hotelskih sob, za več kot 400 milijonov evrov je družba kupila platformo HotelTonight, obstajali so velikopotezni načrti graditve stavb, kjer bodo površine namenjene oddajanju preko Airbnbja. Zdaj se vse skupaj precej ustavlja ne le za ljudi, ki so oddajali svoje sobe in stanovanja, ampak tudi za podjetje samo. 

Airbnb je pred kratkim napovedal, da namerava odpustiti okoli 1900 zaposlenih ali približno četrtino svoje delovne sile. "Rezi so potrebni, da preživimo do tedaj, ko bodo ljudje spet začeli potovati," je na blogu zapisal soustanovitelj družbe Brian Chesky. Ta te dni tudi pravi, da se želi družba "vrniti h koreninam", kar pomeni manj "stranskih poslov" in več osredotočanja na osnovno dejavnost. 

Več mest med epidemijo razmišlja o podobi po koronavirusu. Marsikje želijo manj turistov in manj stanovanj za kratkotrajni najem.
Več mest med epidemijo razmišlja o podobi po koronavirusu. Marsikje želijo manj turistov in manj stanovanj za kratkotrajni najem. FOTO: Profimedia

Airbnb stanovanje – nezaželen sosed?

A tudi "osnovna dejavnost" bo po koronakrizi nekoliko drugačna, menijo poznavalci in te dni je že mogoče videti nekatere obrise sprememb. Ena pomembnejših je, da so v času izbruha novega koronavirusa številna mesta začela razmišljati o svoji podobi po koncu pandemije. In v več primerih to pomeni omejevanje kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom. Med takšnimi mesti je Praga, kjer je preko Airbnbja na voljo okoli 12.000 namestitev. Tam pravijo, da si v mestu želijo več "stalnih prebivalcev", pa tudi boljši nadzor nad tem, kdo je v mestu. Povečati želijo tudi učinkovitost pobiranja davkov iz naslova Airbnb prihodkov. Kot je praški župan Zdenek Hrib povedal za Reuters, bodo morali odslej vsi, ki preko platform oddajajo stanovanja, mestu sporočiti, preko katere platforme so oddali prostor, kako pogosto in za kakšen znesek. 

Gostitelji sicer ocenjujejo, da se bo po epidemiji sprva precej spremenila struktura gostov. Sprva pričakujejo domače goste, ki pa ne bodo mogli pokriti izpada tujcev. 

Marsikateri gostitelj pa bo trčil tudi ob več neodobravanja sosedov, če bo želel oddati posteljo, sobo ali stanovanje v večstanovanjski stavbi, ocenjujejo poznavalci, ki na tem področju pričakujejo več navodil pristojnih. Če so se doslej sosedje pritoževali predvsem nad bučnimi zabavami, ki so jih v marsikaterem stanovanju prirejali gostje, jih namreč zdaj skrbi za varnost, pojavljajo se pomisleki, kako bo s higieno, možnostjo vnosa bolezni. 

Podobno vprašanje si zastavljajo tudi gostje, v celotni turistični branži je tako ogromno govora o novih higienskih standardih. Iz Airbnbja so že poslali izjavo, v kateri pišejo o tem, da bodo ponudnike nastanitev poučili o zahtevanih higienskih standardih. 

Nekateri ponudniki Airbnb nastanitev, ki so doslej oddajali postelje ali sobe, ne pa tudi celotnega stanovanja, pa so nam v pogovoru jasno povedali, da se bodo za nekaj časa Airbnb prihodkom raje odpovedali – zavoljo lastne varnosti. Ocenjujejo tudi, da bo povpraševanja po nastanitvah v prostorih, ki jih je treba deliti z neznanci – vsaj v prihodnjih mesecih – občutno manj. 

