Korona

V četrtek potrdili 949 novih okužb, na poti je 79.000 odmerkov cepiva AstraZenece

Ljubljana, 30. 04. 2021 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, Ti.Š., STA
Komentarji
488

V četrtek so pristojni opravili 4442 PCR-testov in potrdili 949 okužb z novim koronavirusom. Ob tem so opravili še 31.650 hitrih antigenskih testov, pozitivne pa še dodatno potrjujejo s PCR-testi. V državi imamo 9395 aktivnih primerov okužb. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je na novinarski konferenci izpostavila, da se Slovenija v cepljenju proti covidu-19 s prvim odmerkom uvršča nekje na sredino evropskega povprečja. Maja in junija bomo prejeli dodatne odmerke cepiva AstraZenece, skupno število teh znaša 465.000.

Po podatkih vlade je bil delež pozitivnih v četrtek 21,4-odstoten. Pristojni so okužbo potrdili pri 949 osebah, kar je nekoliko več kot dan prej, ko je število novih okuženih znašalo 918.

"Sedemdnevno povprečje okužb je nekoliko višje kot včeraj, in sicer tokrat znaša 640, včeraj je znašalo 632," je na vladni novinarski konferenci pojasnila govornica vlade Maja Bratuša. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 626 covidnih bolnikov, kar je deset manj kot včeraj. Na intenzivni negi je 157 oseb, enako kot včeraj, iz bolnišnic pa so v domačo oskrbo odpustili 45 oseb. Sedem oseb s covidom-19 je umrlo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi danes so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor posredovali podatke glede števila hospitaliziranih covidnih bolnikov. Število vseh oseb s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje v mariborskem kliničnem centru, znaša 94 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 33 pacientov, na akutnem oddelku pa 61.

Grafični prikaz stanja covidnih bolnikov v UKC Maribor za obdobje od 16. 4. 2021 do 29. 4. 2021
Grafični prikaz stanja covidnih bolnikov v UKC Maribor za obdobje od 16. 4. 2021 do 29. 4. 2021 FOTO: UKC Maribor

Iz Splošne bolnišnice (SB) Celje pa so sporočili, da imajo hospitalizirana 102 bolnika s covidom-19. 19 jih potrebuje intenzivno terapijo, šest so jih iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V domovih za starejše se je od začetka cepljenja, 27. decembra, pa do danes, stanje bistveno izboljšalo. To je na novinarski konferenci izpostavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in dodal, da je bilo v zadnjem tednu v DSO-jih na novo okuženih 28 stanovalcev in 14 zaposlenih. Okužbe so se pojavile v domovih v Trbovljah, Domžalah in Fužinah. Cigler Kralj je dejal, da se okuženi stanovalci in tudi zaposleni dobro počutijo, predvsem pri starejših pa okužba ne povzroča "hujših težav".

Od začetka cepljenja 27. decembra je bilo s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20 odstotkov Slovencev.
Od začetka cepljenja 27. decembra je bilo s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20 odstotkov Slovencev. FOTO: Shutterstock

Od začetka cepljenja je bilo s prvim odmerkom cepiva sicer cepljenih 20 odstotkov oseb v vsej Sloveniji. Mednarodne primerjave pokažejo, da cepljenje v Sloveniji poteka zelo podobno kot v državah Evropske unije, je pojasnila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. "Delež vseh prebivalcev Evropske unije, ki je bil cepljen z enim odmerkom, znaša 26,8 odstotka, posebej izstopa Madžarska z več kot 44 odstotki prebivalstva, cepljenega z enim odmerkom. Če pogledamo deleže po državah, smo nekje na sredini."

Pojasnila je, da je zelo pomemben že prvi odmerek, ki pred okužbo ščiti po cepljenju s cepivom AstraZenece dobrih 70 odstotkov, po mRNA cepivih pa 80 odstotkov. "Poleg tega že prvi odmerek v dobri meri ščiti pred hudo obliko bolezni," je dodala.

"Prioritetne skupine za cepljenje, ki so bile upoštevane v Sloveniji, so se izkazale za zelo smiselne, saj smo tako rekoč povsem prekinili zbolevanje stanovalcev domov za starejše, posamezni izbruhi so posledica tega, da cepivo ne ščiti 100-odstotno." Ob tem pa je še poudarila, da je žalostno, da v Sloveniji še vedno vsak dan umirajo ljudje v svojih 60. in 70. letih, ki bi že morali biti cepljeni. "Umiranje ljudi zaradi covida-19 v današnjem času ni razumljivo in ni potrebno, saj bi vse vsak lahko že pravočasno zaščitil s cepljenjem, če bi se le želel."