Ponudniki na platformah, kot je Airbnb, še čakajo, kakšen bo razvoj dogodkov, večina računa na vsaj nekaj prihodkov tudi v letošnji sezoni.
Ponudniki na platformah, kot je Airbnb, še čakajo, kakšen bo razvoj dogodkov, večina računa na vsaj nekaj prihodkov tudi v letošnji sezoni. FOTO: Dreamstime

Bo na voljo več stanovanj, bodo nižje najemnine? "Čakamo turiste"

Enotne ocene o tem, kaj se bo zaradi "turističnega mrka" zgodilo na nepremičninskem trgu, še ni. Tako v domačih kot tujih medijih lahko te dni beremo ocene v razponu, da koronakriza ne bo imela večjega vpliva na cene nepremičnin, pa vse tja do ocen, da se bo povečalo število stanovanj, ki bodo na voljo za prodajo ali dolgotrajni najem. Nekateri ugibajo, da bodo tisti, ki so doslej oddajali preko platform gostom za nekaj dni, odslej raje iskali zanesljive najemnike za dlje časa. 

Pogovarjali smo se z več kot deset ponudniki nastanitev na platformi Airbnb z območja Ljubljane, Gorenjske in Obale. Nihče med njimi ne razmišlja, da bi med "koronakrizo" iskal najemnike za daljše časovno obdobje. Kot pravijo, računajo na to, da bodo letos vseeno kapacitete oddali za vsaj nekaj časa. Prav tako ne razmišljajo o nižji ceni, ki bi si jo lažje privoščili slovenski gostje, ampak menijo, da bodo kapacitete vsaj delno zasedene tudi za to ceno. 

In da bodo na koncu tudi ob nižji zasedenosti zaslužili več, kot bi zaslužili z oddajo stanovanja za daljši čas. Eden od sogovornikov postreže s konkretnim izračunom – okoli 650 evrov bi na mesec zbral z oddajo stanovanja rednemu najemniku. Oddaja turistom na višku sezone prinese tudi do 400 evrov na teden. Iskanje rednega najemnika se tako ne izplača, pravi, še posebej, ker ga seveda ne bi mogel postaviti pred vrata, ko se bo spet začel dotok turistov. 

Kot torej pravijo ponudniki namestitev, je vse odvisno od tega, kako zaprte oziroma odprte bodo poleti evropske meje, kako bo z letalskim prometom. Kot ocenjujejo, bo gostov, če se bodo meje začele odpirati, dovolj. Četudi bodo vladale nekatere omejitve. "Ljudje želijo na počitnice. Mogoče zdaj še bolj, ker so bili zdaj nekaj časa ujeti. Imel sem že nekaj klicev in povpraševanj ljudi, ki so pri meni bivali v preteklosti. Tudi nekaj rezervacij, tako da jaz čakam turiste," pravi eden od sogovornikov. 

V nekoliko večji stiski so tisti, ki morajo v obdobju brez dohodkov plačevati posojila. Med njimi je Ljubljančanka Ana. S fantom del posojila za stanovanje odplačujeta z rednim oddajanjem prostora preko Airbnbja. "Upam, da bo kmalu bolje," pravi. Za kakšen mesec ali dva bodo na pomoč priskočili starši, kako bo naprej, če se bo situacija vlekla, ne ve. 

Nekateri računajo, da bi dlje časa trajajoča situacija pomenila padec cen in lažjo dostopnost stanovanj za mlade. Drugi v to dvomijo in pravijo – če bo kriza resnično udarila, bodo v veliki meri na udaru prav mladi, ki so še na začetku karierne poti. Situacijo z večjo ponudbo cenejših stanovanj, ki bi bila posledica stiske tistih, ki ne bodo mogli plačati računov, pa bi tako spet najlažje izkoristili tisti, ki so že doslej nepremičnine kopičili kot naložbo za oddajo najboljšemu ponudniku – in mnogi menijo, da bodo to že kmalu – spet turisti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (443)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+3
omejiti oddajanje stanovanj v turistične namene na 100 dni na leto in je takoj urejen...tako se bo kakšen več odločil za oddajanje za celoletni najem družinam ki trenutno nimajo kam...
Common_sense
14. 05. 2020 08.20
+1
Marion. Airbnb ali Booking je samo 1-2%, in se to v strogih mestnih srediscih. Ce bi pa spodaj prebral zapis uporabnika Peropetarda, bi videl kaj je resnicni vzrok, da se najemodajalci izogibajo oddajanja druzinam. Stanovanj je torej dovolj. A jih najemodajalci ne dajo. Spodaj preberi zakaj. Nima Airbnb nicesar s tem.
nikhrast
13. 05. 2020 19.48
+2
Tu v Torontu še zanimiv primer pri oddajanju Airbnb stanovanj. Ena punca je še vrgla stol iz balkona enega kondominija na 22. nadstropju. Prijatelj jo je posnel na video, vse objavil na spletnem mediju, stol je pa na srečo priletel na pas avtoceste brez prometa. Končno so punco našli, na sodišče so je vlekli. Ni čudno da stolpnice kondominijev uvajajo ukrepe za red, varnost...
esteller
13. 05. 2020 19.16
+7
Nepremicnina se nikoli ni bila slaba nalozba, ne veselite se mrhovinarji prezgodaj.
Tron386
13. 05. 2020 18.43
-3
Ljudje ki imajo več kot dve premičnini, naj izplačajo odškodnine odžiranja stanovanj ostalim prebivalcem
Rožice cvetijo
13. 05. 2020 19.02
-1
1918
13. 05. 2020 20.09
+4
a predvsem tistim, ki ves zaslužek poženejo po grlu ali na potovanjih, pa naj jim izplača turistična industrija
AlexReal
14. 05. 2020 09.14
-1
Ta je pa nebulozna! Kaj ti nimaš možnosti nakupa stanovanja na trgu? Si v taki hudi izolaciji, da ne uspeš kupit stanovanja :) ?
aljoteam
14. 05. 2020 09.47
+5
Tisti ki ima dva avta naj placa meni odskodnino, ki ga nimam. Tisti, ki ima dve kravi naj meni placa odsodnino, ker si ne morem privosciti niti ene. Lahko bi nadaljeval v nedogled... Vsak sam odloca kam bo investiral svoj prisluzeni denar, jaz ga pac nisem v avte, pocitnice, telefone, pijace in druzenje, ampak v dve nepremicnini. Vsak ima izbiro.
SDS Kopriva
13. 05. 2020 18.31
+18
Airbnb je povzročil strm vzpon cen in pregnal ljubljancane iz mesta. Ljubljana je mesto duhov in kmalu ne bo več turistično zanimiva, ker nima duše, Ljubljančanov, svojih meščanov
1918
13. 05. 2020 20.11
+0
aljoteam
14. 05. 2020 09.50
+1
Cesar Oton, ja to mantro nekateri ponavljajo ze leta, celo desetletja. Kljub temu pa center ne samo da ni zacel propadati, ampak se nikoli ni bil tako lep in privlacen in se nikoli ni bilo toliko turistov. In trend bo sel naprej vkolikor ne bo zaradi korone se kaksnih neumnih omejevanj in strasenja ljudi na globalni ravni.