Poudarila je, da so neželeni učinki cepiv proti covidu-19 lahko neprijetni, "a res izjemoma nevarni". "In če so lahko izjemoma nevarni, je to še posebej redko prav v starostnih skupinah, ki so zaradi bolezni najbolj ogrožene." Za ljudi, starejše že od 50 let, pri cepljenju proti covidu-19 ni prav nobene dileme, je izpostavila ter dodala, da je cepivo treba dobiti čim prej, vprašanje izbire cepiva pa je popolnoma odveč.

Včeraj smo sicer poročali glede zamud pri dobavi cepiva AstraZenece, natančneje, da naj v maju ne bi prejeli niti enega odmerka tega cepiva. To je Beovićeva danes demantirala, saj da bo cepivo AstraZenece na voljo v takšni količini, "kot bi bila potrebna za drugi odmerek, morda celo več". "V nedavnih tabelah NIJZ te količine niso bile navedene, ker še uradno niso bile potrjene in ne zato, ker še sploh ne bi bile napovedane."

V popoldanskih urah bo prispela že prva pošiljka

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstva RS za zdravje (MZ) naj bi maja in junija prejeli dodatnih 465.000 odmerkov omenjenega cepiva. Ta dobava sicer še ni uradno potrjena. Danes pa na NIJZ pričakujejo dobavo 79.000 odmerkov cepiva AstraZenece, je pojasnila Beovićeva.

NIJZ je od začetka cepljenja pa do 25. aprila prejel 62 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19. Skupaj je bilo opravljenih več kot 582.000 cepljenj in zaznanih 4379 prijav neželenih učinkov. Posamezna prijava navadno vključuje več neželenih učinkov pri isti osebi, so zapisali v tedenskem poročilu o neželenih učinkih po cepljenju.

Po podatkih NIJZ je bilo s cepivom proizvajalcev BioNTech in Pfizer opravljenih več kot 398.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je bilo 2481. Daleč največ je bilo splošnih težav in sprememb na mestu aplikacije cepiva. Od začetka cepljenja so prejeli 38 prijav po cepljenju s tem cepivom, ki so vsebovale resne neželene dogodke, kar je 1,5 odstotka glede na vse posredovane prijave. Obravnavali so štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija, a je po navedbah NIJZ v teh primerih povezava s cepljenjem malo verjetna.

S cepivom Moderne pa je bilo od 27. decembra lani do 25. aprila izvedenih nekaj več kot 59.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 86. Med njimi je največ splošnih težav in sprememb na mestu aplikacije, sledijo glavobol, vrtoglavica in slabša odzivnost. Pri dveh starejših osebah je nastopila smrt. V prvem primeru je bila oseba cepljena v inkubacijskem obdobju in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla; drugi primer pa je še v fazi preiskave.

NIJZ je doslej prejel 62 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju. (Fotografija je simbolična.)
NIJZ je doslej prejel 62 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Aljoša Kravanja