pingvinislo5
13. 05. 2020 18.22
+26
airbnb flati prinašajo ogromne dobičke, npr garsonjere po 20k eur čistega zaslužka letno. in tipična človeška, predvsem slovenska, lastnost pa je pohlep in bahavost. najprej najameš kredit, urediš par fletov za airbnb. po nekaj mesecih ugotoviš, da se ti vrača denar noro dobr in folk se začne pufat. leasing za avto, kredit za nov flet, itd. uglavnem, živi maximalno kokr ti prihodek dopušča. evo, s prihodom krize pa so pufi ostal, sedaj pa ti kličejo državo na pomoč.
proofreader
13. 05. 2020 18.51
+9
Common_sense
14. 05. 2020 08.21
kahelc
13. 05. 2020 18.21
+13
Vsak naj dela s svojim stanovanjem kar zeli. Imamo stanovanjski sklad, ki naj poskrbi za stanovanja za daljsi najem. Za svoje stanovanje lastnik placa uporabo zemljisca, kmalu pa se nepremicninski davek, tako da naj s svojim stanovanjem dela kar zeli. Sicer pa.. Od vsakega oddajanja turistom drzava pobere zelo lep denar, pravtako obcine s turisticno takso.
pingvinislo5
13. 05. 2020 17.48
+1
airbnb obdavčit s 50%.
aljoteam
14. 05. 2020 09.51
+1
TistoPravo
13. 05. 2020 17.17
+4
Stanovanja, avta in babe se ne posoja...,vsaj ne na svoj račun...če pa je tebi v najem, pa sm gasa
kahelc
13. 05. 2020 18.18
+1
nikhrast
13. 05. 2020 16.39
+0
Toliko problemov s tem Airbnb poslovanjem da so ponekod že uvedli pravila za oddajanje, to je posebno v kondominij stolpnicah. Neodgovorni turisti, razgrajajo, uničijo pohištvo, pustijo vse zanemerjeno..., tako da ponekod ne moreš oddati kondominij za manj kot tri mesece. Pa zakaj bi silil v Airbnb oddajanje ko pa lahko oddaš kondo v najem nekomu ki je soliden najemnik. skrbi za red, plačuje redno...
User416781
13. 05. 2020 17.18
+18
No, ne vem. Poznam kar nekaj ljudi, ki se ukvarjajo z Airbnb. Gre po večini za backpack turiste in družine, ki želijo čim manj izstopati. In še nisem slišal, da bi kdo imel težave. Slišal pa sem že velikokrat za težave z dolgoročnimi najemniki.
Rožice cvetijo
13. 05. 2020 17.55
+1
Plastika, cena najemnin je daleč od tega, da bi se zniževala. Bo obratno, da se izguba noter dobi. Tu ne bo zakon ponudba in povpraševanje, zakaj bi dajal pod ceno. Vsi, ki oddajamo, imamo to za zraven in,ne za preživetje.
aljoteam
14. 05. 2020 09.52
+2
Ravno obratno, vec tezav imas s stalnimi najemniki kot z Airbnb...
Cicamica
13. 05. 2020 15.59
+9
No najemodajalci, zdaj pa boste tanko piskali. Cena najemnin se znižuje, ponudnikov je vsak dan več.. Vsakemu veselju je enkrat konec. Prijava dursu 250e najem pa 500e.. Živela corona.
User416781
13. 05. 2020 16.11
+10
aljoteam
14. 05. 2020 09.52
+4
Nikoli ne bom razumel ljudi, ki drugim (celo neznancem) zelijo slabo in se celo naslajajo nad tem.
devlon
13. 05. 2020 15.19
+8
Turisti naj ostanejo pridni doma.
Rožice cvetijo
13. 05. 2020 15.40
+4
Iniesta, redki so primorani prodajati SVOJE nepremičnine. Kupovati boste morali po ceni, ki jo postavi prodajalec, sicer ne boste mogli kupovati. Ne vem, zakaj naj bi nižal ceno, ker bo čez nekaj let zopet dobro tržišče.
Iniesta
13. 05. 2020 15.14
+6
Upam da ta kriza cim dlje potraja in da bodo primorani prodati nepremicnine ...
User416781
13. 05. 2020 15.25
+4
Tipično slovensko. Ampak karma vedno useka nazaj.
gozdar1
13. 05. 2020 15.28
+1
V bistvu je ravno obsedenost z "cegli" tipično slovenska. Drugod se viški raje vlagajo v bolj produktivne stvari.
User416781
13. 05. 2020 15.39
+13
Ne, večina viškov vedno konča v stenah. Stene so vedno bile in bodo najboljša naložba. Tako je povsod. Res pa je, da smo Slovenci na svoje nepremičnine mogoče bolj navezani od povprečja, ampak s tem ni nič narobe. Narobe je le tistim, ki pač ne uspejo oz. niso sposobni kupiti nepremičnine. To je pa realnost.
ce.ce.
13. 05. 2020 17.20
+3
pingvinislo5
13. 05. 2020 17.47
-1
karma predvsem udarja sedaj nazaj airbnb lastnike aprtmajev. kar je super.
Rožice cvetijo
13. 05. 2020 17.59
+3
Pingvin, čeprav želiš, nikomur ne bo nič hudega. Če letos ne,pa drugo leto. Apartmaji čakajo, nikamor ne bodo šli. V skrajnem primeru odjaviš vodo,plin,elektriko in plačuješ vzdrževalne stroške, kar je zanemarljivo.
jamyn
13. 05. 2020 18.19
+2
Nekateri zvijo od rojstva v krajih kjer so cene visoke a dela razen v kelanrjenju ni. Vsa industrija je sla tam kjer so cene zemlje cenejse in kjer je vecja popoluacija, preracunaj. Pol tisti ki tam zivite pridete v nase kraje kupovat dugo stanovanje, ker pri vas je delo pri nas pa po tvojem spimo.
EkonomskaSvoboda
13. 05. 2020 15.04
+28
V ekonomski teoriji obstaja točka, ko (pre)visoki davki vodijo v manjšo ekonomsko aktivnost. Naši davki so 27,5% in glede na stanje na trgu (ko praktično vsi oddajajo dolgoročno na črno) bi dejal, da prebivalstvo misli, da so ti davki previsoki. Upam si trditi, da če bi bil davek nekje okoli 10% in bi bili najemodajalci bolje zaščiteni pred slabimi najemniki, da bi se IZJEMNO povečala ponudba najemniških stanovanj na trgu, s tem pa posledično tudi cena (večja ponudba-->manjša cena).
User416781
13. 05. 2020 15.06
+9
MaliPolde
13. 05. 2020 15.11
+4
Malinha
13. 05. 2020 15.49
-8
Mićo, ekonomski strokovnjak brez strokovnosti, kaj šele ekonomije. Btw.: sanjaš kaj leve anarhiste?
Uporabnik 293
13. 05. 2020 14.14
+14
Samozadostnost = domači turist,........................samo cene niso zanj !!!
Viejo cabron
13. 05. 2020 14.05
+60
Airbnb-enovci zaslužijo z oddajnjem stanovanj turistom v enem tednu toliko kot navadnem najemojemalcu v enem mesecu. Z najemojemalcem pa imajo v primeru prekinitve pogodbe same probleme, turisti pa itak prej ali slej gredo....
Mengele
13. 05. 2020 14.19
+36
Sploh, če se izkaže, da je najemnik postal socialni problem... Bivši sosed je lahko samo opazoval kako mu takšni najemniki leta in leta uničujejo stanovanje, ni pa se jih mogo nikakor znebit, ker jih ščiti država...
User416781
13. 05. 2020 14.24
+4
To se reši z najemno pogodbo, ki vključuje neposredno izvršljivost. Kratkoročni najemi so precej bolj zahtevni za najemodajalca, kot pa dolgoročni, gre za "full time job". Vse mora biti urejeno v nulo, počiščeno za vsakim gostom, ker hitro dobiš negativne ocene. Če se to zgodi, pa lahko hitro pogoriš.
jakec1575
13. 05. 2020 14.25
+4