S cepivom AstraZeneca je bilo od začetka cepljenja v drugem tednu februarja do vključno 25. aprila 2021 izvedenih približno 125.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 1812. Od začetka cepljenja so prejeli 21 prijav resnih neželenih dogodkov, kar je 1,2 odstotka vseh posredovanih prijav. Obravnavali so tri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija. V enem primeru je povezava s cepljenjem malo verjetna, pri drugem primeru pa je šlo za alergično reakcijo. V tretjem primeru pa se je poleg pričakovanih neželenih učinkov, kot so utrujenost, glavobol in otekanje po obrazu, pojavila tudi bolečina v prsih.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (488)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ksenak2
03. 05. 2021 09.00
+1
mRNA cepiva... preveč je neznank in neodgovorjenih vprasanj, do leta 2023 v osnovnem preizkušanju, z začasno izjemno licenco, ki ne zadosti pogojem zavarovalnic v primeru škode za zdravje... AZ? Pod hudim pritiskom pogodb mečejo v to mineštro na kulturi opičjih celic brez nadzora, kar jim pride pod roke... NE ZAUPAM!!! J&J - podjetje nesolidno, v milijardnih odškodninskih tožbah za druge morilske grehe.... Kitajsko cepivo iz atenuiranega virusa z adjuvansi- ne in še enkrat ne... ostane mi samo še sputnik, tehnologija preizkušena pri Eboli, vsaj ta plus ima, virusno kodo prenašajo človeku prilagojeni adenovirusi, ni slišati za kakšne hujše kikse, ne grebe se na trgu tako kot ostali... če že bo nujno zaradi formalnih razlogov - ker ta bolezen z 0.01% smrtnostjo je daleč od tiste, s katero so nas leta 2019 strašili, vzamem Sputnika.
SEHE
01. 05. 2021 08.41
+3
Genocid starjše populacije je prekinjen šele s cepljenjem. Pred tem pa zaradi nespsobnosti ni bilo narjenega nič, kar bi preprečevalo masovni pomor stanovalcev DSO. Zdaj e pa tonin hvali, kako je njihov CIGLAR zagotovil čez 1000 novih mest v DSO. Cinizem brez primera do sedaj!!! VLADO in TWITOTA v KEHO!!!!
Betuul
30. 04. 2021 21.54
+1
💉astra zeneca prid do nas ! Hitro rabimo te
hotchilipoper
30. 04. 2021 19.55
+4
V UKC pokajo po šivih, zaposleni komaj še zmorejo (FOTOMONTAŽA)
felix59 drugič
30. 04. 2021 18.40
+5
Če vam je cepivo Astra Zeneca napoti , ga umaknite nekam , kjer vam ne bo napoti.
kek?e
30. 04. 2021 18.23
kek?e
30. 04. 2021 18.23
spaceair
30. 04. 2021 16.45
-5
Vsak naj pazi da se ne okuži.Neodgovorni folk!Aja vse je zarota ne bom se pazil!Tepci!
Al83
30. 04. 2021 16.19
-2
Jaz še vedno ne poznam nikogar, ki bi umrl za tem virusom rižotarskim, ki ga globalistični mediji 24 ur na dan propagirajo. Tudi ne poznam nikogar, ki je zbolel in da bi rekel, da je moral zaradi tega Kitajskega Aidsa v bolnico.
trunck
30. 04. 2021 16.24
+3
jaz pa poznam dva, ki sta umrla. Pa znanca, mlajšega od 40 let, ki je že štiri mesece brez vonja in okusa. Pa znanca mlajšega od 30 let, ki je bil dva meseca v bolnici, njegov oče pa je prebolel Covid brez problemov.
periot22
30. 04. 2021 17.10
+5
Brez vonja in okusa je tudi ce imas gripo!!!!!!
Betuul
30. 04. 2021 21.56
+1
SEHE
01. 05. 2021 08.43
-2
Jaz sem dobro poznal tri osebe ki so umrle ker so imele COVID! Pred okužbo so bile sicer starejše ampak popolnoma zdrave.
Falot C
30. 04. 2021 16.00
+5
upam da tokrat pridem na vrsto
zibertmi
30. 04. 2021 15.42
+9
se vidi,da vas je jajo angažiral na polno v kleti
zibertmi
30. 04. 2021 15.42
+5
zibertmi
30. 04. 2021 15.41
+8
85% slovencev ne podpira ,da slovenija predseduje evropi s tem sramotnim vodstvom dražave,pa je anketa in novica kar izginila.se pa vsepovsod potencira grožnja držini jj
30. 04. 2021 15.37
+3
Krivulja gre navzgor.
zibertmi
30. 04. 2021 15.32
+7
»Veliki vodja se boji, da bi Aleksander Čeferin ustanovil stranko in ogrozil sedanjo oblast«
SenecaLucius
30. 04. 2021 16.04
+1
Mislim, da je tudi Janša toliko pa eten, da ve, da se Čeferin ne bo nikoli odločil za kandidaturo!
SEHE
01. 05. 2021 08.45
+3
Čeferinu tega ni potrebno!!!! TWITO pa naj se boji vseh nas, ki ga na predčasnih volitvah ne bomo volili!
zibertmi
30. 04. 2021 15.23
+5
Ko preživiš tri vale pandemije z eno masko za enkratno uporabo, si nesmrten!
marmilan
30. 04. 2021 15.19
+5
Če jamrajo, da je premalo cepiva, po drugi strani pa kličejo ljudi, ki so že dobili po dva odmerka, da naj se pridejo cepit. Cepi se naj lopovska vlada in oprane glavce s tem gnojem
marmilan
30. 04. 2021 15.16
+8
Tej lopovski vladi ne verjamem nič, zdravstvu pa zelo malo, ker dela za vlado in ne za ljudi.
30. 04. 2021 15.15
-2
Se poslabšuje
Moncsa
30. 04. 2021 15.05
+8
Zdej gledam sliko... a teli genialci kar mešajo tiste ki čakajo na cepljenje in tiste, ki na testiranje?? No comment.
defodil
30. 04. 2021 16.50
+0
ni tako kot zgleda, ne testirajo v istem casu, kot cepijo, so doloceni dnevi in ure na GR, ko pa cepijo cel dan, testirajo na Vilharjevi in v Tivoliju
zibertmi
30. 04. 2021 15.03
+6
A lahko PROSIM kdo, ki ima tviter, slovenskega pacienta povpraša, če s to objavo JAVNO PRIZNAVA, da bi bil raje pripravljen žrtvovati stotine mrtvih in bolnih, kot pa, da bi omogočil predčasne volitve in preprečil "množične smrti"? Ali pa pač samo obupano LAŽE, zlorablja epidemijo in seje sovraštvo kot ponavadi? V obeh primerih... je GOTOV! 😁✊