odvisno kako imas spisano pogodbo. socialni primeri gredo prej ko slej v neprofitno najemnino. ne vem, ne poznam primera, ko bi imel tezave z odslovitvijo najemnika. to so spte vaske zgodbe.
User416781
13. 05. 2020 14.35
+16
Probleme imaš lahko res z družino z mladoletnimi otroki. In na drugi strani je tudi moralno težko vržt družino iz stanovanja. Jaz zato družinam ne oddajam. Mogoče se bo kdo ob to spet obregnil, ampak tako pač je.
EkonomskaSvoboda
13. 05. 2020 14.57
+15
Vidiš Peropetarda, in ravno to kar si povedal je problem, kiga lahko reši država. Pač mora spremeniti zakonodajo tako, da država prevzame nase špilanje sociale, ne pa da to prevali nate. Zato potem premnogi pač nočejo oddati družinam in potem prihaja do pritožb, da "ni stanovanj". So, a jih lastniki ne želijo oddati družinam. Imajo pravico. Ob taki zakonodaji namreč.
User416781
13. 05. 2020 15.06
+2
Viejo cabron
13. 05. 2020 15.36
+0
ce.ce.
13. 05. 2020 17.21
+0
Rožice cvetijo
13. 05. 2020 14.02
+11
V dveh letih se bodo stvari normalizirale...mislim za ljudi, ki oddajajo turistom. Mi na kraj pameti ne pade, da bi oddajal za dalj časa, leto,dve...več škode, kot koristi...
User416781
13. 05. 2020 14.10
+0
Zadeve so bodo normalizirale prej. Kot sem zapisal že spodaj, ko se bodo ukrepi približno sprostili, bo povptaševanje po Airbnb večje, kot prej, vsaj na začetku, ker bodo ljudje zaradi strahu dajali prednost privatnim namestitvam pred hoteli. Lahko pa da se bo država kaj vtaknila v ta posel. Jaz imam recimo dva stanovanja za oddajo in ob oddajam dolgoročno, saj se bojim države pri kartkoročnih oddajah. Vem pa da bi me zaradi dobrih prihodkov potem bolelo in nočem s tem niti začeti. Pa še dobre najemnike imam.
Von_Clausewitz
13. 05. 2020 14.36
+4
Če bi prišlo do tega, da morem oddajat na dolgoročno bi to naredit kot na Nizozemskem, ZDA ipd. Države, oddajal bi prazno stanovanje brez pohištva z golimi zidi za isto ceno kot, da bi bilo opremljeno. Pa naj uničijo vse kar zmorejo. Itak za adaptirat bi moral najmnik plačat...pa poškoduj kolikor ti paše😂
User416781
13. 05. 2020 14.55
+3
Ali pa kupiš pohištvo v IKEI. Prednost Ikee je relativno nizka cena in to, da če se pokvarijo vrata na omari, greš kupit le ta vrata, samo številko rabiš. Ta zgodba s kratkoročnim oddajanjem pa se bo prej kot slej končala oz. v najboljšem primeru fajn zakomplicirala in zato jaz nočem graditi na tem.
Rožice cvetijo
13. 05. 2020 14.55
+3
Von, to je odlično, ker morajo imeti svoje pohištvo,luči,zastore,pa naj razturajo. Še kuhinjo bi odmontiral in prodal.
User416781
13. 05. 2020 15.10
+3
Ampak neopremljeno stanovanje je težje oddati, pa tudi najemnina je nižja. Ne rečem, kakšno posteljo ali pralni stroj ljudje že pripeljejo s sabo, ne pa vse. Stanovanje lahko opremiš tudi z relativno malo denarja.
Von_Clausewitz
13. 05. 2020 15.14
+1
Ne skrbi prijatu, preživeli smo kugo 19 stoletja. Z današnji medicino bomo to prebrodli v 6 mesecih, če se bodo vse države držale ukrepov. V glavnem nam ne bo hudega👍
Von_Clausewitz
13. 05. 2020 15.21
+2
Prijatu na Nizozemskem ne dobiš opremlkenega stanovanja le podrtijo...in to ne za poceni. dobiš pogodbo za eno leto z možnostjo podaljšanja...v kolikor ti ne paše išči novo stanovanje. Moja starša ata želela se vselit na Nizozemskem, ko sta dojela, da možnosti za odkup stanovanja je nična, sta se odločila vrnit v Slovenijo. Kaj mislite v Švici, da imajo tujci svoja stanovanja??? Aha, kako da ne😂😂😂 Imam strica, ki živi c Cirihu že celo življenje...za odkup stanovanja lahko pozabi, ker nobeden ni norec, da bo šel prodajat nepremičnino za katero ti bo vsak plačal mastne denarce samo, da lahko biva kot najemnik. Razlog ? Ker zaradi velika povpraševanja je praktično nemogoče dobit stanovanje za odkup. Možno je....ampak za katero ceno😂😂😂
User416781
13. 05. 2020 15.28
+0
Verjamem. Ne vem kako je na Nizozemskem. Pri nas je pač tako kot sem zapisal, to pa dobro vem. In seveda bomo preživeli. Zgoraj gre le za mojo logiko, lahko tudi da se motim. V vsakem primeru pa vsem želim vse dobro.
Zantaja
13. 05. 2020 18.00
-1
Saj ni tale virus prišel sam od sebe.spuscajo ga med nas,da ga imajo za krivca krize, ki bo šele prišla.svet je pač enostavno prenasicen z razno raznimi materialnimi dobrinami.
devlon
13. 05. 2020 13.37
+14
a da so v velikih težavah? Še v večjih bodo kmalu..
konstruktor
13. 05. 2020 13.36
+36
Pišuka, vsaj tričetrt najema je na črno, da ja čimmanj damo državi, od katere pa potem pričakujemo, da nam v tezkih časih stoodstotno pomaga...
konstruktor
13. 05. 2020 13.38
+16
p.s., bog ve, koliko ima taleva violeta prijavljenih dohodkov od oddaje svojih nepremičnin...
Rožice cvetijo
13. 05. 2020 14.57
+3
Konstruktor,pa od kje ti to veš? Oddajaš na črno?
ce.ce.
13. 05. 2020 17.22
-1
rožica, hvala bogu da oddaja na črno. jest bi tud
janezpodre
13. 05. 2020 13.29
+54
Kaj iz tega delate problem - nakup stanovanja za oddajo je poslovna poteza, enkrat rata, drugič pač ne, enako je trenutno v turizmu. Ko vse lepo laufa ste lepo tiho in štejete cekine,plačila davkov se izogibate, ko hudič križa, če pa nastane kakšna kriza, ste vsi ubogi in država pomaaaaaagaj. /država smo mi in , ko vas hebe/.
User416781
13. 05. 2020 13.31
+27
Tako je. Posel brez tveganja ne obstaja. Res pa je, da pri nas večina vsakemu privošči neuspeh. In zato ne pridemo nikamor.
Mirko Igor
13. 05. 2020 13.40
+14
Davkov se ne moreš izogibati ker je v Sloveniji 80% transakcij ali rezervacij preko AirBnB in Booking.com. Tu je višina plačila jasna
Mirko Igor
13. 05. 2020 13.45
+16
Inšpektor pregleda rezervacije ali transakcije preko AirBnb in Booking, ter jih primerja z izdanimi računi. Odstopanje za celo leto je vidno v 10 minutah. Tu so vsi davki lepo plačani. Kototamopjeva motijo me pavšalne izjave ljudi ki se niti 1% na tematiko ne spoznajo
Von_Clausewitz
13. 05. 2020 14.38
+2
To počnejo tisti celinci, ki so se vselili na obalo pred 30mi leti in imajo že svoje stalne goste, tako ea tej sigurno ne plačujejo davka za razliko od nas, ki smo začeli poslovat v zadjih letih...a ne boj se, tisti, ki so oddajali že 30 let...se ne bojijo krize😂😂😂
EkonomskaSvoboda
13. 05. 2020 15.06
+3
Peropetarda, saj poznaš tisti rek. "Sloven'c ti oprosti marsikaj. Le uspeha ne. "